marți, 10 noiembrie 2015

Schimbarea clasei politice Pasul doi – protestantul și protestatarii


alchimie politica
Strada
Strada nici nu a realizat cât a putut să facă chiar și fără să vrea jocul lui Iohannis. Evident că printre cei bine intenționați au fost infiltrați oameni din servicii, oameni ai partidelor oameni care făceau jocul unora sau altora. Așa s-a făcut că printre doleanțele protestatarilor a apărut și demisia lui Ponta care altfel nu ar fi fost necesară. Ei bine, pe moment a câștigat Iohannis, nu strada, pentru că a reușit să dea jos guvernul lui Ponta cu ajutorul lui Piedone, Oprea și speculând durerea și nemulțumirile oamenilor. Nici nu a trebuit să facă mult Iohannis, doar să îl acopere pe Oprea.
Dar cei care continuă protestele acum chiar dacă vor înțelege sau au înțeles că au făcut jocul altora, nu înțeleg că mai mult nu vor obține pentru că nu au nici pârghiile și nici posibilitățile legale. Abia de acum acești oameni se pun în pericol, abia de acum începe drama românilor pentru că NIMENI, NICI UN PARTID, NICI O INSTITUȚIE NU POATE ACCEPTA CERERILE STRĂZII, ESTE ȘI IMPOSIBIL DIN PUNCT DE VEDERE TEHNIC DAR ȘI CONSTITUȚIONAL ȘI CHIAR POLITIC. Strada nu poate schimba clasa politică, nu poate opera schimbări în interiorul partidelor, nu poate schimba Parlamentul și președintele care fac parte din aceeași clasă politică coruptă, este ilegal neconstituțional și imposibil fără a arunca țara în război civil. Am spus și în articolul anterior, chiar dacă se fac alegeri anticipate cu ce partide se va merge? Cu aceleași partide, iar actuala lege electorală avantajează partidele mari. Cine face listele de candidați? PARTIDELE . Pe cine vor pune pe liste? Aceiași oameni sau alții încă neîmburgheziți dar cu atât mai flămânzi. Și unde vom ajunge? La aceeași structură parlamentară, dar cu alți parlamentari însă politica și legile o vor face aceiași politicieni. Ar mai exista posibilitatea ca la alegeri, cetățenii să voteze orice, numai cele 3-4 partide care au fost la putere până acum nu,  dar pentru a avea succes ar trebui ca toți românii să facă asta. Sunt în stare românii de asta? Să zicem, că da, dar atunci ce guvern vom avea? Un guvern de independenți sau aleși despre care nu știm chiar nimic. Bun,  să zicem că suntem dispuși să acceptăm acest experiment și ne asumăm riscurile. Dacă e așa, putem face asta fără să mai ieșim în stradă. Adică să așteptăm alegerile și atunci să votăm orice candidat, orice partid care nu face parte din cele care au fost la conducere până acuma și cu asta am înlăturat DE LA CONDUCERE clasa politică coruptă.
Îmi e teamă că continuarea protestelor fără un lider, fără o gândire, fără o planificare și fără un scop realizabil și decent,coerent, va duce la violențe, la intervenții în forță, la urmări nedorite de protestatari. Iohannis oricât de încântat a fost de protestatarii din noaptea de 03.11, nu va fi la fel de bucuros să îi vadă la poarta lui unde acum inflitraci ai PSD pot striga ieși afară javră ordinară. Este clar și nu mă îndoiesc, am mai spus-o, NIMENI DIN CLASA POLITICĂ, NICI IOHANNIS NU VOR SCHIMBAREA CLASEI POLITICE DECI NICI ERADICAREA CORUPȚIEI. Deci atâta vreme cât nu există unitate și convergență de obiective, strada nu va obține nimic decât bastoane, lacrimogene și apă.
Strada trebuie să își caute lideri, să își stabilească obiectivele și termene de îndeplinire și o planificare realizabilă, cu care să meargă la președinte și să spună așa.
DOMNULE PREȘEDINTE VĂ ACORDĂM CREDIT PÂNĂ LA ALEGERILE DIN MAI, PUNEȚI CE GUVERN VREȚI, NU VOM CONTESTA NICI UN NUME, DAR PÂNĂ ÎN MAI VREM SĂ FACEȚI URMĂTOARELE:
1. Prezentarea și darea spre dezbatere publică reală, în regim de urgență dar cu maxima seriozitate și expertiză a unor proiecte de : Constituție, cod penal, cod procedură penal, lege a apărării, lege a sănătății, lege a învățământului, lege a administrației locale, lege a fiscalității, lege a justiției, lege electorală, lege a partidelor, legea siguranței naționale.
