marți, 23 aprilie 2019

De Gusti-buss….


Augustin Lazăr, Gusti cum îi spuneau cei cărora le prelungea cu larghețe perioada de detenție, sau pe care îi propunea  la pârnaie pentru fapte comise împotriva partidului, a anunțat că își dă demisia. Să îți cadă plombele și alta nu. Acum o lună, aflam  că : ”
  „Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, aduce la cunoștința publicului faptul că își va depune candidatura în cadrul procedurii declanșate de ministrul justiției pentru selectarea procurorului în vederea efectuării propunerii de numire în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, funcție vacantă începând cu data de 28 aprilie 2019.
Obținerea unui nou mandat ar reprezenta posibilitatea continuării proiectelor inițiate, a procesului de modernizare și consolidare instituțională a Ministerului Public în scopul continuării obținerii de rezultate pozitive în activitate, a reprezentării convingătoare a intereselor generale ale corpului social, apărării necondiționate și de calitate a ordinii de drept, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”.
Depunerea candidaturii răspunde așteptărilor colegilor procurori care consideră că în această perioadă, cu multiple provocări pentru sistemul judiciar, trebuie asigurată stabilitatea la nivelul managementului Ministerului Public în special în privința promovării valorilor europene, inclusiv prin dialog, cooperare loială și respect reciproc cu celelalte puteri ale statului.”
La citirea acestui comunicat mă pusesem deja în avion să vin să îl felicită și să îi mulțumesc pentru grija pe care o poartă românilor, ideii de justiție, stabilității actului managerial  și…. și .. trăiască!!! Îl și vedeam soluționând problema revoluției din 1848 și, alături de prietena Codruța, chiar și a incendiului de la Notre Dame. Gata, îmi spuneam, România e salvată, Codruța la Bruxelles, Lazăr la Bucurelles, justiția în lume este pe mâini bune.
Noroc că mi s-a îmbolnăvit pilotul și am fost nevoit să amân plecarea, că mergeam degeaba. Citesc cu stupefacție și tristețe că domnul Lazăr, văzând că Toader a fost mazilit, și-a anunțat și el dorința de a se pensiona. Probabil a auzit că Olguța vrea să impoziteze pensiile peste 70000 cu 80%și și-a zis să iasă până nu apare ordonanța, sperând să nu se aplice .. retroactiv. Sau poate s-a gândit că atâta vreme cât nu mai e Toader, nu mai are cu cine să se bată, el ce rost mai are prin justiție, că oricum altceva nu a făcut decât să îi pună contre lui Toader.
Mare dezamăgire pentru colegii procurori care considerau că în această perioadă, cu multiple provocări pentru sistemul judiciar trebuie asigurată stabilitatea la nivelul managementului Ministerului Public. Grea lovitură, nu știu câți vor rezista șocului. Atenție e posibil să urmeze  știri cu un puternic impact emoțional din sistemul justiției, al procurorilor în special dacă avem în vedere cât de sensibili și emotivi sunt ei la ”presiunile de tot felul” asupra actului de justiție. Doamne ajută!
Și totuși se pune întrebarea de ce măi Voineo? Adică acuma când Dragnea( cu ajutorul nu chiar dezinteresat al  opoziției) a propus și îl va da jos pe Todiraș, deci își putea reîmprospăta cererea de  candidatură pentru un nou mandate, el pac, cedează și iese la pensie? Ei nu că aici e psihoză. E ca și cum Firea și-ar da demisia din PSD după ce va cădea Dragnea. Absurd! Deci ce s-a întâmplat?  De ce a renunțat Lazăr?  Ei, a renunțat, el nu ar fi renunțat nici bătut, dar a cam fost  ajutat să renunțe. După întâlnirea cu cei doi deținuți trimiși mai mult la mișto de Olguța la Iohannis, se pare că Mutu a realizat că a făcut oricum prea mult pentru Lazăr, că oricum apropierea de el este prea toxică, mai ales în preajma alegerilor prezidențiale și că a făcut suficient lăsându-l să își termine mandatul. Mai mult, devenise deosebit de .. pretențios, așa cum spunea și piticul atomic, adică periculos, fiind un om în stare să dea foc catedralei dacă nu primește nimic de la cutia milei. Ar fi fost culmea, după ce a fost învinuit că este moștenitorul naziștilor români, să i se arunce în spinarea aia fără palton și că mai este și ocrotitorul comuniștilor. Așa că Mutul a decis să îi retragă sprijinul politic și să îl înzestreze cu o pensie frumușică, cât încă nu se impozitează după modelul Pop. Până la urmă se pare că Dragnea i-a făcut un mare serviciu lui Iohannis când i-a trimis cei doi deținuți la negocieri. Aceștia l-au ajutat pe Iohannis să se lepede de Lazăr, tocmai când acesta se blindase cu dosarul Revoluției și părea că îl presează să îi acorde al doilea mandat. Unde dai și unde-i capra.
Partea frumoasă însă ar fi alta acuma. Partea frumoasă ar fi ca Iohannis să nu accepte schimbarea lui Toader, tocmai pentru că știe că acesta nu va da drumul ordonanțelor cerute de Dragnea. Legal nu are dreptul el poate cel mult să amâne sau să nu accepte numirea propunerii PSD, dar cu Iohannis niciodată nu știi ce face, el are ”logica” lui, pentru el nu există decât ”constituția lui”.
Eu mă aștept ca Iohannis să lungească înlocuirea lui Toader, sub indiferent ce formă, până după deciziile din CCR și ICCJ, chiar dacă se vor bate cap în cap. De data asta, Iohannis nu va mai spune că ”nu poate lăsa un domeniu așa de important fără conducere” ca în cazul lui Ciucă, justiția ca act pentru el nu contează, pentru el contează doar cine e pus în fruntea ei, ca și la armată dealtfel. Așa că în ciuda impresiei că Lazăr a câștigat în meciul cu Toader, deocamdată Lazăr a pierdut. Dumnezeu mi-a ascultat ruga, l-a dezlegat și l-a lăsat să meargă.
Dar nu este exclus ca acesta să fie șutul în cur care să îl ducă cu un pas înspre CCR.
https://newsweek.ro/justitie/augustin-lazar-si-a-depus-candidatura-pentru-un-nou-mandat-de-procuror-general

De Gusti-buss….

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.