luni, 11 ianuarie 2016

Ordine si precizări ale MApN partea a doua


NU VREAU SA FIU GROPAR
L -223/2015 şi L-241/2013 în conflict de interese
Conform Legii 223,art28 coroborat cu art 60(a) pensionarii trebuie să trimită la CPSperioada pe care doresc să o fructifice pentru calculul pensiei. Pentru aceasta însă, ei trebuie să aibă o situaţie cu veniturile realizate în ultimii 5 ani.
De unde iau pensionarii aceste venituri? Este de presupus că din documentele primite cu ocazia recalculării si revizuirii pensiilor în regimul BOC.

Dar pentru o anumită categorie de pensionari, şi anume cei care au fost vitregiţi de la începutul recalculării şi revizuirii pensiilor, începe un nou calvar pentru că ei sunt din nou puşi în imposibilitatea de a beneficia de prevederile L223, din mai multe motive:
PROBLEMA NUMĂRUL 1 .
 Pentru o parte din ei, aşa cum se specifică în expunerea de motive a L-241 a datele nu au fost complete şi deci sunt incorecte, de aceea pentru acestia s-a revenit la cuantumul din Decembrie 2010. Iată ce spune legea în motivarea ei :
Din cauza distrugerii arhivelor sau deteriorării acestora în timp, nu au putut fi identificate, în termenul prevăzut de legea 119/2010 şi OUG nr 1 /2011, documentele necesare dovedirii în totalitate a veniturilor în cadrul procesului de recalculare sau revizuire, lucru care a avut un impact negativ asupra valorificării dreptului la pensie al beneficiarilor acestor acte normative. Pentru cei în cazul cărora nu s-au putut prezenta acte care să dovedească veniturile obţinute, în funcţie de care s-a calculat pensia de serviciu, s-a utilizat salariul mediu brut pe economie sau cuantumul soldelor de grad şi al soldelor de funcţie minime, corespunzător gradului militar deţinut în acea perioadă.
În consecinţă, pentru un număr însemnat de persoane, din cauză că nu au putut fi dovedite veniturile lunare realizate, din motive independente de voinţa lor, cuantumul pensiei a fost semnificativ diminuat faţă de cel obţinut legal în baza legislaţiei anterioare. “
Scrie negru pe alb deci, în motivarea legii care are valoare de lege ca şi motivarea deciziilor judecătoreşti care stau la baza sentinţelor sau hotărârilor judecătoreşti, de vreme ce au stat la baza elaborării legii, că nu au putut fi găsite sau determinate corect veniturile. Si atunci daca datele sunt incomplete şi incorecte, cum pot aceşti pensionari să stabilească perioada cea mai favorabila? Cine le garantează ca datele primite sunt corecte, atâta vreme cat LEGEA 241 A CONSTATAT CĂ DATELE INTRODUSE NU SUNT CORECTE? CUM REZOLVĂ MINISTERUL SITUAŢIA ACESTOR MILITARI? ESTE NEVOIE DE O REVEDERE A DOCUMENTELOR ACESTOR PENSIONARI , DE COMPLETAREA ŞI  ACTUALIZAREA DATELOR, IAR PENTRU ASTA RESPONSABILI SUNT CEI DE LA UNITĂŢI, CMZ ŞI CASA DE PENSII, NU PENSIONARII, AŞA CUM SPUNE CHIAR LEGIUITORUL ÎN MOTIVAREA LEGII.
În plus, mulţi pensionari au primit mai multe situaţii cu veniturile. Cine le garantează care din liste sunt cele corecte? Şi pentru acestia este nevoie de o retrimitere a datelor, care să fie certificate ca fiind corecte, sub semnatură, asa cum prevede M-123/2015, pentru a garanta corectitudinea datelor.
PROBLEMA NR 2
În motivarea legii 223/2015, la paragraful 5, scrie: “ Nici Legea 241/2013 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine public şi siguranţă naţională, considerat ca un act reparatoriu parţial, NU A SOLUŢIONAT INTEGRAL PROBLEMATICA, CREÂND DISCRIMINĂRI PENTRU BENEFICIARII CU PENSII DIMINUATE PRIN NEINDEXAREA ACESTORA. “
Reamintesc faptul că Expunerea de motive din lege face parte din legea însăşi pentru că a stat la baza ei şi a justificat apariţia şi promulgarea legii, are avizul juriştilor camerelor parlamentare şi nu a fost contestată la CCR. Dacă legea a fost acceptată şi promulgată aceasta se datoreşte chiar motivării ei, deci prevederile Motivării legii sunt parte a legii.
