miercuri, 19 februarie 2014

Mister istoric dezlegat


teapa
Recent a fost dezlegat un mister care dăinuie de secole şi a dat de furcă multor istorici preocupaţi de  secolul  al XV-lea sau mai bine zis epoca Vlad Ţepeş.
În cronicile turceşti care povestesc şi descriu sfârşitul lui Hamza pașa, beiul de Nicopole, și al diacului sultanului, Catavolinos,  trimişi să îl omoare pe Vlad Ţepeş, ca şi în cronica pictată de la Viena, apare momentul tragerii în ţeapă a celor doi.  De asemenea cercetând  gravurile de epocă executate de artişti florentini care au înfăţişat aspecte de la curtea lui Vlad,  istoriografii şi cercetătorii au fost întotdeauna uimiţi de expresiile feţei celor traşi în ţeapă. Deşi  se spune că trasul în ţeapă reprezenta ultima cucerire în materie de cruzime, toate dovezile istorice şi gravurile  redau în descrierea feţei celor ţepuiţi de Vlad, o expresie de mulţumire şi uimire. Chiar şi scena renumită a drumului către Târgovişte a oştii lui Mahomed din campania din 1462, drum pe care se spune că Vlad l-a garnisit cu turci traşi în ţeapă, se vedea aceeaşi expresie care i-a îngrozit pe ienicerii lui Mahomed . Aceştia nu îşi puteau explica de ce zâmbeau turcii traşi în ţepe şi de ce expresia era de satisfacţie şi nu de durere şi de groază.
De-a lungul istoriei  au apărut fel de fel de încercări de a explica enigma . Chiar şi renumiţii istorici Sava Pietrăreanu şi Mugur au spus la un moment dat că primii 15 cm de ţeapă erau primiţi cu zâmbetul pe buze dar asta tot nu explică păstrarea zâmbetului până la sfârşit. Ei bine zilele acestea enigma a fost dezlegată.  Încercând să facă ordine prin arhivele Cancelariei Domneşti de la Palatul Victoria Socialismului, un funcţionar obscur, plătit cu 10000 ţechineuro  pe lună pentru a deschide sertarele şi maşina primului ministru,  a găsit printre documentele Cancelarie Domneşti un act semnat de Vlad Ţepeş, act  prin care acesta îi declara pe toţi cei pe care îi “înălţa,” reprezentanţi ai cancelariei domneşti . Iată cum suna ordinul de numire :
„Şi vă voi face, eu Vlad Ţepeluş  Voievod  pre voi înalţi reprezentanţi ai cancelariei mele domneşti  pentru promovarea proiectelor mele economice strategice şi de diplomaţie publică. Şi vă voi păstra pre voi, cu trupul şi sufletul aproape de cancelaria mea, acum şi în vecii vecilor. Şi de acolo din înaltul  poziţiei în care veţi fi puşi nu are a vă face nimeni smintire şi nimeni nu vă va lua locul până ce  misiunea pentru care aţi fost înălţaţi nu va fi îndeplinită.”
Ordinul domnesc găsit a fost verificat, semnătura şi pecetea sunt confirmate, nu încape nici o îndoială că este vorba de un document autentic . Şi iată cum un ordin al cancelariei domneşti clarifică un mister care  domnea de secole peste istoria atât de zbuciumată a ţării. Acum se ştie de ce nu râde vaca şi de ce zâmbeşte Geoană tot timpul,  indiferent că i se ia candidatura le preşedinţie, voturile,  şefia Senatului, calitatea de membru de partid,  sau postul de comisar European de sub nas. Nici una din aceste funcţii nu se compară cu rangul de Înalt Reprezentant  al Cancelariei, care dăinuieşte încă de pe timpul Ordinului Dragonilor. Aleluia!
Mister istoric dezlegat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.