Nici nu au apucat saracii rezerviști să își calculeze bine pensiile pe care le vor primi luna viitoare ca urmare a actualizării, că hopa, cu o viteză demnă de Speedy Gonzales doamna Renate Weber, din funcția de avocat al poporului a și sărit cu patru pagini scrise parcă înainte de a fi votată lege. Doamne dar ce rapid s-a mișcat, nici ordonanțele de urgență ale guvernului nu apar așa de repede. La OUG 59 CÂND MILITARILOR LE-A FOST LUAT DREPTUL LA ACTUALIZARE, DEȘI TOȚI CIVILII BENEFICIAU DE EA, AVOCATUL POPORULUI DE ATUNCI NU A CONSTATAT ȘI NU A CONTESTAT ÎNCĂLCAREA EGALITĂȚII ÎN DREPTURI, DAR ACUMA CE SĂ SPUN, PLÂNG CIVILII CĂ NI SE REACTUALIZEAZĂ ȘI NOUĂ.
Dar uite că acuma instituția Avocatului Poporului s-a și sesizat și a înaintat către CCR, 4 capete de acuzare. E la fel de adevărat că 3 dintre ele le semnalasem și eu ca fiind pasibile de contestare, dar mă gândeam că le vor constata cei de la USR și speram să nu fie argumentate suficient, dar doamna avocat știe ce face și se pare că a scorbelit bine prin legislație ca să găsească cât mai multe argumente. Efortul ei ar fi fost demn de o cauzaă mai bună, dar asta e. Până una alta cei care se pregăteau să taie porcul mai înainte au de așteaptat. După cum se mișcă CCR -ul nu vom vedea o decizie până în vară iar motivarea probabil la viitoarele alegeri europarlamentare.Iată documentul:
Văd că deja unii au început să spună că contestația nu poate fi admisă pentru că nu a fost trimisă în termenul legal, care ar fi trebuit să fie în termen de ”2 zile de la votare”. Oameni buni citiți cu atenție. Aticolul 15 din legea 47/1992, spune:
”1. Controlul constituționalității legilor înainte de promulgareArticolul 15(1) Curtea Constituțională se pronunță asupra constituționalității legilor înainte de promulgarea acestora, la sesizarea Președintelui României, a unuia dintre președinții celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puțin 50 de deputați sau de cel puțin 25 de senatori.(2) În vederea exercitării dreptului de sesizare a Curții Constituționale, cu 5 zile înainte de a fi trimisă spre promulgare, legea se comunică Guvernului, Înaltei Curți de Casație și Justiție, precum și Avocatului Poporului și se depune la secretarul general al Camerei Deputaților și la cel al Senatului. În cazul în care legea a fost adoptată cu procedură de urgență, termenul este de două zile.
(3) Data la care legea a fost depusă la secretarii generali ai Camerelor se aduce la cunoștință în plenul fiecărei Camere în termen de 24 de ore de la depunere. Depunerea și comunicarea se fac numai în zilele în care Camerele Parlamentului lucrează în plen.(4) Sesizarea făcută de parlamentari se trimite Curții Constituționale în ziua primirii ei, de către secretarul general al Camerei respective.”
Deci cele două zile se referă la sesizarea Avocatului Poporului,de către Parlament, nu la sesizarea CCR de către acesta.
Și pentru că au început frământările și discuțiile privind o eventuală contestare a contestației Avocatului Poporului, care , zic unii, (cei care au susținut și să acceptăm proiectul așa cum este și vedem noi după aia ce facem), cică nu ar fost făcută în timpul legal, conform articolului 15 din legea 47/1992, iată proba:
După cum se poate observa, proiectul a fost trimis către cei care aveau dreptul să îl conteste la CCR, pe data de 05.11.2024.
După cum se poate iarăși vedea cu ochiul liber, proiectul a fost trimis de către secretariatul Senatului sub numele de PLX 540, deci nu e o greșeală a Avocatului Poporului.
Și acuma pentru scepticii care continuă să susțină că au trecut cele doup zile în care avocatul poporului avea dreptul să conteste proiectul, iată ce spune codul civil la articolul 181 referitor la termenele juridice, când încep și când expiră:
”M.Of. 247
AȘADAR, CONTESTAREA S-A FĂCUT ÎN TERMENUL PREVĂZUT DE LEGE.
Update: Sindicatul Diamantul mai vine cu un argument, o decizie a CCR, cu nr. 607 din 2018 care spune că : ”daca se depășește termenul reglementat de art.15 din legea 47.1992 dar sesizarea se face în interiorul termenului de promulgare de 20 de zile,SESIZAREA ESTE ADMISIBILĂ
https://in-cuiul-catarii.info/2024/11/07/avocatul-poporului-sau-avocatul-guvernului-21457
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.