vineri, 9 ianuarie 2015

România – Perspective 2015


romania 2015
Loteria politică
Anul 2015 a venit. Ce va aduce? Normal ar fi să aducă fiecăruia ce merită, dar viaţa nu a fost şi nu va fi niciodată o afacere din care să scoţi ceea ce investeşti, este mai degrabă o loterie, un joc de păcănele în care 100 de indivizi işi bagă mii de lei şi încearcă până le fac băşici la degete să câştige pentru ca apoi să vină unul cu o fisă şi să ia tot ce au băgat ceilalţi. Dar nu e întotdeauna aşa, uneori e un joc de poker în care trişează fiecare cum poate, iar potul îl ia cel care a blufat mai cu tupeu sau a trişat mai mult. Niciodată cel care a trişat mai puţin şi a avut full de popi cu aşi în coadă, nu o să strige că cel care a câştigat cu full de aşi cu popi în coadă a trişat pentru că pentru că ştie că şi el atrişat şi s-ar autodenunţa singur. Va înghiţi în sec şi îşi va spune că a avut mai puţin tupeu. Asta se întâmplă în cercurile mari, acolo unde tupeul se măsoară în contracte, mită, şpagă, locuri eligibile pe listele de partid, funcţii în guvern, etc etc. Câteodată întervine şi DNA-ul care schimbă cărţile, atunci când efectiv nu se mai cunoaşte care sunt cărţile oficiale şi care cele măsluite şi există riscul să nu se mai ştie cine trişează cu cărţile lui şi cine cu ale dealerului.
Pentru românii de rând, care nu au cu ce juca şi nici ce juca, există ca variantă doar jocurile de Loto, Bingo şi pronosport dar acolo oricum şansele sunt atât de mici încât mulţi joacă doar ca să nu spună că nu au încercat.
Dar ce îi aşteaptă aşa la modul general, ca grupuri sau naţiune?
Pe cei din PSD îi aşteaptă pierderea puterii, apoi bătălii interne, faulturi şi turnătorii, căci fiecare va încerca să se salveze dând în gât pe cei mai mari. Minunata justiţie română a legalizat premierea delaţiunii, a turnătoriei cu asbsolvirea de vină sau o pedeapsă simbolică pentru turnători. Cine “cooperează” cu justiţia poate scăpa de pedeapsă, în funcţie de cât de mare este cooperarea şi cât de mare este peştele vândut. Vivat democraţia!
Pe cei din PNL îi aşteaptă o perioadă scurtă de guvernare, de cam un an, până la alegerile din 2016, timp în care se vor bate şi ei ca chiorii pe ministere şi funcţii de secretari de stat, cei din PDL vor încerca să îi scoată din ecuaţie pe cei din fostul PNL pe motiv că ei au fost la guvernare recent în USL, deci acuma e rândul lor, că sunt mai flămânzi. Şi aici se vor turna, numai că turnătoriile nu se vor materializa în dosare penale, ci doar în strangeri de date şi probe, cu care se vor ţine în frâu unii pe alţii. Dar nu este exclus ca să vedem căzând capete din fostul PNL, pentru că până la urmă este şi acolo o mare bătălie între cele două partide, iar Băsescu îşi face jocurile lui.În acest sector el ca face jocurile, cu toate dosarele care se spune că i se vor redeschide sau pune pe rol. Nu a stat 9 ani preşedinte de pomană, şi-a luat toate măsurile, nu e procuror sau judecător căruia să nu îi cunoască şi culoarea preferată a chiloţilor amantelor sau amanţilor.
Cei din UNPR speră să poată juca în continuare rolul jucat de atâta timp, acela de contragreutate în formarea majorităţii parlamentare, de trădători urâţi dar doriţi de toţi. Şi totuşi există semne că se apropie funia de par. Deja Onţanu simte cum se strange laţul şi se pare că nici Oprea nu mai este sigur pe imunitatea sa, scade uşor- uşor numărul de eritrocite din sânge. Deja a anunţat că ar fi de preferat ca la alegerile din 2016 UNPR-ul să aibă candidaţi proprii, ceea tradus în limba politcienilor de Dâmboviţa înseamnă că este gata să iasă din actuala majoritate, mult mai devreme de 2016, pentru că- nu e aşa- campania electoral şi stabilirea listelor începe cu cel puţin un an înainte, ca să aibă oamenii timp să strângă banii pentru campanie. Nu ar fi deci exclus ca Oprea să facă din nou dreapta împrejur, pentru el nu contează regulamentul, el se mişcă cum vrea el, în funcţie de interes, dar nu ar fi exclus să fie abandonat de ambele laturi pentru că toată lumea ştie cât de fidel este şi că nu se poate conta pe el.
