joi, 1 noiembrie 2018

480 împărțit la 111 sau aroganța CCR privind ordonanța 57



Mare fericire mare pe capul bieților pensionari militari dar și pe al altor amărâți care au dat statul în judecată sperând într-o judecată dreaptă a acestei justiții care zilnic ne servește câte o chiflă pe post de Choix a la Crème. S-a trâmbițat că mult-contestata, hulita dar neclintita Ordonanță 57/2015, sau mai bine Spus al său articol 40 va intra în sfârșit în discuția sau malaxorul CCR. Ce să spun, victorie, am înfrânt! Cei care au sesizat primii au anunțat bomba care a produs și un cutremur de 5,8 grade pe scara blocului NATO. Numai așa se explică de ce nu au fost victime. A fost un cutremur intern, dar fără efecte externe. Aceleași efecte le va avea și discutarea art 40 pe părți sau in integrum de către CCR în data de 30.Octombrie 2018. Cum a trecut cutremurul așa va trece și ședința CCR, deși aproape toți au crezut că dacă problema a ajuns acolo, gata, musai să câștigăm, avem dreptate, știm noi că avem dreptate, deci suntem ca și aranjați. Să fim noi sănătoși câși au murit în pușcărie nevinovați sau câți au pierdut dosare căptușite de probe, pentru că nu au vrut domniile lor procurorii sau judecătorii să se uite în dosare și au dat sentințe doar după numele reclamantului sau al reclamatului. Iar dacă reclamatul este statul român, nici nu mai trebuie să te uiți în dosar, că faci conjunctivenie iar dacă mai și lingi câteva file, ți-ai umplut limba de acarieni, Doamne ferește!.
Deci, azi, 30.10.2018, CCR judecă ceva cauze, printre care și 20 de dosare care privește art 40 din OG 57/2015. Motive de speranțe, dar eu zic să le domolim că altfel facem infarct la aflarea verdictului. Pe ce mă bazez? Pe citirea listei de dosare pe care le vor analiza domnii judecători în această zi. Intrați pe pagina CCR la programul zilei și veți constata că lista cuprinde nici mai mult nici mai puțin de 111( una suta unsprezece) dosare. Și toate trebuiesc rezolvate pe data de 30.10.2018. Panimaieși?

