marți, 13 martie 2018

Cum a evoluat România




În perioada în care Octavian Goga a fost prim ministru nu exista televiziune. Aparate de radio erau puține trăsurile sau taxiurile  nu aveau stație radio la bord, iar ziarele se vindeau la prima oră, ca telefoanele de ultimă generație sau tigăile la promoție astăzi.   Așa ca oamenii nu-i prea cunoșteau pe politicieni decât din ziare, sau auzite, în Poiana lui Iocan.

În plus, demnitarii nu aveau mașină sau măcar trăsură la scară, nici diurnă de deplasare, nici gratuitate pe avion, nici birjar personal. Pentru deplasări prin urbe sau țară, foloseau mijloacele folosite de pălmași, dar ajungeau de la Cotroceni la Victoria mai repede ca acum.

Octavian Goga care a fost prim ministru cu o lună mai puțin decât primul ministru de mare viteză al zilelor noastre, MRU,  urma sa vorbească la radio. A luat un taxi pana la Casa Radio. Ajuns acolo, l-a rugat pe șofer să-l aștepte. Soferul i-a spus că nu poate să-l aștepte pentru că se grăbește să ajungă acasă să-l asculte pe primul ministru care urmează să vorbească la radio. Atunci Octavian Goga i-a dat un bacșiș gras (Sper  să nu citească și Luluța articolul, că nu aș vrea să îi facă DNA Ploiești dosar).  Văzând bacșișul, șoferul i-a spus primului ministru: „Îl bag în pi*** mă-sii pe primul ministru! Eu vă aștept pe dumneavoastră!”

Ce vremuri domnule, ce vremuri!!! Pe atunci puteai să îl trimiți pe primul ministru (sau alt prim) la origini, din greșeală,  drept în față fără să se supere,  să îți dea și bacșiș și să îți și mulțumească. Păi azi mai poți face așa ceva și să te scuzi eventual că nu ai știut cu cine vorbești?
Nu ai cum, este exclus, pentru ca toate televiziunile postează nu numai fotografiile demnitarilor, dar și ale caprelor, pup-pilelor, concubinelor, bonelor, consilierelor, loc-țiitoarelor  acestora,  de la grădiniță până la senectute. Păi nu mai departe de recentul Congres al PCR, cel de zilele trecute, la care și Constantin Pîrvulescu ar fi aplaudat de frică,  rândul 1 era aproape tot ocupat de găinile cocoșului național.

Păi mai poți să îl iei cu taxiul și să îi spui că îl bagi undeva pe stăpânul belinelor în ziua de azi ? Nici o șansă. Sau, mai poți să spui că mergi acasă să îi asculți discursul? Păi nu te-ar crede nici dracu, sau ți-ar face un semn la tâmplă, cum i-a făcut Berlusconi matolitului.  Alte vremuri domnule, România a evoluat, nu mai merge cum mergea, nu mai iese  cum intra, acum intră cum ieșea. Te pui cu tehnica ?
E adevărat, azi poți să înjuri pe oricine, să spui despre el ce vrei, dacă te întreabă cineva spui că a fost un pamflet, sau că a fost o declarație politică, dar asta nu e pentru orice birjar, e numai pentru biciușcarii din media și Parlament, adică  e așa, ca în armată pe vremuri, glume ostășești.  Dar nu e ca atunci când îi spui direct că te doar în dudă de el fără să știi că e el.
Cu toate astea, ceva ceva tot a rămas ca pe vremuri. Clasa politică e aceeași, nu s-a mișcat nici măcar cu un centimetru.Păi dacă tot îl amintii pe Octavian Goga, iată ce spunea acesta în anul de grație 1916, despre politicianul român:
 „România, țară de secături, țară minoră, căzută rușinos la examenul de capacitate în fața Europei. Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoții improvizați astăzi în moraliști, miniștrii care s-au vândut o viață întreagă, deputații contrabandiști. Nu ne prăbușim nici de numărul dușmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoșătoare de meningită morală.”
Citind cele scrise de Goga acum 102 ani, ai zice că a participat la cel puțin unul din Congresele de partid din zilele astea.  Ce vizionar a fost, ce minte și dragoste de țară a avut. Pe versurile scrise de el s-au compus 23 de cântece. Numai Eminescu îl întrece și Păunescu, cel care scria versuri pe bandă  pentru cenaclul și nu numai.

Acuma ce ziceți, am evoluat nu ?

Cum a evoluat România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.