luni, 20 ianuarie 2020

Un plan pentru liniștea noastră


A fost semnat, aprobat și parafat planul pentru care reprezentanții a aproape 40 de asociații au fost invitați la sediul MApN în data de 30 decembrie 2019. Documentul poartă numele pretențios de  ”Plan de măsuri cu activitățile ce se vor organiza și desfășura de  MApN pentru îmbunătățirea cooperării cu structurile asociative ale personalului militar în activitate și în rezervă/retragere, veterani de război, precum și cu cele care activează în domeniul cultului  eroilor, pentru anul 2020.”  
Acum, trebuie să fim realiști și să admitem că după titlu, asociațiile nu pot ridica pretenții și practic nici nu ar trebui discutat sau comentat acest plan, pentru că el aparține Ministerului Apărării Naționale, este un plan referitor la ce își propune Ministerul să facă și nu se menționează nicăieri că ar fi un plan comun de acțiune sau un plan stabilit de comun acord. Nu, iar dacă cineva a înțeles așa ceva, a greșit, pentru că planul respectiv, reprezintă intereselor celor din Minister în ceea ce privește cooperarea cu structurile asociative. La rândul lor, asociațiile  își pot face un plan de masuri cu activitățile ce se vor organiza și desfășura  de Structurile Asociative pentru îmbunătățirea colaborării cu MApN,  care să conțină alte activități, alte puncte, alte interese și ”toată lumea ar fi mulțumită”. Nu le oprește nimeni, în afară de orgoliu, divergențe, ambiții și interese mici, de cartier.
Faptul că gulerele albe din Minister au binevoit să își aplece ochii și să îi întrebe pe liderii unora din asociații cam ce ar dori să vadă în acel plan, nu poate fi văzut decât ca un gest de amabilitate, sau cum a spus Eminescu, ”să ne dai un semn și nouă, de mila Măriei Tale”. Glumeam, dar e și un pic de adevăr aici, pentru că privind acest plan nu poți să nu constați că  acesta conține  în mare parte … studii de fezabilitate. Multe ”analize ale oportunității” împingerii vântului, în special pe punctele de interes pentru rezerviști. Să le analizăm :
  1.  punctul 1,   care este vital pentru cei mai mulți din rezerviști este prevăzut a fi finalizat în semestrul 1. De ce nu trimestrul 1? De ce nu s-a fixat un termen mai … binevoitor? Da, este adevărat, mai depinde și de alte structuri, peste Minister sau paralele, dar… să ne fie cu iertare, nu putem lăsa lucrurile și activitățile noastre la mâna altora că unii se vor gândi că sunt împinse până la alegeri.  Și așa se aude că MAI s-ar cam opune proiectului pentru că cică nu ar avea fonduri. Dar lor nici nu le trebuie fonduri, că la salariile pe care le au ei, acea pensie de referință este prea mică, ei oricum au pensiile mai mari, deci nu se pune problema unor fonduri suplimentare. Dimpotrivă, dacă nu s-ar fi păstrat cuantumul cel mai avantajos, s-ar fi făcut chiar serioase economii la bugetul ministerului. Așa că chestia cu ”nu avem fonduri” e gulgută, iar asta ar trebui să îi spună domnul Ciucă, domnului Vela, care oricum se pare că va face aripi înainte de termen.
  2. Punctele 2,3 și 4, joc de glezne, fă-te că lucrezi Laurențiule!
  3. Punctul 5 este interesant, dar să fiu sincer îmi face impresia că nu se referă la pensionari ci la primari. Dacă avem primari printre rezerviști să fie pregătiți, primesc terenuri, dar nu pentru ei ci pentru clientela politică. Dacă însă ministerul s-a gândit să îi împroprietărească pe militari, domnul Ciucă va intra în istorie ca al doilea Cuza. Iaca poznă însă, cred eu ca acest punct se referă la cedarea pământurilor armăsii către clientelă și sunt oarece opreliști acum. De ce a fost băgat acest punct la structuri? A înființat  Becali o structură militară ?
  4. Punctul 6 se referă la rezerviștii voluntari. Oare au și ei o asociație? Oare există? Eu nu am auzit. De ce ? Pentru că nu se împinge nimeni să bată din călcâie pentru 2-300 de lei și să fim serioși, copii din ziua de azi fumează banii ăștia în câteva zile. Păi merită să te bagi în noroi pentru 10 pachete de țigări ? Hai să fim serioși.
  5. Punctul 7 este – GARANTAT- introdus la propunerea unui general care mai vrea o stea și nu poate, așa că vrea să se mai relaxeze condițiile, sau vrea să mai câștige câțiva adepți dându-le grade, dar nu îi dă voie legea. Păi ce să dea și ei săracii, că au obosit dând din coate. Domnule ministru, dacă modificați legea, vă rog eu înăspriți condițiile, astfel încât să nu mai poată fi avansați toți refuzații care au pleca din armată cu coada între picioare și acum plâng că au fost și ei cdt Rg dar nu au ajuns colonei. Păi dacă le-a luat Jiul oile din GAZ în plină secetă, cine e de vină?
  6. Punctul 8 este măreț, este sublim, dar vă spun un secret: câtă vreme politicienii, Câțiștii, Leșiștii, Căprarii, Solomonarii, Opriștii,  Olguțele,  își bat joc de  salariile și pensiile militarilor, de haina și gradele militare, de drepturile acestora, de cimitirele  eroilor, nu o să ridicați nici cu macaraua cea mai mare, profesia de militar și imaginea militarului pe poziția pe care o merită în societate. Câtă vreme militarii se plâng pe toate paginile de socializare și cer dreptate în instanțe, NU O SĂ SPUNĂ NIMENI ” GATA, INTRU ÎN ARMATĂ, CĂ E DE BINE ”. Capisci ?
  7. La punctul 9, s-ar  putea începe prin încadrarea pe funcțiile respectivei direcții a unor oameni ( de ce nu și rezerviști, dar nu din generalii care lustruiesc clanțele și înroșesc telefoanele Roșilor și  Jienilor) care să fie cu adevărat........

Un plan pentru liniștea noastră

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.