sâmbătă, 26 ianuarie 2019

Ce mare lucru?Scriam cu mult timp înainte, prin 2014 câteva articole despre soarta armatei, în articolele ”Armata pe mâna cui ?”. Undeva, partea a  VII-a și a VIII-a scriam despre asociațiile rezerviștilor, iar în partea I despre activi. Cine vrea să le revadă sau să le citească, dacă nu le-a citit, e binevenit, sunt încă de actualitate, poate chiar mai actuale ca oricând.  Iar faptul că de 5 ani de zile, cel puțin, nu s-a schimbat nimic, nu poate duce decât la o concluzie, și anume că ORICINE AR FI LA PUTERE, ORICE PARTID AR GUVERNA, ORICINE AR CONDUCE ȚARA ȘI DESTINELE ARMATEI, POLITICA FAȚĂ DE ARMATĂ, MILITARI, ACTIVI SAU ÎN REZERVĂ  NU SE SCHIMBĂ, SOARTA LOR ESTE ACEEAȘI, SUNT LOVIȚI ȘI BATJOCORIȚI  DE POLITICIENI CU O URĂ INEXPLICABILĂ. După Boc a urmat Olguța, după Oprea a urmat Dușa, Fifor, iar acuma Leș, cel care a ieșit pe post să anunțe că au crescut pensiile militarilor în 2018 când de fapt prin proceduri ”Jiene”dar nu Jianu Haiducul, ci Jianu Zapciul,  au scăzut 80-90% din ele.
Ce au făcut însă liderii asociațiilor rezerviștilor, cei care se laudă că apără interesele militarilor? Am mai spus, unii dorm în pace așteptând  bilete de tratament, alții lustruiesc clanțe așteptând grade și decorații, alții ies în frunte ca purecii, sperând să fie și ei remarcați, băgați în seamă, introduși prin comisii și comitete, să se poată lăuda și ei că li se deschid ușile, deci prin ei și NUMAI PRIN EI se poate realiza ceva. Ce ? Vom vedea.
Goana după firimituri
Un recent comunicat dat de secretarul general al LADPM dă răspuns la această întrebare. Comunicatul nu poate fi văzut de oricine, pentru că apare dar pe paginile administrate de câteva persoane care suferă de megalomanie și vor să își facă ”aderenți” mizând pe curiozitatea oamenilor care vor să vadă ce vrăji fac ei. Este vorba de LAPDM și pagina Militari uniți în aceeași formă asociativă, care au cam aceiași… inițiatori și membri, doar că s-au cam certat pe putere așa că acuma stau în camere separate și își vorbesc prin ușă. Cei care nu sunt cu ei, sunt împotriva lor, ”clubul lor” care luptă cică pentru unirea asociațiilor și apărarea drepturilor tuturor pensionarilor militari, se adresează doar celor care semnează adeziune, la fel cum ”avocații” SCMD  pierd doar procesele celor care le plătesc cotizațiile.După cum se știe, LADPM al cărui președinte este domnul general Gropan, plin de intenții bune dar fără colaboratori și forța de a se impune, se află la conducerea, sau de fapt președinția Forumului Structurilor Asociative. Recent am asistat pe Facebook la o ceartă deloc onorantă a câtorva membrii ai Ligii, care se cam învinuiau unii pe alții de sabotaj și încercări de preluare a puterii. Lupta a fost a fost la vedere, nu eun secret pentru nimeni. Secrete sunt doar intențiile, dar cine a citit articolele mele menționate mai sus, își dă seama care sunt intențiile acestora.Comunicatul domnului secretar general (apropos, îmi place titlul, ”SECRETAR GENERAL”,ca la PCR, semn că avem tradiție în armată), este foarte explicit privind intențiile celor doi ”reprezentanți” plecați la pescuit. Citiți vă rog comunicatul, scos pe piață pe diferite alte pagini, căci –culmea- cei doi corifei semnatari sau participanți, nu le-au postat și pe paginile altor asociați, nici măcar pe paginile lor personale, ca să îi facă pe curioși să semneze adeziunea la …paginile lor. Așa au ajuns la cifra de 5000 de… membri. În fine, să vedem comunicatul:
Comunicatul Biroului executiv
al Ligii pentru apararea drepturilor pensionarilor militari
Nr. 8 din 16 ianuarie 2019

Astazi o delegatie a Ligii pentru apararea drepturilor pensionarilor militari s-a deplasat la sediul Ministerului Apararii Nationale pentru a participa la intalnirea periodica cu Echipa de consilieri a ministrului.
