luni, 24 decembrie 2018

Tache, Teo și armata


Două știri aparent fără legătură între ele au un impact oarecum major asupra vieții militarilor români, fie ei activi sau în rezervă. Prima se referă la declarația oarecum surprinzătoare a ministrului Leș, prin care anunță că mandatul șefului Statului Major al Apărării  se va încheia la 31 decembrie și va proceda la numirea altei persoane.
Biliardul lui Tache
Știrea este pentru unii surprinzătoare, și anume pentru cei care au pus botul la gulgutele vărsate cu talent actoricesc de mister Tache, cel care în Național uneori vine cu scenarii și ”noutăți” demne de pana lui Jules Verne, ca inventică, nu ca talent. Domnul Tache a îmbrobodit destui oameni de bună credință printr-un articol lansat acum 10 zile, articol în care ca un adevărat Nostradamus încrucișat cu baba Vanga profețea faptul că generalul Ciucă va prelua PNL-ul de la Iohannis. Tot el mai spunea însă că tot generalului Ciucă  îi va fi prelungit mandatul cu un an tot pentru că este omul lui Iohannis. Ambele profeți, baba Tache le făcea mergând pe o idee, că generalul Ciucă ar fi vândut politicului, că este interesat doar să obțină funcții, etc,  etc.  Spuneam cu acea ocazie unui prieten care aproape că îl credea pe Tache, că autorul articolului și aberațiilor din pagina sus menționată, ori face jocul cuiva și însăilează la comandă, ori că încearcă să își dea importanță abordând subiecte ”mari”  care să îi aducă vizualizări, deci notorietate și renume de mare gazetar. În fapt, mister Tache este un însăilător care nici măcar nu știe să pună un petic pe o cameră de bicicletă pentru că el încearcă să lipească cauciucul cu cocă sau pastă de dinți.
Dacă l-ar fi cunoscut sau s-ar fi interesat cât de cât cu privire la caracterul generalului Ciucă, ar fi știut că, cu toate păcatele sale, sau greșelile făcute (căci nimeni nu este perfect) nu poate face ceea ce pretinde domnul Tache că ar face. Nu intru în amănunte, am pretenția însă că față de Tache eu cunosc și clasa politică și omul Ciucă. Ciucă nu poate face jocuri politice pentru că nu-i stă în caracter și  nu este șantajabil. Și nu va intra în politică.  Punct.
Deci toată povestea lui Tache, pe care în comentariu la articolul său îl întrebam chiar de atunci dacă se lasă de scris dacă nu se va adeveri ce spune, se dovedește acum a fi fost o invenție gazetărească. Ministrul Leș tocmai a anunțat că rotirea sau schimbare șefului SMAp se va face la timp fără prelungirea mandatului. Pe ”știri pe surse”, unde se prezintă informația, aceasta este prezentată, ca și informația lui Tache, ca o mare surpriză și o  mânărie politică. Cică partidele politice se bat pe armată. Asta nu e departe de adevăr, dar când doi inși susțin că și prelungirea mandatului și încheierea acestuia este un joc politic, cititorul ce să mai creadă? Ce e bine, să se prelungească mandatul șefului SMAp sau nu ? Dacă te iei după Tache nu e bine. Dacă te iei după Lucian Negrea, un alt ”prieten al armatei” nu e bine că nu i se prelungește mandatul. Concluzia este că nici unul nici altul nu cunoaște situația, ambii speculează, dar, mai ales, FAC JOCURILE PARTIDELOR urmăresc interesele grupurilor care îi pun să scrie și îi plătesc, nu adevărul.
Oricum, după cum scrie domnul Tache și după titlul  paginii sale, ”lovitura lui Tache”, cred că este pasionat de biliard și procedează și în articole ca și pe masa de catifea, dă cu manta, dacă nimerește ceva bine, dacă nu, măcar a încercat ceva ”frumos”.
Teodorovici cel Lacom
A doua știre de importanță majoră pentru militari, în special rezerviști este apariția oficială în mediu public a celebrei ordonanțe care panicase rezerviștii  prin măsurile luate împotriva militarilor. Este vorba de ordonanța care a fost publicată pe pagini de facebook dar și pe pagina SCMD  care nu vrea să piardă nici o ocazia să ne arate cât este de documentat și combativ concurând uneori cu lovitura lui Tache. Am fost atunci întrebat de ce nu preiau ș eu subiectul și de ce nu informez și eu sau îmi dau cu părerea. Am răspuns cuiva că nu are rost să mai spun și eu ceva pentru că situația sau prevederile și implicațiile acelei variante de Ordonanță fuseseră foarte bine prezentate pe pagina XPM. Pe de altă parte, cum oficial nu apăruse nimic, era pierdere de timp să mai pun și eu paie pe foc, știam că ceva există, știam că armata va fi din nou jucată la ruleta rusească, dar nu aveam absolut nici o sursă demnă de încredere că acela este documentul și nici că e forma finală. Am încercat să aflu ce anume e adevărat și dacă se poate face ceva până să apară varianta oficială. Și am așteptat. Acum în sfârșit a apărut ordonanța dar toate măsurile și prevederile privind pensiile militarilor, inclusiv repunerea în plată a CASS-ului nu mai sunt cuprinse în ordonanță. Este fără îndoială un lucru bun. A existat varianta care apăruse inițial?  