duminică, 15 octombrie 2017

Comunicate ale MApN



Două comunicate date unul după altul de sectia de presă a MApN aduc două informații pe care le consider demne de a fi cunoscute. Iată-le așa cum au fost emise, apoi le voi comenta pe rand:
“Nr. 354
12 octombrie 2017
,,Cadet pentru o zi”
Ministerul Apărării Naţionale organizează, în premieră, între 12 și 14 octombrie şi 27 și 28 octombrie, în contextul sărbătoririi Zilei Armatei României, seria de acțiuni ,,Cadet pentru o zi” în colegiile militare liceale din Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc și Craiova, dar și la Academia  Navală “Mircea cel Bătrân” din Constanţa.
În cadrul acestui eveniment, elevi selecţionaţi pe bază de voluntariat din instituţii civile de învăţământ sunt invitaţii elevilor și studenţilor militari pentru a se familiariza cu activităţile desfăşurate într-o instituție militară de învățământ. Programul zilelor de curs va fi comun – ore la clasă, activități extracurriculare, dar și rapoartele de dimineață și de seară.
”Cadet pentru o zi” își propune să realizeze schimburi de experiență între instituţii militare şi civile de învăţământ, contribuind la extinderea celor mai bune modele şi practici didactice, la valorificarea valenţelor formativ-educative ale interacţiunii elevilor din diferite instituţii de învăţământ, în sprijinul conturării opţiunilor profesionale ale acestora.
Proiectul se va desfășura după următoarele coordonate:
–  Colegiul Naţional Militar “Dimitrie Cantemir” din Breaza care, în zilele de 12 și 13 octombrie, va primi vizita a 25 de elevi din clasele a VII-a, însoțiți de trei  profesori, de la Şcoala gimnazială “Matei Basarab”, din Târgovişte. Persoană de contact Graţiela Mihăescu, tel. 0723004003.
– Colegiul Naţional Militar “Mihai Viteazul” din Alba Iulia va fi vizitată, în perioada 12-14 octombrie, de 20 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a, împreună cu doi profesori, de la Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu”, din Alba Iulia. Persoană de contact Daniela Filimon, telefon 0744850818.
– Colegiul Naţional Militar “Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc va primi vizita, în zilele de 19 și 20 octombrie, a 10 elevi din clasele a VII-a, împreună cu un profesor, de la Şcoala Gimnazială “Bogdan Vodă”, din Câmpulung Moldovenesc, şi a 10 elevi din clasele a VII-a, însoțiți de un profesor, de la Şcoala Gimnazială nr. 3, din Suceava. Persoană de contact Elena Jora, tel. 0746923563.
– Colegiul Naţional Militar “Tudor Vladimirescu” din Craiova va fi vizitat, în zilele de 27 și 28 octombrie,  de 20 de elevi din clasele a VIII-a şi de doi profesori de la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti”, din Craiova. Persoană de contact Ioana-Cristina Lădaru, tel. 0722286247.
– Academia Navală “Mircea cel Bătrân” din Constanţa va fi gazda, între 12 și 14 octombrie, a 20 de elevi din clasele a X-a şi a XI-a, împreună cu doi profesori, de la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”, din Brăila. Persoană de contact Mihaela Zabolodni, telefon 0770530560.
În funcţie de necesităţile de promovare a profesiei militare identificate de structurile specializate ale M.Ap.N., evenimentul special ,,Cadet pentru o zi” are potenţial de extindere în anii următori la toate instituţiile militare de învăţământ.


„Nr. 355
12 octombrie 2017
Prin ordin al ministrului apărării naţionale, Mihai Fifor, generalul de flotilă aeriană Viorel Pană a fost împuternicit, începând cu data de 11 octombrie, la comanda Statului Major al Forţelor Aeriene.
Începând cu aceeaşi dată, generalul-locotenent Laurian Anastasof a fost împuternicit în funcţia de consilier militar al ministrului apărării naţionale.
Generalul de flotilă aeriană Viorel Pană a îndeplinit funcţii ca pilot de vânătoare pe MiG-21 în escadrile ale Forţelor Aeriene din anul 1989 până în anul 1992, când a făcut trecerea pe avioane de transport, începând cu AN-24 și continuând cu Hercules C-130 și C-27J Spartan, în cadrul Bazei 90 Transport Aerian, la comanda căreia s-a aflat din anul 2014.
Are peste 3.000 de ore de zbor şi este instructor pentru C-130 Hercules şi C-27 J Spartan. A efectuat peste 200 de misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan, Bosnia şi Kosovo, a comandat şi participat în numeroase misiuni în ţară şi în străinătate (Libia, Muntenegru, China, Mali).”