Delegatia Ligii a fost formata din dl. Gligor Viorel – prim-vicepresedinte si dl. Gachi David – secretar general. Dl. Soare Aurel – secretarul general al Filialei Arges a Ligii nu a mai putut participa din motive medicale.
Echipa de consilieri a dl Gabriel Les – ministrul apararii nationale a fost condusa de dl. gl.lt. (rz.) Tase Marian.
In urma discutiilor desfasurate au rezultat urmatoarele:
– dl. Gabriel Les – ministrul apararii nationale impreuna cu Guvernul Romaniei va initia un amendament la OUG 114/2018 – astfel incat daca va fi aprobat in parlament, incepand cu data aprobarii si publicarii in MO orice majorare a SOLDEI DE GRAD pentru militarii activi se ve regasi INTEGRAL si in calculul pensiilor militare. Desi la prima vedere implicarea financiara a acestui amendament nu este foarte mare deoarece multi dintre pensionarii militari nu vor resimti substantial majorarile respective este totusi UN PRIM SEMNAL ca politicienii incep sa inteleaga ce REPREZINTA GRADUL MILITAR pentru un FOST MILITAR. Salutam aceasta initiativa mai ales ca ea vine in urma precedentei noastre intalniri. Ne manifestam increderea ca si Parlamentarii vor intelege importanta acestui amendament pentru pensionarii militari si ca nu se vor opune aprobarii lui;
– ministrul apararii nationale, dl Gabriel Les a dispus subordonatilor sai care au in atributiile functionale problemele respective sa initieze demersurile pentru elaborarea unor legi specifice domeniului militar prin intermediul carora sa se inlature daca nu INTEGRAL, cel putin IN MAREA LOR MAJORITATE discriminarile la care au fost supusi in ultima perioada pensionarii militari – acest lucru a fost de altfel mentionat de ministru in cadrul unei emisiuni televizate;
– pentru o relatie corecta si oportuna cu FOSTII MILITARI ministrul apararii nationael dl Gabriel Les a salutat propunerea Ligii si A ORDONAT intocmirea unui proiect de ordin al ministrului prin care SA SE INFIINTEZE la nivelul Cabinetului ministrului apararii nationale o structura prin intermediul careia sa se asigure legatura ministrului apararii nationale cu militarii in rezerva si in retragere. In prezent la acest proiect de ordin lucreaza o echipa formata din consilieri ai ministrului si membrii ai Ligii cu expertiza in domeniu. In cadrul structurii vor activa pe BAZA DE VOLUNTARIAT TOTAL NUMAI fosti militari cu expertiza in toate domeniile de activitate ale ministerului, in mod deosebit in problematica SOLUTIONARII PROBLEMELOR CU CARE SE CONFRUNTA PENSIONARII MILITARI. Liga apreciaza ca este un prim pas extrem de important in directia UTILIZARII LA ADEVARATA VALOARE A INESTIMABILEI VALORI A FOSTILOR MILITARI SI SALUTA DESCHIDEREA MISNISTRULUI IN ACEASTA DIRECTIE – concomitent cu exprimarea sperantei ca acest demers va avea finalitatea dorita;
– au fost reluate toate problemele aflate in discutie la precedenta intalnire, inclusiv problemele stabilite pentru intalnirea de astazi dar s-a hotarat ca in acest moment de cea mai mare importanta este constituirea structurii ordonate de dl ministru Gabriel Les, structura care va avea ca principal obiectiv IDENTIFICAREA SOLUTIILOR PENTRU REZOLVAREA TUTUROR PROBLEMELOR RESPECTIVE, solutii care includ evident si problemele aflate in discutii.
Liga va va tine la curent cu evolutia celor mentionate mai sus.


