miercuri, 19 iunie 2024

Alegerile lui Ciuca

 

Menționez de la început că nu mă refer aici  la Nicu Ciucă pe care l-am cunoscut acum mulți ani, nici la generalul Ciucă Nicolae, cel care nu cunoștea onoare mai mare decât aceea de a fi comandantul Armatei,  nici la militarul Ionel Ciucă, cel care s-a pus ”în slujba țării”. Nu, cei trei Ciucă aproape că nu mai există. Unul dintre ei s-o mai găsi printr-un album de familie, dar  pe toți 3 în unul, ca cafeaua, nu știu dacă i-a mai văzut cineva în ultimul timp. În locul lor s-a ridicat și va coborâ precum imperiul otoman, Nicolae Ionel Ciucă,  șeful PNL. Eu la el mă voi referi acuma deși nu aș fi crezut vreodată că poți vorbi despre ei separat, că ar putea fi individualizați și că ar ai putea vorbi despre ei ca despre persoane diferite, separate. Și totuși se poate, pare inuman, dar când omul din cineva se topește, ce rămâne este ceea ce și-a propus el să rămână, în cazul de față președintele PNL, iar eu despre el voi vorbi,  despre alegerile lui, dar nu numai  alegerea lui.

Nici nu știu cu care din alegerile lui să încep, căci a făcut multe, unele cunoscute publicului, altele necunoscute, dar bănuite. Cum nu cunosc datele tuturor alegerilor, voi începe cu cea în care a decis, căci a fost decizia lui, putea să refuze dar a acceptat, să intre în balamucul politic, atunci când i-a expirat mandatul de șef al SMG. Spunea atunci că a ales să își continue mandatul, ca să nu facă pe plac ”Ciumei Roșii”. Probabil nu știa atunci că aceiași ”prieteni” care l-au convins să lupte cu respectivii adversari și să se alăture Dulapului or să îl convingă câțiva ani mai târziu să bată palma cu aceiași dușmani spre a conduce România către Război. Nu mai e niciun secret, deja au fost declarații oficiale care confirmă că Anusul Contra Naturii ”operat” de conducerile PSD și PNL a fost dirijat din afară, pentru că era necesar ca Parlamentul să voteze niște legi care nu prea erau pe placul românilor. Că acuma politicienii se laudă cu ele și spun că „așa trebuia sau trebuie” e una. Ce efecte vor avea și ce va consemna istoria peste ani, e altceva. Proastă alegere făcută atunci, și-a bătut joc de propriul angajament.

Următoarea alegere a fost intrarea în politică, în PNL o lume pe care nu o cunoștea și nu o cunoaște, dar o va cunoaște așa cum au cunoscut-o și Mandolină și Câțu și Alina Gorghiu și Raluca Țurcan. Diferența dintre ei și el însă este aceea că ceilalți au ales singuri să intre în politică, erau ”de acolo” aparțin cu totul acelei șerpării, el a fost împins, a venit și a rămas (pe) dinafară, el nu are afaceri, nu are ”frați” de cruce, el își va purta singur crucea și nu e deloc ușoară, pentru că în politica românească de azi, dacă nu furi nu ești de-al lor, ești un pericol, pentru că nu te pot strânge de boașe. El a fost și încă este tolerat, dar nu iubit, nu respectat, nu temut.

Alegerea următoare a fost acceptarea guvernării cu o ceată de miniștri din două partide, în condițiile în care nu a contat competența ci șpaga sau susținerea internă. Este greu să alegi miniștri și dintr-un singur partid, căci când funcțiile se  împart unui partid mai ai șanse ca premier să alegi din 2-3 oferte, dar când funcțiile se împart peste criteriul competenței și fiecare partid își alege ministerele cu scopul obținerii unor avantaje financiare sau … juridice, nu pentru a performa, guvernarea nu duce acolo unde ar trebui. Se poate spune că nu Ciucă și-a ales miniștrii, nici chiar pe cei din propriul partid, dar a fost alegerea lui să guverneze, să își asume responsabilitatea, să accepte compromisul. Proastă alegere.

Până acum să zicem că a fost vorba de alegeri strategice, unde chiar e nevoie de mai mult de un doctorat, ca să poți găsi  soluția corectă.

