sâmbătă, 25 ianuarie 2020

Despre Unire



Unirea la Iași
Românii au sărbătorit astăzi 161 de ani de la Mica Unire, care de fapt ar trebui să fie Marea Unire, pentru că ea a atras după sine cealaltă unire și a determinat forțele politice dar și masele,  să facă mai mult pentru împlinirea acestui deziderat național. Unirea de la 24 Ianuarie a arătat pentru prima oară și mă tem că și pentru ultima în istoria modern a României că uneori omul de rând, buturuga mică,  poate răsturna carul mare, adică interesele celor mari. Nu știu dacă vom mai ajunge vreodată să vedem un eveniment similar, tare mi-e teamă că nu se mai poate, românilor le-a dispărut acea putere. Văzând la tv evenimentul de la Iași, am reținut patru aspecte:
  1. Aurina Petrea, celebra deja…. știristă, a Moldovei, ne anunța că președintele României ”a salutat steagul de luptă al României”. Iată deci că ceea ce nu știa nimeni, sau se ținea ascuns de secole, este devoalat de această Loredana Chimoiu de Iași, spre disperarea dușmanilor neamului, ROMÂNIA ARE DRAPEL DE LUPTĂ. Păi dacă avem drapel de luptă, ce nevoie mai  avem de drone, scuturi, rachete? Când o să audă dușmanii cel mai bine păstrat secret al României de 2000 de ani, faptul că avem drapel de luptă național, le îngheață sângele în vine și combustibilul în rachete.
  2. Următorul șef al Senatului va fi Titus Corlățean, pentru că el era al doilea om de … stat lângă Iohannis pe scenă, acolo unde ar fi trebuit să stea dacă nu Mele, măcar Victoraș.
  3. Oriunde s-ar duce, mai ales în preajma alegerilor, politicienii, guvernanții au câte o autostradă, un proiect de țară pe care îl promit ascultătorilor, ca să oprească sau astupe huiduielile.Interesant este că Iohannis a atras atenția politicienilor să țină cont de … români, de popor, că ei dau votul dar nu a înțeles nimic din huiduielile lor când a spus că ”avem nevoie de anticipate”. Iohannis,”profesorul” care dă lecții tuturor, nu a învățat sau nu știe că totuși românul nu e prost prost, el tace, doarme, înghite, de lene, din plictiseală, de frică, de scârbă, dar nu e chiar așa, prost- prost, a observat că Iohannis a cerut mai întâi palatul  lui, apoi guvernul lui, acuma vrea parlamentul lui, apoi o să vrea legile lui, apoi armata lui, apoi țara lui, iar ceilalți trebuie să dispară. O să ceară cât de curând, ca, așa cum a dispărut Ponta de la guvernare, Dragnea din PSD, Dăncilă de la butoane, PSD-ul din Parlament, să dispară, nu știu dacă numai din România, toți cei care l-au huiduit azi, pentru că iată, a constatat și el că ”părerile sunt împărțite.” La Alegerile din toamnă, va spune că ”românii au nevoie de o singură părere”, așa cum acuma ”au nevoie de anticipate”.
  4. La Iași, de Ziua Unirii oricine ar veni, e fluierat. Probabil de la Băsescu încoace s-a lansat moda  manifestării simpatiei prin fluierături. Oricum Iohannis a reacționat în modul clasic, același rânjet afișat și la bucurie și la supărare, pentru că el are un singur rânjet, cel fabricat.
Unirea la Davos

La Davos, momentul unirii a fost.. marcat prin întâlnirea marilor mahări ai lumii, adică a celor mai bogați oameni ai lumii, jumătatea din SUA, jumătate din India și Rusia , iar”cealaltă jumătate”, din restul lumii. Nu știu dacă Becali a ajuns, dar dacă nu a fost invitat, va fi scandal mare, cred că va face plângere la TAS. Întâlnirea, altă dată vestită pe toate canalele media, de data asta a rămas în surdină, pentru că lumea nu mai pune botul la gargara boierilor care cică ar muri de grija muritorilor de foame. Este interesant că acolo ar trebui să se întâlnească și Soroș cu Trump. O ieși cu scântei? Nu știu, dar tot unire e și asta. Unirea eforturilor de prostire a amărâților.
Apropo, să nu uit. Neștiind săracul că la masa bogaților nu ai cum să fii invitat dacă ai pantalonii rupți în cur de la șuturile primite și în genunchi de la poziția în care stai, Sică Mandolină explică de ce România nu a fost invitată la Davos, care, repet este întâlnirea celor putrezi, nu doar bogați. Iată ce spune Sică: ” Invitaţiile au fost, practic, înainte de preluarea guvernării de către noi. Noi când am venit, am aflat pe ultima sută de Forumul de la Davos”. Cred că această explicație va concura la gluma anului.
Unirea în Ucraina

