Așa cum spuneam e vânzoleală mare pe tema pensiilor militare. Toate partidele sau reprezentanții lor se dau de ceasul morții și nu mai pot dormi de grija militarilor. Olguța, Țuțuianu, Dragnea, Oprea, se grăbesc să rezolve inechitățile din sistemul pensiilor militare, alții vor să le rezolve pe cele dintre pensiile speciale și cele obișnuite, incluzând și pensiile militare de stat printre cele speciale, parcă văd că și Băsescu o să iasă să behăie ceva, că doar e la modă. Ce fac însă asociațiile care ar trebui și pretind că luptă pentru aceste pensii și –teoretic- alte drepturi?
Situația pe ansamblu
ANCMRR și prietenii, se dau de ceasul morții să dea un răspuns ”inițiativei” lui Dragea. Vom vedea mai departe despre ce e vorba.
LADPM se gudură la rândul ei pe lângă Leș, care parcă nu ar fi tot PSD-ist, deși acesta singur nu are absolut nici o putere, decât să înființeze comisii și consilii care să plimbe aerul.
SCMD contestă tot ce sprijină celelalte asociații, dar se întâlnește și ridică în slăvi promisiunile sau campaniile unor partide sau membri de partide indiferent de unde, care pe lângă faptul că vorbesc în nume personal, nici nu au(ca și Leș) nicio putere și –culmea- s-au mai și remarcat prin acțiuni și declarații anti-militari. Dacă intrați pe pagina SCMD veți găsi lista, care îi cuprinde pe Solomon, cel care spunea despre rezerviști că sunt militari ai tratatului de la Varșovia și ar trebui să tacă din gură, Căprar care din comisia pentru Apărare a dat aviz ordonanței 59, Țuțuianu care se lăuda pe când OUG 59 era doar proiect, că el nu s-a împotrivit și va da avizul ordonanței, deci ”să stăm liniștiți”. Aceștia sunt oamenii pe care îi sprijină și se sprijină Dogaru în lipsă de alte…posibilități. E adevărat că pe listă mai este și un Lupescu, poate unul din puținii, dacă nu singurul care a mai colaborat cu asociațiile dar el este singur printre dușmani, ca să parafrazez un film. În plus, colaborarea sa cu Dogaru este nulă, Dogaru doar se folosește de numele lui în lipsă de altceva. În loc să se întâlnească toți, ei, reprezentanții acestor asociații și să stabilească un punct de vedere unitar, comun, apoi să meargă împreună la factorii de decizie, ei se întâlnesc fiecare cu mincinoșii proprii în încercarea de a poza ei în cei care au reușit să rezolve problema și deci a câștiga sufragiul și cotizația ”prostimii”. ASOCIAȚIILE SE LUPTĂ NU PENTRU DREPTURILE MILITARILOR CI PENTRU HEGEMONIE, DE PARCĂ ELE AU INTRAT ÎN CAMPANIE, NU CLASA POLITICĂ. Deci până la urmă și șefii asociațiilor tot voturi urmăresc, nicidecum rezolvarea problemelor militarilor, căci dacă ar urmări asta, ar lucra împreună, ar spune fiecare partenerilor: ”Hop, stați așa, e vorba de câteva zeci de mii de oameni, eu am în asociație doar 2000, sau 200, nu pot decide eu în numele tuturor. Dați-ne timp să ne punem de acord și discutăm după aia.” La fel de adevărat este că după atâția ani de belire, ar fi trebuit ca toți acești lideri să fi înțeles că numai împreună pot face ceva și că trebuie să fie pregătiți oricând cu un punct de vedere comun. Dar ori nu au înțeles, ori nu vor, la ora asta încă bâjbâim și bâjbâim sănătos, nu așa.
SCMD a rămas la nivelul petardelor sforăitoare ale lui Dogaru care a obosit și nu mai are nici chef , nici puterea și nici cu cine să mai organizeze ceva serios, îi e și frică să mai organizeze ceva pentru că știe că se va face de râs.
LADPM după ce a dinamitat Forumul aruncându-l în aer, se agață disperată de Leș, promite că face, că lucrează, că are situația sub control, dar dacă le ceri să spună la ce lucrează, sau cine lucrează, e secret, nu se spune.Pentru că nu au ce să spună.