2. Curățirea administrației centrale și locale a ministerelor de toate nulitățile angajate pe ochi frumoși;
3. Promovarea meritocrației ;
4. Dezgroparea dosarelor de corupție ascunse în sertare și judecarea corupților în regim de urgență;
5. Schimbarea capilor din justiție, armată , interne și servicii secrete pentru că toți au fost numiți politic. Depolitizarea acestor ministere;
Asta ar fi așa la o primă evaluare câteva din lucrurile pe care strada ar trebui să le ceară, să stabilească termene rezonabile de realizare și să spună: vom veni la Cotroceni la finele fiecărui termen să ne spuneți ce ați făcut și dacă nu e realizat vă scoatem din bârlog.
Iohannis
Iohannis, în ciuda victoriei de moment este în cea mai delicată situație pentru că trebuie să înfrunte și cerurile din interiorul PNL și să aleagă viitorii membri ai guvernului, și viitoarea opoziție, și strada și reacția opiniei internaționale. Mingea este în curtea lui și deși a dorit asta, nu este pregătit, nu știe cum să o joace, acum e convins deja că era mai ușor să spună ca vrea demisia lui Ponta și să se certe doar cu el. Acum trebuie să se certe cu toți și se va certa pentru că el, cel care până acum a știut doar să tacă pas cu pas, acum e nevoit să vorbească, și încă foarte repede și bine. Greu, eu aș spune imposibil. Mă aștept să clacheze sub presiunea străzii și să facă greșeli care vor fi pe măsura lipsei sale de experiență și a incompetenței sale politice. este clar că între ce vor protestatarii și ce vor politicienii, partidele politice se află Iohannis care nu are cum să îi împace și pe unii și pe alții.  Ce să facă Iohannis mai întâi? Să se consulte cu partidele politice pentru desemnarea unui nou guvern? Ce fel de guvern, PNL, PSD, de uniune națională, sau de tehnocrați? Apoi când a stabilit cine îl va face, întrebarea este cine vor fi miniștrii. Să tragă cu tunul nu va găsi în toate partidele oameni curați pentru a forma un guvern, așa cum cere strada,, dar să îl formeze numai din PNL. Apoi se pune întrebarea dacă acest guvern pe care îl va agrea el, va fi acceptat de parlament. De aici alte întrebări. Nu vreau să răspund în locul lui la întrebări, are o întreagă instituție care primește bani pentru asta dar parcă văd că fie va fi lăsat în curul gol, fie în prostia lui nu va accepta sfaturi din teamă sau neîncredere și tot acolo ajunge, pentru că este clar, IOHANNIS NU ESTE IUBIT ȘI SUSȚINUT  SINCER DE NIMENI.
Dar cea mai mare grijă a lui sunt acum exact cei care i-au făcut cea mai mare bucurie de la alegeri, protestatarii. La cei care au fost aseară, acum se pot adăuga susținătorii PSD și nu sunt de loc puțini. Nu este exclus să asistăm la încăierări între oamenii lui Ponta și cei ai lui Iohannis, arbitrați sau mai bine spus întărâtați de oamenii lui Băsescu. Privesc la tv și văd că Iohannis nu a semnat încă demisia lui Ponta și pleacă acasă deși sau mai bine spus tocmai pentru că protestatarii vor să vină la Cotroceni. Este exact ce mă așteptam să facă, nu mă surprinde, la această oră este deja în vrie, nu știe cum să reacționeze, nu este pregătit să de ochii cu norodul, și nu e exclus să auzim că i se va cere și lui demisia.
În acest moment nu contează cu cine va face Iohannis guvernul ci cum va rezolva cererile străzii, e adevărat multe absurde, dar cu atât mai grea e situația lui, pentru că el poate fi profesor, dar nu negociator și în plus are un orgoliu nemăsurat care îl va împinge la greșeli pe măsura orgoliului. Este clar că de azi, doleanțele lui Iohannis nu se mai pupă cu cele ale protestatarilor  adevărați, chiar dacă a declarat că le-a înțeles mesajul și e de acord cu ei. A spus asta pentru a-i liniști și a-i determina să renunțe la proteste, dar de acum, lucrurile se complică, el nu e obișnuit să fie contestat sau să nu fie ascultat, profesorul Iohannis nu e învățat cu rebeliunile contra lui. Este posibil ca domnul Președinte să afle că țara lui nu este aceeași cu cea pe care o va întâlni la poarta lui.   Îmi e teamă de ceea ce va urma.
Schimbarea clasei politice Pasul doi – protestantul și protestatarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.