joi, 5 aprilie 2012

Despre demnitari și demnitate


Un singur cuvânt îmi vine în minte acuma: Rușine. Așa trebuia să înceapă domnul Borbely conferința de presă. De fapt nici nu a fost Conferință de presă, a fost comunicat de presă, sau scurt eseu asupra termenului deminate. Într-o conferință de presă cel care o susține mai se lasă întrebat așa câte ceva, se mai face că răspunde așa șmecherește și pleacă cu sentimentul datoriei împlinite. Ori la activitatea de joi după amiază, domnul Borbely a venit a spus ceva despre demnitari și demnitate, fără nici o legătură cu el sau subiectul conferinței și a plecat. Ne-a spus ceva despre cum ar trebui să fie un demnitar, adică demn. Nici un cuvânt despre faptele săvârșite, despre învinuirile aduse, nici măcar ce spusese cu o zi înainte, ca are încrede în justiție. În a cui justiție, că cea a lui Băsescu e chioară și ea iar cea a lui Ișten e oarbă de-a binelea la fărădelegile miniștrilor udemeriști. Nici un cuvânt nu a spus domnul Borbely despre casa cumpărată pe numele cuscrei, nici un cuvânt despre contractele cu Ciocan. Nimic, ca și când nici leurdă nu a mâncat, nici gura nu îi miroase a usturoi. Și cu asta el crede că a fost demn. Care demnitar, care demnitate domnule? Nici măcar nu putem spune că și-a dat demisia. Dacă venea din prima zi cu ea semnată în fața presei sau spunea de la începutul scandalului că își prezintă demisia mai că l-aș fi felicitat, deși nu merita nici atunci, pentru că, cu sau fără demisie, faptele sunt fapte, declarațiile false sunt declarații false, și așa ceva nu are nimic demn.Borbely nu și-a prezentat demisia, Borbely a fost silit să o semneze și nu e nimic demn în asta.El doar a anunțat că a demisionat și chiar și acest anunț nu a avut nimic demn în el. Mai spunea cineva din partid că nu crede așa ceva, pentru că Borbely este prea experimentat ca să facă o așa greșeală și se referea la greșeala de a se lăsa descoperit și prins nu la faptul în sine. Păi da, că am ajuns să trăim în țara în care nu ești blamat dacă furi, ești blamat dacă ești prins.
 Și ne mai mirăm că un alt demnitar, de data asta primar, de la polul opus al eșichierului politic, și de la celălalt capăt al țării, domnul cu nume de legumă merge la o grădiniță să dea portocale de paști copiilor și se trezește vorbind așa cum vorbea el cu eleva aia cu care a pozat în Play Boy:” da voi așa stați, fetele de o parte și băieții de alta ? Da? Și nu vă încălecați ? Nuuuuuu? Lasă că o să vă încălecați voi când o să fiți mari.” Citat din primarul Mazăre. Cum de nu i-a luat gura foc ? Mai trebuia să îi întrebe pe copii cum ciocnesc ei ouăle de paști și să le arate cum le ciocnește el, așa ca să fie în ton cu șeful din Cornu care invita presa să i le numere. Nesimțită clasă politică avem cu asemenea specimene. Asociația sau ce o fi pentru protecția copilului nu s-a sesizat încă? Părinții copiilor nu l-au luat la șuturi, educatoarele nu l-au dat afară din clasă ? Nu, pentru că era un demnitar, ca și Borbely, ca și deputatul din Galați, nu îi mai fac publicitate, ca și mulți alții care vorbesc frumos despre demnitate dar habar nu au ce e aia.

 Lor li se pare demn să îți dai demisia când ești prins cu rața în traistă și ești forțat să pleci din guvern. Asta este demnitate pentru domnul Borbely. Dar când UDMR șantajează guvernul cu plecarea de la guvernare dacă nu li se satisfac doleanțele antiromânești,nu spune nimic domnul Borbely? Unde îi era demnitatea când udemeriștii au practicat cel mai abject șantaj al politicii românești forțând un guvern și un partid de trădători să voteze legi împotriva majorității?


La așa demnitari, cuvântul demnitate nu se lipește. Căutați alt cuvânt domnule Borbely. Iar domnului Mazăre, îi recomand să facă educație sexuală  nepoatelor din familie, nu copiilor altora. Dacă așa se obișnuiește în familia Mazăre, păstrează-ți obiceiul domnule primar, dar lasă copii altora în pace. Aștept să văd cum va reacționa media și PSD-ul la nesimțirea lui Mazăre. Dar la așa demnitari, așa presă.



4 comentarii:

  1. Zici, Marine, că ai înlocui cuvântul „demnitate” cu „rușine”, în discursul borbelyist și îl mai introduci ci pe Mazăre în aceiași categorie. Păi, nu știi că ei și toți cei de teapa lor nu au nici o rușine?!? Nici măcar teoretic nu știu ce este aia!

    Adică, sunt lipsiți de bun-simț. Iar lipsa de bun-simț este o tară de educație, în cele mai multe cazuri, cei ce suferă de această lipsă fiind, de fapt, niște parveniți.

    În acest sens, eu aș fi ales altă poză cu Mazăre, chiar cea de pe coperta revistei Playboy și asta nu pentru că stă între șase țâțe goale, adică cu patru mai multe decât în poza aleasă de tine, ci pentru că ține în mână un trabuc ce păstrează manșeta sau panglica pe care scrie ce este acel trabuc. Adică parvenitism curat, de neam-prost, care s-a ajuns cu bani și faimă prin cine știe ce „merite”, dar, cu singuranță, fără rușine și bun-simț.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hari, de acord cu tine,Si eu am folosit cuvantul invocat de tine si inca mi se pare prea bland. Pentru astfel de oameni nu exista cuvinte, trebuiesc inventate.Nu am pus pza pe care o recomanzi tu si nici altele pentru ca poate mai citesc si altii blogul asta si ar spune ca din critic al lui Mazare am devenit fan play boy. Dar dupa cum ai observat, nici un moderator nu a sesizat nesimtirea lui Mazare.Nu intereseaza pe nimeni faptul ca Mazare face propaganda play boy prin gradinite si educatie sexuala copiilor de 4 ani.Nu s-a sesizat nici parchetul, nici Directia Generala de Asistenta si Protectia Copilului, nici primul ministru, nici media. Unii probabil vor spune ca a fost o gluma stil Mazare , adica zii Mazare si trage apa, altii ca altceva a vrut sa spuna , dar a iesit asa, altii ca e ceva lipsit de importanta, este mai important ce va face UDMR-ul sau cum va reactiona Udrea, alta creatura care crede ca are mai multe țâțe, cum spui tu, așa cum Mazăre crede că are mai multe perechi.

      Ștergere
  2. Neacsule nu trebuie sa faci greseala sa ii numesti ,, demnitari,,.
    Sunt niste spagari care de 22 de ani nu fac altceva decat sa jefuiasca aceasta tara. Au distrus educatia, armata, justitia , politia, sanatatea , fura zacamintele si ne/au invrajbit romani cu romani. Grasi cu slabi...
    Problema acestei tari este demnitatea poporului , calitatea sa. De sluga sau de viteaz. Eu sper in continuare...

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.