sâmbătă, 3 martie 2018

Ordinele și medaliile lui Fifor

 
Democrația pe ochi frumoși
Domnul Fifor a trecut la democrația de cumetrie, sau preferențială, după ce cu ceva timp înainte dădea impresia adeptului democrației lărgite. După întâlnirea cu reprezentanții asociațiilor  militarilor în rezervă a promis că va avea  o întâlnire și cu reprezentanții asociațiilor militarilor activi dar până acum nu a mai reușit să găsească timpul fizic necesar acestei întâlniri dar a avut întâlniri cu diverși reprezentanți ai unor asociații, mai puțin incomozi. A mai promis domnia sa și o întâlnire la comun între reprezentanții asociațiilor rezerviștilor,  ministrul muncii și domnia sa, dar nu a spus când și bineînțeles că și aici vor fi invitați sau anunțați foarte din scurt doar cei care sunt mai ”înțelegători” și nu pun întrebări incomode sau doar le pun, fără a aștepta și răspuns, concluzionând  apoi că întâlnirea a fost un succes,  s-a decis să mai aibă loc și altele.   Mă și miram să fie adevărat ceea ce mi s-a părut o minune a zilelor noastre. Dar asta nu e nimic neobișnuit, reintrăm în tratamentele obișnuite.
Armata de ospătari a domnului Fifor
Cu ce se evidențiază însă mai nou domnul Fifor? Cu grija sa nețărmurită pentru militari. Pe paginile de internet ale militarilor a apărut ultima creație a Casei de Modă Oprea/Zisu, că nu cred că noua ținută propusă și impusă militarilor ar putea avea altă sursă de inspirație. Glumesc. Domnul Fifor anunța luna aceasta o nouă ținută a armatei române:„Să vedeţi noua ţinută pe care o pregătim în momentul de faţa cu domnul general Ciucă, deosebită, o să placă foarte mult.”  Parcă îi văd pe cei doi lângă  mașina de cusut Ileana, unul croiește, celălalt însăilează. Oricum mi-a plăcut remarca domnului ministru, mi-a adus aminte de Ciungu, din Columna, când le spunea el prietenilor: ” eu și prietenul meu Tiberiu… ” Dacă ținuta este cea din foto, pe care am văzut-o pe internet pe diferite pagini, atunci cred că o să placă teribil de mult … clasei politice, pentru că transformă militarul în servitor cu livrea. De la prima vedere a acestei propuneri de ținută mi-am reproșat că nu am fost și eu pe la Opal sau Agat să îl văd și eu pe domnul Oprea servind cafele în ținuta aceasta, că absolut toți cei care au văzut-o au fost de acord că este ținută de ospătar, ușier, sau, cu îmbunătățiri,  chiar recepționer la un hotel. Având în vedere prestațiile domnului Oprea la hotelurile armatei, sunt convins că modelul prezentat vine din vasta –i experiență. Bineînțeles că producția de serie va fi încredințată unor firme având aceleași conexiuni. Eram gata –gata să mă întreb cum de au acceptat cei din activitate acel model,  dar mi-am reprimat întrebarea văzând și amintindu-mi atitudinea armatei în ultimii 30 de ani față de actele politicienilor, miniștrilor, secretarilor de stat, primarilor, Onțanilor, Turceștilor, Kovesilor, cârpacilor care au condus și conduc destinele armatei. Nu se putea o ținută mai reprezentativă.

