" CEL CARE GANDESTE ALTFEL DECAT MINE , NU MA JIGNESTE , MA COMPLETEAZA!"
miercuri, 14 noiembrie 2018
Craiova, Pintea și dregerea Busuiocului
Angajmente și angajări
La Craiova, se construiesc spitale și clinici. Se fac clinici de cardiologie dotate după standarde europene. Ministrul sănătății vine la inaugurare și se laudă, promițând marea cu sarea. Dar când e vorba să se doteze clinica și cu personal, treaba se împute. Aici intervin interesele. Unul trebuie să facă angajările. Altul trebuie să stabilească criteriile de admitere. Altcineva trebuie să stabilească întrebările, și în fine trebuie stabilită comisia de concurs. Mai departe trebuie dat anunțul, iar asta implică deja o activitate de concepție, adică ceva foarte , foarte dificil. Urmează înregistrarea cererilor și selecția celui sau celor care vor fi declarați admiși. Dacă cineva crede că cei admiși sunt stabiliți în urma concursului sau interviurilor, se înșală. Păi dacă ar fi așa de ce durează mai mult partea de ”pregătire”, respectiv anunțul cu scoaterea la concurs a posturilor, decât examenul și concursul în sine ? Adevărata selecție se face după primirea telefoanelor și stabilirea celei mai mari pile. Se face o ierarhizare a intervențiilor și în funcție de interesele factorului decident se stabilește CANDIDATUL DE NEREFUZAT. Ceilalți sunt așezați cuminți sub el pe post de iepurași. Așa se face că în Craiova, Clinica de cardiologie e gata, tehnica a fost instalată, a fost instalat și șeful, dar acesta nu are subordonați pentru că …
Un șofer pentru o clinică
La Craiova poți să fii șef, să conduci o clinică ultramodernă, să primești indemnizație de comandă, să scrie pe ușa cabinetului tău ”șef” dar să fii șef doar cu numele, pentru că nu ai pe cine să conduci. Este ideal să primești bani pentru conducerea unei structuri, dar să dormi liniștit acasă, pentru că nu ai pe cine să conduci de fapt, nu ai nici o răspundere, Clinica nu pleacă de acolo, există firmă de pază care o are în supraveghere. Sugerez Consiliului Județean Dolj să cumpere o mașină, să o tapeteze (după modelul tramvaielor) cu imaginea Clinicii de Cardiologie și să o pună la dispoziția domnului Istrătoaie, dacă va mai fi păstrat șeful clinicii, pentru a se plimba cu ea prin Craiova, județ și chiar prin județele învecinate. În felul acesta, toată lumea va ști că domnul doctor conduce clinica de Cardiologie din Craiova, că altfel, nu prea are ce conduce și nici nu se înghesuie.
Nu se înghesuie, pentru că La Craiova,domnia sa, după orele de program, (știind că nu are pe cine conduce) își închide telefonul sau îl lasă să se descarce ( ca să vezi, nu are cine să îl sune, nu îl interesează) și trai nineacă pe banii babacii. Pot să moară și la propriu și la figurat pacienții în fața clinicii, el nu aude, n-avede, nu răspunde la provocări. Oare spitalul este unitate cu regim de foc continuu, sau nu mai există astfel de categorii din 89? Probabil pentru asta au ieșit unii în stradă în 89, să nu mai existe astfel de unități.
Cum să nu îl salvăm pe Busu?
La Craiova, dacă ești persoană publică, business sau show man, și îți prinzi degetul la ușă, știe toată țara, intervin toți miniștrii și secretarii de stat să vadă ce e cu tine, toți dau declarații, se bagă în seamă, empatizează cu tine. Dacă nu, stai liniștit, nu va afla nimeni, nu se dă nici un telefon, și dacă ești pe o targă în urgență, nu se găsesc brancardierii care să te transporte.
