joi, 19 ianuarie 2012

Un miting, două mitinguri

A mai trecut o zi, s-a mai desfăşurat o manifestaţie, organizată de USL. La Arcul de Triumf s-au adunat 1500 de oameni după estimările televiziunilor pro Băsescu, 10000 după estimările majorităţii observatorilor, şi 20000 după estimările şefului PC. Dacă facem media, iese numărul corect.
Ce a arătat acest miting ?

1.Că există opoziţie anti-Băsescu;
2. Că oamenii sunt mai curajoşi când sunt conduşi, când îl cunosc pe cel lângă care stau decât când sunt singuri. Aşa se explică de ce sunt aşa de puţini oameni în Piaţa Universităţii faţă de cei care s-au dus la Arcul de Triumf. Acolo nu au fost numai membri de partid ci şi oameni care erau la fel ca ceilalţi demonstranţi dar nu se simţeau în siguranţă la Universitate;
3. Din discursurile celor 3 şefi de partide, a arătat că aceştia au fost totuşi luaţi prin surprindere, nu erau pregătiţi, de aceea discursurile au fost stângace, fără substanţă. Mi s-a părut că a fost practic o verificare, un miting de antrenament. Este un lucru bun totuşi că au renunţat la sloganele populiste şi la cuvântările lipsite de realitate. Au fost ceva mai aproape de pământ;
4. A reieşit totuşi o teamă şi o uşoară delimitare sau separare faţă de mitingul de la Universitate, de parcă aceia de acolo nu sunt tot români, sau reprezintă partea întunecată a lunii;
5. Că nu numai Băsescu, ci şi opoziţia se teme un pic de oamenii de la Universitate, de vreme ce nu s-au dus acolo. Le este încă frică şi pe bună dreptate, să se arate individual sau oficial între oamenii de acolo şi asta arată că sunt convinşi că antipatia manifestată faţăde Orban sau DD nu este ceva ochestrat ci o stare de fapt reală;

După mitingul de la Arcul de Triumf, oamenii au plecat fiecare unde a dorit. O parte din oameni, au plecat către punctul 0.

De aici s-a declanşat o mică încercare de isterie regizată de jandarmi pe etape.

Etapa 1. Jandarmii au încercat să îi oprească pe cei ce se îndreptau către Piaţă. Incredibil, jandarmii, puterea , a oprit politicii să se amestece cu protestanţii din PU, “ PENTRU A-I PROTEJA PE DEMONSTRANŢII APOLITICI “, pentru a păstra spiritul mişcării curat, neîntinat de idei politice. Bineînţeles că oficialităţile vor spune că au dorit să prevină eventualele violenţe între cele două grupuri.

De fapt puterea nu a dorit ca grupul de la Universitate să se mărească, nu doreau ca oamenii să se simtă aproape unii faţă de alţii. De fapt JANADARMII AU DORIT SĂ ÎI ÎNTĂRÂTE ŞI PE UNII ŞI PE ALŢII, INDUCÂND IDEEA CĂ NU SE DORESC UNII PE ALŢII ŞI EXISTĂ DIFERENŢE ÎNTRE EI, DIFERENŢE CARE ÎI SEPARĂ IREMEDIABIL. În mod normal, o eventuală încăierare între cele două grupuri, ar fi fost pe placul puterii, pentru că ar fi dat ocazia şi motivul pe care şi l-au creat singuri cu 3 zile înainte. Dar de fapt ei se temeau de imaginea unei mulţimi mari care se opune guvernanţilor.

Practic, ceea ce s-a întâmplat acuma prin unirea celor două grupuri era de aşteptat şi normal. Toţi oamenii sunt la fel şi atâta timp cât în Piaţa Universităţii nu vor apărea microfoane şi discursuri de partid, totul va fi ok. Politicienii, partidele trebuie să aştepte, să aibe înţelepciunea de a aştepta ca protestanţii din Piaţa Universităţii să îşi limpezescă ideile, să dorească dialogul cu opoziţia, să îl cearăşi abia atunci să îşi trimită reprezentanţii. Până atunci, orice discurs politic, orice organizare politică, orice “ cristalizare “ este în defavoarea mişcării. În primul rând pentu că oamenii vor să decidă singuri ceea ce vor , şi în al doilea rând pentru că odată asumată răspunderea unui lider formal sau informal, autorităţile vor avea un ţap ispăşitor. Ceea ce îi sperie acuma este faptul că nu au de cine să se ia, pe cine să învinuiască. Unirea celor două grupuri s-a dorit a fi violentă şi jandarmii asta au urmărit, dar nu le-a ieşit pasenţa. Dar îşi vor procura singuri momente de acţiune prin provocatorii pe care îi au printre demonstranţi. Aşteaptă deocamdată ordinul. A se urmări momentul  când se va mări numărul de generali şi colonei în rândul demonstranţilor.