Semneaza
Secretar general – Gachi David”

Nici nu știu de unde să încep. O să încep de la faptul că cei doi … pescari au plecat singuri, în numele nu știu cui, în nici un caz al Forumului, cel care se dorește o formă, fie ea și fără personalitate juridică, o încercare de unire a eforturilor tuturor asociațiilor militarilor. De ce s-au dus doar ei, de ce s-au dus în numele LADPM și nu al Forumului, de ce nu s-a dus președintele, capul  Ligii și al forumului ci doar mâinile, și alea legate, sau cu al cui mandat s-au dus și au negociat? O parte din răspunsuri le găsiți  în comunicat, dacă știți să citiți printre rânduri. La asta trebuie să răspundă ei. Eu nu răspund, deși știu răspunsul. Dar să presupunem că din motive obiective nu s-a putut altfel și din grabă au dat comunicatul ca fiind din partea Ligii și nu al Forumului. Deci așteptând un răspuns la aceste întrebări, merg mai departe. Ce au negociat, ce au obținut?  Conform declarațiilor lor, au reușit să :
 • Se întâlnească cu o echipă de ”consilieri” ai ministrului Leș, condusă de un domn general(rz), Tase Marian, fost șef al DGMRU. De reținut sintagma ” întâlnirea periodică” cu echipa de consilieri. Măi să fiu al dracului. Mai știa cineva din armata României că LADPM are întâlniri periodice cu consilierii ministrului apărării? Care au fost celelalte întâlniri?
 •  Afle că domnul Leș intenționează să inițieze un proiect de… ce o fi, care să redea onoarea armatei române amendând OUG 114 /2018, care a amendat OUG 59, care a amendat L-223, în sensul … actualizării pensiilor militare la creșterea soldei de grad.
 • se lase aburiți că în sfârșit clasa politică cică începe să se uite mai atent la militari, pentru că i-au văzut pe ei și au realizat ce oameni de valoare are armata.
 • Îl convingă pe domnul ministru Leș să dea ordin subordonaților să se ocupe de discriminările la care sunt supuși militarii, pe care le vor rezolva, dacă nu în întregime, măcar parțial.
 • Ministrul apărării, care nu a fost prezent, a salutat(probabil cu ”onorul mic”) propunerea LADPM de a forma o echipă care să se ocupe de relația Minister –rezervă, iar o echipă de ”specialiști” LADPM deja lucrează la asta așa cum și Dinescu deja lucra la un Apel în decembrie 89, după cum bine ne aducem toți aminte.
 • Repună în discuție toate problemele discutate anterior(bănuiesc că la cealaltă întâlnire, la care a participat și domnul Leș și recenții medaliați din ANCMRR, recte deja celebrul cuplu Bă-Bă) specialist deja în ”identificări de soluții” prin repetate și nesfârșite ateliere de lucru, care  nu rezolvă nimic, dar umplu planul de activități.
Acuma o să încerc să traduc ce a vrut să spună comunicatul, ce am înțe-leș eu sau ce s-a realizat practic.
 1. Întâlnirea nu are nici o periodicitate, căci pe de o parte nu înțeleg să se fi semnat un protocol între MApN și LADPM, aceasta este prima întâlnire, cealaltă care a avut loc în Decembrie 2018 a fost între ministrul Leș, o parte din șefii de direcții pe de o parte, și o parte din șefii asociațiilor membre ale Forumului, ceea ce e cu totul altceva. Dar cei doi domni au vrut să își ridice mingea la fileu  să arate cât de important e Liga, dar mai ales ei.
 2. Aici sunt două aspecte. Primul este că nu se poate amenda o OUG decât după ce aceasta a fost aprobată de Parlament, și numai în Parlament, deci fie exprimarea este nefericită, fie este o mare .. păcăleală. Pe de altă parte, când credeți că se va realiza asta? Probabil va fi introdusă ca propunere înainte de alegeri, până atunci … luați de mirosiți. În al doilea rând, solda de grad este .. infimă, la unii aproape că nici nu se vede printre celelalte elemente ale bazei de calcul, iar o creștere a acesteia transpuse pe acest element al bazei de calcul a pensiei, este egală cu o creștere de câțiva lei. Nu m-ar mira ca odată cu această actualizare să ni se ia câteva procente din OMM așa cum la actualizarea din 2017 ni s-a luat indexarea din 2016. Așa că practic PRIMIM FIRIMITURI dar ni se iau felii de pâine. Pentru această ”realizare”  pentru aceste firimituri, cei doi ”pițigoi” și toți ceilalți, o să își bage unghia în gât.
