duminică, 2 octombrie 2016

A mai căzut o stea…


20160930_095642
Acum trei zile vorbeam despre ploaia de doliu care cuprinsese România prin decesul  lui Mircovici, Gyuri și Papaiani. Încheiam atunci în speranța că se va opri ploaia. Dumnezeu însă nu a vrut, așa că joi a mai căzut o stea , o stea de pe cerul armatei, e adevărat, un cer mai puțin interesant pentru gloata de privitori ai emisiunilor de știri. Poate acum,că România a reușit să semneze actele de primire pentru cele mai noi – vechi sau cele mai scumpe –ieftine produse second  hand, mult trâmbițatele F16, să se mai uite românii și la stelele armatei.
Dumnezeu   l-a scutit de umilințele la care urmează să mai fie  supuși militarii, armata și apărarea națională  pe generalul  DUMITRU POLIVANOV. Pentru unii, acest nume nu spune mare lucru, pentru că s-au născut în epoca manelelor și  telenovelelor. Nici chiar militarii de carieră nu îl știu toți pentru că a fost parcă de pe altă lume. Chiar și  actualii monștri sacri ai armatei, gen Chelaru, Ilie Marin, i-au fost învățăcei lui Poli și au avut ce învăța de la el. Dacă încerci să afli ceva despre el de pe vastul internet, vei afla că a fost comandantul Armatei  1 și atât, așa cum pentru unii istoria României începe cu alegerile prezidențiale din 2014 iar pentru alții, a Moldovei cu Pactul Ribentrop-Molotov.
Un bun prieten și adevărat militar, Vladimir Nussem, fost subordonat al domnului general,  m-a ajutat cu câteva informații pe care le pun la dispoziția cititorilor  pentru a avea o imagine cât de cât completă  a marelui dispărut.
S-a născut în anul 1938. A absolvit Liceul Militar din  Câmpulung Moldovenesc  când mă nășteam eu,  în anul 1957   fiind prima promoție a liceului.
Trei ani mai târziu absolvea  Școala militara de ofițeri Nicolae Bălcescu, arma infanterie.
În perioada 1960 – 1963,a fost  Cdt.Pl.Cc. într-o subunitate specială de Cc. a diviziei de tancuri de la Târgu Mureș.
Datorită rezultatelor deosebite este adus în vara anului 1963 ofițer instructor la Sc.Mil.Sup.de Of.Activi Nicolae Bălcescu, unde până în anul 1971 instruiește 8 promoții de elevi (studenți)  pentru funcția de Cdt.Pl. și Cp.unde i-a avut elevi pe viitorii generali: Neculai Stoina, Teodor Bulea,Ion Drăghici, Anton Jugănaru. Gheorghe Lungu, Mircia Chelaru.
Între anii 1971 – 1973 este  elev la Academia Militara facultatea Comanda și Stat Major. Îmi permit o divagație legat de ofițerii-elevi ai Academiei Militare. Prin anii 80 ”elevii” erau vânați de unii lectori care urmăreau mai mult nasturii decât creierul elevilor. La un moment un astfel de lector se întâlnește în fața sălii de mese cu un ofițer superior, descheiat la nasturi, dar pentru că era destul de  în vârstă și nu știe ce hram poartă, îl întreabă  ”sunteți cadru sau ești elev? ”
Revenind la cariera generalului maior Polivanov, după terminarea Academiei Militare, actuala Universitate Națională de Apărare a doctorilor, în baza rezultatelor obținute, la absolvire este repartizat la Comandamentul Infanteriei și Tancurilor,unde s-a afirmat ca un deosebit specialist în planificarea operațiilor și instruirii de unde este apoi   promovat la Marele Stat Major  unde conduce Secția Pregătire pentru Luptă.
La începutul anului 1990 este numit în funcția de Cdt. al Armatei 1, funcție deținută până în anul 1993.
În 1993 lucrează în cadrul S.M.G. mai întâi ca Inspector general pentru Infanterie, după care ca Șef al Comisiei Superioare de Regulamente din cadrul SMG.
Cam atât am reușit să aflu despre Poli, cum îi spuneau subordonații. Nu știu câți știu că marile mineriade din anii 90 au fost gestionate în București, în ceea ce privește măsurile militare,  de generalul Polivanov și că dacă acesta ar fi dat  curs cererilor clasei politice, am fi asistat poate  la un nou 89, așa că toți bucureștenii ar trebui să îi fie recunoscători. Însă cum bucureștenii sunt ocupați acum cu demisia lui Blaga și a lui MRU, sper din inimă că măcar adevărații militari să își oprească gândurile o secundă în memoria lui Poli.
Înmormântarea va avea loc Vineri,30.09.2016 laora 13.00la Cimitirul Ghencea 3 .
Pentru Onor Înainte !
retragerea-cu-torte
A mai căzut o stea…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.