vineri, 4 octombrie 2024

FUGA DUPA VOTURI

 

Spuneam în articolul precedent că PSD-ul și PNL-ul s-au călcat în picioare care să dea înapoi  suta de lei furată militarilor prin Legea 244 când au ridicat pragul sumei de impozitat de la 2000 la 3000 de lei, uitând că ”melitarii e și ei oameni”. În numai o săptămână însă, s-au bătut efectiv pe „înlăturarea unei nedreptăți„ pe care tot ei, aceleași două partide o comiseseră când  au inițiat și votat legea respectivă, aplicând-o printr-un amendament introdus pe NV la comisia pentru muncă a Camerei Deputaților de către domnul Solomon. Faptul că a fost introdus acel amendament prin care militarii erau exceptați de la acea măsură adoptată de Senat a fost sesizat și de Seidler, care chiar dacă nu e chiar prietenul militarilor, s-a simțit lezat personal prin faptul că ei în comisie au votat ceva iar în plen a ajuns altceva, ridicând acest aspect în plen. Urmăriți pe pagina de Youtube a Camerei deputatilor, ședința din data de 03.09.2024 de la minutul 17, pentru a vă convinge.

https://www.google.com/search?q=https%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DANZneKf3_C4&client=firefox-b-d&sca_esv=a66cce0409c10300&biw=1143&bih=600&tbm=vid&ei=PzjkZozJCvzFi-gP_tbSqQ8&ved=0ahUKEwjM5Ifa_b-IAxX84gIHHX6rNPUQ4dUDCA0&oq=https%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DANZneKf3_C4&gs_lp=Eg1nd3Mtd2l6LXZpZGVvIipodHRwcy8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL3dhdGNoP3Y9QU5abmVLZjNfQzRI_S1QgwpYgwpwAHgAkAEAmAG0AaABpQKqAQMwLjK4AQzIAQD4AQGYAgCgAgCYAwCIBgGSBwCgB5YB&sclient=gws-wiz-video#fpstate=ive&vld=cid:bb7d9f4d,vid:ANZneKf3_C4,st:0

Așadar până și faptele bune se fac cu încălcarea legii, totul e să le iasă jocul de glezne. Că există posibilitatea ca cineva să atace legea la CCR, pe onorații legiuitori nu îi interesează, ei au marcat momentul, au arătat că vor, dacă CCR se va sesiza și va constata încălcarea procedurii de adoptare, pe ei nu îi mai interesează, se spală pe mâini.

Dacă mai avem în vedere și faptul că în ședința de guvern care a discutat și aprobat OUG de aplicare a acestui prag și militarilor,  s-au bătut cap în cap două proiecte cu același subiect,  prezentate unul de un ministru pesedist și unul de un ministru penelist, pentru că și unii și altii voiau să apară în fața militarilor drept mari iubitori de haină Kaki, avem imaginea completă a circului politic.

Și acuma despre  un alt circ, acela privind o altă ”reparație” sau depanare cum se spune în termeni tehnici, a unei alte legi propuse și votate de aceleași partide aflate la guvernare, renumita ordonannță Bayraktar, OUG 26, prin care se mărea solda de grad a activilor și rezerviștilor voluntari dar nu și a rezerviștilor APV. De atunci au început protestele adevărate ale  pensionarilor militari, atunci s-a pus bomboana pe coliva pensionarilor militari. Constatând ei, guvernanții  din PNL  că totuși sunt în cădere liberă și protestele nu se opresc, dar și că la fel ca și în cazul pragului de impozitare, există riscul ca ”partenerul” de coaliție să se facă că dă el primul acei bani militarilor, pe data de 11.09.2024, doamna Pauliuc însărcinată politic, a adunat împreună cu domnul Fenechiu o sumă de lideri de asociații și sindicate din armată, poliție și servicii, aleși după criterii necunoscute,  în regim de urgență, fără să îi anunțe despre ce e vorba, cu ce să se pregătească, după modelul întâlnirii din Mai, că știau ei că vor veni ca gâștele la boabe.