Asta am devenit, asta ne e ținuta. Mă întreb doar ce companie chinezească va produce materialul, în cât timp se va face praf și ce preț va avea. Cine va câștiga de pe urma acestei schimbări, nu mai întreb. Mă mai întreb și dacă cei care au primit sarcina identificării modelului și  materialului au avut măcar curiozitatea să afle ce material, ce provider și ce designer au armatele Angliei, Canadei, sau Africii de Sud, cunoscute pentru grija pe care o acorda echipării militarilor proprii. Oricum, parcă văd la viitoarea sărbătoare Națională cum o tânără întreprinzătoare va bate pe umăr un militar în noua ținută spunându-i ” băiete, ia tu cornetul ăsta cu ”bucuria dinților” și du-l domnului ăla cu pantofi Prada, fular Armani, caschetă Kalașnikov, plete de Wimbledon și apucături de birjar, dar ai grijă că stă lângă domnul ăla care dă capete în gură până să apuce să pună cubele de gheață în pahar.”
Mă mai întreb dacă domnul Fifor a avut în vedere când a semnat ordinul schimbării ținutei, dacă are cu cine și în cât timp va asigura confecționarea acestor ținute, pentru că uite se apropie Centenarul Unirii și parcă văd că iar vom avea 100 de militari la paradă, în 101 ținute. Eu înainte de a emite ordinul, aș fi reînființat croitoriile militare,m-aș fi asigurat că toate elementele privind materialul, modelul, sunt de cea mai bună calitate și abia apoi aș fi anunțat schimbarea. Dar noi mai întâi schimbăm și apoi ne punem întrebarea cum.Domnule Fifor, militarii care vor sa își păstreze condiția fizică și să vină la serviciu pe bicicletă, mai ales în condițiile de trafic actual, ce fac, vând bicicleta? Le cumpărați dumnevoastră pe toate?
Dar cu calul ce-ai avut?
Un alt aspect al acestei schimbări este cel legat de rezerviști. S-a gândit cineva că și cadrele în rezervă au dreptul să poarte ținuta militară la evenimente oficiale și că nu mai pot ieși în vechile ținute fără să încalce articolul 4 din Ordinul M 146/24.10.2003? Lor, cine și  cum le va asigura ținuta, sau ei oricum nu mai contează? Mulți din ei nu vor mai apuca să îmbrace haina militară și poate nici să fie înmormântați în haine militare, pentru că nu vor avea ținuta regulamentară și parcă văd că va fi un reprezentant al ministerului care va verifica aplicarea ad literam a legilor.
Economii la buget coane Fănică
Și totuși, de ce e nevoie de schimbarea ținutei acuma? Și mai ales, de ce sunt obligați militarii să o poarte în drumul spre casă sau serviciu ? Ca să nu mai poată să se ocupe și de treburile gospodărești când se întorc acasă, să nu își mai poată duce copii la școală, să nu mai poată merge la cumpărături, sau ca să nu mai li se dea banii de haine ? Parcă văd ordinul: ”începând cu data de .. nu se mai eliberează contravaloarea bonurilor de haine pentru militari, aceștia fiind obligați să își confecționeze noua ținută.” Bineînțeles că până să se rezolve toate problemele privind confecționarea ținutei, banii respectivi  nu vor mai fi acordați militarilor ministerul și guvernul făcând astfel economii importante la buget, banii fiind probabil redirecționați prin rectificare bugetară, la sfârșitul anului, către aceeași Catedrală a miluirii neamurilor…
Este înduioșătoare motivarea domnului Fifor privind obligativitatea portului uniformei militare de către militari. Ia citiți ce spune: ” în momentul în care ai decis să îmbrățişezi cariera militară, ți-ai asumat printre altele şi această haină militară care te onorează.” Hai pe cuvânt? Dar dumneavoastră când ați devenit ministru al apărării ce obligații v-ați asumat domnule ministru? Știți? Nu știți. Vă spun eu: ”apărarea drepturilor si intereselor legitime proprii în raporturile cu autoritățile publice, instituțiile de orice natura, precum si cu orice persoana fizica sau juridica, româna ori străina, prin structuri proprii;”
Și vă spun și de unde știu asta domnule ministru: din Legea346 din 2006, articolul 51, care se referă la obligațiile dumneavoastră ca ministru, față de militari. Ei, ce spuneți domnule FIFOR? Eu zic că înainte de a cere militarilor să vă execute ordinele, TREBUIE CA DUMNEAVOASTRĂ SĂ VĂ RESPECTAȚI OBLIGAȚIILE ȘI ÎNDATORIRILE FAȚĂ DE EI. Ce ați făcut dumneavoastră când Olguța a chiuretat pensiile militarilor? Erați responsabil cu anestezia nu ? Așa că lăsați-o mai moale, cu măsurile luate la copy-paste de pe vremea răposatului, iar  când vreți să aflați ceva despre armată, întrebați-i pe cei care au gură, nu pe cei care au doar buze.
Se aude prin sat că în curând se va reintroduce și obligativitatea servitului mesei la unitate, tot prin firme de partid, ca și pe vremea lui Oprea și tot pentru a se mai face economii la buget. Ordinul M-50 va ajunge astfel din buzunarele militarilor, în buzunarele firmelor de clasă .. politică.
Emblema rușinii
