luni, 14 octombrie 2013

S-a pus în aplicare L- 241, ce facem?


PENSII
A venit și mult așteptata lună, zi, de punere în aplicare a L241/2013 respectiv revenirea pensiilor ciuntite prin revizuiri succesive, la cuantumul din 2010. Prilej de bucurie pentru cei vătămați prin revizuiri dar și de reflectare, unele nemulțumiri și bineînțeles de întrebări.
Reflectare și nemulțumiri legate de blocarea cuantumului conform art.1 punctul 4 din legea menționată, respectiv cantonarea acesteia pe acest cuantum până n momentul în care prin creșteri succesive ale pensiilor fiecare beneficiar al legii va acoperi diferența de cuantum dintre ultima pensia din septembrie 2013 și Decembrie 2010 sau ianuarie 2011 si decembrie 2010. Asta înseamnă că pensiile vor fi blocate la actualul cuantum mulți ani de zile, atât de mulți încât cei mai mulți din noi nici nu o să o mai efectiv vreo majorare.
Al doilea aspect sau motiv de nemulțumire ar fi faptul că deși art. 2 punctul 2 al legii vorbește despre recuperarea diferențelor dintre cuantumul din decembrie 2010 și pensiile primite succesiv până în 2013 în termenul de prescripție de 3 ani sau cel puțin așa se înțelege din text, Ministerul Apărării Naționale nu are nici un gând să plătească aceste sume. Am trimis personal o scrisoare șefului Casei Sectoriale de Pensii pentru a cere lămuriri privind modul în care MApN interpretează și aplică legea 241 dar încă nu am primit răspuns. Iată scrisoarea, la care încă aștept răspuns pe puncte din partea Casei de Pensii, :
” Şefului Casei Sectoriale de Pensii a Ministerului Apărării Naţionale
Domnule Colonel,
Începând cu luna Octombrie, pensionarii militari ale căror pensii au scăzut prin revizuiri vor reveni conform legii 241/2013, la cuantumul din Decembrie 2010. Am înţeles din poziţia transmisă de Casa Sectorială de Pensii a MApN că nu va fi nevoie de nici o cerere sau intervenţie a celor ce vor beneficia de prevederile legii pentru a fi repuşi în drepturi.
Mai sunt totuşi câteva aspecte legate de aplicarea legii şi aş dori ca atât ca pensionar direct interesat în acest aspect, cât şi ca simplu cetăţean să fiu informat cu unele detalii care nu sunt pe deplin lămurite. În acest sens apelez la dumneavoastră pentru a lămuri unele nedumeriri şi anume:
1. Se vor emite noi decizii de pensie cu cuantumul din 2010 sau pur şi simplu modificarea va fi menţionată numai pe talonul de pensie?
2. Cum interpretează Ministerul Apărării Naţionale art 2 punctul 2 din Legea 241/2013? Mai pe înţeles ce se întâmplă cu sumele de bani diferenţă dintre cuantumul din decembrie 2010 sau octombrie 2013 şi sumele primite de pensionarii asupra cărora se aplică legea, în perioada ianuarie 2011 – septembrie 2013?
• Vor fi aceste sume înapoiate pensionarilor aşa cum sugerează Legea 241 destul de alambicat?
• Dacă nu, atunci la ce se referă Art.2 Punctul 2 din lege?
• Dacă da, cum se va efectua recuperarea sumelor?
• Există sumele în bugetul ministerului?
• Se vor da toţi odată, sau eşalonat pe o perioadă ce va fi stabilită de minister?
• Care va fi această perioadă şi cum se va face plata, la toţi pensionarii sau în ordine alfabetică eşalonat în funcţie de buget?
• Se va întinde pe perioada de 3 ani de zile începând cu Octombrie 2013, sau perioada începe din 1 ianuarie 2011? Textul legii prevede: “(2) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1) se plătesc în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor, iar cele de recuperat, prin derogare de la prevederile art. 107 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, nu se recuperează, indiferent dacă au fost sau nu emise decizii în acest sens.” Deci când începe termenul general de prescripţie în accepţiunea MApN?
Consider că structura pe care o conduceţi este datoare cu aceste clarificări pentru a încheia speculaţiile şi discuţiile, întrebările care stau pe buzele tuturor pensionarilor militari pe acest subiect. În speranţa că veţi înţelege justeţea cererii mele prin prisma dreptului la informare şi veţi urgenta pe cât posibil răspunsul, vă asigur de aprecierea mea.