 3. Dacă nici acuma nu au înțeles că a noastră clasă politică ne dă aburi pe post de mâncare și chiar cred că în sfârșit au reușit ei să îi facă pe politicieni să respecte armata, așa cum alții care au primit tinichele trâmbițau că vor lucra la un nou set de legi pentru militari, sau cum Ciungu și ”prietenul lui Tiberiu” au decis să facă apeducte, chiar că suntem condamnați la batjocură perpetuă.
 4. Uite că mi-au dat lacrimile. Mă întreb cum or fi reușit cei doi să îl convingă pe domnul ministru să se ocupe de discriminările la care sunt supuși militarii, dacă domnul ministru nu a participat la întâlnire? Prin hipnoză, psihoză sau osmoză? Că dacă Leș nu a fost acolo înseamnă că nu l-au convins ei, fie  fusese convins înainte de a ajunge ei pe acolo, probabil de alții,  fie   este  vorba de o .. dorință, mai mult decât o certitudine. Deci comunicatul ne prezintă vise, nu realizări.
 5. Problema unor contacte permanente între minister și asociațiile rezerviștilor și formarea unui grup de contact permanent se află în planul de activități propus de SMAp încă de acum 2 ani, plan întocmit, așa cum am mai spus în alt articol, la inițiativa generalului Ciucă după întâlnirea din Noiembrie 2017, dar confiscat și masacrat de oamenii lui Nasta. Deci domnii se laudă de pomană. În ceea ce privește ”specialiștii de inestimabilă valoare” pe care LADPM i-a pus la dispoziția MApN, ÎI ROG PE CEI DOI  PARTICIPANȚI LA DISCUȚII ȘI REPREZENTANȚI, SĂ ÎI NOMINALIZEZE, SĂ ȘTIM ȘI NOI CINE NE REPREZINTĂ.
 6. De 9 ani ne tot întâlnim cu reprezentanții ministerului sau ai parlamentului, care tot identifică soluții dar nu le rezolvă niciodată. Că cel care a întocmit comunicatul a adoptat acest limbaj de lemn și se laudă cu nimicuri, sforăind cuvinte frumoase cum ar fi ”identificarea soluțiilor” ”probleme aflate în discuție” ”inestimabile valori” fără a nominaliza sau concretiza, nu mă miră este modul clasic de ”comunicare” atunci când nu ai nimic de spus, dar trebuie să impresionezi.
Știu că o să fie câțiva, nu mulți, probabil 3-4, cam câți are Liga în biroul de conducere, care vor spune că prin ceea ce am scris urmăresc dezbinarea și nu ajut cu nimic la unirea eforturilor militarilor pentru ”apărarea drepturilor”, dar dacă ceea ce am văzut în acest comunicat înseamnă apărarea drepturilor, mai bine le lăsăm așa, pentru că uite, așa cum actualizarea din 2017 a dus la scăderea pensiilor, (chiar dacă numai pe hârtie) tot așa, prin astfel de acțiuni,  se dă gir unor ”măsuri reparatorii” de doi bani care practic nu ajută decât pe alte Nasta, Jianu, Leș, să spună că au rezolvat problemele rezerviștilor și s-au pus de acord cu aceștia. Din această cauză, pe unele pagini ale grupurilor de militari, deja au apărut comentarii care îi fac pe cei doi, trădători. Eu nu îi consider trădători, dar nici salvatorii patriei, au încercat și ei să se bage în seamă, ce mare lucru?
http://www.in-cuiul-catarii.info/2014/03/09/armata-pe-mana-cui-partea-a-viii-a-asociatiile-rezervistilor-3-6562
http://www.in-cuiul-catarii.info/2014/02/17/armata-pe-mana-cui-partea-a-vii-a-asociatiile-rezervistilor-2-6383
http://www.in-cuiul-catarii.info/2013/12/22/armata-pe-mana-cui-partea-i-activii-6010
http://www.in-cuiul-catarii.info/2018/09/27/intalnirea-cu-nasta-vorbe-planuri-si-grupuri-de-lucru-14858

Ce mare lucru?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care posteaza comentarii sunt raspunzatori pentru comentariile pe care le fac.