duminică, 23 decembrie 2018

Despre ”întâlnirile” din 14 decembrie cu Leș

 
În foto: Leș și asociații
Pe data de 14 12.2018, a avut loc, la sedul MApN, o întâlnire a ministrului Leș, însoțit de o grupă de comando din care nu a lipsit domnul Nasta, ”prietenul” nostru mai vechi, și o delegație a Forumului Structurilor Asociative ale militarilor, condusă de domnul general Nicolae Gropan. Din delegația MApN nu au lipsit șeful DFC și șefa CPS iar din delegația Forumului nu au lipsit recent decorații generali Băhnăreanu și Bălăceanu, președintele ROMIL  col. (rtr)  Tudor Marian,  col(rtr) Gligor Viorel.
O întâlnire, sau trei?
Nu voi intra prea mult în amănunte privind discuțiile purtate, cei care au Facebook deja cunosc detaliile deși sunt convins că mulți nu știu ce să creadă și personal le dau dreptate. Când spun că nu știu ce să creadă nu mă refer la faptul că nu i-ar duce capul ci că deși au fost date 4 comunicate  sau mă rog informații privind întâlnirea, citindu-le ai impresia că –exceptând datele tehnice privind componența delegațiilor- ce care au dat comunicatele au participat la patru activități diferite. Este astfel evidențiată capacitatea românilor de a înțelege fiecare ce vrea și de a pune eticheta cum și unde vrea el. Uite, dacă luăm evenimentele din decembrie 89, unii spun că a fost revoluție, alții că a fost lovitură de stat, activitatea armatei este catalogată de unii drept benefică, pentru că armata ”a fost cu noi”, alții spun că armata a tras în populație, pentru unii securitatea a condus operațiunile teroriste, pentru alții aceasta l-a trădat pe Ceaușescu, pentru unii Milea a fost un trădător, pentru alții e un erou și așa mai departe.
Uite așa a fost și cu această Adunare. Citind comunicatele nu poți să nu te întrebi dacă a fost o singură întâlnire sau mai multe.
Pentru domnul Gachi David,secretarul general al LADPM, cel care a vrut să fie primul care dă ” vestea cea mare”, chiar și fără semnătura președintelui asociației și al Forumului, cel mai important lucru a fost că delegația a fost condusă de președintele LADPM deci a fost o acțiune a Ligii, la care au mai participat, așa, prin bunăvoința domniei sale,  și alții. Comunicatul său mai face referire la subiectele discuțiilor, accentul punându-se pe discriminările la care sunt supuși pensionarii militari, sau rezerviștii și pe materialul foarte stufos care a fost înmânat domnului ministru. Aflăm din acest comunicat însă și un lucru foarte interesant, acela că domnii din MApN, habar nu au de prevederile Ordonanței care a umplut paginile  internetului privind intențiile  guvernului de a lua din nou bani din pensiile militarilor care nu doar că nu vor mai crește, nu doar că vor fi înghețate, dar vor fi și micșorate prin repunerea CASS în spinarea pensionarilor militari, că nu fuseseră suficient de batjocoriți. Îmi amintesc că și domnul Fifor declarase că MApN nu avea nici o legătură OG 59, deși DFC lucrase la ea prin specialistul Jianu. Doamne ce inocenți sunt băieții ăștia de la MApN care habar nu au de amestecul altora în pensiile militare dar promit să se intereseze. Hai liberareeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!
Al doilea comunicat a fost cel a l ministrului Gabriel Leș, care s-a considerat fată mare, adică nici în minister nu a lucrat și nici nu știa ce s-a întâmplat cu militarii activi sau în rezervă așa că omul a ”ascultat cu deosebit interes” și  a trecut în revistă teme de interes comun și am luat în discuție proiectele și prioritățile ministerului în domeniul creșterii calității vieții personalului militar și civil din armată, cu referire atât la cadrele în activitate, cât și la militarii în rezervă și în retragere.
