A fost în sfârșit publicată ordonanța la care făceam referire în articolul anterior. Față de varianta deja postată de mine există câteva modificări de aranjare în pagină dar și câteva modificări, în sensul că a dispărut punctul 2 de la art VI dar au apărut două noi articole, VIII și IX. Ceea ce ne interesează pe noi, este articolul VIII care face referire la completarea ( de fapt modificarea) art 59 din legea 223 privind pensiile militare. Iată ce cuprinde respectivul articol:
”ÎN APLICAREA ART 59 DIN LEGEA 223/2015 PRIVIND PENSIILE MILITARE DE STAT, CU MODIFICĂRILE ȘI COMPLETĂRILE ULTERIOARE, TERMENUL PÂNĂ LA CARE SE POATE REALIZA ACTUALIZAREA CUANTUMULUI PENSIILOR MILITARE DE STAT ESTE DATA DE 31 DECEMBRIE A FIECĂRUI AN. CUANTUMUL PENSIILOR MILITARE DE STAT NU SE ACTUALIZEAZĂ DACĂ MEDIA ANUALĂ A INFLAȚIEI ÎNREGISTREAZĂ VALORI NEGATIVE.”
Eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeei, unii s-ar repezi să se bucure, cei mai mulți citesc și nu pricep nimic, așa cum nu poți pricepe nimic din legislația românească sau interpretările justiției române. Ca să poți înțelege cât de cât ceva trebuie să știi ce conține art 59 din legea 223CU MODIFICĂRILE ȘI COMPLETĂRILE ULTERIOARE, adică așa cum a fost modificat de OUG 59/2017.
Păi hai să vedem: ” Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.”
A se reține sintagma: ”în aplicarea art 59 din legea 223/2015 , cu modificările și completările ulterioare”, care spune clar că acest articol din OUG 96, nu modifică, nu schimbă și nu anulează prevederile anterioare, având doar scopul de a completa.
Practic articolul de completare, modifică data până la care se poate face actualizarea ( de fapt indexarea) pensiilor în raport cu rata inflației. După cum se vede, în OG 59 era prevăzut că indexarea se face cu valoarea cunoscută la 1 ianuarie a fiecărui an, pentru inflația din anul precedent, ceea ce era practic imposibil, așa cum am mai spus la apariția ordonanței, pentru că INS nu anunță niciodată rata inflației până la mijlocul lunii ianuarie, ceea ce amâna acest proces până la 1 Ianuarie al anului următor. Deci noi practic nu puteam primi indexarea decât în 2019, pentru anul 2017.
Prin lungirea termenului până la 31 decembrie, aparent, s-ar părea că legiuitorul a încercat să ne ajute, constatând că nu se poate calcula rata inflației pe anul precedent, până la data de 01.01. Am spus aparent și tare îmi e teamă că .. de fapt asistăm la o nouă țeapă, TOCMAI DIN CAUZA SINTAGMEI ”ÎN APLICAREA ART 59 DIN LEGEA 223 MODIFICATĂ”. Să mă explic:
Dacă acest articol nu modifică prevederile art 59 așa cum e și specificat în OUG 59, atunci rezultă că, ATENȚIE, practic indexarea care trebuia să se facă la 1 Ianuarie 2019 pe inflația din 2017, nu se va aplica începând cu 1 Ianuarie 2019, aceasta putând fi aplicată până la 31 decembrie, pentru că se va păstra efectiv conținutul articolului 59 din OUG 59, care spune că Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. Deci practic această prevedere nu s-a schimbat, așa cum ar crede unii, numai că în loc să se facă calculul și să se facă plata începând cu Ianuarie, procesul de actualizare/indexare este amânat până în Decembrie. Dacă e să cumulăm cele două articole, așa cum spune noua OUG, atunci textul ar trebui să sune așa: ”Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică, iar termenul până la care se face actualizarea este 31 decembrie al anului în care se cunoaște valoarea ratei inflației, adică nu 1 ianuarie 2019 pentru anul 2017, ci 31 decembrie 2019 pentru anul 2017.”
Acesta este sensul articolului VIII din OUG 96/2018 și oricât m-aș strădui, cu toată bunăvoința mea, nu văd altul, dacă e să respectăm prevederile celor două articole. Deci din nou doamna Olguța ne-a dat un măr otrăvit, pentru că noua ordonanță nu numai că nu poate, dar nici nu modifică vechiul articol, ba mai mult, specifică faptul că vine în sprijinul APLICĂRII VECHIULUI ARTICOL 59 DIN OUG59.2017.
Și acum încă câteva aspecte:
- După cum se vede, ordonanța 96 este emisă de Ministerul Muncii, semnată de doamna Olguța Vasilescu, prietena militarilor. Din partea MApN documentul este contrasemnat de alt prieten al militarilor, domnul Nasta, știți dumneavoastră care.
- Doamna Lia Olguța Vasilescu încalcă din nou unul din principiile de bază stipulate la art 2 (e) din legea 223, și anume principiul autonomiei, bazat pe organizarea, conducerea și administrarea, de sine stătătoare, a sistemului pensiilor militare de stat de către instituțiile din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale. Păi ce faceți doamnă, ați uitat ce spuneați în ultimul timp, că nu aveți atribuțiuni în domeniul pensiilor militare? Iată ce spunea doamna LOV pe data de 13 Iulie 2018 , la România TV: ” „Sunt singurul ministru din acest Guvern care are un dosar penal din cauza faptului că am semnat o ordonanță de urgență referitoare la pensiile militare.” Văd că nu s-a învățat minte. Hai să o ajutăm să mai aibă unul.
- Domnul ministru Fifor iarăși dă dovadă de ”curaj” și dragoste față de militari, lăsându-i pe alții, să facă ce vor cu pensiile militarilor, apoi va veni cu ochii ăia mari și umezi să le strângă mâinile de 1 Decembrie și să laude sacrificiul militarilor în realizarea tuturor obiectivelor naționale, în timp ce Solomon va spune că suntem reprezentanții tratatului de la Varșovia, iar Băsescu că nu am făcut altceva decât să culegem porumb.
http://www.monitoruloficial.ro/emonitornew/emonviewmof.php?fid=MS43ODI0MjE2OTkyNjMzRSszMA==
A fost publicată OUG 96/9.11.2018
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.