" CEL CARE GANDESTE ALTFEL DECAT MINE , NU MA JIGNESTE , MA COMPLETEAZA!"
marți, 13 decembrie 2016
Concluzii post-campanie
there-can-be-only-one
Gata, a trecut si campania asta, mai e o ţâră şi punem mâna pe ştampilă. Asta nu înseamnă că şi votăm. Unii vor pune mâna pe ştampilă ca să îşi facă datoria faţă de partid, alţii ca să îşi exercite un drept constituţional, alţii din obişnuinţă, puţini din curiozitate, cei mai mulţi din poziţia cetăţeanului turmentat şi mulţi ca să îşi bage cuponul în clasa poşirtică. De votat vor vota programele .. IT.
Ce a adus nou şi ce a păstrat această campanie?
1. A adus nou ceva nume de candidaţi, dar nu noi pentru partide ci pentru prostime, pentru că ei sunt de fapt eşalonul 2, sau şoferii, consilierii, consilierele şi pupilele foştilor granzi dar este interesant de văzut pe ce poziţii sunt aceste nume noi, „ schimbarea la faţă” a partidelor. De regulă numele noi au fost scoase în faţă în campanie, pentru a arăta dorinţa de primenire a partidelor, dar au fost păstrate în spate ca poziţie pe liste, deci fără şanse prea mari de .. promovare.
2. A adus nou o campanie suspect de lipsită de sens, de reale dezbateri, de proiecte, de substanţă, de realitate. Partidele s-au axat pe campania negativă, pe arătatul cu degetul, chiar dacă nu tot atât de virulent ca în anii trecuţi, dar mult mai pregnant.
3. A adus nou cele mai neinspirate sloganuri, clipuri electorale, discursuri, gesturi, pot spune că a fost cea mai hazlie dar şi penibilă campanie, în care PNL a excelat, ocupând cu succes primele locuri în clasament. Orban cu ale sale întrebări a fost depăşit de departe de Falcă cu ţipetele sale marca Goebbels, iar Alinuţa a făcut deliciul românilor cu clipurile şi intervenţiile sale. Nicicând un partid nu a avut o conducere de campanie mai penibilă şi mai masochistă. Îmi vine să cred că cei doi au fost agenţi mascaţi ai PSD. La rândul său, PSD a avut cea mai anostă şi ştearsă campanie, ca şi când i-ar fi fost frică să scoată ceva pe masă. Secret de partid.
4. A adus nou o situaţie cred nemaiîntâlnită nicăieri în lume până acum, în care cel mai mare partid al ţării, nu a avut curajul să aducă sau să anunţe un candidat pentru funcţia de premier, de teamă de a nu fi torpilat de instrumentele puterii, iar cel de-al doilea partid a venit cu o propunere din afara partidului, o persoană care , în mod cu totul absurd şi lipsit de bun simţ, a declarat că el nu are treabă cu campania dar s-a lăsat plimbat şi afişat ca o maimuţă pe toţi stâlpii. Nu cred că s-a mai pomenit undeva în lume aşa ceva şi nici nu se va mai pomeni, decât poate tot la noi.
Cam atât în materie de noutate.
Ce a păstrat din campaniile trecute?
1. A păstrat mare parte din greii sau mai bine spus greoii partidelor, care din diverse motive, dar nici unul legat de interesul cetăţeanului, au refuzat să se retragă, având în vedere „marile realizări „ de până acum. E grea renunţarea la imunităţi şi privilegii, aşa că cei care nu se mai regăseau în graţiile liderilor de partid pentru un loc asigurator pe liste, au trecut la partidele satelit pe care le-au căpuşat şi „sprijinit cu experienţa lor”. În felul acesta cetăţeanul care are ochii deschişi a putut să realizeze cu cine votează votând partidele de buzunar care se vor salvatoare de patrie.
2. A păstrat aroganţa, lipsa de bun simţ şi opacitatea candidaţilor, care orice le-ai spune ei consideră că criticile sunt pornite din ură de clasă iar laudele le sunt datorate.