În aceste condiţii orice acţionare în instanţă pentru recuperarea sumelor aferente indexării pe perioada 2013-2016 va avea câştig de cauză. De aceea cei care au căzut sub incidenţa L-241 SUNT ÎNDREPĂŢIŢI SĂ CEARĂ MApN pe de o parte să le calculeze şi returneze banii pe care nu i-au primit prin efectele art 2 punctul 4 din L241 DOVEDITĂ CA DISCRIMINATORIE DE ÎNSĂŞI LEGEA 223/2015, iar pe de altă parte să ceară să le fie revăzute, completate şi actualizate veniturile care conform legii 241/2013 nu au putut fi găsite.
Drept urmare a cestei actualizări şi completări, ÎN BAZA ART 109(3) din L -223/2015 acestora TREBUIE SĂ LI SE RECALCULEZE IMEDIAT PENSIILE, ÎN CONDIŢIILE L-223/2015.
De aceea este necesar ca militarii care au intrat sub incidenţa L-241, ÎNAINTE DE ORICE SĂ CEARĂ MApN să le actualizeze şi compleze fişele  cu veniturile  şi apoi Ministerul Apărării Naţionale, să:
• Calculeze şi să restituie sumele cuvenite dacă pensiile le-ar fi fost indexate, pentru că însăşi Legea 223 în motivarea ei -acceptată şi însuşită odată cu legea de către cei care au votat-o şi promulgat-o – specifică faptul că s-a comis o discriminare.
• Ordone o anchetă care să stabilească cine se face vinovat de emiterea şi punerea în aplicare a unor documente ilegale, în special a documentelor emise de CMZ Bucureşti privind unele modificări la fişele locurilor de muncă ale unor pensionari.
• Dea ordin unităţilor deţinătoare de arhivă şi unităţilor militare să refacă şi actualizeze situaţia cu datele privind veniturile realizate pentru cei care conform L-241 nu au avut datele complete, ÎN URGENŢĂ PE ultimii 5 ani, pentru a fi în măsură să îşi aleagă perioada convenabilă în vederea aplicării L-223/2015. Aceeaşi măsură trebuie luată şi în cazul celor care au primit mai multe documente cu aceste date care nu sunt garantate ca fiind reale. Noua documentaţie să fie certificată şi contrasemnată conform ordinului M-123/2015.
• Aplice aceste măsuri recuperatorii şi reparatorii şi pentru pensionarii militari care au decedat între timp, iar drepturile să fie trimise moştenitorilor legali, respectiv soţilor, soţiilor, sau copiilor.
• Emită un PROIECT DE LEGE PENTRU COMPLETAREA L- 223 prin care să specifice că toate drepturile de care beneficiază/beneficiau pensionarii militari ca ordin recuperatoriu sau reparatoriu privind recalcularea/actualizarea pensiilor vor fi plătite soţului/soţiei integral şi într-o singură tranşă în cazul în care pensionarul a decedat/ va deceda până la punerea în aplicare a legii sau până la data la care este programat să i se aplice respectivele norme.
• Ceară scuze public acestor pensionari pentru nedreptăţile şi batjocorirea în formă continuată la care au fost supuşi de conducerea ministerului şi funcţionarii care au emis documente incomplete sau ilegale în baza cărora le-au fost calculate greşit pensiile şi ciuntit cuantumul acestora.
• Creeze condiţii optime prin personal specializat pentru actualizarea şi completarea fişelor cu veniturile şi locurile de muncă pentru cei căzuţi sub incidenţa L241, ALE CĂROR DATE INCOMPLETE AU CREAT DISCRIMINĂRILE ŞI NEDREPTĂŢILE ENUMERATE MAI SUS ŞI CONSTATATE DE L-241/2013, RESPECTIV L-223/2015.
După cum se poate constata, beneficiarii L-241 NU POT PUNE ÎN APLICARE, DIN MOTIVE NEIMPUTABILE LOR, prevederile L-223 art.28 şi 60, pentru că nu au toate datele necesare, aşa cum se menţionează în motivarea L-241. Pe De altă parte aceiaşi pensionari au fost discriminaţi prin aceeaşi lege 241 aşa cum spune chiar L-223 în expunerea de motive. Cine repară aceste aspecte? Şi aceste probleme trebuie discutate de cei care se întâlnesc pe data de 11.01.2016 dar şi de cei care vor înainta sau vor discuta orice aspecte legate de militari, cu ministrul apărării naţionale, primul ministru sau parlamentari.
http://www.cdep.ro/proiecte/2013/100/60/4/em307.pdf
http://www.senat.ro/legis/PDF%5C2015%5C15L283EM.pdf
Ordine si precizări ale MApN partea a doua