Și au venit și acolo, și… surpriză. Domnul Fenechiu i-a anunțat că la intervenția domnului șef de partid a primit sarcina să rezolve TOATE INECHITĂȚILE DIN SISTEMUL PENSIILOR MILITARE. Vă dați seama ce a fost pe capul săracilor lideri de asociații, nu le vedea să creadă unii se închinau, alții scuipau în sân, alții au rămas cu gura căscată fără să scoată un sunet, ce să mai povestesc, daună totală. Iar când au văzut și proiectul inițiat de binefăcători cu consultarea CPS a MApN și DGFC a aceluiași minister, un proiect de o pagină cu un singur articol, cu 3 subpuncte, unii erau să cheme salvarea. Și nici nu poți să nu te damblagești constatând că după 14 ani de chinuri, sute de întâlniri cu prim miniștri, miniștri, deputați, senatori, generali, secretari de stat, primari, portari, șoferi, când toți au spus că nu se poate, că nu sunt fonduri, că nu e legal, că nu vor  UE, Banca Mondială, NATO, Kim Ir Sen, Mao tze Dung, Stalin, Lenin, Engels, Buda, Mahomed, și toți dumnezeii Universului, vine Fenechiu și dă cu toți de pământ și rezolvă el TOATE INECHITĂȚILE DINTR-UN FOC. Bine că nu am fost în sală că mai făceam un infarct.

Și ca să nu se piardă momentul, cât ei cereau aer să respire,  doamna Pauliuc le-a cerut celor invitați să își dea acordul imediat, ca să nu se piardă ocazia, căci -zicea ea- ACUMA E MOMENTUL. Spuneam că nu am fost acolo, dar cunoscând participanții pot să-mi imaginez reacția fiecăruia. Unii s-au repezit să spună, după citirea cacealmalei prezentată pe post de proiect reparator,  că sunt de acord. Nici nu mai contează cine, pentru că, săracii, nici dacă le cădea Bayraktar în poală nu erau mai năuciți.

Alții au dat din umeri iar alții au spus că un asemenea răspuns nu se dă în 15 secunde, că trebuie să își consulte cotizanții și colegii de Forum. Deși era prezent acolo și un general fost șef de DFC nici acesta nu a putut da un răspuns coerent.

Eu dacă aș fi fost acolo aș fi spus că:

  1. Este practic imposibil să înlături toate inechitățile unei legi mutilate care conținea ea însăși o grămadă de inechități și îmbârligături fără a mai vorbi de multiplele modificări făcute în 9 ani, cu multiple implicații și conexiuni cu alte legi și măsuri, pe care nici cei care le-au inițiat nu le mai pot rezolva, nici măcar în 3 ani, dar în 3 luni. Să nu uităm că ultima și singura actualizare în ultimii 10 ani, a durat doi ani. În plus, în proiect nu se vorbește de metodologia de aplicare fără de care CPS-urile se vor învârti în cerc ca o oaie beată.
  2. Inechitățile din sistemul pensiilor militare nu se rezolvă cu modificarea unui singur articol, oricare ar fi el, căci chiar dacă OUG 59 a anulat actualizarea pensiilor, o simplă reintroducere a actualizării (nu reactualizării așa cum prevede proiectul) făcută pe genunchii doamnei Pauliuc (bine că nu pe ai doamnei Iohannis) nu rezolvă aproape nimic.
  3. Pe lângă art 59 mai trebuie avute în vedere articolul 60 care împarte pensionarii în mai multe categorii, mai multe forme de aplicare a legii) articolul 74, 109, 111 dar mai ales art 28 care este generatorul celor mai mari diferențe dintre pensiile celor pensionați acum 5-10-15-20-30 de ani și cei care se pensioneză acuma.
  4. Toți se bucură că se vor actualiza pensiile, dar nu văd că în ultimii 15 ani au avut loc mai multe creșteri ale soldei de funcție și vreo trei ale soldei de grad, dar marea diferență între pensii este dată de fapt de  existența sau inexistența sporurilor care le mărește venitul unora cu 100-150% față de cei pensionați înainte. Așa se va merge și în continuare, se vor acorda SPORURI ȘI INDEMNIZAȚII  pentru creșterea veniturilor militarilor, soldele vor rămâne relativ aceleași pentru a nu fi obligați să  mărească și pensiile, DACĂ SE VA APLICA ACEST PROIECT, dar în niciun caz nu se va aplica retroactiv. Ce s-a dus e bun dus.   
  5. Nu cred că acest proiect a fost făcut de DGFC unde șef este un as al sistemului care nu și-ar pune semnătura sau nu ar gira o asemenea porcărie cu pretenție de act reparator. Dar dacă Jianu a făcut-o, înseamnă că deja a trecut din casta militarilor în sleahta politicienilor.
  6. Proiectul, dar mai ales inițiatorii, organizatorii întâlnirii, nu spun ce se întâmplă cu indexările acumulate din 2017 încoace, care se vor pierde prin actualizare/recalculare, diminuând pensiile cam cu 25-35% fiecare, și nici cu pensiile celor pensionați până în septembrie 2017, care vor fi limitate la net ca la colegii pensionați după 2017.
  7. De asemenea nu se pomenește  și nimeni nu a ridicat problema, ce se întâmplă dacă prin recalculare se obține o pensie mai mică. Nu a cerut nimeni un articol care să păstreze în plată cuantumul cel mai avantajos.
  8. O astfel de inițiativă sau un astfel de obiectiv nu se rezolvă așa, asta nu e consultare, nu e colaborare cu structurile asociative, nu e în favoarea militarilor e DOAR ÎN FAVOAREA INIȚIATORILOR, CARE VOR SĂ CULEAGĂ VOTURI.
  9. De ce e nevoie să se inițieze o nouă lege când Ordonanța Bayraktar este încă în discuție la Camera Deputaților, oprită la Comisia pentru Apărare și așteaptă votul pe un amendament care cerea exact același lucru, chiar dacă tot printr-o propunere făcută după ureche sau pe alți genunchi de damă. De ce nu a trimis sau măcar susținut domnul senator Ciucă prin aceeași doamnă Pauliuc, așa cum a promis, amendamentul propus și de domnul general Chelaru? Pentru că atunci când l-a primit și a promis că îl va introduce, era pe cai mari, credea că va câștiga sigur alegerile. Acuma situația e un pic altfel și PNL are nevoie de voturi.

