vineri, 28 octombrie 2016

Vesti (bune) privind (pe unii) pensionari militari

pensia-militara
Deoarece se apropie luna Noiembrie şi suntem, în plin proces de .. aşteptare a deciziilor de pensie conform L223 /2015, m-am gândit să dau şi eu un telefon verde la CPS a MApN ca să aflu dacă şi cum se va pune în aplicare Hotărârea Guvernului nr. 146/2016, publicate în Monitorul Oficial nr. 193 din 15 martie 2016. Pentru neavizaţi menţionez că este vorba de HG care reglementează aplicarea prevederilor art. 121 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat ( am subliniat pensii militare de stat, ca să vadă şi doamna Andreea Vass, cea care nu mai poate să doarmă de grija pensiilor speciale şi să înţeleagă că vorbeşte ca proasta în târg când include pensiile militare în pensiile speciale de care beneficiază cei ca ea). Mai la obiect, este vorba de retrocedarea sumelor de bani luate abuziv pensionarilor militari de guvernul Boc Oprea  prin OG1/2011 şi date înapoi dar cu rezerve  şi alte abuzuri de către guvernul Ponta/Oprea prin L 241/2013.
Conform L 223/2015 art 5 aceşti bani se vor da înapoi după cum urmează:
“Restituirea diferenţelor prevăzute la art. 121 din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se realizează în termenul prevăzut de art. 2 din prezentele norme, eşalonat, astfel:
a) pentru cererile depuse până la data de 30 septembrie 2016, inclusiv:
- în luna noiembrie 2016, pentru diferenţele aferente anilor 2011 şi 2012;
- în luna noiembrie 2017, pentru diferenţele aferente anului 2013;
b) pentru cererile depuse în perioada 1 octombrie 2016-30 septembrie 2017, diferenţele aferente anilor 2011-2013 se achită într-o singură tranşă, în luna noiembrie 2017;
c) pentru cererile depuse în perioada 1 octombrie 2017-31 decembrie 2017, diferenţele aferente anilor 2011-2013 se achită într-o singură tranşă, în luna decembrie 2017.”
Am dat deci telefon pe telefonul verde al CPS a MApN pentru a afla dacă se respectă calendarul şi iniţial am aflat decât că programul de relaţii cu publicul al respectivei instituţii este zilnic între orele 8 şi 16 apoi mi s-a închis telefonul. Am încercat de mai multe ori şi acelaşi răspuns. Apoi, pentru că sunt oltean, deci încăpăţânat am dat alte telefoane, prin centală şi cunoscuţi şi am reuşit să aflu că :
1.      Programul prevăzut în lege va fi respectat, deci ÎN LUNA NOIEMBRIE 2016 CEI CARE AU AVUT PENSIILE DIMINUATE DIN 2011  PANA IN OCTOMBRIE 2013,  ÎŞI VOR PRIMI ÎNAPOI BANII LUAŢI, DECOCAMDATĂ PE ANII 2011 ŞI 2012.
2.      Sunt deja făcute calculele, banii există, deci nu vor fi excepţii sau oameni care nu îşi vor primi banii.
3.      Banii nu vor veni prin talonul de pensie pentru că s-ar crea confuzii şi întrebări în plus, mai ales din partea celor care îşi vor primi şi pensiile recalculate şi cu diferenţele pe 2016. De aceea se vor trimite taloane speciale pe parcursul lunii Noiembrie.
4.      Plata acestor”retrocedări” se va face după ce s-au pus în plată pensiile deci în periooada 10- 30 Noiembrie la toţi beneficiarii în aceaşi zi. Nu se poate spune în acest moment care va fi ziua aceea dar toate sumele vor pleca din contul MApN  în acelaşi timp, vor exista diferenţe de ajungere la destinatar de o zi sau două în funcţie de opţiunea  de plată a fiecăruia, respectiv cont bancar, bancă,  sau mandat poştal.
5.      Odată cu sumele,  pensionarii vor primi şi informaţii privind suma ce le revine pe anul 2013.
6.      Recalcularea pensiilor merge înainte, cei cărora li se recalculează primesc ( dacă vor avea pensia mărită) odată cu pensia recalculată şi sumele restante începând cu Ianuarie 2016 până la data recalculării.
7.      Se procesează mai uşor, deci vor primi pensiile recalculate mai repede, cei care au ieşit la pensie după 2011, pentru că lor deja li se aplică normele anexei 1 a HG 2490/2010, deci e mai puţin de lucru la recalculare.
8.       Vor aştepta mai mult, cei care nu au optat pentru o perioadă anume ( căpoşii), ca mine, dar a lor va fi … bucuria mai mare (dacă li se măresc) pentru că suma restantă va fi proporţională cu perioada de aşteptare.
9.      Sumele cuvenite conform art 121 din L 223 completată cu HG 146/2016 sunt deja calculate, oricine poate afla cât va primi la telefonul verde, dar acesta va  fi atât de solicitat încât cred că trebuie să i se schimbe sârmele pe fiecare zi. În plus, datorită unor setări,  deocamdată după anunţul cu programul de lucru se inchide dacă linia este ocupată. Am fost asigurat de domnul col. Constantin Luca, că se lucrează la rezolvarea problemei pentru a se menţine apelantul pe linie de aşteptare.
Mulţumesc domnului Col Constantin  Luca şi operatorilor de la biroul relaţii cu publicul care au dat dovadă de răbdare pentru a-mi da toate aceste detalii în folosul pensionarilor.
Acestea fiind zise, nu pot decât să urez pensionarilor un sfârşit de an mai frumos.
A consemnat pentru dumneavoastră,
Cuiul Cătării
Vesti (bune) privind (pe unii) pensionari militari

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.