sâmbătă, 7 octombrie 2017

Ouăle lui Vosganian



Marele dublu V adică VV adică Varujan Vosganian, a dat în sfârșit dovada putirinței sale în materie de economie bugetară și politică fiscală. Pe lângă el, deputatul ”Auto” Cosma, sau cel care voia să își cumpere grade militare, sunt capace de pipă. Nu știu dacă clocește de mult ideea, sau dacă a fost trăsnit pur și simplu în timp ce își verifica  bijuteriile de familie, dar oricum ar fi, ideea lui e demnă de Cartea Recordurilor. Trebuie să acceptăm că fumăritul, birul pe cap de bovină pe numărul de găini din curte sunt bagatele.
Din mintea creață sau barba domnului Vosganian a ieșit, răzbătut, sau  și-a făcut loc sau pur și simplu a erupt sub presiunea gazelor interne o ideea care va face înconjurul lumii arătând tuturor cât de disperați sunt actualii guvernanți români să facă bani la buget. Iată ce propune nesătulul pe pagina lui de FB :
”Fiecare ou mancat de la gaina din curte ‘vaduveste’ bugetul de cincizeci de bani !
Sa presupunem ca folosim, in demonstratia noastra, doua gaini ouatoare. Una dintre ele apartine unei ferme, cealalta unui cotet. Oul fermierului va lua calea pietei si va fi vandut, in medie, cu 1 leu (pentru ouale ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai putin). Oul gospodarului va trece direct din cotet in tigaie.
Oul vandut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit si pe dividende, impozit pe salarii si contributii la asigurarile sociale. La asta se adauga faptul ca, la randul lor, salariile si profiturile obtinute din productia fermierului, din prestatiile angrosistului si din serviciile supermarketurilor reintra in circuit si genereaza iarasi impozite si taxe.
In schimb, oul din cotet, in drumul sau spre tigaie, nu produce niciun ban.
La fel in ce priveste rosiile din brazdele de acasa, magiunul din prunii din gradina, sapunul din grasimile adunate peste an, pulovarele tricotate din lana oilor de la stana etc. etc.
Toate acestea, cotetele, brazdele, gradinile, stanele si atelierele din fundul curtii produc produs intern brut, dar nu produc si impozite. Productia din gospodariile populatiei ajunge la peste 20% din PIB, fara sa produca niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin pietele taranesti.
Locuitorii din Danemarca, Franta si din alte tari care ajung la venituri bugetare in jur de 45% din PIB nu au gaini in curte si nici nu amesteca in ceaun rosiile pentru bulion ori prunele pentru magiun. 
Faptul ca avem o atat de puternica inclinatie spre autoconsum, si nu doar in ce priveste alimentele, ne costa in fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei”
Deci iată stimați cetățeni, beliți și impozitați până la ouă, de ce nu are guvernarea PSD-ALDE bani la buget, din cauză că românii sunt autoconsumatori, își consumă ouăle din cuibare în loc să le dea oamenilor de afaceri ca domnul Vosganian să le vândă ca să scoată și ei un ce profit, că din amărâtul de salariu+indemnizație+sumă forfetară+ bani de cazare+bani de benzină+ bani pentru cabinet nu se poate trăi.  În fața unei expuneri ca asta îți vine să faci ce a făcut ăla la Las Vegas, dar nu cu populația ci cu cei care clocesc astfel de idei în cloaca parlamentară. Nu e un îndemn, e doar un imbold de moment care poate veni unor oameni pentru care două ouă pe zi înseamnă cu adevărat un festin.
Pentru astfel de judecăți sunt plătiți cu 30000 de lei parlamentarii noștri? Este incredibil. Oare ei realizează ce spun, sau se trezesc așa vorbind involuntar?
După ce a arătat ce minte creață are, văzând mesajele primite și reacția oamenilor care încă mai au ouă, domnul Vosganian a încercat să o dea la întors, cum că el nu a spus chiar așa, el nu a vrut să ne ia ouăle, el a dat doar un  exemplu ipotetic, cel mai la îndemână.
” Varujan Vosganian
Urmăreşte
Ieri la 12:36 ·
Am făcut o evaluare a comentariilor la postarea anterioară, postare în care ridicam o problemă reală a economiei românești, anume că o parte importantă a acestei economii e în afara relațiilor de piață. Consecințele sunt vizibile pentru o țară de la începutul secolului XXI: ponderea muncii salariate în mediul rural e scăzută, veniturile curente ale comunelor sunt mici, ponderea veniturilor bugetare în PIB e redusă, între sat și oraș între sat și oraș sunt mari decalaje. Am dat exemplul ouălor nu ca să impozitez cotețele (eu, cât am fost ministru, am redus impozite, nu am crescut sau nu am inventat niciodată un impozit sau o taxă) ci ca să fiu mai bine înțeles. Cred, însă, că am fost prea… abstract. Reacțiile pe care le-am primit arată că și la nivelul mentalităților mai avem mult autoconsum”
Ipotetic, neipotetic e cel mai idiot exemplu pe care îl putea da cineva în încercarea de a face rost de bani. Auzi, cică a fost prea abstract. După ce și-a luat ouă în cap cât pentru un an, a început să dea vina pe toți cei care l-au ”blagoslovit” că ei sunt de vină, că nu i-au înțeles ”finețea” expunerii. Mâine o să apară Tăriceanu cu un comunicat în care o să spună că a fost vorba de o”lipsă de comunicare”, că la ședința ALDE se vorbise despre strângerea de ouă a celor care nu pun în aplicare politica partidului, dar domnul Vosganian probabil a înțeles greșit și el a crezut că trebuie să strângă ouăle de la cetățeni! Și când te gândești că a fost și ministru. Așa vrea el să aducă bani la buget?
Domnule Vosganian, cu cine începeți, cu găinile sau cu cocoșii ? Apropo, cunoașteți poveste lui Zdreanță? Vedeți să nu fie ouăle încinse  că vă ardeți la limbă.
Pe vremuri circula  o anecdotă cu vaca.. in diferite sisteme conducere și diferite state. Cred că ar trebui să facem una cu găinile.
Găina lui Vosganian
Ai o găină. Omori cocoșul pentru că nu face ouă, lucrează doar 2 minute și în rest consumă și  calci  găina cu .. fierul de călcat să facă ouă. Dacă nu face ouă îi dublezi taxa pe cuibar pentru că îl ocupă inutil. Dacă ouă, îi dublezi targetul în fiecare zi până pleacă la ouat în Spania.

https://www.bzi.ro/intreg-universul-explicat-de-doua-vaci-359156
https://www.facebook.com/Varujan-Vosganian-401925509971058/
http://romanialibera.ro/politica/partide/varujan-vosganian–%E2%80%9Cfiecare-ou-mancat-de-la-gaina-din-curte—vaduveste—bugetul-de-cincizeci-de-bani—472230
Ouăle lui Vosganian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.