vineri, 27 noiembrie 2015

Scrisoare deschisă ministrului apărării naţionale (şi) domnului Mihnea Motoc


mihnea motoc
Domnule Ministru,
Vă scriu deoarece, cel puţin teoretic, sunteţi primul ministru al apărării de după primele alegeri democratice după 1989, care nu face parte din nici un partid, deci ar trebui să fiţi – repet, teoretic – primul ministru apolitic al unui minister care ar trebui să fie -tot teoretic- apolitic. După cum bănuiesc că aţi auzit prin lungile dumneavoastră peregrinări prin alte state cu o istorie mai mică, dar o armată mai puternică, armata României este apolitică, cei care o compun de la soldat până la şeful Statului Major General, nu au dreptul(teoretic) să facă parte din partidele politice, nu au voie să participe la activităţi politice sau demonstraţii politice, deşi unii dintre ei au participat la întâlniri sponsorizate de UNPR, nu au voie să facă parte din sindicate. Cum dumneavoastră veniţi dintr-un mediu în care recomandările şi deciziile UE sunt aplicate, poate vă aplecaţi ca reprezentant al acestor organisme şi asupra Recomandării 1572 din 2002 aprobată în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei privind dreptul de asociere al militarilor, nu de alta, dar se pare că la unele nivele această recomandare se aplică iar la altele nu. Mai concret, în timp ce militarii nu au dreptul să facă parte nici din partide politice, nici din sindicate, la nivelul conducerii ministerului, regulile şi legea o fac persoanele politice în interesul partidelor, nu al armatei. Să nu îmi spuneţi că asta înseamnă controlul societăţii civile asupra armatei că nu cumpăr, cum spune unchiul Sam. ARMATA SUA ESTE CONDUSĂ DE MILITARI  şi controlată prin Congres fără lipitori de partid pe funcţii de conducere. Apropo, ce spuneţi de subordonarea DGIA şi a Departamentului Logistic al armatei de către primul ministru? Nu este aşa că nu are nici o legătură cu conducerea politică ?
Domnule Mihnea Motoc, dacă sunteţi cu adevărat tehnocrat, deci independent (aşa se exprima domnul preşedinte Iohannis şi nu îndrăznesc să îl contrazic) şi un diplomat cu experienţă, atunci nu am nici o îndoială că dacă vreţi, veţi putea să faceţi unele reparaţii sau unele reforme fără de care armata României nu se poate numi armată ci doar o asociaţie purtătoare de uniformă, cu drepturile civile ciuntite şi o grămadă de sarcini mai mult decât dubioase, cum ar fi acelea de participare la deszăpezirea drumurilor în locul unor asocietăţi care primesc contracte grase dar nu fac nimic, sau intervenţii împotriva populaţiei civile, cum a fost cea de la Stoeneşti-Olt în Februarie 1999.

Domnule Ministru, din câte cunosc eu în nici o ţară civilizată armata regulată nu este scoasă să lupte împotriva populaţiei. Pentru asta există structuri şi forţe cu atribuţiuni specifice. Sper că nu doriţi ca armata să fie din nou condamnată şi privită cu ostilitate de propriul popor, aşa  cum s-a întâmplat după 1907 şi 1989. Deja un fost preşedinte este anchetat pentru scoaterea armatei cu armament şi muniţie împotriva populaţiei în 1990. Pe lângă el vor fi în mod categoric interogaţi dacă nu condamnaţi în locul lui, comandanţi militari care au executat ordinul. Aşa se pedepseşte amestecul armatei în treburile politice. Faceţi ceva şi anulaţi ordinul criminal dat de preşedintele Constantinescu in Ianuarie 1999 când a simţit minerii ameninţându- scaunul,  eliminând astfel posibilitatea ca armata să mai fie folosită politic împotriva propriului popor.