ANCMRR (cu toate apendicele sale) plus AORR și ROMIL, după întâlnirile cu Dragnea, sperând că acesta se va ține de cuvânt, a adunat ceva specialiști și încearcă să formuleze un capăt de.. proiect de … proiect de ordonanță, sau lege, sau ce o fi, că nici ei nu știu ce va decide până la urmă Olguța, care să rezolve măcar în parte o parte din nedreptăți. Din toate aceste structuri, cele mai mari șanse să facă ceva (indiferent ce) sunt cei care lucrează cu Olguța, pentru că acolo se află pâinea și cuțitul, ceilalți, adică Solomon, Căprar, Leș, doar împing tava. Supără-se cine vrea, ăsta e adevărul.
Atenție, se lucrează!
Acuma să vedem ce se întâmplă în comisia care lucrează cu Olguța.
Mai întâi să vedem ce intenții ar avea Dragnea. Inițial la prima întâlnire cu reprezentanții asociațiilor amintite, Dragnea spune că pe el nu îl interesează voturile, că nu face ceea ce face pentru voturi, că nu îl sperie faptul că militarii nu ar vota cu PSD, el vrea să repare nedreptățile și inechitățile din pensiile militare, cum a făcut și cu cele civile, deși eu încă nu am văzut ce au câștigat real(nu pe hârtie) civilii, cu noua lege. Bineînțeles că declarația lui Dragnea trebuie privită cu …. rezervele de rigoare și că numai un aburit de profesie poate pune bază pe ceea ce a declarat. Pentru mine este clar că grija sa a venit din .. campanie. Dar uite că pe 08.04.2019, seara, la emisiunea lui Ciutacu, Dragnea schimbă macazul. Acolo el declară că trebuie să rezolve cât mai urgent problema pensiilor militare, că –vezi Doamne- nu e vorba doar de bani, ci de onoare, că nu se poate ca un căpitan să aibă o pensie mai mare decât un general, etc etc etc. Ori, urgent nu se poate face o nouă lege a pensiilor militare, care să mai și repare ce e strâmb și să fie așa cum se lăuda Dragnea,deci este clar că va urma ceva pe genunchi, adică o nouă ordonanță, care însă dacă nu va anula prevederile celorlalte 3 ordonanțe, va fi o nouă abureală, o nouă țeapă, pentru că nimeni nu îmi garantează că după alegeri nu va fi anulată sau modificată prin altă.. ordonanță, sau că nu va fi efectivă după nu știu câți ani. Dragnea a înțeles între timp (probabil și urmărind, nu personal, ci prin oameni cu sarcini precise) că dacă nu face ceva practic cât mai repede, nu va avea nici un vot de la militari orice ar promite el. Dar a mai înțeles și că șefii asociațiilor nu au un punct de vedere comun, că există disensiuni și interese diferite între ei și a decis să se folosească de faptul că sunt cu pantalonii în vine. Așa că a transmis mesajul clar că luna asta va da o ordonanță ”care să repare inechitățile din pensiile militare”, așa cum a făcut și cu cele civile. Până nu văd efectele în pensiile civile, am tot dreptul să mă îngrijorez. Pe de altă parte, dacă urmăriți ce spune Dragnea, veți constata că nu vorbește despre furtul și ciuntirea pensiilor militarilor prin ordonanțe, nu asta i se pare că ar fi o nedreptate, ci faptul că pe ici pe colo, un căpitan ar avea pensia mai mare decât un general. Păi asta e problema fundamentală a pensiilor ? Invidia, orgoliul sau cazurile singulare? Asta i-au spus șefii de asociații ? Păi vine și el cu exemple de genul celui cu pensia de 34000 lei cu care a venit Olguța în vara lui 2017. Așa că trageți concluziile.