Primul comunicat mi se pare o inițiativă buna, care ar fi bine să aibă continuitate, să nu fie doar o acțiune de ”sărbători”, pentru că la ora aceasta datorită conducerii haotice și legilor anti-armată ale vuvuzelelor de partid,  meseria armelor a devenit nu doar neindicată ci total contraindicată pentru tinerii dotați ai zilelor noastre. E posibil ca ea să fie atractivă pentru cei care nu au alte șanse de afirmare în altă parte, sau cred că la armată carte multă nu se cere, dar nu mai ține. Dacă în rândul vârstnicilor se mai știe ceva despre armată, cei mai tineri, care nu au și așa decât foarte rar timp să vadă ce se mai întâmplă prin armată, știu despre armată doar ce au auzit pe ici pe colo, unii de la părinți, că armata înseamnă îndobitocire, căprărie și plimbarea valizelor prin dormitor, sau, din media,  că militarii sunt nesimțiții de serviciu ai societății, că toată lumea îi înjură prin mijloacele de transport în comun și că li se va pune frâu, că are ea grijă Olguța de ei și le va face viața și anii de pensie un calvar.
Era nevoie deci de ceva pentru ca cei care mâine vor candida  la instituțiile de învățământ militar să știe ceva mai mult și mai realist despre armată. Dar, am spus, este recomandat ca astfel de activități să se deruleze in baza unui plan continuu, nu doar odată pe an și am înțeles că asta este și intentia. Să fie într-un ceas bun!
Al doilea comunicat are două părți, una bună și una proastă. Cea bună este că la comanda SMFA a ajuns un militar foarte bine pregătit profesional  și la fel de corect și cinstit. L-am cunoscut personal în două ocazii și am avut ocazia să constat că este un profesionist adevărat și un caracter fără cusur. Sper și cred că nu s-a schimbat.Felicitări și succes în continuare domnule general!
A doua parte, vestea proastă, este că fostul șef al SMFA a ajuns consilierul militar al ministrului Fifor, adică practic cel mai important om după ministru, cel care dirijează și filtrează tot si care, așa cum îl știu eu(dacă nu cumva îl confund și deci mă înșel, caz în care îmi cer scuze de acum), va încerca să îl încalece și pe Șeful SMG. De data asta sper să mă înșel, dar nu mi s-a mai întâmplat de mult. Mă întreb doar de ce domnul Fifor nu a ales un general din rezervă, dacă avea nevoie de consilier, de ce a fost nevoie să îl deconspire pe domnul Anastasof, când era plină rezerva de generali din toate partidele politice. L-ar fi putut lua chiar pe domnul Iliescu, că și așa va pierde șefia ANCMRR. Oricum, dacă ritmul schimbării miniștrilor la Apărare va merge la fel ca până acuma, domnul Anastasof a făcut o alegere proastă, pentru că va cădea cât de curând,  odată cu ministrul. Asta e cutuma.
Una peste alta, să zicem că totuși partea bună din aceste comunicate este predominantă.

Comunicate ale MApN

2 comentarii:

  1. Totul e spre bine mai ales că vine cu pace la flanc ...PATRIARHUL KIRIL !
    https://stops-caleidoscop.blogspot.ro/2017/10/cu-pace-la-flanc-sarmana-parinte.html

    RăspundețiȘtergere
  2. CU PACE LA FLANC
    SĂR-MÂNA PĂRINTE -
    AMINTIND DE GER
    DE NAPOLEON DE HITLER
    DE GENERALU-IARNĂ

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.