" CEL CARE GANDESTE ALTFEL DECAT MINE , NU MA JIGNESTE , MA COMPLETEAZA!"
joi, 26 octombrie 2017
Ordinul M 124/04.10.2017, pe înțelesul meu- partea întâi, generalități
Recent ministrul apărării naționale a emis un ordin, M124, care cuprinde ”instrucțiuni privind chemarea/rechemarea în activitate, în corpul ofițerilor, al maiștrilor militari sau al subofițerilor, în vederea încadrării unor funcții de execuție din structurile Ministerului Apărării Naționale”. Este o măsură extrem de importantă nu numai prin măsurile care se vor lua ci chiar și prin faptul că se impune luarea acestor măsuri. Numai cine nu gândește nu vede că acest ordin este urmare a stării dezastruoase în care se găsește acuma armata română nu numai pe plan logistic, al dotării și înzestrării, ci și a operaționalității din punct de vedere al efectivelor. Celor care vor sări în sus și vor spune că ”nu trebuie spus așa ceva” chiar dacă este așa, pentru că ”potrivnik poslușaet”, le răspund că la ora asta, nu știm nici noi despre starea armatei cât știu străinii, nu numai ca prezent ci și ca viitor, iar celor care vor spune că anumiți străini ne sunt acuma prieteni și trebuie să știe, le răspund că de-a lungul istoriei ne-am schimbat prietenii de nu mai știm nici noi care sunt prieteni și care dușmani, dar, e adevărat, nici ei dacă le suntem prieteni sau dușmani și în plus, chiar și pe vremea lui Ceașcă aveam în cadrul serviciilor secrete direcții mai secrete care se ocupau de ”prieteni”. De ce acuma nu mai avem ? De ce acuma sunt considerați dușmani și urmăriți, ascultați, monitorizați, cei care au ca prieteni adevărați doar pământul, independența, suveranitatea și integritatea și sunt considerați patrioți doar cei ce aplică politica de moment, globalizarea și subordonarea politică, economică, militară și informațională? În timp ce în mai toate țările mari dătătoare de lumină cum ar fi Marea Britanie(ieșită chiar din UE) SUA, unde a câștigat Trump pe o doctrină naționalistă, Franța unde Marie Le Pen a pierdut e adevărat dar a obținut 33% din sufragii, Germania unde partidul considerat de extremă dreaptă a intrat în Bundestag,Turcia, care duce tot mai intens o politică proprie ieșind din siajul SUA, se manifestă o tot mai accentuată notă de naționalism, nu extrem dar naționalism, la noi naționaliștii, cei care doresc binele acestei țări și suveranitatea ei, sunt taxați drept dușmani, trădători, urmăriți, filați, ascultați, mai mult sau mai puțin legal? La noi se luptă „simpatizanţii” cubului negru cu cei ai pentagonului albastru, ai secerei galbene cu cei ai ciocanului roşu, ai cocoşului cu cei ai motanului etc etc. De ce la noi se luptă între ele fracțiuni ale serviciilor secrete sau chiar serviciile secrete între ele urmărind interesele altor servicii secrete?
Dar să revin la subiectul zilei. Deci, acest ordin, practic consfințește faptul că încadrarea armatei este atât de deficitară încât armata e nevoită să apeleze la rezervă, lucru care se face numai în preajma unui iminent război. De aici se pun mai multe întrebări:
1. De ce numai armata?
2. Ne aflăm în preajma unui iminent război?
3. Cui se adresează practic acest ordin, care din cele două categorii vizate este doar de umplutură?
4. Care va fi calitatea acestor încadrări pompieristice, în regim de urgență?
5. Când își va relua armata ciclul normal?
6. Cum se va descotorosi apoi de ”elefanți” sau ”hipopotami”?
Să le luăm pe rând:
1.Se știe că în special după ordonanța Olguței, a fost o hemoragie de pensionări cum nu a mai fost în istoria armatei sau serviciilor și MI-ului nici pe vremea epurării staliniste.Atunci militarii de carieră, școliți în occident, au fost scoși din armată, unii condamnați alții trimiși la munci, ridiculizați, marginalizați, umiliți, alții asasinați. Astăzi au fost doar umiliți și batjocoriți și făcuți să își ”pună singuri ștreangul carierei de gât” printr-o politică nu numai păguboasă, dar de-a dreptul criminală și iresponsabilă care a adus armata la sub 50% efective(la ofițeri chiar sub 40%). În orice țară din lume asta este egal cu trădarea. La noi se numește program de guvernare. Nu știu dacă MI-ul sau SRI-ul au luat aceeași măsură sau alta, e posibil să se fi dat și pe acolo un ordin asemănător, poate nu, dar deocamdată despre acesta știm. Să fie situația la armată mai gravă sub acest aspect, sau să fie dat acest ordin pentru că pericolul care planează asupra integrității statului este mai mare decât cel al atacurilor teroriste sau mișcărilor interne? Sau, ar mai fi o variantă, poate ordinul a fost dat pentru că totuși în armată cineva mai gândește și s-a alarmat cu privire nu doar la prezentul ci mai ales viitorul armatei? Dacă da, atunci trebuie să fie foarte atent și la părțile negative sau o eventuală aplicare pompieristică și greșită sau heirupistă a ordinului, de aceea eventuala metodologie de aplicare, dacă va exista, trebuie bine și atent întocmită.