Vâzând că liderii nu vor să semneze pe loc, doamna Pauliuc i-a păsuit până luni. Imediat după întâlnire, presa a explodat, anunțând că militarilor li se face dreptate, că vor primi o gămadă de bani, că există pace sub măslini.

În ”Evenimentul Zilei”, un domn liberal, Gabriel Andronache spune că se reinstituie „mecanismul de raportare a actualizării/indexării si la componenta soldei de grad. Este o măsură reparatorie necesară după ce în perioada guvernării socialiste acest mecanism a fost abrogat”. Habar nu are săracu de el, că salariile nu se indexează, că pensiile s-au indexat și până acuma, deci nu se reinstituie indexarea pensiilor, confundă indexarea cu actualizarea și mai vorbește că actualizarea a fost abrogată în perioada socialistă. Omul ăsta face balonașe de săpun cu inocența unui copil de 3 ani.

La rândul său, ”Cotidianul” menționându-l pe același Andronache spune „ că la întâlnirea de ieri cu asociaţiile cadrelor militare în rezervă am ajuns cu toţii la concluzia că aceasta este calea procedurală corectă şi constituţională pentru ca legea să producă efecte fără riscuri în materie de constituţionalitate”.

Bineînțeles că domnul respectiv minte cu nerușinare, dar cine stă să verifice?

Cel mai mult însă minte domnul Fenechiu care spune că PNL a inițiat o lege, după ”multe discuții cu militarii”: „Partidul Național Liberal a introdus în circuitul legislativ două legi, una dintre ele, pe care am inițiat-o și prezentat-o public, care se referă la eliminarea inechităților din sistemul militar (…). Acolo am venit cu o soluție dorită de tot sistemul, ca pensiile să se actualizeze odată cu orice evoluție a soldelor de grad și de funcție. A fost bine primită de lumea militară, se găsește în circuitul legislativ, eu sper ca până de Ziua Armatei să putem să o avem promulgată în Monitorul Oficial (…).

Este parțial adevărat, și aici se vede că iarăși militarii au fost manipulați, căci întâlnirea nu a fost făcută pentru consultare ci pentru a le da ocazia să spună că ”s-au consultat și au acordul mediului asociativ militar” și deși au oferit termen până luni pentru răspuns, domnii din PNL au introdus proiectul în sistemul legislativ la Senat chiar în aceeaşi zi pe 11.09.2024 FĂRĂ SĂ MAI AȘTEPTE PUNCTUL DE VEDERE AL ASOCIAȚIILOR. Proiectul a fost introdus cu nr B 447/2024. Deci… îi doare în fața dudei ce credem sau vrem noi, ei trebuie să se facă că ne vor binele, căci sunt mulți pensionari militari care nu au internet, nu sunt membri ai unor asociații și nu sunt la curent cu situația reală, ei cred ce văd la tv.

Dacă mai e un singur militar care nu vede jocul făcut de partidele politice pe spinarea militarilor, atunci își merită ”actualizarea”.

https://evz.ro/gabriel-andronache-despre-echitatea-in-sistemul-de-pensii-militare-propunerea-facuta-de-liberal.html

https://www.cotidianul.ro/ce-noroc-pentru-pensionarii-din-sistemul-militar/

https://www.senat.ro/legis/PDF/2024/24b447FG.PDF?nocache=true

https://in-cuiul-catarii.info/2024/09/13/fuga-dupa-voturi-faza-pe-armata-21189 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.