luni, 21 iulie 2014

CAS-ul și liceul


CAS-ul si licerul
Mare tam-tam mare cu legea asta a reducerii CAS pe care guvernul de stânga al domnului Ponta a introdus-o prin ministrul de dreapta Petrescu.
Eu când am auzit prima oară despre acest proiect, pe vremea când la guvernare se afla și PNL-ul lui Antonescu, m-am scărpinat în cap precum Sucă. Nu înțelegeam cum vine asta, guvernul se plângea că nu are bani la buget, erau masacrate lunar listele medicamentelor compensate din lipsă de fonduri, se introdusese coplata în sistemul de sănătate, adică era nevoie de alți bani pentru că fondurile existente nu ajungeau, dar guvernanții voiau să scadă contribuția la asigurările de sănătate. Și asta în condițiile în care iată s-a descoperit că pe acolo s-au făcut afaceri și deturnări imense de fonduri prin prezenți și foști slujbași ai Casei de Sănătate. Ce să mai crezi? Cum vine asta, nu avem fonduri suficiente, inventăm noi taxe pentru cetățeni prin care să își plătească spitalizarea, scădem plafonul compensatelor, dar micșorăm CAS-ul cu 5%/ Sucăăăăăăăăăăăăăăăă, unde ești muică, vino să mă lămurești că mie îmi pleznește mintea.
Mă gândeam totuși bucuros că e un câștig pentru cei sănătoși care nu au deocamdată nevoie de spitalizări, medicamente și care efectiv vor simți că plătesc mai puțin deci le vor rămâne mai mulți bani de coșniță, dar mi-am revenit repede din visare, în primul rând pentru că raportul om sănătos om bolnav este în favoarea celui bolnav și în al doilea rând pentru că măsura se aplică doar angajatorilor, nu și celor care își plătesc singuri asigurările, deci nu și pensionarilor.
Mă întrebam totuși cine câștigă de aici pentru că guvernul sigur va pierde, micșorând sfera de impozitare. Să fie oare bugetul țării atât de mare încât să nu resimtă această sumă de 5 miliarde?Din câte știam eu nici nu se punea problema, dimpotrivă, guvernul abia se chinuie să plătească pensiile.
Bine, atunci care e sfârâiala cu legea asta atât antipopulară cât și anti-bugetară, de ce vrea Ponta să o aplice, chiar peste recomandările FMI? De ce nu s-a opus el recomandărilor FMI când s-a pus problema pensiilor de serviciu? De ce acum de ce cu orice risc, de ce neapărat acum?
Mulțumesc domnului președinte că a dat pe post discuția cu reprezentanții guvernului pe problema acestei legi că așa am înțeles și eu cui folosește. Am înțeles de la o absolventă de Harward că este vorba de o măsură de dreapta, că măsura scăderii aportului firmelor la fondul de sănătate este de natură să îi încurajeze pe angajatori să nu mai folosească munca la negru și prin economiile astfel făcute să angajeze alți oameni, deci să crească forța de muncă și în felul acesta guvernul câștigă, pentru că va crește astfel raportul dintre activi și pensionari în favoarea primei categorii. Asta a spus doamna Petrescu, nu știu dacă e din Târgoviște sau nu, dar m-a luminat. Deci el, guvernul, urmărește ca prin această măsură să îi determine pe patroni să facă noi angajări și astfel se evită evaziunea fiscală, pentru că –spunea doamna Harward- creșterea CAS ar duce la creșterea evaziunii pentru că patronii au o limită peste care nu pot trece și dacă se trece de ea, ei ne evazionează. Păi dacă asta este logica și singura măsură pe care o poate lua guvernul pentru a slăbi evaziunea, de ce nu dă o lege prin care să scadă de exemplu infracționalitatea, aducând mai multe profesioniste pe trasee, pentru ca violatorii, să aibă material suficient. Având material suficient pe stradă, nu s-ar mai da la femei nevinovate și s-ar și sătura, le-ar scădea libidoul și ar obosi, micșorând astfel numărul de violuri. Și principiul se poate aplica peste tot pe aceeași logică. Pe de altă parte dacă asta este singura metodă prin care guvernul Ponta știe să lupte împotriva evaziunii, dând bani mai mulți evazioniștilor, nu pot să nu mă întreb câți bani a primit inițiatorul acestei legi de la evazioniști? SAU CÂȚI VA PRIMI?