UDMR-ul speră să fie din nou la guvernare, ei maghiarii déjà au anunţat că ies de la guvernare, dar continuă să susţină unele măsuri şi legi ale lui Ponta, atâta timp cât încă mai au secretarii de stat prin ministere, adică cei care fac jocurile pe sub mână peste tot. Faptul că nu au ieşit de tot din anturajul PSD o reprezintă schimbarea prefectului de Covasna, la cererea UDMR care déjà era ieşit de la guvernare dar numai oficial, nu şi practic. Johannis îi aşteaptă pentru formarea noului guvern din Martie-Aprilie, noul consilier prezidenţial MRU vorbeşte limba lor aşa că el va fi cel care va oficia logodna.
PC probabil se va dezintegra, déjà există probleme între Voiculescu şi Constantin cel care a preferat supunerea guvernamentală celei de partid, pentru că Ponta i-a spus că dacă va sta lângă Voiculescu, va rămâne lângă el şi dincolo de gratii. Când Voiculescu va constata că nu mai poate controla partidul şi va înceta să mai pompeze bani în el, parlamentarii, primarii şi cei care mai reprezintă ceva în PC vor ieşi din partid, se vor declara independenţi, pentru a nu îşi pierde funcţiile, şi va adera fiecare mai mult sau mai puţin acoperit la câte un partid pe care îl va sprijini prin vot dar nu “instituţional” pentru că a trecut vremea traseismului legalizat. Dar asta se va întâmpla după ce se va schimba guvernul şi majoritatea parlamentară.
Celelalte partide indiferent ce vor face, nu vor conta în nici o socoteală, fiind cantităţi nesemnificative, deşi partidul lui Tăriceanu ar putea lua ceva liberali supăraţi că nu au prins ciolanul după modificarea din primăvară, dar aceştia vor trece dincolo doar dacă vor fi suficienţi pentru a conta în echilibristica viitoarelor alegeri din 2016. Să vedem cine va sponsoriza partidul lui Tăriceanu, poate Ghiţă care probabil se va rupe cu adevărat, nu numai declarativ de Ponta şi PSD pentru că nu mai reprezintă viitorul apropiat. Să nu uităm că PLR este creaţia lui Ponta, nu a lui Tăriceanu şi nu ar fi exclus ca odată cu căderea lui Ponta să cadă şi PLR, pentru că lui Ponta nu îi va conveni un nou duşman. PLR fără guvernare se poate întoarce oricând împotriva lui Ponta.
Astea ar fi perspectivele politice pe 2015. Ce se va întâmpla pe plan social?
Nu sunaţi la 112
Nu ştiu cât ne va mai ocoli cutremurul “cel mare” care tot este pomenit dar nimeni nu poate spune când va fi, pentru că nimeni nu are acces la dosarele LUI, nici Maior, nici Kovesi şi nici Mărmureanu cu toate statisticile şi seismografele lui, dar chiar dacă Pâmântul ne mai poate răbda greutatea, nu ştiu cât ne va mai răbda trădările, hoţiile şi laşitatea. Ultimele accidente, evenimente sau mici incidente au arătat că practic nu suntem pregătiţi nici pentru prăbuşirea unui elicopter dar pentru prăbuţirea unui bloc, a unui cartier, a unei zone, ca să nu mai vorbim de un cutremur similar celui din 77. Dacă se va întâmpla, nu sunaţi la 112, nu va mai exista 112 şi pierdeţi secunde preţioase în care vă puteţi salva singuri.