Că lucrurile stau aşa, o demonstrează şi a doua încercare de manipulare, a purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei care a declarat pentru media fax că unirea celor două grupuri s-a făcut cu violenţă, ca şi cum noi nu am fi văzut la tv ce s-a întâmplat. Este absolut incredibil cât de prost crede guvernarea că este românul încât să nu creadă ce vede ci doar ce i se spune.

A treia etapă a manipulării a venit la ora 20.30 , când domnul Dascălu, secretar de stat al MAI iese pe post şi vorbeşte despre o situaţie deosebită. Şi transmite un mesaj care mi se pare ciudat. Să vii pe post şi să anunţi pur şi simplu că “JANDARMII NU VOR INTERVENI, REPET, NU VOR INTERVENI … ATÂTA TIMP CÂT MANIFESTAŢIILE SUNT PAŞNICE”, mi se pare ori un mesaj ascuns ori o prostie. Păi nu era nevoie să spună aşa ceva, acest lucru se putea observa şi fără să anunţe PE POST. Era mai simplu să se observe această decizie. Dar acest comunicat a fost dat pentru a anunţa pe cineva ceva."De fapt a vrut să însemne : dacă manifestaţia e paşnică, făceţi voi să nu mai fie " Cui îi era adresată această informaţie, nu ştiu. Nu este exclus să apară bătăi între manifestanţi, bătăi la care jandarmii nu vor interveni, pentru că aşa li s-a ordonat. Reamintesc celor ce au prins vremurile dinainte de revoluţie, mesajul apărut în Scânteia Tineretului inainte de revoluţie, informaţie care a fost explicată ca o glumă de cel care a postat-o în 89 în care se dădeau sfaturi celor ce mergeau la mare. Asta în plină iarnă. Poate şi asta a fost o glumă, ca şi cea prin care anunţa în timp ce noi vedeam la tv mulţimea de oameni, că “evaluăm că la această oră ( 20.30) sunt 1500 de oameni în piaţă”

Mai anunţă reprezentantul MAI că “Din pacate au fost reţinute 5 persoane din care 3 aveau sticle incendiare, iar două cuţite.” De ce din păcate ? Trebuiau lăsate să treacă şi un jandarm indisciplinat i-a reţinut, sau erau trimişi cu ordin şi cei care i-au reţinut nu au fost informaţi? Domnule Dascălu, ori staţi prost la capitolul limba română, ori staţi prost şi la capitolul artimetică, dacă peste 7000 de oameni număraţi de jandarmi dau 1500. Păi la aşa socoteală, mai că îmi vine să vă propun pe post de şef al Camerei Deputaţilor să număraţi voturile puterii.

Au apărut fumigenele , dar ca o curiozitate, nimeni nu vrea să ia un cadru de aproape a celor ce le folosesc. De ce oare ? De ce nimeni nu îi filmează pe cei cu fumigene ? De ce televiziunile nu iau prim planuri cu cei care folosesc fumigene sau provoaca mulţimea ?Ce fac cameramanii, în momentul în care apar acte de violenţă filmează picioare si bastoane în loc să filmeze feţele celor care le provoacă. Asta e meserie ?
Camerele nu mai au zum, nu mai pot focaliza?

Ce va mai urma, cum se va termina noaptea, este greu de presupus. Nu îmi e frică decât de provocările oamenilor puterii. Mă întreb cât de mult vor mai sta serviciile lângă Băsescu. Sunt şefii lor atât de corupţi, atât de şantajabili, de orbi sau de lipsiţi de coloană vertebrală încât să nu vadă ceea ce şi Parlamentul European a văzut? Doar ei îl mai susţin pe Băsescu. Până când ?

Ce s-a întâmplat în jurul orei 23 demonstrează ce a vrut să însemne mesajul domnului Dascălu: JANDARMII NU VOR INTERVENI, REPET NU VOR INTERVENI!

Aşa a şi fost, nu au intervenit, doar au bătut, au strivit, au târât un tânăr pe jos, au măturat pe jos cu el, i-au refuzat dreptul la asistenţă medicală. Dacă ministrul de interne şi primul ministru mai rămân în funcţie după aceste imagini, România nu  mai are ce căuta în EUROPA.