O altă minute Fiforeancă este instituirea Emblemei de Onoare a Pensiilor Militare, legiferată prin Ordinul ministrului apărării naționale (dar iraționale) nr. M.14 din 22 ianuarie 2018. Să fiu sincer, mi se pare cea mai mare bătaie de joc, cea mai mare umilință și cel mai cinic gest al unui ministru al apărării al tuturor timpurilor noastre. Adică cum ? Sub domnia sa, colega de partid și de urbe, Lia Olguța Vasilescu, această moașă a sistemului pensiilor și salariilor din România, chiuretează pensiile militare încălcând legi și drepturi fără număr, iar domnul Fifor, în loc să îi dea peste mână și să îi spună”stai coniță așa că intri pe tarlaua mea și nu permit”, instituie o emblemă cică a onoarei prin care consfințește dezonorarea cu viol în grup a pensionarilor? Cui se adresează această emblemă? Celor care de 9 ani de zile calcă în picioare drepturile militarilor? Cine vor fi primii care o vor primi, Boc, Lupu, Oprea, Gherghină, Jianu, Dogaru, Iliescu, pentru modul în care au reușit să pună în aplicare sarcinile de partid? Sau o vor da în bătaie de joc celor care au mai luptat pe ici pe colo și au stat în frig și ploi umiliți de cei de mai sus ? Poate o vor da post mortem  celor care au murit scriind scrisori matolitului sau citind suma afișată la bancomat? Repet, este cea mai mare umilință și cel mai cinic gest pe care îl putea face cineva, pentru că domnul Fifor dă oamenilor tinichele în loc să le apere drepturile iar cei care le vor primi vor își vor confinți  umilința și batjocura încununate de această medalie a rușinii. Este rușinea celui care o acordă, dar și a celui care o primește pentru că astfel își acceptă ori umilirea, ori servilismul. Suntem tratați ca pieile roșii de  către ”civilizatori”, care erau îmbătați și apoi păcăliți să își dea pământurile în schimbul unor oglinzi.
La plăcinte înainte
Există însă, și o categorie de rezerviști care se vor bucura să primească această medalie. Este categoria celor care s-au zbătut să fie și ei înaintați în grad în rezervă, ca să scrie și pe crucea lor colonel, sau general  în rezervă, sau să poată da și ei mâna cu ”fruntea sus” cu foștii lor comandanți care au fost fraieri și nu s-au învârtit și au rămas maiori sau doar Lt.col. Știe oare domnul Fifor, cel care a semnat ca Genoiu (adică,  ca primarul) documente fără să se uite sau să știe ce semnează,  ce prevedea legea, atunci când a înaintat în grad, cu diferite ocazii, militarii în rezervă? Domnule ministru, vă aduc spre obosirea ochilor un articol  din Legea 80 pe 1995, care spune clar și fără posibilități de manevră, în ce condiții se fac înaintările în grad pentru militarii în rezervă.  ”În timp de pace, ofițerii, maiștrii militari și subofițerii în rezervă pot fi înaintați în gradul următor, în raport cu nevoile forțelor armate, după expirarea stagiului minim în grad, dacă au o comportare demnă, au obținut rezultate bune și foarte bune pe timpul concentrării și au fost propuși prin aprecierile de serviciu.”
Domnule Fifor, fără a pretinde că sunteți sursa tuturor relelor din armata română, poate doar continuatorul, ați cunoscut acest aspect când ați aprobat avansări la 25 Octombrie sau 1 decembrie pe listele înaintate de liderii diferitelor asociații? Eu știu că mai există și  Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.132/2012,  modificat și el prin Ordinul M.137, publicat în Monitorul Oficial nr. 936 din 28 noiembrie 2017, care nu mai prevede condiția concentrării, dar, domnule ministru, nici un ordin de ministru nu poate modifica o lege de rang superior, deci prevederile legii 80 stau în picioare, iar cine le încalcă, o face pe spinarea lui. Amintiți-le domnilor de pe la direcția mobilizare, de la cadre și de prevederile art 8 din aceeași lege 80. Ați cerut să vedeți măcar la unul din cei propuși, în ce perioadă și unde a fost concentrat rezervistul și cine i-a semnat notarea de serviciu ? Dacă încă nu ați făcut-o, poate cereți lista cu cei propuși și avansați și concentrările la care au participat și notările de serviciu. Vă informez că în armata română nu s-au mai făcut concentrări de când nu ați mai fost chemat nici dumneavoastră la CMZ. Apropo, cine tot are interes să se schimbe mereu condițiile de avansare? Nu cumva cineva are ca singură sarcină de serviciu înaintarea în grad a rezerviștilor? Nu e ciudat că se tot schimbă așa după ureche și se tot fac înlesniri peste înlesniri?
Mă opresc aici, că știu că sunteți foarte ocupat.
ARU
http://romanialibera.ro/social/mihai-fifor-militarii-vor-purta-obligatoriu-tinuta-de-oras-710153
Ordinele și medaliile lui Fifor

Un comentariu:

  1. Va urmaresc si citesc tot ce scrieti.Si scrieti numai adevaruri.Am ajuns la limita cu rabdarea.Ce este de facut.?O solutie ceva idei?Ce sa facem.Ne vaicarim si nu facem nimic.Dati o solutie, va rog?

    RăspundețiȘtergere

Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care posteaza comentarii sunt raspunzatori pentru comentariile pe care le fac.