Pentru ca nimeni să nu rămână cu idea că această intenție a lui Dragnea de a rezolva inechitățile din sistemul pensiilor militare este ceva nou și trebuie să strigăm ”ura ura la boscheți”, vă informez, că de la Legea 263 încoace, trecând prin L 241, L 223, OUG 57 și OUG 59, TOATE ACESTE MODIFICĂRI ȘI BĂTĂI DE JOC AU AVUT ABSOLUT ACELAȘI SCOP cu cel declarat de Dragnea acuma. Iată ce scria, de exemplu în OUG 59/2017: ” Mai mult decât atât, prezentul proiect de act normativ urmărește eliminarea inechităților dintre categoriile de pensionari„. Cum s-a realizat eliminarea acestor inechități s-a văzut. Cum se va rezolva acuma? Mi-e teamă că în același mod. Oricum, admițând că există lucruri proaste la ora actual în modul de acordare a pensiilor militare, NICI OLGUȚA ȘI NICI DRAGNEA NU AU ADMIS CĂ ACESTEA PROVIN ÎN PRINCIPAL DIN ORDONANȚELE 57, 59 ȘI 114 și se pare că nici liderii asociațiilor nu au prea insistat pe această idée, când de fapt de aici ar fi trebuit să pornească. Eu dacă eram în locul lor le-aș fi spus stimabililor că dacă vor să-și dovedească bunele intenții să pornească de la anularea articolelor care vorbesc despre pensiile militare DIN CELE TREI ORDONANȚE, DIN TOATE TREI și de la acest punct începem să discutăm despre orice, până atunci nimic. Sunt convins că mulți vor fi de acord cu asta, dar sunt și mulți care vor spune că ”lasă că eu m-aș mulțumi și cu.. ” și de aici pleacă divergențele și certurile între rezerviști.
Unii se mulțumesc cu actualizarea după soldele de grad, alții o vor după soldele de funcție, alții vor ca pensia suplimentară să fie scoasă din baza de calcul, alții vor ca baza de calcul să mai cuprindă și primele, alții vor și orele din învățământ, doctorate, misii, nu știu ce sporuri, alții vor ca limita maximă a pensiei să fie 100% sau chiar peste, sau minima să plece de la 85 % alții vor netul, și uite așa nici acuma, după ani de proteste, memorii, întâlniri, grupuri sau ateliere de lucru, LIDERII ASOCIAȚIILOR NU AU UN PUNCT DE VEDERE COMUN, NU ȘTIU CE VOR, NU AU UN PROIECT COMUN CU CARE SĂ MEARGĂ LA STĂPÂNIRE. AȘA CĂ ACUMA SE CEARTĂ ÎNTRE EI, UNUL CERE UNA, ALTUL ALTA ȘI CÂND AJUNG ÎN FAȚA CELOR LA CARE SE PLÂNG, DAU DIN UMERI. Și acest lucru este valabil și înăuntrul ANCMRR. Și pentru că asta nu e tot, nu se înțeleg nici cu specialiștii pe care chiar ei i-au ales, pentru că ei vor teoretic una, dar practic și tehnic este irealizabil. Ei vorbesc propagandistic, iar tehnicienii le spun că ”măi, așa ceva nu există”, dar ei spun că există.
O să dau un singur exemplu. La mai toate protestele, cineva poartă și ridică sus o pancardă pe care scrie: ”la grade, funcții și alte condiții de muncă egale, pensii egale indiferent de anul pensionării”. Toate bune și frumoase, dar pancarda respectivă uită că :
- Pe lângă vechime, condiții de muncă și grade și funcții, în baza de calcul mai intră și alte elemente care vor face ca niciodată aceste condiții singure, să nu ducă la o egalitate perfectă, nici măcar între doi oameni ieșiți la pensie în același an.
- Dacă două persoane vor avea o pensie identică, va fi numai dintr-o întâmplare, căci nu pot exista două persoane cu performanțe identice.
- Ca să aduci acuma la aceeași pensie toți militarii care au aceeași vechime, absolut aceleași condiții de muncă grade și funcții, chiar și fără a mai băga sau lua în calcul alte elemente, este o muncă de Sisif, pentru că trebuie să iei fiecare individ în parte și să găsești modalități de a-i ridica pensia, ceea ce înseamnă că unuia îi vei adăuga să zicem 100 de lei, altuia 200, altuia 300 șamd. ÎN CE BAZĂ? Ce soluție tehnică aplici ? Cum faci acest lucru? Cine îmi dă răspuns aici un răspuns viabil din punct de vedere tehnic, dar care să se aplice printr-un articol tuturor, poate să se înscrie la premiul Nobel.
- Dacă vrei să egalezi aceste pensii, și repede și la toți, ar însemna să le nivelezi în sus, că nu poți să o faci în jos fără a –i lua cuiva un drept câștigat. A făcut cineva socoteala cam care este impactul financiar ? Eu cred că ne-ar trebui cel puțin încă un buget de pensii pentru a le egaliza, fără a mai băga în calcul ce ar fi să dea și retroactiv. De unde, când chiar Olguța a recunoscut că a fost nevoită să dea ordonanțele din lipsă de fonduri.