Cine spune că vrea pace, se pregăteşte de război
Un alt eveniment major care este posibil să se întâmpla în 2015 este un eventual conflict militar deschis, cu trupe, şi nu în ţările arabe, nu în Asia, nu în Korea, ci la graniţele, dacă nu în graniţele României. Faptul că Ucraina va fi locul şi pretextul conflictului, ar putea mira doar pe cei care s-au născut în noaptea dintre anul 2014 şi 2015. Că acest conflict va degenera şi va atinge forme belicoase este atât de vizibil şi de apropiat încât pot spune că are 75% şanse de realizare. Să vedem de ce:
1. Practic Rusia este înconjurată de “exerciţii” NATO, tehnică militară, avioane, nave de război, acţiuni provocatoare, sancţiuni economice, toate cu un singur scop, acela de a-l face pe Putin să îşi iasă din fire şi să declare sau să facă ceva ce ar putea fi considerat atac la adresa securităţii unui stat membru sau chiar doar protejat NATO. S-a mers până acolo încât Ucraina aproape că este tratată de SUA ca un stat membru NATO deşi nu este. Este înduioşătoarea grija SUA faţă de Ucraina, mai ales de când băiatul lui Joe Biden are o mână băgată în rezervele de petrol ale Ucrainei;
2. SUA schimbă locaţia a 150 de tancuri scoase de Merkel din Germania, iar acestea vor fi aduse în ţările cele mai fidele SUA şi apropiate de Rusia. Bineînţeles că ruşii nu se vor simţi mai în siguranţă şi nu vor sta cu mâinile în sân, mutând şi ei oarece trupe terestre înspre ţările gazdă şi la fel de previzibil ţările occidentale abia aşteaptă răspunsul ruşilor, pentru a spune că aceştia ameninţă securitatea României şi Poloniei. Vegetius spunea: în „Epitome institutionum rei militaris”, ” si vis pacem, para bellum”, adică “dacă vrei pace, pregăteşte-te de război”. Asta era poate valabil pe vremea lui, astăzi cei care spun că vor pace se pregătesc de fapt de război. Ceilalţi se lasă pe mâna “aliaţilor”, îşi decimează armata, îşi vând propriile resurse strategice, îşi desfiinţează aviaţia dar înfiintează o nouă categorie de armă, “LOGISTICA” îşi batjocoresc armata transformând-o în plantation boys pe feudele politicienilor, gata să intervină acolo unde doresc moşierii locali, transformă gradele şi haina militară în recompense pentru fidelii de partid. Cu o asemenea strategie, ţările respective nu mai au decât o variantă, aceea de a stropi cu sânge “dorinţa de pace” a partenerilor strategici;
3. SUA a reluat relaţiile cu un stat cu care se credea că nu va face pace niciodată, Cuba. Toată “lumea bună” a salutat această “redeschidere” a relaţiilor cu tradiţionalul duşman din America Centrală  şi a văzut în această iniţiativă un semn că SUA doreşte pacea. Da, poate doreşte pacea în emisfera sudică, dar nu de dragul cubanezilor ci de dragul lor, al americanilor pentru că în perspectiva unui conflict deschis în Ucraina cu ruşii, Cuba ar fi fost ca un ghimpe în spatele SUA şi nu ar fi fost de loc convenabil să fie ameninţată de comuniştii cubanezi în timp ce se războiau cu comuniştii ruşi. Deci pentru cine vrea să vadă dincolo de aparenţe, “normalizarea” relaţiilor cu Cuba, pregăteşte deschiderea conflictului în Ucraina.. Cum spunea Lavoisier, nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transferă dintr-o parte în alta, tancurile, conflictele, interesele;
4. Schimbarea strategiei militare şi nucleare a Rusiei este un alt semn că Rusia simte, ştie şi se aşteaptă la noi provocări şi un conflict deschis în graniţele de Est ale României şi tare îmi e teamă că din toţi cei implicaţi în acest conflit cel mai mult vor pierde românii de ambele laturi ale Prutului, de la Nistru, pân la Tisa.Pe de altă parte Rusia anunţă că este gata să angajeze în armata sa şi cetăţeni străini sau mai bine zis angajează mercenari, semn că nu vrea să verse sânge rusesc pe pământ străin. Ca şi americanii, îşi apără şi ei interesele cu sângele altora dar cu tehnica lor şi aşa prosperă producţia de război şi de o parte şi de alta.
5. Imediat după câştigarea alegerilor de către Johannis, Ambasada SUA s-a grăbit să îl felicite, pentru a-i aduce aminte cine a pus o mână pentru el : „România este un partener strategic important al Statelor Unite şi ne bucurăm să continuăm cooperarea stransă cu România şi noul său preşedinte. Relaţiile dintre ţările noastre vor ramâne puternice, întemeiate fiind pe valorile si obiectivele noastre comune”. Care sunt obiectivele comune? Bazele militare americane din România, închisorile CIA din România şi jertfele de sânge româneşti în teatrele de război americane. La rândul său, Klauss Johannis s-a grăbit în aceeaşi zi să anunţe Washingtonul că România îşi va respecta angajamentele de partener umil: “Reiterez încrederea mea în importanţa parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, un element fundamental al politicii noastre externe”. Aceste mesaje au fost schimbate pe 21 Decembrie 2014. Cu exact 25 de ani înainte, un alt proapăt “preşedinte”, impus tot de “vocea străzii” Ion Iliescu, ne spunea : “am sunat la Ambasada Rusiei ca să le spunem cine suntem şi ce vrem” pentru ca apoi partenerul strategig de atunci să transmit prin Ion Cramitru unul din actorii revoluţiei, că Gorbaciov “transmite salutările lui şi simpatia lui pentru Revoluţia Română.” Şi atunci, şi acum de fapt fiecare a vrut să transmită că totul este ok, lucrurile au ieşit conform planului. Despre ce plan a fost vorba atunci,s-a văzut dar unii nici acuma nu cred. Despre ce e vorba acuma, vor vedea românii în decursul acestui an dar nici după ce vor vedea românii nu vor crede. Deocamdată americanii ne vor da nişte tancuri. Apoi Ruşii ne vor da peste nas în timp ce partenerul strategic ne va învăţa cum să ţinem mâna în sus să oprim hemoragia.