Cu mulţumiri anticipate,
Col (r)
Neacşu A F Marin ”
Acum întrebările. Întrebările sunt legate de variantele de acțiune ale celor care intră sub incidența legii. Ce e de făcut, să conteste sau nu? Ce se întâmplă dacă contestă, își pierd cuantumul obținut după 3 ani sau nu?
Fără a pretinde că ceea ce gândesc sau spun este adevărul absolut, am să încerc să dau răspunsuri și să propun moduri de acțiune.
Cei care se mulțumesc cu actuala stare de lucruri bineînțeles că nu vor mai face contestație și nici nu vor mai fi interesați de mersul proceselor, ei se pot culca și scula ”liniștiți”. Este alegerea lor, știu mai bine ce vor nu trebuie învinuiți nici că nu mai vor să lupte pentru ”onoare și demnitate” cum se băteau cu cărămida în piept alături de conducerea centrală a sindicatului care și ea a lăsat garda jos de când a bătut palma cu Oprea(iar palma e bătută de mult nu doar de când s-a anunțat oficial trădarea), nici că nu vor mai voi să facă parte din sindicat odată văzuți cu sacii în căruță. Sunt și ei ca și conducerea sindicatului, și-au urmărit propriile interese și atâta tot.
Cei care doresc să continue procesele, pot contesta fără probleme și această decizie fie numai pe partea de revenire la principiile L-164, fie în întregul ei, căci în forma în care a fost trimisă această pseudo-decizie de pensie MApN ne-a dat din plin dreptul de a o contesta.
Ce anume se poate contesta?
1. În primul rând formatul așa zisei decizii. Este vizibil pentru toți cei care au primit aceste hârtii de la Casa de Pensii că ceea ce au primit nu este o decizie de pensie ci o înștiințare că urmează să se pună în aplicare L-241. Nici vorbă ca documentul trimis să se poată numi decizie de pensie și acest lucru se dovedește și în instanță alăturând celelalte decizii anterioare de hârtia primită acum. Aceasta din urmă nu conține datele de calcul conform tipizatului și nici procedura de calcul așa cum cere legea ;
2. Apoi se contestă lipsa datelor de identificare a celor care au întocmit documentele, așa cum cere legea;
3. În al treilea rând se contestă punctul C de la așa zisa decizie deoarece conține datele unei alte decizii de pensie anterioare, ori se știe că legea prevede că fiecare nouă decizie anulează decizia anterioară. În acest caz mențiunea de la punctul 3 este inutilă și ilegală. Aici punctul meu de vedere este că acel punct a fost introdus pentru a se reveni oricând se va dori la acel cuantum, în baza faptului că este conținut în această decizie pe care unii se grăbesc să nu o conteste, iar acceptând-o recunosc implicit că acel cuantum este cel care i se cuvine, iar cel pe care îl primește prin L241(care între noi fie spus poate fi oricând abrogată) este doar o pomană,un gest de bunăvoință politică, dar de fapt noi ar trebuie să primim cuantumul stabilit prin OG1/2011. Acesta este motivul pentru care s-au emis aceste hârtii care nu respectă forma și conținutul unei decizii, pentru că în forma legală, varianta a doua nu ar fi fost posibilă. DECI TREBUIE CONTESTATĂ ACEASTĂ DECIZIE PENTRU CĂ ESTE ILEGALĂ.
4. În continuare se mențin contestațiile anterioare până ce instanța va da decizia, pentru că ceea ce decide instanța nu mai poate modifica o eventuală nouă lege.
Acesta este sfatul meu pentru cei care au primit hârtiile care se pretind decizii de pensie fie și numai pentru faptul că o nouă decizie de pensie emisă în formă și cu datele legale, va anula actualei decizii calculate pe principiul OUG 1/2011.