7 comentarii:

  1. De la varu!
    Marine , astia ne cred prosti . Pai, am urmarit aproape tot timpul "actiunile' din Bucuresti (din tara, sporadic ,de parca NUMAI IN BUCURESTI ROMANII SUNT DESTEPTI) , dar atata manipulare nu am vazut de mult. Maurii(diversionistii din servicii) SI-AU FACUT PE DEPLIN DATORIA. ITI SARE IN OCHI DE LA O POSTA BENERUL CU "PDL=USL=MIZERIE' NU-I SIMPATIZEZ DELOC DAR TRUPELE DE SECURITATE ATACAU CA LA VERDUN SI AIA....IN PICIOARE IN FATA CAMERELOR DE LUAT VEDERI. ULTIMELE IMAGINI LA TELEVIZIUNI ......BENERUL!M-am distrat de "intelighentia' romanilor si mai ales de 'porcaria' de la Realitatea cu Dinescu si Pora. In rest , SA VEDEM CE 'MASURI' SE IAU LA CASA ALBA DEOARECE (CHIAR SI EI) DAU LA BABAROASE SA VADA CE FAC. Dupa "auzite" se pare ca-l va lasa pe marinar in docuri si ne va face o mare surpriza cu un alt presedinte(NUMAI UNGUR SA NU FIE). PA!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut varu, cum plecau jandarmii la atac, toata lumea era pe jos, dar bannerul ala era tot in picioare. Mai ceva la la Vidin.

      Ștergere
  2. Salut Marian.
    - Probabil au cautat sa nu lase impresia ca ei au organizat pentru a nu fi gasiti vinovati de ce se intampla in piata. Parca nici nu sti ce sa mai faci ca sa nu "le dai apa la moara".
    -Ca unul care a fost in ambele locuri, la Piata Universitatii, ai o nesiguranta fizica vis-a-vis de ce comentarii faci, de ce lozinci strigi etc.De langa tine sare unul care nu e de acord cu "anticipatele" strigate de tine, chiar daca ai aceeleasi convingeri ca el.
    -Nu te poti face inteles nici cum, ca nu poti face nimic cu noi platforme civice scrise ad-hoc. Sau sa injghebezi un comitet dintre protestatari care sa duca mesajul celor din Piata. Apar obisnuitele contestari vehemente.Si de aici aspectul de proteste in van.
    -Referitor a ceea ce s-a intamplata aseara (19.01) la Universitate sunt convins ca iar au fot provocati pentru a decredibiliza manifestatia.Vezi, pana la o anumita ora,cam23 desfasurarea este pasnica. Au trebuit sa gaseasca un motiv si l-au gasit. Asa vor face ori de cate ori vor avea ocazia
    -Numai prin participarea in piata a grupurilor mari, compacte, de persoane oarecum cunoscute intre ele, oarecum organizate pentru a nu da ocazia la agresivitatea jandarmilor, vor fi dejucate intentiile agersive ale acestora. Dragos Icleanu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da Dragos, ai dreptate. Singura solutie este demisia. Este clar pentru oricine ca violentele de dupa ora 23 sunt provocate de oamenii puterii. Si un chior ar vedea asta.

      Ștergere
  3. Avind in vedere evenimentele din ultimele zile propun ca pe linga ..”desfiinţarea Curţii Constituţionale;.Desfiinţarea DNA, ANI şi CNSAS,” sa cereti si desfiintarea jandarmeriei precum si arestarea de urgenta a tradatorilor care inca o conduc.
    N-ar fi o idee rea sa cereti si desfiintarea SPP-ului (cel putin pina scapati de Basescu).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti arde de ironii Stelica ? De desfiintat poate nu e vorba , dar oarece arestari si trimiteri in justitie nu sunt excluse. Tine aproape.

      Ștergere
  4. TOP GUN
    Stelica,
    Pai daca desfiintam astea,primul pe lista neagra, esti tu draguta!!!!!Te prindem si ca sa fim siguri ca nu recidivezi cu tot felul de aberatii,iti facem de petrecanie,as, asa din dragoste.....ii facem un serviciu si doctorului psihiatru in a carui evidenta esti,medicatia ptr depresie e foarte scumpa,psihiatria e o stiinta empirica,coplata bate la usa,deci uite cum facem servicii ,benevole societatii,fara cotizatii,ca ai si tu stoluri de obsesii!!!!!!!
    I'M KIDDING,ZAU ASA......Ce ne facem noi ,fara sania ta cu zurgalai,cum ne transmiti tu ironiile in pasi de vals,menuet, sau PINK FLOYD,TANGERINE DREAM.....!!!!!!Din dragoste ptr.tine,ptr.noi,ne oferim singuri placerile,numai sa scapam de tine,ei,sau ,mai bine,hai,tot esti obsedat de turele de serviciu!!!!!!!
    O SEARA EXCEPTIONALA,UN WEEKEND DE POVESTE SI,SWEET DREAMS!!!!!!
    P.S. A,SA FITI SI IUBITI!!!!!!

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.