Unul dintre punctele importante de pe agendă a fost o prezentare a situaţiei pensiilor militare.”
Domnia sa îi informează pe cei care au timp să îl asculte că s-a încheiat procesul de recalculare și e mândru că a ieșit așa cum a fost planificat, adică f puține pensii au crescut, cu foarte puțin impact financiar și își încheie abureala reasigurându-i ” pe toți militarii în rezervă și în retragere că se pot baza în continuare sprijinul meu și am propus să ne vedem în continuare, pentru că numai prin astfel de întâlniri, prin dialog onest și informare obiectivă, putem răspunde nevoilor acestei importante categorii de cadre,” adică gargară.
Cu cine votați domnule Bălăceanu?
Al treilea comunicat aparține domnului general-decorat Bălăceanu Virgil care prin conținut și stil se apropie de domnul Leș, dovedind că lecțiile de învățământ politic luate în tinerețe au prins rădăcini de nezdruncinat. Domnia sa ne spune că acolo, în cadrul discuțiilor, ”s-a solicitat, s-a arătat, s-a motivat, s-a precizat, s-a convenit ”totul la modul impersonal  acolo nu au vorbit oameni, totul ”s-a făcut” fără ca cineva de acolo să fi dorit ceva, așa cum ”se făcea” și la ședințele BOB. Dar, comunicatul domnului Bălăceanu s-a remarcat și prin originalitate, pentru că domnia sa este singurul care menționează că s-a agreat nevoia unei noi legi a pensiilor militare de stat, fără a se da date privind timpul de elaborare a primului draft, dar convenindu-se la participarea activă a reprezentanților/specialiștilor FORUMULUI la acest proces;”
De unde o fi scos domnul Bălăceanu chestia asta cu o nouă lege a pensiilor militare, nu știu, că de fapt se discutase despre necesitatea amendării legii 223 și armonizării acesteia cu legea salarizării, legea 80 si Legea 346. Dorește oare domnia sa o nouă lege a pensiilor militare, cu alte convulsii, alte propuneri, alte interese?  Și dacă da, ce va conține, pensii dublate pentru cei decorați sau care au lustruit clanțele și șoșonii politici? Sau așteaptă, așa cum de fapt și menționează, să fie băgat prin vreo nouă  comisie în care să-și pună în valoare fidelitatea față de  clasa politică?  Tot ce e posibil, pentru că citind comunicatul domnului Bălăceanu, nu poți să nu constați că acesta spală conducerea MApN chiar mai bine decât Leș, pentru că ne informează că aceasta este dispusă la discuții viitoare ”cu noi” și –ca să vezi- în problema reintroducerii plății CASS de către militari, conducerea MApN nu are nici o competență. Ei hai zi zău domnule general!!! Păi domnule general dacă portarul de la MApN vă spune că el nu are nici o legătură cu clădirea ministerului, pentru că el e la poartă, nu în clădire, dumneavoastră îl credeți? Dar cum e cu prevederile legii 223 privind  principiul autonomiei, bazat pe organizarea, conducerea și administrarea, de sine stătătoare, a sistemului pensiilor militare de stat de către instituțiile din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale”? Ei, ce spuneți stimate domnule general, cine are dreptul să emită legi și ordonanțe privind pensiile militare, Abramburica, sau ministrul apărării? Vă faceți că nu știți? Mi se pare mie sau dumneavoastră v-ați propus să salvați onoarea domnilor din Minister care o dau cotită? După citirea comunicatului domnului Bălăceanu mi-am pus serios întrebarea dacă a  făcut partea din delegația asociațiilor sau a Ministerului.
Trebuie luată foarte serios în discuție problema politicii domnului Bălăceanu, dacă urmărește interesele militarilor rezerviști și chiar activi, sau pe ale politicienilor pe care îi perie cu fiecare ocazie, dacă apără drepturile celor în fruntea cărora s-a cocoțat, sau doar pe cele personale.  Părerea mea.