Să facem un calcul să vedem câți bani câștigă un patron de firmă privată de pe urma acestei legi? Hai că nu doare. Deci un patron cu 10 angajați care au un salariu de să zicem 10 milioane , ar câștiga 5 milioane lunar. Ce poate face el cu aceste 5 milioane? Poate angaja pe altcineva? Nu, că nu îi dă voie legea. Atunci ce face cu banii,îi investește? În ce? În birotică ? Păi nu, că ar depăși necesarul . Atunci ce face? Îi dă copilului să aibă bani de o cafea și un burger. Deci dacă la 10 angajați câștigul firmei este de 5 milioane, la o firma serioasă, de 500 de angajați – dacă mai avem așa ceva- economia ar fi de 250 de milioane, adică o nimica toată pentru cifra de afaceri a firmei, dar numai buni pentru un concediu prin Brazilia sau Madagascar. Deci cine câștigă de aici, statul? Nu ci doar micul sau marele patron, copilul, nevasta sau amanta acestuia. Le ei să se fi gândit domnul Ponta când a inițiat legea? Bineînțeles că nu.
Dar doamna Petrescu, la cine s-a gândit? Dânsa nu s-a gândit la nimeni pentru că habar nu are ce înseamnă viața politică sau economică în România, domnia sa a studiat la Harward în timpul ăsta. Cazul doamnei ministru mi-a amintit un banc de pe vremea lui Ceașcă.
Un tip un muncitor conștiincios care făcea liceul la seral, trece într-o seară pe lângă o crâșmă și își vede colegii de strung la una mică. Invidios că el face școala și ei stau la băut se gândește să le dea o lecție, așa că întră în crâșmă se duce la ei la masă scoate cartea de economie politică o deschide și arătându-le poza lui Marx îi întreabă cine e ăla. Ei spun că nu știu iar el triumfător le spune: ” e Marx, întemeietorul materialismului dialectic, dar voi nu aveți de unde să știți că voi stați în crâșmă, nu faceți liceul la seral ca mine”. A doua zi aceeași situație, omul intră iar peste ei, le arată poza lui Lenin, același răspuns și de o parte și de alta. Pleacă, amicii deja încep să se simtă jenați, se uita lumea la ei unul din ei spune că gata, el nu mai vine la crâșmă că vine iar ăla cu liceul și îl face de râs. Dar un altul îi spune să mai stea o seară, că o rezolvă el. A treia seară iar vine liceanul, îi vede, intră în crâșmă dar până să scoată cartea unul din ei îi arată o fotografie cu un tip și îl întreabă dacă știe cine e ăla. Se uită omul și înciudat spune că nu. Cel cu fotografia îi spune: ”Bă ăsta e ăla care se culcă cu nevastă-ta, dar tu nu ai de unde să știi că tu faci liceul la seral în timpul ăsta”. Cam așa este și cu doamna ministru, nu prea are de unde să știe unde se duc banii ăia de la CAS, că ea a făcut Harwardul în timpul ăsta.
Morala: poți avea Școala Școlilor, degeaba o ai dacă nu trăiești cu picioarele pe pământ, că vine câte un bețivan și îți arată că ai învățat carte de pomană.
Acum că m-a lămurit doamna Petrescu ce se întâmplă cu banii ăștia să vedem totuși de ce ține domnul Ponta care nu a făcut liceul la seral și nici studiile la Harward, el a făcut doar doctoratul prin copy-paste, deci românește, să dea acești bai patronilor, dacă bugetul statului pierde și el habar nu are cum o să recupereze banii? Nu trebuie să faci Harwardul nici să îți dai sau iei doctoratul ca să știi că în România oamenii de afaceri sunt politicienii,membrii mai mari sau mai mici de partid, rudele lor și mafioții gen Bercea, Căpățână, președinții de Consilii județene sau locale, primarii, etc. Păi dacă ei sunt cei care vor primi cele 5 milioane prin această lege și tot ei sunt cei care sponsorizează partidele la alegeri, ghici ghicitoarea mea unde se vor duce banii ăștia? Ce spuneți doamna Petrescu, v-ați prins, sau să vă mai pun o întrebare ajutătoare? Apropo doamna Petrescu, dacă a ajuns și madam EBA analfabeta prezidențială să vă ia la mișto, atunci e cazul să faceți ceva, nu știu ce, dar în ritmul ăsta mâine o să vă ia și Becali la mișto ca să nu mai spun de Marean, care orișicât mai are spirit.
PS Aud că domnul Băsescu a promis că dacă se face el rău, dă pe goarnă toate întâlnirile cu domnul Ponta, că oricum nu îl oprește nimeni. Mi se pare mie sau asta sună a șantaj, că din câte știu eu, așa a spus și Izaura fratelui Mircea. Ce spune Parchetul se sesizează? Păi cam așa ar trebui că uite domnul Băsescu a amenințat pe domnul Ponta că scoate înregistrările. Sau le scoate doar dacă mai apar și cele ale Izaurei? Domnul Băsescu, domnul Băsescu, vă rog eu, scoateți măcar înregistrarea aia de la semnarea actului de coabitare, că vreau să văd și eu cum doarme domnul Antonescu, vă rog eu!
CAS-ul și liceul

Un comentariu:

  1. Domnule Neacşu, iar o dai în bară! Păi bine domnule, nu ştii că CAS înseamnă "contribuţie de asigurări sociale", nu de sănătate, care sunt CASS, adică "Contrribuţia de asigurări sociale de sănătate"! Dar aşa se întâmplă, când ne credem mai deştepţi decât suntem! Păcat!

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.