2. Peste tot se vorbește despre un iminent război, și nu de azi de ieri. Este ciudat faptul că marii lideri ai lumii, când vorbesc despre propriile campanii de înarmare spun că războiul bate la ușă, vorbesc despre cursa înarmării unui posibil inamic, dar când vorbesc despre intențiile lor economice politice și militare în zone în care nu prea au ce căuta, spun că nu există nici un pericol, că au situația sub control și un război nu poate să izbucnească, să stăm liniștiți, noi să nu ne înarmăm, că ne dau ei tot ce avem nevoie dacă e cazul. Mai concret se vorbește mai mult despre experimentele(niște fâsuri, ca și în cazul armelor chimice ale lui Sadam) coreene sau iraniene, făcute tot cu sprijinul marilor puteri, sub oblăduirea sau asistența experților lor, dar mai puțin despre mișcările de trupe, vase de război și soldați în acea zonă, din partea SUA și Anglia. Fără a fi pro-somebody, mi se pare o prostie să crezi că un stat precum Coreea vrea să ocupe lumea sau SUA, acest mamut militar. Nici dacă ești nebun nu poți declara război unui stat cu puterea SUA fără un motiv real iar acesta este amenințarea pe care acel stat o reprezintă pentru țara ta. Ca și Statul Islamic, cel care își asuma orice butelie care explodează într-o casă amărâtă prin lume, și liderii coreeni simt nevoia să se umfle în pene, ca broscoii care se umflă ca să își impresioneze alesele. Nebun nebun, dar și nebunia are limitele ei. Părerea mea este că asistăm la o campanie uriașă de impulsionare a economiei de război americane și rusești, că aceste două state își agită intenționat spiritele, bagă bățul prin gard, pentru a-și vinde produsele din care unele noi,altele din stoc, dar expirate moral, altele second-hand,inutile care ar trebui trase pe dreapta, sau altele care nu au confirmat așteptările, deci neperformante, că aceste amenințări și sunt adevărate guri de oxigen pentru economiile lor pe spinarea celor care speriați cumpără la greu rachete și tehnologie militară, crezând că negociază sau că obțin avantaje. De la americani sau ruși ? Mă apucă râsul. Orice om normal și-ar mai pune măcar o întrebare, cea legată de mult trâmbițata, presupusa și ”aproape dovedita” legătură dintre Putin și Trump. Păi dacă sunt așa de buni prieteni, sunt amândoi atât de tâmpiți încât să pornească război unul împotriva altuia? Nu, bineînțeles, dar sunt suficient de vicleni încât să îi pună pe alții să se bată, să se înarmeze pe alte pământuri, pentru a putea să își consume și ei prin vânzări surplusul de armament sau tehnica și muniția învechite.
3. Aici ajungem la un punct foarte sensibil. Cui se adresează ordinul? Din titulatură, unde găsim sintagma ”chemarea/rechemarea în activitate” dar și din articolele ordinului rezultă că ordinul se adresează atât foștilor militar pensionați anticipat cât și celor care vor constitui rezerva voluntară. Primii vor fi rechemați, iar următorii chemați în activitate. Cine ar putea răspunde apelului? Păi dintre cei aflați în rezervă, cei care au de la 50 de ani în jos, pentru a putea fi ținuți dacă- va fi cazul măcar 10 ani, depinde cum se vor întocmi contractele. Mulți vor spune că în acest fel armata se va umple de ”elefanți”, că ne întoarcem la ”sovietici”, etc. Un simplu calcul matematic ne arată că aceștia au depășit vârsta de 50 de ani, deci este exclus. Dar există pericolul ca mulți dintre cei care fac obiectul chiar dacă educați mai mult în ultimii 28 de ani, deci după”eliberare” să nu fie chiar așa de profesioniști, chiar suficient de sănătoși sau chiar așa de dedicați sau fideli armatei acestea fiind unul din motivele trecerii în rezervă. Și atunci cine va spune prezent? În mod cert mulți din cei care au trecut în rezervă considerând că și-au făcut suma, au sperat că vor începe o nouă afacere, dar au dat-o în bară. Aceștia se vor înghesui, dar printre ei vor intra sau vor ”aplica” e adevărat, și rezerviști de calitate, dar mai puțini, pentru că cei de calitate ori și-au găsit altceva mai bun, dacă au dorit, ori nu vor să mai accepte noi umilințe din partea noilor șefi sau a noilor ”politruci”.