Bănuiesc că Olguța, pragmatică cum este, mai ales pe foamea asta, nu are fonduri și nici măcar intenția să dea înapoi tot ce a luat, că dacă nu a avut bani atunci când a luat, acuma are și mai puțini. Dacă ar fi avut și ar fi vrut, așa cum am mai spus, ar fi anulat articolele din ordonanțele care priveau pensiile militare și nu mai trebuia să se chinuie nimeni să facă proiecte sau alte legi. Dar nu are bani, deci probabil are disponibilă o anumită sumă și le-o fi spus oamenilor să ceară ce vor, dar să nu depășească o anumită sumă sau un anumit procent. Și de aici cearta și lipsa de … uniformitate între șefii de asociații, pentru că fiecare .. structură are alte interese. Bunăoară armata vrea să se bage în calculul pensiei și indexarea din 2016(care a fost scoasă la MAPN), dar cei din interne nu au nevoie, că la ei sunt deja băgate aceste sume, așa că ei practic nu ar câștiga nimic. Alții vor ca în baza de calcul să mai fie introduse niște sporuri, care nu se regăsesc la armată, iar armata nu e de acord, că nu ar câștiga ei nimic. Fiecare vrea ceea ce îl interesează pe el ca să poată să se laude în fața susținătorilor sau breslei, că el a rezolvat problema, dacă nu era el, nu se făcea nimic. Or fi și excepții, dar nu au loc de ceilalți. Și uite așa, după două săptămâni de lucru nici astăzi nu există un proiect definitivat și unanim acceptat în interiorul grupului de ”negociatori”, proiect cu care să meargă în fața Olguței. Asta ca să nu mai spun că unii vor lege, alții se mulțumesc și cu ordonanță de urgență, deși asta nu depinde de ei și nu o hotărăsc ei. Adevărul e că nici Olguța nu le-a spus prea multe, pentru că și ei îi convine să se dea cap în cap cât mai mult, pentru ca până la urmă să vină ea cu propria variantă pe care ei nu o vor mai putea nici modifica nici combate, că li se va spune: ”o vreți, bine, nu, nu zboară puiul cu ața”. Și toate astea se întâmplă din cauza multitudinii de interese, lipsei de profesionalism și superficialității liderilor, lucruri care fac jocul politicienilor, cu sau fără voia liderilor de asociații. Nu dezvolt, chiar situația în care ne găsim spune totul. Nu știu de ce, dar eu sunt convins că Olguța știe mult mai bine decât șefii asociațiilor ce e de făcut, că doar ea a stricat și va face până la urmă tot ce vrea ea.
Spectatorii
Între timp, pe diferite pagini de internet apar variante și proiecte de lege la care cică s-ar lucra și care ar cuprinde nu știu ce bazaconii, toți țipă că nu vor o altă lege a pensiilor militare, deși nu se lucrează la așa ceva. Dar chiar lipsa de informații din partea acestor lideri de asociații duce la astfel de reacții și comentarii, s-a dat ordin să nu spună nimeni nimic, să nu se transpire, ca să nu afle oamenii că de fapt se dau cu capul de pereți. Cu toate astea, chiar dacă s-ar urmări o altă lege a pensiilor militare sau chiar desființarea ei (că oricum există un proiect de anulare a pensiilor militare la care pot fi reincluse și pensiile militare și apoi aplicat numai acestora din urmă) nu e momentul acuma pentru că nu e nici timp și nici productiv din punct de vedere propagandistic. Așa că nu vă agitați degeaba.
Până una alta, șefii asociațiilor trebuie să facă un ”referendum” printre rezerviști și să întrebe ce vor, vor anularea ordonanțelor, o altă lege, sau anumite modificări sau amendamente, pe ici pe colo pe la ordonanțe și dacă vor asta, ce puncte vor să fie modificate ? La ora asta, nici unul din ei nu știe ce vor nici oamenii lor, nici ei, dar se ceartă și îi țin pe tehnicieni cu gura la gard. Până se va supăra Dragnea și va spune: ”gata, oferta a expirat!” Să nu ziceți că nu v-am spus. Oricum orice va fi, vor fi mai mulți nemulțumiți, mai ales din partea… asociațiilor din ”opoziție”. Înainte de a fi o nouă lege sau ordonanță a pensiilor militare, este o nouă dezbinare și în mod cert va deveni o nouă țeapă.
Noua lege a pensiilor, sau noua țeapă?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.