Domnul prim ministru Cioloş a anunţat că va lua măsuri pentru depolitizarea structurilor guvernamentale. Bănuiesc că armata va fi şi ea vizată. Nu ar fi rău ca armata, să fie din nou prima care să demonstreze că se poate reforma prima, aşa cum a făcut în 2004 când a intrat în NATO, pe vremea când societatea civilă încă aspira să intre în UE. Numai că să nu se întâmple ca la fiecare schimbare de guvern sau de majoritate parlamentară când au fost schimbaţi unii supuşi politic, cu alţi supuşi politic.
Şi dacă tot se poartă consultarea asociaţiilor şi vocea străzii, vă sugerez domnule Mihnea Motoc să faceţi şi dumneavoastră, după modelul domnului preşedinte Iohannis, o întâlnire cu reprezentanţii tuturor asociaţiilor militarilor, eventual la Cercul Militar, clădirea aceea unde au loc fel de fel de activităţi inclusiv ale UNPR dar nu şi ale militarilor rezervişti sau nu ale tuturor. Dacă vreţi să aflaţi direct de la sursă ceea ce generalii şi coloneii numiţi politic în minister nu vă vor spune pentru că sunt obişnuiţi doar să spună “da domnule ministru, aveţi dreptate” de teamă să nu fie maziliţi, luaţi dumneavoastră iniţiativa, lansaţi invitaţia în media sau pe pagina ministerului că doriţi să vă întâlniţi cu aceşti reprezentanţi, dar toţi, fără discriminare, nu doar cei finanţaţi şi dirijaţi de anumite partide, sau cel puţin toţi cei care vor dori să participe. Şi încă ceva, nu lăsaţi să se ocupe de această activitate cei care stau acuma în fruntea Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul şi informare Publică, pentru că politizarea armatei de acolo începe de la cele două capete, care vor face în aşa fel încât să vă întâlniţi doar cu aplaudaci.
otilia sava 2
Ca să nu credeţi cumva că vă dezinformez, vă dau un exemplu:
În data de 23.11.2015, orele 11, la poarta ministerului s-au prezentat două cadre militare în rezervă,  reprezentând două  asociaţii ale militarilor, e adevărat, îmbrăcaţi civil, nu ca Năstase pe Wimbledon, şi un vicepreşedinte al SNPPC, CARE AU CERUT SĂ VORBEASCĂ CU DUMNEAVOASTRĂ PE PROBLEMA LEGII 223 ŞI A PROIECTULUI ORDINULUI PRIVIND METODOLOGIA DE APLICARE. Au aşteptat aproape 3 ore şi nu au fost primiţi, de nimeni. Înainte de a pleca au decis să încerce altfel şi cunoscând că doamna Otilia Sava, ca vicepreşedintă a Departamentului Pentru Apărare a UNPR este supusă domnului Oprea, fostul ministru al apărării şi al internelor, actualmente fără ocupaţie administrativă, (tot teoretic) l-au sunat pe proaspătul “şomer” solicitând o întrevedere. Surpriză, imediat după ce au vorbit telefonic cu domnul Oprea au fost primiţi de doamna Otilia Sava, dar nu toţi, ci numai domnul Coarnă, reprezentant al SNPPC, care – culmea – tot teoretic nu avea nici o legătură cu MApN, legătura sa cu MApN fiind ceilalţi doi membri ai delegaţiei, care însă  au fost  lăsaţi la poartă,  pentru că doamna Otilia nu discută cu militarii, discută cu cine şi când  îi ordonă domnul Oprea.  Nici nu mai contează ce au discutat cei doi,  ştiu că doamna a dat neştiutoare din umeri la toate întrebările, promiţând însă că se va documenta şi îndemnând la răbdare, ceva de genul “ dormiţi liniştiţi, UNPR veghează.” Acuma, domnule ministru, cu tot respectul aş pune câteva întrebări pe care, cu sau fără respect, v-aş ruga să i le puneţi doamnei Sava:
1. De ce a lăsat acei oameni să aştepte 3 ore de pomană, deşi vizita fusese anunţată?
2. De ce după discuţia cu domnul Oprea a acceptat să îi primească?
3. De ce a primit – în bătaie de joc exact pe cel care provenea din cu totul alt minister şi nu pe reprezentanţii militarilor rezervişti? A fost alegerea sa sau ordinul domnului Oprea Gabriel?
4. De ce a declarat că nu ştie nimic nici despre modificările care se încearcă să se facă la L-223, nici la stadiul Ordinului de aplicare a legii, când practic principala sa atribuţie este să fie informată şi să informeze la rândul său?
5. Ale cui interese le reprezintă şi cui dă socoteală pe funcţia pe care este numită doamna Otilia Sava, ministrului apărării sau preşedintelui UNPR?
Având în vedere cele petrecute – pe care le puteţi verifica- vă întreb pe dumneavoastră, cine conduce la această oră ministerul, dumneavoastră, adică domnul Mihnea Motoc, sau domnul Gabriel Oprea, prin oamenii lui, pentru că dacă îl conduce tot domnul Oprea, poate era mai bine să fi rămas domnul Duşa acesta prezentând câteva avantaje:
1. Intrase foarte bine în rolul de de ministru;
2. Nu ridica pretenţii de mare strateg sau tehnocrat;
3. Era practic acoperit în neputinţa sa ministerială de ordinele primite de la partid şi de funcţia de vicepremier pe probleme de apărare a domnului Oprea;
Câtă vreme o voi vedea pe doamna acolo, sau pe domnul Zisu la Logistică,  nu o să mă mai adresez dumneavoastră, pentru că va fi  clar cine conduce ministerul.
Mai multe despre armată, la întâlnirea cu reprezentanţii asociaţiilor militarilor, dacă nu vă e frică de discuţiii şi/sau dacă vă lasă doamna Otilia Sava să intraţi, că pe noi nu ne-a lăsat.
http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1042505-procurorii-spun-ion-iliescu-ordonat-interventie-armata-munitie-razboi-impotriva-manifestantilor.htm
http://www.unpr.eu/description.php/Departamente/11/
http://www.cjc.ro/OMEPTA/legislatia/OUG%201%20din%2021.01.1999.htm
nota: Pentru membrii SCMD : Cei doi reprezentanţi nu erau nici trimişi, nici colaboratori ai domnului Dogaru, aşa cum sugerează acesta într-o notă internă către ce a mai rămas din filialele sale. Pai daca erau colaboratorii sai, intrau din prima la Oprea, nu mai faceau antecameră la MApN. Logic nu?
Scrisoare deschisă ministrului apărării naţionale (şi) domnului Mihnea Motoc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.