marți, 27 noiembrie 2018

Ziua dăruirii .. de șpăgi, mită, cadouri electorale



Americanii sărbătoresc în fiecare an, în cea de-a patra joi a lunii Noiembrie, Thanksgivind Day adică Ziua Recunoștinței care de fapt vrea să fie o zi în care oamenii(cel puțin așa spune tradiția) mulțumesc lui Dumnezeu pentru recoltele din anul care se încheie. Există și în România o asemenea sărbătoare, îi spune Ziua Recoltei și se sărbătorește în Luna Octombrie, undeva pe la sau după  mijlocul lunii,  în funcție de condițiile meteo, administrația locală, fondurile la dispoziție  și.. obiceiuri.  Ziua respectivă se mai sărbătorește și în Canada, Germania, Franța, Anglia, Japonia, și alte țări, la date diferite. Prin 2012, americanii s-au gândit să mai bage o sărbătoare căreia să îi spună Giving Tuesday, adică Joia dăruirii, care să fie următoarea joi de după Thanksgivind Day, zi în care oamenii să facă acte de caritate și să dăruiască ceva, cuiva.   Toate bune și frumoase, numai că iată în dorința de a arăta partenerului strategic că noi suntem gata oricând să le preluăm tradițiile, obiceiurile, eroii, limba, politicile, avioanele second- hand și rachetele pe care nu le cumpără nimeni pentru că nu sunt eficiente, niște oameni politici s-au gândit să importe și această sărbătoare. Astfel,  în Senat a fost votat în Septembrie  un proiect de lege, 371 /2018 având ca scop ” instituirea Zilei dăruirii”. Iată ce se spune în expunerea de motive, privind intenția inițiatorului : ”Dăruirea este înainte de toate un sentiment profund și personal izvorând dintr-o nevoie umană, aceea de a fi generos…. Această nevoie este înrădăcinată în fiecare din noi. Așadar cel care dăruiește, nu va oferi dintr-un sentiment de obligație sau datorie… Astfel, scopul promovării acestei inițiative legislative este de a este acela de a crește responsabilitatea cetățenilor de toate vârstele, de a servi toate segmentele societății. De a contribui la o moștenire culturală care trebuie amplificată, de a încuraja generozitatea și implicarea socială prin instituirea unei Zile a Dăruirii”.
Înduioșător! Parlamentarii noștri nu mai au ce vota, au pus la punct toate sistemele, educativ, sanitar, financiar, militar,   juridic, toate merg strună, acuma ne ocupăm de pomeni și acte caritabile. Cine credeți că este inițiatorul acestei inițiative? Nimeni altul decât contestatarul, dar reevaluatul senator PSD Niculae Bădălău. Probabil că în același spirit al dăruirii a semnat și scrisoarea privind demiterea lui Dragnea, a vrut să îi dăruiască lui Iohannis un cadou de 1 Decembrie.
Ce poți să mai spui văzând cu ce se ocupă marii politicieni din PSD, oamenii cu greutate, decât că fac orice numai ce trebuie nu. Inițiativa sa este atât de inutilă și lingușitoare la adresa Înaltei Porți încât nu poți să nu te întrebi dacă  nu cumva oamenii ăștia chiar și-au pierdut orice dram de seriozitate și  se țin de glume. Glume proaste. Auzi măi frate, de ce nu dădeam noi înainte, de ce nu avem spitale, autostrăzi, căldură în case, condiții decente în școli, salarii și pensii ”europene”, economie, agricultură, turism, armată înzestrată și gata oricând să intervină în apărarea granițelor, aviație, flotă, etc. Pentru că nu aveam această zi a dăruirii, nu le dăruim aleșilor neamului tot ce au ei nevoie, nu facem suficient în acest sens.
Conform propunerii domnului Bădălău, Ziua Dăruirii la români se va sărbători pe 25 Septembrie, înaintea tuturor, ca să ne putem și noi lăuda măcar odată că noi suntem primii. Eu însă propun (și cred că sunt în spiritul inițiativei ilustrului senator,  ca această zi să se sărbătorească în zile sau perioade diferite, în funcție de … specific. Astfel:
  • Politicienii care vor candida la alegeri să poată dărui alegătorilor în campaniile electorale, dintr-un sentiment profund și personal,  găleți, pixuri, zahăr, ulei, fără a fi învinuiți de mită electorală;
  • Jandarmii și protestatarii să își poată dărui cu generozitate pietre, bastoane picioare în gură și pumni fără a fi cercetați de parchet, ori de câte ori se activează câte un haștag;
  • Polițiștii să împartă cu dărnicie amenzi ori de câte ori un șofer se suie în mașină, chiar dacă nu a făcut nimic, așa din altruism, omenie și bucuria de a dărui;
  • Cetățenii să dea dobânzi băncilor în procent de 100% chiar înainte de a face împrumutul,”pentru crearea unor contexte de relaționare și colaborare” benefice societăților…. financiare ;
  • Enoriașii să dăruiscă zilnic bisericilor tot ce au prin buzunare pentru ”dezvoltarea capacității de a empatiza cu situația diferită în care se află semnii lor;
  • Pacienții să doneze personalului medical ”bani, alimente, produse, timp, pentru dezvoltarea simțului civic”;
Lista poate continua, sunt convins că inițiatorul proiectului va ține seama de propuneri și acestea vor fi incluse ca amendamente în diferite comisii parlamentare. Altfel toate bune, țării cât mai multe zile de sărbătoare în așa fel încât parlamentarii să nu mai fie nevoiți să meargă la serviciu, să voteze legile on line, din patul secretarelor sau din restaurante. Pe când și Ziua Mitei, Ziua Șpăgii, Ziua Ciubucului, Ziua Șperțului? Hai că se poate!
https://www.senat.ro/Legis/PDF/2018/18L371FS.pdf
https://www.senat.ro/Legis/PDF/2018/18L371EM.pdf

Ziua dăruirii .. de șpăgi, mită, cadouri electorale

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.