7 comentarii:

  1. Situatiile cu veniturile au fost primite de la CSP ...deci avem datele necesare pentru legea 223/2015...

    RăspundețiȘtergere
  2. Situatiile cu veniturile au fost primite de la CSP ...deci avem datele necesare pentru legea 223/2015...

    RăspundețiȘtergere
  3. @Anonim 9:55 Unde dai si unde crapa ! Iata raspunsul de pe CPS MAI:
    5. Poate utiliza Casa de Pensii Sectorială a M.A.I. în procesul de recalculare adeverinţele utilizate la revizuirea pensiei conform O.U.G. nr. 1/2011?
    Casa de Pensii Sectorială a M.A.I. nu poate utiliza pentru recalculare adev
    erinţele cu veniturile realizate lunar care au servit la revizuirea pensiilor conform O.U.G. nr. 1/2011 pentru că acestea nu respectă prevederile
    legale actuale care reglementează salarizarea,sumele nefiind actualizate la data intrării în vigoare a legii

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua. Am urmatoarea rugaminte. Va rog sa-mi spuneti unde scrie ,,În motivarea legii 223/2015, la paragraful 5, scrie: “ Nici Legea 241/2013 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine public şi siguranţă naţională, considerat ca un act reparatoriu parţial, NU A SOLUŢIONAT INTEGRAL PROBLEMATICA, CREÂND DISCRIMINĂRI PENTRU BENEFICIARII CU PENSII DIMINUATE PRIN NEINDEXAREA ACESTORA. “ deoarece in expunerea de motive, depusa o data cu legea nu am gasit.Vreau sa actionez MAPN si am nevoie de acest document. Cu respect.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intrati pe pagina senatului cautati legile aprobate in Iulie 2015 si acolo veti gasi legea cu motivare cu tot..

      Ștergere
  5. Alo domnilor comandanti faceti demersuri la stapini ca sa poata primii si militarii angajati din armata Romana ordinul militar si aici ma refer la mabc,jac,pfac,sgv

    RăspundețiȘtergere
  6. @Bibiloi,
    Am vesti bune pentru tine. De un an ma zbat sa sensibilizez asociatiile si unii parlamentari sa propuna un proiect de lege pe care l-am intocmit cum m-am priceput eu pe acest subiect. In sfarsit am promit asigurare de la un senator ca il va propune, iar FMP si ROMIL deja au inscris acest punct pe lista lor de revendicari. Deci e posibil sa se faca.
    Nu pot promite ceea ce nu depinde de mine, dar pot spune ca deja punctul acesta este acceptat de asociatiile cu care am contact.

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.