La Craiova, în Clinica de Cardiologie, aia ultramodernă, nu există reguli, nu există personal și nu există nici șef, chiar dacă este cineva plătit pentru asta. Nu există șef pentru că nu răspunde la telefon când e solicitat dar și pentru că acolo poate intra oricine când vrea, nu doar să viziteze clinica ci chiar și să opereze. Cel puțin așa a declarat domnul Istrătoaie în încercarea de a își ”justifica” lipsa de reacție la apelurile telefonice repetate și insistente de marți seara: „Am văzut apelurile. Când am sunat erau deja cu pacientul în sală. Avea o cheie, au aprobare, eu încurajez tot timpul pe cei tineri să lucreze să facă astfel de intervenţii, mă zbat să luăm bani să facem rost de stenturi, să punem stenturi, să salvăm vieţi.” Deci în opinia domnului doctor, oricine poate opera în clinica sa, nu e nevoie de acceptul domniei sale , el deja a dat aprobare, pot să intervină și medici rezidenți și studenți la medicină veterninară, nu e nici o problemă, ”cum să nu dau eu voie să îi salveze viaţa lui Busu”? Dar cu cei pe care nu îi cheamă Busu, ce facem domnule DOCTOR? Domnul doctor spune că se zbate să facă rost de stenturi. Da, și Daum s-a zbătut să ne califice la CM de fotbal din Rusia, dar… nema putirința. Domnule doctor, nu am căderea să comentez pregătirea profesională, competența, și nici măcar intențiile dumnevoastră. Dar pot să vă spun că diferența dintre un bun manager sau șef (de echipă, de structură,de partid, de stat, de clinică) și unul nepotrivit, ca să folosesc un eufemism, este că în timp ce unii se zbat să facă ceva, ceilalți reușesc. Atât. Dacă v-ați propus să faceți ceva și nu ați reușit, nu sunteți sprijinit de cei care promit marea cu sarea, sau vi se pun piedici, aveti doi pași de făcut: primul să strigați în gura mare să știe toată lumea că vi se pun piedici și să cereți ajutor de la cei care acuma vă cer pielea, (se poate spune că pe bună dreptate, pentru că nu ați dovedit calități manageriale) și dacă nici atunci nu reușiți, al doilea pas este să lăsați locul de șef altuia care va avea pârghiile sau puterea de a face ceva iar dumneavoastră să faceți ceea ce știți foarte bine, adică meseria de medic.
Dregerea busuiocului
Aud că doctoral Bacalbașa îi ia apărarea domnului Istrătoaie, spunând că ”nimeni nu poate sta în gardă permanentă.” Cu tot respectul și simpatia pe care le am față de ilustrul … om de spirit, cred că se înșală. Aici nu e vorba de asigurarea serviciului de gardă ci de organizare și planificare. Dacă sunt doi medici, nu trebuie să stea amândoi în permanență la spital, dar prin rotație, planificat, trebuie să știe și să se știe cine e la continuitate pe secție sau clinică(asta în condițiile actuale, de lipsă de personal). La Urgențe în Craiova este o tablă pe care sunt trecuți medicii de gardă de la fiecare secție, zilnic. Cine era trecut (dacă nu de gardă, măcar ”de veghe”) din partea clinicii? Dacă nu era trecut nimeni e vina șefului clinicii. Nu așa se conduce o clinică unică pe cel puțin 7 județe înconjurătoare, specializată pe intervenție de primă urgență în caz de infarct. Bănuiesc că domnul doctor cunoaște importanța clinicii și specializării pe care încă o conduce.
De curiozitate am intrat pe pagina de internet a Spitalului de Urgență Craiova și am căutat să văd când și ce posturi au fost scoase la concurs recent,sperând că voi vedea și locurile vacante de la Clinica de Cardiologie ultra-performantă. Da de unde. Câteva posturi de asistent la gastro, fizioterapeut, psiholog, două posturi la ATI și SMURD, un post de electrician, inginer, instalator, muncitor necalificat. Nu pun în discuție importanței posturilor ci doar lipsa ofertei pentru posturile din această clinică de importanță VITALĂ pentru orice cetățean, nu doar pentru Busu.
Nici doamna ministru Pintea nu se lasă mai prejos și încearcă să dreagă ”busuiocul” spunând că medicul rezident nu a avut cine știe ce contribuție la intervenția de marți seara, ca și când ar fi fost o rușine. Nu doamnă ministru, că doctor nu cred că sunteți, nu e nici o rușine, medicii rezidenți sunt și ei medici, dar nu au experiența și hârtia unui medic specialist, dar mulți au mult mai multă dăruire, unii chiar conștiință și competență decât mulți medici primari. Oricum vina cea mai mare vă aparține dumneavoastră și președintelui Consiliului Județean Dolj care comiteți crima de a ține această clinică în stare inutilizabilă din lipsă de personal. Dați vina pe birocrație și ”proceduri” ca și când legile și procedurile se fac singure, nu se fac de cei ca dumneavoastră. Cine vă oprește doamna Sorina Pintea să dați o Ordonanță de Urgență prin care să schimbați regulile care vă împiedică să încadrați Clinica? Șpaga, interesele colegilor de partid? Dacă nu știți cum se dă o OUG, rugați-o pe colega Olguța că tot e din Craiova, că e specialistă, sau poate faceți schimb de locuri la remaniere că a început să miroasă a rânced sub scaunele domniilor voastre. Soluții există. Ar mai fi și demisia.
https://www.mediafax.ro/social/seful-de-la-cardiologie-craiova-care-a-lipsit-in-noaptea-interventiei-in-cazul-florin-busuioc-se-plange-ca-a-fost-haituit-telefonul-era-descarcat-17614658
https://www.stiripesurse.ro/catalin-radulescu-intra-la-rupere-in-cazul-lui-busuioc-vrea-sanc-ionarea-efului-sec-iei-cardiologie-voi-face-o-interpelare-catre-ministrul-sanata-ii_1302205.html
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/sorina-pintea-florin-busuioc-nu-a-fost-operat-de-un-medic-rezident-1027978
Craiova, Pintea și dregerea Busuiocului
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.