luni, 14 octombrie 2024

S-A STRIGAT BINGO-III

 

A apărut un nou proiect privind actualizarea soldei de grad şi de funcţie din  pensiile  militare

De data asta nu mai vorbim de aberaţii feisbuciste sau tv. Multe lucruri noi, neaşteptate  şi oarece probleme juridice de aplicare. Intervenţia pe statutele militarilor şi poliţiştilor încearcă să „evite” modificarea directă a L223/2015 a pensiilor militare din motive de PNRR, cu o intenţie destul de clară de a majora cuantumul acestora. Dar, ca şi la legea publică vor fi şi situaţii de micşorare, pe care iniţiatorii  nu le-au gestionat corespunzător (se prevede menţinerea cuantumului  avantajos doar pentru recalcularea pensiilor stabilite/recalculate potrivit legislaţiei anterioare , L263/2010,etc.).

Pe scurt, ca să nu pierdem timpul:

Se acordă solda de grad/salariul gradului profesional deținut, ca element distinct de pensia militară de stat, în cuantum net neimpozabil, actualizat, personalului militar, poliţiştilor şi poliţiştilor de penitenciare în rezervă/retragere, și diminuarea bazei de calcul a pensiei militare de stat prin eliminarea acestui element salarial.

În același timp, se reglementează indexarea pensiilor militare de stat, cu excepția celor stabilite conform Legii nr. 263/2015 privind sistemul public de pensii, cu modificările și completările ulterioare, sau a legislației în vigoare până la data de 1 ianuarie 2016, proporțional cu majorarea cuantumului soldelor de funcție/salariului de funcție ale personalului militar, poliţiştilor şi poliţiştilor de penitenciare în activitate, realizându-se astfel, echilibrarea sistemului pensiilor militare de stat cu cel al salarizării personalului militar, poliţiştilor şi poliţiştilor de penitenciare în activitate.

Doar ceva explicaţii de început, lăsând partea de indexare a soldei de funcţie să se mai stabilizeze, că e cam necoaptă juridic şi aplicativ. Ce presupune recalcularea: Se diminuează BRUTUL pensiei militare DIN ULTIMA DECIZIE DE PENSIE PRIMITĂ(de stabilire, recalculare sau actualizare) cu valorile BRUTE din următorul tabel, urmînd ulterior ca elementele salariale corespunzătoare soldei de funcţie să FIE INDEXATE pentru a se obţine NOUL CUANTUM BRUT AL PENSIEI. Pentru stabilirea cuantumului net SE VA APLICA art.60 forma în vigoare TUTUROR pensiilor supuse recalculării.

ATENŢIE: TOATE pensiile militare aflate în plată la data intrării în vigoare a proiectului SUNT SUPUSE RECALCULĂRII. Nu plecaţi pe fentă, precizarea că cele stabilite/recalculate pe L263/2010 nu beneficiază de indexarea soldei de funcţie e derutantă, dar ea în aplicare se traduce prin faptul că acele cuantumuri obţinute/recalculate pe L263/2010 şi care au supravieţuit ca şi cuantum avantajos, nu fac obiectul acestei proceduri de indexare ( propunătorul era grăbit şi excesiv de stresat, L263/2010 nu avea în calcul cuantumul soldei de funcţie ca element de calcul, prin urmare nu se putea crea o situaţie ipotetică de indexare a acestuia, poate doar în cuantumurile avantajoase stabilite pe L164/2001 să fi fost probabilă).

 

Pe talonul de pensie o să fie materializată o nouă pensie militară corespunzătoare drepturilor recalculate  şi mai apare o nouă rubrică Indemnizaţie lunară grad a cărei valoare va fi cea din ultima coloană a tabelului prezentat mai sus. Dar pînă la aprobare mai e cale lungă, plus că iunie 2025 e departe.

https://in-cuiul-catarii.info/2024/10/02/pensii-militare-s-a-strigat-bingo-iii-21255 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.