Toate aceste lucruri ar fi trebuit să le vadă și să le recomande cei 60 de juriști cu care se lăuda conducerea SCMD plus avocații angajați de filiale, care se ocupă de procesele noastre, dar ei au alte gânduri, alte preocupări. Conducerea sindicatului se ocupă de organizarea din nou la Alba Iulia a CNR și menținerea pe scaun. Aceasta se va organiza de data asta pe 1 Decembrie iar domnul Dogaru dorește ca personalul care va participa la CNR să participe și la manifestările dedicate Zile Naționale. Și uite așa a reușit să îi aburească din nou pe șefii de filială care doreau să se organizeze la București. Până acum Sindicatul la ordinul lui Dogaru nu numai că nu participa alături de oficialități la zilele oficiale, dar organiza și manifestații de protest. Acum, de când conducerea sindicatului a bătut palma cu Oprea, nu numai că nu mai protestează la măgăriile pe care ni le bagă pe gât Oprea dar mai cere să și mergem să îi aplaudăm prezența. Pot pune pariu că domnul Oprea va fi prezent la Alba Iulia, va fi invitat de onoare la lucrările CNR și va fi aplaudat de membrii CNR care vor fi sfătuiți să vină cu însemnele sindicatului la ceremonie, ca să vadă toată lumea că Dogaru și Oprea sunt iubiți și reprezintă o forță. Doamne cât de ușor sunt de dus de nas foștii noștri comandanți, actuali președinți de filială. Atențiune, poziția ghiocel… luați!
Deci conducerea sindicatului nu are grija acestei legi și nici nu are cum de vreme ce toate punctele cuprinse în această lege sunt propuse chiar de conducerea sindicatului, în proiectul de lege pe care l-au înaintat și cu care se lăudau în primăvară. Mă mir că mai au tupeul să recomande contestarea lui, că este culmea nesimțirii, să ceri contestarea unui proiect de lege ale cărei prevederi le-ai inițiat chiar tu. Dar mai miră ceva la conducerea sindicatului care acuma susține și sprijină un personaj pe care cu un an înainte se făceau că îl contestă și îl ”spurcau” la toate colțurile. Să nu mire pe nimeni când conducerea sindicatului va cere deschiderea altor procese cu aceleași case de avocatură care nu au câștigat nici unul dar au cerut bani și iar bani, iar acest nou proces va contesta art. 1 punctul 4 din L241, punct susținut de chiar conducerea SCMD în proiectul de lege înaintat în aprilie către conducerea USL. Dar totul a fost bine calculat, pentru a menține sindicaliștii legați de sindicat. Dacă nu ar mai avea nimic de recuperat sau cerut, cine ar mai sta în sindicat în afară de membrii birourilor operative și nici ăia toți?
Și încă un sfat pentru cei care au angajat avocați prin sindicat: dacă vreți cu adevărat să câștigați, verificați când aveți procesele, verificați documentele aflate la dosar, stabiliți o strategie, si dacă puteți pregătiți-vă singuri intervențiile. În cele mai multe cazuri avocații nu au nici timp, nici cunoștințele necesare problemelor specifice militarilor și nici interes să se zbată, ei au primit banii, unii nici nu se prezintă la procese și vă treziți că ați pierdut procesul prin neprezentare. Nu vă bazați pe faptul că merge avocatul la proces și sparge avioane că nu e așa. E posibil ca la fel să se comporte și cei angajați individual pe bani mulți, așa că nu vă lăsați pe mâna lor dacă nu vă sunt rude sau prieteni apropiați.
În ceea ce priveşte interpretarea art 2 punctul 2 din L-241, am vorbit personal cu Şeful Casei Sectoriale de Pensii care mi-a confirmat că NU SE ARE ÎN VEDERE RETURNAREA SUMELOR PE PERIOADA 2011 -2013, articolul respectiv vizând alt aspect. Aştept răspunsul oficial pentru a fi sigur că nu am înţeles greşit.
Bineînţeles, fiecare face cum consideră mai bine pentru el, eu am ridicat numai o minge la fileu celor care nu se lasă păcăliţi de o lege care mai mult ia decât dă şi care practic ne obligă dacă o acceptăm, să acceptăm ceea ce am contestat timp de 3 ani de zile, ieşirea din circuit în ceea ce priveşte pesniile militare. Cine cască gura la promisiunile privind noua lege a pensiilor militare, să ia aminte ce spune Casa sectorială de pensii la răspunsurile pe care le dă cititorilor, vizavi de HG S1019: NU SE PALICĂ RETROACTIV. Dacă privitor la această HG se înşeală, în ceea ce priveşte aplicarea noii legi ESTE LEGAL CA ACEASTA SĂ NU SE APLICE RETROACTIV, deci nu speraţi degeaba. Cine promite că vor  beneficia de ea şi actualii pensionari,  MINTE.