A mai fost dat un comunicat, al Președintelui Forumului, semnat de către acesta și purtătorul de cuvânt al Forumului,comunicat  care în mare se apropie de cel dat inițial de LADPM,  fără a încerca însă să tragă spuza pe turta cuiva.
La întâlnire participând și șefa casei de pensii, căreia uni au uitat să-i treacă și gradul, a fost atins în discuții și subiectul actualizării/indexării pensiilor cu rata inflației din anul 2017, care trebuia să se aplice încă din anul 2018. Doamna colonel Andrițoiu Mihaela a specificat faptul că această indexare va avea loc începând cu 1 ianuarie 2019, dar nu a precizat nimic privind indexarea cuvenită ratei inflației pe anul 2018 care va fi anunțată în ianuarie 2019. În ceea ce privește restanțele pe 2018, doamna colonel a menționat că acestea se vor da, sau nu,  în funcție de bugetul care va fi alocat MApN nu se știe când. Deci pentru guvernanți și conducerea MApN nu contează dacă ai sau nu dreptul legal, problema care se pune este dacă vor ei să aloce bani pentru drepturile tale, căci bani au, anul 2018 fiind  plin de asigurări date de  Viorica și Liviu, cum că nu sunt probleme cu plata pensiilor sau salariilor. 
Nasta-i basta !
Cam atât despre modul în care a fost reflectată activitatea. Mai menționez faptul că la finalul întâlnirii, domnului Gabriel Leș i-a fost înmânat de către domnul general Gropan un document ce conține  o parte din problemele care au fost spuse și date pentru a fi înmânate și fostului ministru, deci nu erau chiar noi, dar mă rog, s-a marcat momentul, ca să nu spună domnul Leș că nu știe despre ce e vorba.
Pentru cei care speră că acesta va face ceva, nu spun decât că acesta deja a dovedit chiar la acea întâlnire cu câtă seriozitate tratează problemele noastre, atunci când l-a adus la această întâlnire pe domnul Nasta care de a doua zi nu a ma ocupat funcția de șef al Departamentului pentru relația cu parlamentul și calitatea vieții, ci a altui departament,  Departamentul privind politica de apărare planificare și relații internaționale, în locul său fiind numit, chiar începând cu data de 14 decembrie, domnul Mihai Dan Chirică, de la Interne. Oare să nu fi știut domnul Leș de aceste schimbări, sau l-a adus pe Nasta așa la oha, în bătaie de joc, știind că acesta oricum nu va mai putea face nimic în ceea ce privește relațiile cu asociațiile deci putea promite la mișto orice? Cinismul domnului Leș nu are margini.
Dar cine este acest  Ilie de la Sculărie, adică domnul Chirică? Pentru cei care au urmărit evenimentele din 10 august 2018, citez din DCNews din data de 28 septembrie 2018 : ” procurorii militari din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare au dispus, în cauza privind evenimentele violente din zilele de 10 şi 11 august, produse cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, la data faptei secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată.”  Nu e așa că acuma, lucrând în MApN, fiind aproape de Direcția General Juridică  care printre altele se ocupă și de procesele MApN și are ca sarcină și  asistența legală specifică, domnul Chirică va fi mai aproape de subiect? Procurorii militari, tot sunt juriști militari și ei nu ?  Oricum abuzul în serviciu va fi scos din codul penal, așa că omul va fi scăpat, dar uite, poate să își dea avizul pe proiect, că doar asta este una din atribuțiunile sale pe noua funcție.
Deci seriozitatea și respectul domnului Leș față de rezerviști a fost deja demonstrat prin aducerea la întâlnire a unei persoane care chiar din ziua respectivă nu mai avea nici o atribuțiune cu problematica expusă.
