joi, 9 ianuarie 2020

Proiectul de ordonanță propus de Forum și MApN


Așa cum se știa, de la numirea generalului Ciucă drept ministru al apărării, odată cu întâlnirea din data de 18.11.2019, au început consultările dintre reprezentanți ai direcțiilor Juridic și Financiar ca și ai CPS  cu reprezentanții Forumului pe tema inițierii unui proiect legislativ care să repare o parte din nedreptățile  făcute  militarilor prin modificările la L223/2015. Întâlnirile  și discuțiile, după ce au trecut proiectul prin mai multe avataruri care mai de care mai ciudate s-au finalizat pe data de 30.12.2019 când la o ultimă întâlnire pe acel an, ministrul Nicolae Ionel Ciucă a anunțat că va trimite proiectul agreat de cei cu care a discutat, la final fiind prezenți reprezentanții a aproape 40 de asociații, către celelalte structuri și ministere beneficiare ale L223, spre avizare și eventuale propuneri sau amendamente.
De menționat faptul că deși aparent proictul este mai… puțin darnic decât cel  recent introdus la Senat de deputatul Lupescu și Senatorul Mocioalcă, are mai multe șanse de reușită, pentru că :
  1. Este introdus sau promovat de guvern, deci va avea avizul ministerelor asigurat.
  2. Este susținut de partidul de guvernământ, și este greu de crezut că nu va fi susținut de celelalte partide, mai ales în lumina ultimelor evenimente militare din Orientul Mijlociu.
  3. Este mai realizabil, cerând un efort financiar mai redus.
Este adevărat, discrepanțele nu se vor nivela dintr-o dată, e nevoie de timp pentru ca aplicând progresiv și repetat  măsurile propuse, să se apropie cât de cât pensiile.
Este adevărat, multe obiective sunt cam îndepărtate și vor fi mulți care nu vor apuca să le vadă aplicate.
Este adevărat, proiectul stă mai prost la capitolul reparații și mai bine la … promisiuni care se vor concretiza la Sf Așteaptă  și mă refer aici la actualizarea pensiilor după creșterea salariilor activilor, pe care Olguța ne-o lungise până în 2022, dar acuma ni se promite din 2023. Dacă și asta e reparație, atunci nu mai știu eu limba română.
Este adevărat, pentru mulți odată cu aplicarea cuantumului de referință, o serie de pensii vor crește, dar, din păcate, din nou vor crește mai mult cele care oricum sunt mari. Trebuie să admit că creșterea nu are o fundamentare reală, cum nu are nici cea a proiectului lui Leș.
Este adevărat, proiectul este doar în faza de blastrulă, până la finalizare mai e o grămadă de timp, mai trebuie să vedem ce propun reprezentanții celorlalte ministere și structuri, apoi dacă și guvernul și –mai ales Cîțu- vor fi de acord și apoi sub ce formă va fi trimis spre legiferare, dacă va fi aprobat de parlament și promulgat. Mai este ceva de așteptat, sperăm că nu mult, sperăm că se vor mișca natural, altfel, pierdem timpul și momentul, mai ales că Orban vorbește de .. alegeri anticipate. Cine crede că dacă vor reveni PSD-iștii la putere, ne vor ajuta Leș și Solomon să obținem reparațiile, e copil.
ESTE ADEVĂRAT, PÂNĂ LA APARIȚIA ACESTUI PROIECT, MINISTRUL CIUCĂ MAI ARE DE REZOLVAT -ȘI ȚINE DE VOINȚA LUI- PROBLEMA INDEXĂRII DIN 2016, CARE NU ESTE INTRODUSĂ ÎN ACTUALIZAREA DIN 2017, CA LA MAI. Acest aspect poate fi rezolvat simplu, printr-o consultare a celor două Case Sectoriale de pensii- văzut cine a greșit și reparat printr-un ordin al ministrului unde s-a aplicat greșit, sau prin Hotărare de guvern care să impună aplicarea uniformă a acestui proces. ASTA SE POATE REZOLVA FĂRĂ INTERVENȚIA ALTORA, DOAR DE CEI DOI MINIȘTRI. Ce spuneți domnule ministru Ciucă? Ați promis că veți trimite reprezentanții CPS ai MApN și DGJ la discuții cu omologii din MAI. Pe când ? Sau ați dat ordin și nu s-a executat încă ?
Până una alta, iată proiectul, așa cum a fost agreat de reprezentanții Asociațiilor prezente la întâlniri și negocieri și reprezentanții MApN  și trimis către celelalte structuri.

Proiectul de ordonanță propus de Forum și MApN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.