A doua sursă, rezerviștii voluntari cei chemați în activitate, eu le-aș spune ”hipopotamii”pentru că mulți din tinerii de azi, cei care aleargă să se înscrie ca SGV sau rezerviști voluntari, cam așa arată din punct de vedere fizic dar și .. telectual.Procentul de 60% respinși la probele sportive, este elocvent în acest sens. Ei vor fi echivalenții foștilor candidați proveniți din ”clasa muncitoare” care intrau în școlile militare pe vremuri pe locuri separate și nu aveau nevoie decât de media 5 ca să intre, cei mai mulți dintre ei ajungând secretari de partid. Și aici calitatea va lăsa de dorit, pentru că majoritatea este formată din tineri care nu au nici o altă șansă de a se realiza în viața civilă și atunci vor sări pe armată, unde cred ei că ”e cald și bine”. Și cam este, sub unele aspecte, nu dezvolt. Cui îi place armata și vrea să fie militar, dă la școala militară nu intră pe ușa din spate. În plus, încă de când a apărut proiectul statutului rezervistului voluntar, am spus că se va uza de acest corp, în două scopuri, primul înlocuirea rezervei care este îmbătrânită și face prea mult scandal, al doilea pentru umplerea gropilor din asfaltul unităților militare, proces care va înghiți toate pupilele și intervențiile politice existente. Se va da o bătălie între partide pentru împingerea pilelor, ca activi, fără școală, fără pregătire militară completă, mai ceva ca la alegerile locale. Îmi e teamă că o intenție bună se va transforma într-un fiasco, ce va umple armata de nulități prin intervenții, ca la noi. Care din cele două categorii a fost avută în vedere când s-a dat acest ordin? Bineînțeles că e vorba de rezerviștii voluntari, pentru că ceilalți nici nu vor sări să se reactiveze. În plus cum vârsta de pensionare crește, cât de curând se va renunța și la ieșirea la pensie anticipat sau se vor înăspri condițiile, pentru reducerea și pe această cale a numărului de pensionari. Deci viitorul armatei pe următorii 5-10 ani stă în acești ”decreței”, așa că mare atenție la selecția lor.Sunt convins că după popularizarea acestui ordin, Centrele Militare vor fi asaltate de pretendenți la titlul de rezervist care se și văd activați după câteva luni, maxim un an, dând astfel cu tifla celor care merg la școlile militare. La plăcinte copii, dar nu uitați, plăcintele sunt acele dulciuri pe care le mănâncă clasa muncitoare prin reprezentanții ei!
4.Având în vedere cele spuse mai sus, îmi e teamă că procentul, dacă nu se va putea ține în frâu intervenția politică -și eu cred că nu se va putea, mai ales că MApN e plin de secretari de stat, consilieri și experți politici- va fi categoric în favoarea nulităților și atunci în loc să facem un bine armatei, facem un rău mai mare decât dacă nu umplem găurile, pentru că aceste nulități vor fi împinse și promovate cu viteza luminii pe funcții de răspundere. Așa se întâmplă și acuma cu cei ajunși în armata pe ”filiera indirectă”. Aici se mai ridică o întrebare. De ce formăm elevi în colegiile militare, dacă trebuie să dea examen la un loc cu cei care vin cu locul gata ocupat în Academii? Știu că mi se va spune că așa ceva (pilele la admitere) nu se mai întâmplă de la fenomenul Pitești, dar tot așa mi se spunea și înainte de el, că așa ceva nu se mai întâmplă din 89. Frecții. Poate ar trebui să recompensăm cumva faptul că acești copii își ”strică” cei mai frumoși ani în bocanci sau chelesc la 18 ani din cauza beretelor și șepcilor și să le acordăm, dacă nu admiterea în Academii ca pe vremuri, măcar câteva granturi sau puncte în avans față de cei care se înscriu trimiși de pilele de partid sau care nu au reușit la facultăți chiar dacă acuma e suficient să îți depui dosarul.Sau, pentru a face concurența mai mare, hai să asigurăm accesul direct în Academii pentru primii 5 elevi de liceu din fiecare Liceu Militar. Având în vedere că ar opta pentru specialități sau arme diferite, nu s-ar lua prea multe locuri de la o Academie. Să își exprime fiecare câte două opțiuni și să fie repartizați în funcție de medie acolo unde sunt prea multe cereri pentru o anumită armă. Nu ar fi o discriminare ci o recompensă, și un mod de a crește calitatea și spiritul de competiție atât în cadrul fiecărui liceu militar cât și între licee.