Da, dar a fost modificată și completată cu alte măsuri care să aducă bani la buget, nu au mai fost jupuiți iarăși pensionarii militari. Partea proastă este că într-un fel sau altul, mai devreme sau mai târziu sub o formă sau alta tot sunt și vor fi jupuiți. De exemplul ministrul Teodorovici anunță taxa pe lăcomie care cică ar veni în sprijinul sărmanilor oameni, jupuiți de bănci. Ar fi o măsură în sprijinul populației, dacă s-ar scoate toate comisioanele și s-ar umbla la dobânzi. Dar nu, Teodorovici nu face asta, el păstrează toate aceste forme de belire a românului de către bănci și .. își trage și el partea lui, prin taxarea lăcomiei băncilor, DECI PE LÂNGĂ LĂCOMIA BĂNCILOR ROMÂNUL TREBUIE SĂ MAI ASTÂMPERE ȘI LĂCOMIA STATULUI ROMÂN, A GUVERNULUI, iar Teodorovici pretinde că ne face nouă un mare bine. Ăștia chiar ne cred cretini. Revin însă la ordonanță. După cum spuneam, din varianta postată pe pagina Ministerului Finanțelor, reiese că s-a renunțat la măsurile luate împotriva pensiilor militare. DEOCAMDATĂ. Până la votarea legii, promulgarea ei, și apoi modificarea prin alte ordonanțe sau legi, mai e mult. Să nu ne bucurăm. Să nu ne bucurăm nici dacă va rămâne așa, pentru că încă ne jupoaie celelalte două ordonanțe, 57 și 59. Am ajuns să ne bucurăm că nu ni se mai ia încă un rând de piele și stăm ”liniștiți” în ger, în pielea goală, ca și când asta ar fi o mare fericire. Rău am ajuns.
Dar dacă… ?
Spuneam la începutul articolului că avem două vești aparent fără legătură între ele. Dar, dacă domnii Tache și Negrea, la comandă politică, își permit să arunce ipoteze și variante de basm, de ce nu aș avea și eu voie să pun o întrebare, nu neapărat să avansez teorii? Uite, întreb și eu așa retoric, de capul meu, neîmpins de nimeni, DAR DACĂ ÎNTRE MODIFICAREA ORDONANȚEI ȘI SCHIMBAREA  ȘEFULUI SMAp ESTE O LEGĂTURĂ? Dacă se preconiza prelungirea mandatului, dar …. ????? Ei? Cine l-a crezut pe Tache , poate să creadă orice nu ?
Am pus o întrebare care nu este chiar așa pur retorică. Voi primi răspunsul la ea când va fi publicată ordonanța în Monitorul Oficial. Dacă ordonanța va fi publicată în varianta de zi, fără a fi reintroduse prevederile legate de pensiile militarilor, atunci e posibil ca între cele două știri să nu fie o legătură cauză –efect, dar dacă se vor introduce iar, fie și câteva, atunci ”Huston, we have a problem!”
Și dacă tot suntem la capitolul ipoteze, în articolul din Știri pe surse se avansează varianta că Iohannis nu va aproba schimbarea șefului SMAp. Ei, nici chiar așa. Aici nu mai este vorba de demitere, nici de propunere de schimbare înainte de termen, iar el practic nu are dreptul să decidă menținerea în funcție, dacă primește propunerea de schimbare în parametrii legali și constituționali. Este adevărat, la câtă minte are, ar putea să o facă și pe asta, doar așa ca să se pună contra, cum a făcut-o de cele mai multe ori, sau ca să arate că el e ”interesat de soarta națiunii”, dar dacă o face este pur și simplu evident și pentru un copil cu țâța în gură, că e dereglat rău la mansardă. Pe de altă parte, Leș declară că îl schimbă la termen pe Ciucă, pentru a păstra cutuma. Ok, dar dacă nu numește în locul lui un marinar, ca să respecte altă cutumă, atunci este clar că nici el nu gândește ceea ce face și nu face ceea ce gândește. Acești oameni conduc destinele armatei, ale națiunii.
România, trezește-te !

https://www.stiripesurse.ro/razboiul-politic-din-psd-atinge-si-armata—-eful-statului-major-general–inlaturat_1312547.html?fbclid=IwAR14aMVM_MJizFzQs7nZK1KtqjAas_11JZw4RtvJpoKEm4YMqhgpH4XeHmo

http://www.national.ro/dezvaluiri/generalul-ciuca-preia-pnl-de-la-iohannis-644034.html/
http://docreader.readspeaker.com/docreader/?jsmode=1&cid=bunuu&lang=ro_ro&url=http%3A%2F%2Fdiscutii.mfinante.ro%2Fstatic%2F10%2FMfp%2Fresurse%2Ftransparenta%2FproiectOUGmasuri2019_18122018.doc&referer=http%3A%2F%2Fwww.mfinante.gov.ro%2Fpagina.html%3Bjsessionid%3DF9uLzZSGqu9B36N2bnJg3gX661g5ehzdwEA8Q6id.www2%3Aserver21%3Fcategoriebunuri%3Dproiecte-acte-normative%26pagina%3Dacasa%26locale%3Dro%26menu%3DTransparenta&v=
https://xpm.ro/proiect-de-o-u-g-marca-boc/

Tache, Teo și armata

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.