UPDATE:
Aşa cum bănuiam domnul Dogaru nu are limite. Pe pagina SCMD tocmai s-a dat un comunicat sau cum i-o spune prin care suntem rugaţi să ” ne clarificăm situaţia/statutul de membru al SCMD sau mai clar spus, să ne plătim cotizaţiile în vederea , citez” In perspectiva organizarii actiunilor juridice ale SCMD pe linia recuperarii sumelor abuziv retinute din pensie, in perioada ian. 2012 – sept. 2013, precum si a actiunilor organizatorice de pregatire a Consiliului National al Reprezentantilor (CNR), programat sa se desfasoare in perioada 28.11 – 01.12.2013, la Alba Iulia, este necesar sa va clarificati/actualizati statutul dvs. de membri ai SCMD.”

Ei, ce spuneţi,  după ce astă primăvară trimitea ca propunere proiectul de lege aproximativ exact cum a fost promulgat acuma sub forma 241, cu ceva în plus privind Legea 329, dar fără a menţiona nimic despre recuperarea sumeor din 2011-2013,  conducerea sindicatului  are acuma tupeul de a cere sindicaliştilor să plătească cotizaţiile ca să poată să umple din nou conturile unor case de avocatură care nu au câştigat nici un proces al sindicaliştilor. Asta depăşeşte limitele bunului simţ.
Uitaţi aici proiectul de lege propus de Dogaru şi Pricină în Martie 3013 :
Proiectul SCMD
Ei, cum vi se pare tupeul? Când au avut ocazia să propună o lege, nu s-au gândit la recuperarea sumelor, deşi li se spusese asta în discuţiile avute cu şefii de filiale, dar acuma vor bani ca să se dea în procese fără speranţăm, dar cu onorarii substanţiale pentru casele de avocatură prietene. ALE CUI INTERESE LE REPREZINTĂ DOMNUL DOGARU?
P.S. Încercând să intru pe paginile SCMD din perioada ianuarie 2013- martie 2013, pentru a revedea unele postări am constatat că au fost ştzerse din arhiva blogului toate postările de pe pagina principală din perioada ianuarie-  aprilie  2013  inclusiv acest proiect de lege pe care il inaintase CD catre MApN. De ce ? Pentru a nu mai vedea oamenii ce prostii si aberatii au păostat în acea perioada si a nu mai fi traşi la răspundere de catre sindicalisti. ASTA ESTE CONDUCEREA SINDICATULUI.
S-a pus în aplicare L- 241, ce facem?

2 comentarii:

  1. NESATUILOR!! LUATI BANI FARA SA_I MERITATI SI TOT MAI DATI DIN CLANTA ! HOOO!!

    RăspundețiȘtergere
  2. La timpul potrivit, m-am intrebat daca sa intru intr-o organizatie condusa de oameni de felul Dogaru, Pricina asemenea-vezi si componenta conducerii la nivel central si local si trecutul de "comandanti" al respectivilor-iar raspunsul pe care mi l-am dat la momentul acela a fost negativ.

    De ex., ce fel de "colonel" este Pricina?!Dar Dogaru?!

    Ca special au modificat unii legislatia, bazati pe coruperea institutiei militare, in sensul ca poti fi colonel si fara sa faci scoala de ofiteri si Academia Militara, si fara sa comanzi vreun esalon militar si fara...

    ARMATA ROMANA SI ARMATA SOVIETICA SE LAUDA CA AU "doctori in Stiinta Militara".

    BIATA ARMATA AMERICANA, OARE CUM S-O DESCURCA PE CAMPUL DE LUPTA FAR DOCTORI...IN STIINTA MILITARA?!

    Viorel CRISTEA

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.