5. Când își va relua armata ”ciclul normal” și nu va mai fi nevoie de reactivări și activări? E greu de presupus. Eu aș sugera să nu fie ocupate toate funcțiile lipsă acuma în primul val pentru că acesta fiind primul va fi mare și va aduce multe gunoaie și riscăm să avem o ocupare doar cantitativă. Să mai lăsăm șanse și pentru cei ce vor apărea anii viitori, mai ales pentru funcțiile de ofițeri și subofițeri, să fie aleși eventual din rândul celor care ”au luat fără loc” la școlile militare, făcuți rezerviști voluntari și apoi cei mai merituoși ridicați pe locurile unde crapă iar ceilalți urmăriți pe parcursul unui an sau cât e necesar și promovați dintre cei mai buni. Hai să facem acuma o selecție la sânge, fără intervenții,fără grabă, oricum în caz de război tot în armată vor ajunge toți și să încadrăm armata numai cu vârfuri, mai ales la vârfuri. Dacă o facem doar pentru a umple găurile în asfalt ne batem joc de armată. Bănuiesc că -cel puțin la nivelul SMG- nu asta se urmărește iar aici, pe acesta aspect, poziția SMG trebuie să fie clară și să primeze în fața oricăror intervenții politice, indiferent din partea cui ar veni.
6.Este indubitabil că oricât de strictă va fi selecția tot vor intra și persoane împinse de alte gânduri nu acela de a-și sluji țara, sau de pile. Ce e de făcut? La semnarea contractului, acesta să se facă inițial pe o perioadă de un an, poate doi, pentru a vedea dacă persoana face față cerințelor și mai ales dacă avem în vedere că vor urma și niște cursuri de adaptare la noile provocări și chiar cursuri și instruiri. Rezultatele la acele cursuri pot fi și ele un criteriu care va stabili dacă cel încadrat va rămâne sau nu în armată după perioada de probă, cu condiția ca acestea să fie corecte. Cine dorește cu adevărat să intre în armată și se știe capabil, nu se va speria și nu va comenta aceste condiții. Cine va găsi că nu e fair, să meargă la privat, acolo va găsi fair-play să-i iasă pe nas.
Cineva m-a întrebat ce se va întâmpla cu cei care se vor reîncadra, că nu le dă voie Olguța, că nu mai acceptă să se cumuleze pensia cu salariul. În primul rând legea încă nu a apărut. În al doilea rând dacă se va vota, se poate amenda, dar oricum nu e cazul pentru că nu vorbim de o încadrare ca civil a rezerviștilor, ci o reactivare și în acest caz se pierde automat calitatea de pensionar, deci și pensia. Ce se va întâmpla cu pensia? Pensia va trebui să fie suspendată și, ca militarul să nu piardă, să i se dea voie, la următoarea pensionare să aleagă între pensia pe care a avut-o la reîncadrare, actualizată ca și când nu ar fi ieșit la pensie, ca o recompensă pentru faptul că s-a repus în slujba armatei, sau să îi fie recalculată în condițiile momentului re-pensionării, după cum va dori. Dacă armata acuma are nevoie iar el răspunde prezent, ar trebui ca armata să asigure acest drept și să îl garanteze, indiferent câte Olguțe vor mai face umbră palatului Victoria.
Mie, acest ordin, care acuma poate fi necesar având în vedere situația efectiv disperată în ceea ce privește efectivele, dacă se va permanentiza, mi se pare o încercare a ”specialiștilor” de la minister de a cârpi asfaltul, efort care este mai ușor decât să elaborezi o politică de cadre coerentă, fluentă, cu perspectivă și predictibilitate, așa cum se încercase pe când generalul Chelaru era șef al SMG și așa cum se întâmplă în armatele pe care le dăm mereu ca exemplu.Unde ne sunt specialiștii cei adevărați, nu cârpacii?
Deocamdată atât. În partea a doua voi lua la puricat Ordinul, articol cu articol.
http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/193910
Ordinul M 124/04.10.2017, pe înțelesul meu- partea întâi, generalități
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.