Poate nu va fi un război dechis între ruşi şi americani, pentru că ei nu vor participa cel puţin oficial cu trupe, doar vor impinge la greu tehnică, armament, “specialişti” informaţii, iar greul efortului uman va fi dus de ucrainienii şi români chiar dacă se vor numi români sau moldoveni. Românii au dovedit, mai ales din 89 încoace, că sunt foarte uşor de dus ne nas, împinşi, manipulaţi, manevraţi mai ales în condiţiile în care cârmuitorii lor sunt atât de uşor de corupt, cumpărat şi folosit. Românilor li se va flutura steagul reîntregirii neamului, când de fapt atât ruşii cât şi americanii urmăresc, la fel ca toate marile imperii, distrugerea acestui neam, distrugere la care de data asta românii înşişi vor pune osul mai mult ca oricând. Când ai ajuns să priveşti indiferent tu, cetăţean român, cum propria armată a fost adusă la sapă de lemn, când ceri avioane străine să îşi supravegheze cerul pentru că tu nu mai ai aviaţie şi îţi cataloghezi militarii drept persoane cu salarii sau pensii nesimţite, să nu te mai miri dacă vei fi tratat drept un popor de sclavi şi târât în războaie din care nu vei câştiga nimic, pentru că nu este războiul tău, chiar dacă aşa ţi se va spune.
Economic România va merge pe aceeaşi direcţie, adică în pierdere, cu toate promisiunile de mai bine, pentru că anul 2015 va fi anul în care România va fi nevoită să returneze sume mari din împrumuturile luate de pe vremea când România “nu avea nevoie de împrumuturi” dar le făcea pentru că numai aşa “intra în rândul lumii” şi mai ales, numai aşa conducerea ţării se putea menţine la putere. Deşi actualul guvern a promis că nu va mări şi nici înmulţi taxele, nici nu a început bine anul şi aceiaşi români sunt anunţaţi că va creşte preţul la energie electrică, la gaze, asigurările auto, că vor creşte impozitele locale şi nu va dura mult şi vom auzi şi de alte taxe şi impozite pentru că practic guvernul nu are nici o altă soluţie de a aduce bani la buget. Oricâte dosare penale de fraudă şi corupţie vor fi puse pe rol, acestea vor trena, sau se vor materializa cu condamnări de 2-3 ani, cele mai multe cu suspendare, dar sumele nu vor fi recuperate, făptuitorii vor rămâne cu “ouăle” întregi sau uşor ciocnite, sumele vor fi practic spălate de la hoţi la procurori, judecători sau guvernanţi, oficial sau neoficial, dar repet, marii pungaşi vor rămâne cu conturile din străinătate neatinse pentru că legile le fac ei şi nu vor da niciodată legi prin care să rămână în chiloţi. Doamna Kovesi, nu va mai răspunde la comenzile lui Băsescu, dar nici nu îl va condamna pe el sau fetele lui pentru că este legată ombilical de el. Fără să vreau am abordat şi partea juridică dar este imposibil în România să vorbeşti despre economic sau politic fără să intri în justiţie, mai ales în urma ultimelor alegeri. Deci nici în acest plan nu vom asista la schimbări în bine.
Aşadar, la ce să se aştepte românii în noul an? Din partea altora la nimic, la nimic bun.
România – Perspective 2015

Un comentariu:

  1. La multi ani . Ati punctat corect . Va adresez rugaminte sa acceptati o sugestie . Prezentati un material mai in detaliu stratificandu-l pe mai multe domenii ( eventual in mai multe episoade -parti ) . Doresc sa insistati mai mult pe cosecintele care au aparut dar mai ales cele care ar putea apare ca urmare a unor masuri aberante luate unii guvernanti . Va rog sa faceti acest si din faptul ca .......ziceti frumos dar si corect . ( to )*2 .Cu respect .




    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.