Pentru întreaga zi de 30.10.2018, cei nouă judecători trebuie să judece și să dea rezoluții pentru  un total de  111 DOSARE. Vă vine să credeți? Cum vor proceda, cum le vor lua, pe legi, pe puncte, pe zone geografice, pe pile, la căciulă? Ce vor face vor lua fiecare dosar în parte sau să zicem cele 20 de dosare care contest OG 57 vor fi luate otova? Bine dar unele contesta doar 2-3 puncte din Ordonanță și poate oamenii au dreptate pe ele, iar alții pe alte puncte nu. E posibil ca în funcție de ce au contestat sau de situația unuia sau altuia chiar în cadrul acelorași puncte contestate, unii să aibă dreptate, alții nu. Totul depinde  de ce anume, dar mai ales cum a formulat fiecare excepția de neconstituționalitate, ce argument și ce prevederi a avut în vedere. De exemplu mai mult ca sigur că plângerile care contestă cuantumul pensiei vor fi declarate necâștigătoare, dar altele, chiar pe aceleași puncte, care vor invoca diferența de tratament, discriminarea, lipsa de predictibilitate, ar putea, dacă sunt bine argumentate, avea câștig de cauză.
În mod normal, fiecare caz trebuie analizat și judecat separat. Dar cum să judeci 111 dosare într-o singură zi ? Cum pot nouă oameni să se pună de acord în cele 8 ore de lucru pe cele 111 dosare? Dacă împărțim 480 de minute la 111 dosare, rezultă 4 minute și 23 de secunde pentru fiecare dosar. Credeți că e posibil? Numai să le iei de unde sunt puse, să le deschizi, să citești cine și ce reclamă, să se uite unul la altul și să dea din cap a încuviințare sau negare, sau să întoarcă degetul sus sau jos ca în arenele romane, ia mai mult de 5 minute la dosar. Cum vor reuși cei 9 judecători să rezolve 111 dosare într-o zi ? Ce bătaie de joc e asta? Ce au făcut în celelalte zile, că din câte constat din programul lunii Octombrie, domnii judecători au lucrat sau avut dosare de judecat numai în zilele de marți, miercuri și joi și nici alea toate, în toată luna octombrie au bifate doar 11 zile. Celelalte sunt goale. Ce program e ăsta, vântură vânt 9 zile pe lună,  sunt toți lăuze, apoi 11 se îngroapă în dosare? Cum vor reuși să dea decizii la 111 dosare în ziua de 30 Octombrie? Cine poate să îmi spună, având în vedere că DISCUTĂM DE PROBLEME VITALE, DE CONSTITUȚIONALITATE A LEGILOR, NU PROBLEME DE ARBITRAJ ÎN FOTBAL. ȘI ACOLO DEZBATERILE SUNT MAI LUNGI. Să îmi fie cu iertare dar un asemenea mod de lucru mie mi se pare o bătaie de joc planificată. Dacă cineva crede că cei 9 judecători vor putea judeca și da soluții corecte cu viteza de 15 dosare pe oră, îmi rezerv dreptul de a-l crede naiv, ca să folosesc un eufemism.
În aceste circumstanțe am tot dreptul să mă întreb de ce ne mai punem speranța în această instituție dacă ea tratează 111 dosare ca pe niște cereri de alocație ți le trece prin filtrele Constituției cu viteza cu care se schimbă culoarea roșie la semafor? Mai crede cineva că aceste dosare vor fi judecate cu simț de răspundere sau se va apleca cineva asupra lor? Nu. Categoric, nu. Eu cred că le vor lua la grămadă, eventual, în cel mai fericit caz, pe genuri de conflicte, de muncă, de salarizare, de pensii, de circulație, de mișculație dar și de… importanță. Adică ceva de genul, ”cine contestă? Un pensionar. Împotriva cui ? A doamnei Olguța. Da, e clar, nu are dreptate petentul, nu are cum să aibă dreptate. Ce facem îl amendăm sau îl lăsam așa ?” Probabil cam așa se vor judeca 111 dosare într-o zi de lucru, că doar nu or sta ditamai judecătorii  peste program? Păi ce o vedeți pe doamna Livia Stanciu de exemplu, venind cu sufertașul de acasă, ca să stea să judece până noaptea niște cauze pierdute din start? Hai să fim serioși. Eu m-aș mira și să fie toți prezenți.
Și asta nu e totul. Partea proastă este că ar fi posibil ca unele cauze, chiar dacă îndreptățite, să fie slab, ca să nu zic prost argumentate  și să dea ocazia judecătorilor să le respingă. Cum decizia va fi pe articole, nu doar pe persoane, nimeni nu va mai putea invoca în instanță neconstituționalitatea articolului respectiv, pentru că deja s-a dat o decizie pe el și I se dă c decizia în cap. Mie de asta îmi e cel mai teamă. De aia spun eu că nu e de ici de colo să faci o plângere la CCR, dar, mai ales, nu oricine știe cum să o facă să stea în picioare, că e plină România de avocați care își spun că vei câștiga sută la sută, apoi spun ”nu am avut ce să fac, nu a vrut judecătorul”.
Deci să nu ne bucurăm atunci când aflăm, așa cum s-au bucură cei mai mulți, când au aflat că a ajuns ordonanța 57 sau 59 la CCR, căci depinde în primul rând pe ce considerente au fost contestate , cum au fost formulate și argumentate plângerile și în ultimă instanță, care este ”soluția catedrei”, pentru că în astfel de cazuri, pârlit de român contra guvernului sau statului, nici nu a intrat bine dosarul în ședință că a și primit verdictul de lipsă a excepției de neconstituționalitate.
Am avut curiozitatea să intru pe pagina cu prezentarea dosarelor  și am aflat că  din cele 20 de dosare de interes general militar:
1 se referă la L223,art. 19 și 21, care se referă la condițiile pensionării la limită sau înainte de limita de vârstă.
19 se referă la og 57, din care:
-8 se referă în mare  la punctele 4,5,6 ale art. 40
– 1 la punctele 1,2,3, ale art 40
– 1 la punctul 20 al art.4o
– 11 la art. 40 în totalitate.
De menționat că printre cele 111 cazuri sunt și contestații privind L- 263 care pot fi tot ale unor militari, deci pot fi de interes pentru pensionarii militari.
Pentru cine vrea să știe ce cuprind punctele respective din Ordonanța 57, poate căuta AICI. 
Și în fine, să vedem când se vor anunța deciziile, apoi când vor veni și motivările. Dar motivările sunt mai puțin importante, oricum nu mai are cine, unde să le conteste. Ne auzim la anul și la mulți ani! Batjocora este garantată. 480 împărțit la 111.

https://www.ccr.ro/files/meetings/Afis_30_oct_20181.pdf
https://www.ccr.ro/en
https://lege5.ro/Gratuit/ha3teojxge/ordonanta-de-urgenta-nr-57-2015-privind-salarizarea-personalului-platit-din-fonduri-publice-in-anul-2016-prorogarea-unor-termene-precum-si-unele-masuri-fiscal-bugetare

480 împărțit la 111 sau aroganța CCR privind ordonanța 57

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.