Revenind la materialul înaintat de domnul general Gropan domnului Leș, cred că i-a dat prea multe detalii care oricum nu îl interesează. Dacă tu îi spui chiar sub formă de reproș ce a făcut Boc sau Băsescu, sau Oprea cu pensiile militarilor, îi vei da ocazia să spună: ”Stai, dar asta nu e treaba mea, nu am făcut eu, nu eu sau guvernul meu suntem răspunzători pentru crimele comise de fostele regimuri”. La astfel de oameni trebuie mers la punct fix,  fără învăluiri, fără vorbe inutile, că la vorbe inutile sunt experți ei. Trebuie mers direct la obiect, fără menajamente: ”asta e situația, care este poziția dumnevoastră și ce veți face? ”  Am înțeles că s-ar fi pus problema unei întâlniri cu Dragnea dar nu am înțeles care a fost răspunsul concret, dacă s-a dat așa ceva.
Până una alta, rămâne valabil ce am mai spus, am fost și vom fi în continuare discriminați și batjocoriți, pentru că:
  1. Nu avem sindicat în armată dar avem100 de asociații, cu șefi, șefuți și șefuleți de toate speciile și națiile, numai militari nu;
  2. Suntem lași, comozi, egoiști, învrăjbiți, orgolioși, disipați;
  3. Avem lideri care urmăresc doar grade, medalii, funcții, ( prin județe se dau locuri prin AGA , prin deconcentrate), acces la bilete de tratament, bani de la minister;
  4. Armata nu poate ieși în stradă, militarii activi nu vor fi niciodată lângă cei din rezervă fără a-și pune în pericol cariera și chiar libertatea;
  5. Nu avem cu ce să forțăm mâna guvernanților, noi nu putem bloca anul de învățământ, activitatea în spitale, șoselele, producția de lapte, etc, pentru că nu avem ce bloca, apărarea țării nu o poți întrerupe pentru a determina niște incompetenți să te respecte;
  6. Am dovedit în repetate rânduri că NU SUNTEM UNIȚI, NU ȘTIM SĂ NE MOBILIZĂM PENTRU APĂRAREA INTERESELOR ȘI DREPTURILOR, DOAR GURA E DE NOI, AȘA CĂ NE MERITĂM ȘI LIDERII PE CARE ÎI AVEM ȘI SOARTA.
Vor urma probabil iarăși discuții pe facebook, certuri, unii se vor bătea cu cărămida în piept, alții vor sugera că trebuie să ne alăturăm lui Oprea, care vezi Doamne e de-al nostru, deși nu a fost niciodată, el a fost doar omul INTERESULUI PERSONAL, dar nu se va face nimic, vom primi și pumnul ăsta în barbă  și ne vom plânge unul altuia întrebând dacă ”ne mai dă și nouă ceva la pensie”. Suntem demni .. de milă.
NOTĂ: Aș recomanda șefilor asociațiilor să prezinte aceste informări și tot ce este de interes pentru militari, și pe paginile oficiale ale structurilor lor,  acolo unde acestea există, nu doar pe cele de facebook, pentru că nu toți militarii, rezerviștii, pensionarii au facebook.
https://www.facebook.com/asociatiaromil/posts/1937052046348215?__tn__=K-R
https://www.facebook.com/profile.php?id=100014064450004&__tn__=%2CdCH-R-R&eid=ARBdSGU8iOi4ccb5J_ZWDRepV_YhKLMRmsFbkn7icdKbDChqy9lle6d35MmZ0-aylV4-h-7lm6BUsWjQ&hc_ref=ARSUYyqQP-1KBtM51eZyB_evqhvAMNeQsuNqXHHiu8UfsW3Gs3K9hMPdsmyCK7L1GWE&fref=nf&hc_location=group
https://www.facebook.com/aorromania/
https://www.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/nicolae-nasta-numit-sef-al-departamentului-pentru-politica-de-aparare-din-cadrul-mapn-679279.html
https://www.dcnews.ro/carmen-dan-anun-mihai-chirica-a-solicitat_615425.html

Despre ”întâlnirile” din 14 decembrie cu Leș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.