Tot despre Unire a vorbit și președintele Ucrainei, Volodimir Zelencki, cu două mai înainte, cu ocazia Zilei Unității și Libertății Ucrainei. Cu această ocazie, numitul Volodea, a spus că România a ocupat nordul Bucovinei în 1918. Așa a învățat el la Istoria Ucrainei. Săracul de el nici nu știe că Bucovina este prima  regiune locuită de români care a votat și și-a anunțat dorința de unire cu Țara, acea țară fiind România, nu Ucraina care Ucraină nu exista ca stat la acea vreme. Este ciudat cum domnul președinte Volodimir crede că poate vorbi despre ocuparea Bucovinei de către români în 1918, nedreptatea făcută Ucrainei, care și-a realizat ”unirea” și independența,  ABIA UN AN MAI TÂRZIU. Bă ești prost? Ce li s-a furat, dacă ei nu aveau o țară până în 1919? Să își amintească Volodea că de fapt U Kraina, înseamnă țara de lângă regat, practic ei ucrainienii au fost prima oară identificați ca fiind vecini ai rușilor, de aici și numele de Rusia Mică. În secolul X, actualul teritoriu al Ucrainei era locuit de ruși, iar dezvoltarea Kievului până la a ajunge cel mai important oraș din zona răsăriteană a Europei, s-a datorat celor care au pus bazele orașului, adică rușilor. Până la jumătatea sec XVII, teritoriul Ucrainei se afla ”prin foc și sabie” ca să îl citez pe Henryk Sienkiewicz, un cunoscut scriitor polonez,  adică sub sabia hatmanilor polonezo-lituanieni. În 1648, Bogdan Hmelnițki a condus cea mai mare răscoală căzăcească împotriva Uniunii Polono-Lituaniene și împotriva regelui polon Ioan al II-lea Casimir. Teritoriul de pe malul stâng al Niprului a fost integrat în Rusia, sub forma Hatmanatului Cazac, în urma Tratatului de la Pereiaslav, din 1654, și a războiului ruso-polonez ce i-a urmat.Cei din dreapta Nistrului au rămas sub influența Polonă Când a început primul război mondial, cele două”Ucraine” au luptat una de partea rușilor, cealaltă de partea Austro-Ungariei. Abia atunci s-a auzit prima oară de ucrainieni, prin înființarea Legiunii Ukrainiene. Dar nici atunci nu s-a realizat ceea ce Volodea denumea ”unificarea Ucrainei”, aceasta a avut loc abia în 1992 deci ei sărbătoresc aiurea Unirea din 1919. Poate au și ei o unire mai mică și una mai mare.  Nu mai continui, se știe mai departe, din informațiile difuzate cu ocazia revoluției portocalii. Deci despre ce ocupație vorbește Volodea, despre cea a rușilor, a polonilor, a tătarilor, a cazacilor, a lituanienilor? De unde a auzit el de invazia românilor,când românii se găseau pe acele pământuri înainte ca ei să afle că se numesc ucrainieni ?
Unirea la olteni

Și la Craiova, oltenii, acești ”lorzi printre români” ca să parafrazez un banc celebru, sărbătoriră evenimentul ca în fiecare an. Pe o vreme cu soare, dar la -4 grade Celsius, oltenii, în număr destul de mic se prezentară în Piața A I Cuza, adică în fața primăriei din Craiova ca să vadă cum depun jerbe înaltele oficialități. Până și prezența armatei a fost mai mică decât în anii precedenți, o gardă de onoare, garda drapelului, muzica militară și… comandanții de unități  însoțiți de o parte din staff –ul unităților. Tot la capitolul armată trebuie semnalată prezența unei grupe mărite de elevi ai Liceului Militar. În rest, ceva reprezentanți ai asociațiilor militarilor și bineînțeles depunătorii de partid, adică cei ”atent selecționați” pentru a reprezenta instituțiile de partid și de stat. De remarcat că asociațiile militarilor, au depus in-corpore coroane și jerbe, fără deosebire de sex, religie, specialitate, grade, apartenență sau simpatie politică. Așa da !

Din partea guvernului, cel mai înalt reprezentant, cel care a dat citire mesajului premierului, a fost Ministrul Tineretului, domnul Ionuț Stroe care era foarte emoționat având în vedere înalta funcție pe care o reprezenta și așa că a recitat cam în stilul lui Sică, nu cum ne-a obișnuit prin emisiunile tv.

Au mai trecut  la microfon Prioteasa și Genoiu adică președintele Consiliului Județean și Primarul. Au fost scurți, căci îi strângeau hainele la umeri.  Apoi a urmat momentul depunerii coroanelor și jerbelor. Așa cum era de așteptat, partidele și-au mobilizat oamenii, pentru a arăta ”mulțimii” cu ghilimele de rigoare, că au susținere și sunt mulți, deci merită votul lor. Nu le mai postez garderoba, e suficient că i-am văzut pe viu, vreau să dorm liniștit. Voi posta imagini cu militarii care măcar prin apartenență și jurământ au dovedit credință patriei.

Și fiindcă tot veni vorba de armată, am făcut câteva fotografii, până la începerea ceremonialului, unor militari din subunitatea însărcinată cu ”întreținerea atmosferei” și pentru că în una din ele un militar a ieșit cu un râs sănătos, necenzurat, am vrut să îi trimit fotografia și l-am întrebat dacă are adresă de facebook. A spus că are, dar nu îmi poate da contul, pentru că nu au voie să își pună fotografii pe pagină și nici nu îmi poate da id-ul. Am rămas blocat. Mă întrebam ce e secret în imaginea unui militar, atâta vreme cât ministrul apărării are cont cunoscut, nu la secret pe FB chiar a promis că va interacționa mai mult ca ministru decât ca șef al SMAp, președintele țării are și el pagină de facebook, iar miniștrii  anunță schimbările de secretari de stat tot pe facebook,  în orele în care Monitorul Oficial este în ”revizie tehnică”. Oricât aș încerca, nu pot să înțeleg cine ar fi putut da o asemenea ”recomandare”.

Și acum pentru cei care cred că le-au văzut pe toate, iată IMAGINEA  României, nu a guvernului sau Craiovei, A ROMÂNIEI,  în ZIUA UNIRII. Când a fost anunțat la stație faptul că urmează să depună coroană INSTITUȚIA PREFECTURII JUDEȚULUI DOLJ, care este REPREZENTANTUL GUVERNULUI ÎN TERITORIU, eu mă pregăteam să îmi găsesc locul  să pot prinde întreaga delegație. Dar, stupoare. Pe ”ecran” a apărut ….

Despre Unire

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.