3. A statutat sintagma „ România noastră”, acum toate partidele au România lor, iar când fac apel la cetăţeni să iasă la vot, ei de fapt fac apel la alegătorii lor, din România lor, nu la toţi, pentru că dacă ar ieşi toţi românii la vot, în parlament ar intra decât cel mult 4 partide, celelalte nu ar face pragul.
4. Îmi e teamă că la vot vor ieşi, ca şi până acum şi asta este deja clasic, doar oamenii de partid cu morţii şi diasporele lor cu tot, dar marea masă a votanţilor scârbită de tot ce a văzut de 27 de ani, dar mai ales în ultimul an, va sta acasă considerând că aşa se răzbună pe „ei”. Amarnică răzbunare, până la urmă vor înjura, dar nici asta nu mai e o noutate. De fapt toată mascarada, circul, prostul gust, kitchul politic al protagoniştilor a avut ca scop, printre altele şi scârbirea alegătorului neangajat, care e mai bine să stea acasă, ca să aibă calculatorul mai puţin de lucru şi ca să fie furtul mai mic, să se încadreze în cele 4 procente deja legalizate prin decizia CNATDCU în cazul Kovesi.
5. A păstrat orientarea posturilor tv care au fost atât de imparţiale în prezentarea programelor partidelor şi candidaţilor încât nimeni nu ştie cu cine ţine Gâdea, pe cine votează Pora, cui îi pupă imineii Orcan sau de grija cui nu poate să doarmă Rareş Bogdan.
6. A păstrat implicarea elementelor de forţă a şantajului, a intimidării, în lupta politică, care a devenit atât de vizibilă încât nimeni nu mai este mirat că se manifestă, ca şi când ar fi ceva normal.
Somnul naţiunii înreţine moştrii
Mai sunt multe alte asemănări, pentru că românul este conservator, el nu îşi leapădă obiceiurile aşa uşor, dacă nu e stimulat corespunzător, dar aproape că nu mai merită menţionate, ca să nu ne amărâm cu totul. Ce va fi Duminică? Părerea mea personală este că românul se va auto-faulta singur prin neprezentarea la vot, nu cred că prezenţa la vot la depăşi 50-52 %, ceea ce este deja foarte mult având în vedere opţiunile şi ofertele, dar foarte puţin având în vedere consecinţele. Somnul naţiunii întreţine monştrii la conducere. În mod aparent anormal, unul din micile partide, abia .. apărute va lua mai multe voturi decât se spera, celelalte inclusiv UDMR vot fi sensibil egale. Între primele două partide distanţa va fi de cel puţin 10-15%. Premier va fi ales cel pe care îl va nominaliza preşedintele, nu cel pe care îl va propune partidul care va primi cele mai multe voturi, pentru că după alegeri se vor scoate săbiile şi se va negocia cu sângele pe masă. Nici un partid, nici un candidat nu vor fi atât de siguri pe ei şi de curaţi încât să sară la gâtul lui Iohannis, poate doar predecesorul. Majoritatea parlamentară va fi decisă de o grupare de partide mici, nu de unul din marile partide. Vom vedea din nou transferuri de jucători, atât pe timpul negocierilor pentru formarea majorităţii, cât şi după. Îmi e teamă că vom avea la conducerea guvernului un premier reprezentant al unui partid plin de slugi.
Părerea mea.
Doamne, dă românului mintea cea de pe urmă şi scoate-l la vot.
Nu va pot spune cine va fi numit ministru, dar pot să vă garantez că nu va fi nici Ponta, nici Dragnea, nici Tăriceanu. Prietenii ştiu de ce.
P.S. Cineva pe un grup de socializare cerea ca cei care nu merg la vot să fie scutiţi de impozitul pe venit. Subscriu cu toată fiinţa, pentru ca sunt cu adevărat neaveniti, dar cu amendamentul să plătească impozit pe prostie. Am zis!
Concluzii post-campanie
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.