Au veni alegerile locale și a început campania electorală. Senator de Dolj, era de așteptat ca  ”alegerea” candidaților locali, primari, sau șefi de Consilii Județene să fie dacă nu făcută, măcar avizată după o verificare măcar de formă dacă nu una la sânge, de către Președinte, măcar în fieful său. Eu am tot așteptat să îl văd pe Ciucă pe străzile Craiovei ”door to door”, pentru a arăta craiovenilor, Doljenilor, că îi pasă de ei, sau măcar să simtă și el ”ce zic Dăbulenii”. Este ciudat, Carol I, un străin de țară și obiceiuri a înțeles că trebuie să păstreze legătura cu ”talpa”, dar un ”pământean” nu. Vizitele sale prin diferite orășele sau comune au fost cunoscute doar de apropiați, de ”staff”-ul de campanie iar deplasarea s-a făcut dacă nu ”noaptea ca hoții” atunci cât mai pe repede înainte, unde s-a putut în zbor. Eu nu știu ce școală de partid fac unii, că în loc să meargă în campanie acolo unde lucrurile merg prost, ca să convingă oamenii să își îndrepte fața către ei, liderii noștri de partid merg tot acolo unde se cam știe că vor cîștiga și evită zonele unde nu au susținători. Mie asta mi se pare o prostie  dar explicația e clară: ei nu merg în campanie ca să obțină voturi, ei se duc să obțină aplauze și să fie ”bine primiți” să nu le arunce careva cerneală pe cămașă și să se vadă la TV ce iubiți sunt. Asta nu este campanie elecorală, este narcisism.

Pariați pe măgăruș

 Bun, și acuma să vedem pe unde s-a plimbat domnul Ciucă în campanie și ce a obținut.

  • Sibiu- candidat Bibu Adrian- a pierdut cu brio
  • Calafat – Dorel Mitulețu picat cu succes
  • Consiliul Judetean Bistrița-Năsăud Robert Sighiartău obiectiv ratat, dar ”rezultatul îl obligă să continue lupta”.
  • Piatra Neamț- Andrei Carabelea PNL a pierdut primăria.
  • Craiova- La consiliul Județean domnul Giugea a obținut 8,5% din voturi, deși mai fusese prefect. Despre Primărie nu are rost să discutăm.
  • Rast- unde a învățat să pescuiască – candidatul, fost primar, Radu Silișteanu, a pierdut și ce-a avut.
  • Băilești- candidatul PNL, Amalia Năstase a înfrânt.
  • Până și Plenița, orașul de baștină al domnului președinte de partid, unde candida primarul în funcție, penelist și militar  în retragere, a ales ”schimbarea”.

Nu am verificat toate localitățile vizitate sau oamenii pe care i-a susținut, sunt si câștigători printre ei,  cum a fost la Mischii, unde au candidat doi frați, unul penelist altul pesedist, a câștigat penelistul, însă acolo nu se pune, e un succes de familie, dar având în vedere că harta alegerilor s-a cam colorat în roșu, iar din ce am reușit să aflu 80% din cei cărora Ciucă le-a strâns mâna au pierdut, se  poate spune că și la propriu și la figurat, cine merge pe mâna lui Ciucă, are toate șansele să piardă.

Nu știu cum face dar se pare că cu toate funcțiile -e adevărat, primite, nu câștigate- nu s-a scăpat în scăldătoare când era mic, căci cam toate alegerile i-au fost greșite. Acuma stau și mă gândesc, oare nu cumva, știind el toate astea, a evitat să se implice în problemele militarilor și în special în chestiunea soldelor de grad ? Dacă știind el ce mână are, a preferat să stea deoparte, ca să nu provoace dezastre? Ei ? Văzute lucrurile  din perspectiva asta, cred că nu ar mai trebui învinuit că nu își ”ajută” colegii poate ar trebui chiar să îi mulțumim, că de, încă se mai pot trage speranțe. Zic și eu.

Îmi amintesc de asemenea că înainte de alegeri, președintele PNL spunea că cei care vor obține la alegerile locale scor sub partid, să facă un pas înapoi. Cam câți pași trebuie să facă unii acuma? Nu știu, dar privind cine e în spatele lui Ciucă și cum au reacționat la celelalte alegeri,  nu îl văd bine. Rareș Bogdan abia așteaptă să pupe mâna altui președinte PNL, că nu i-a scăpat unul de când a ajuns în partid. Cu toate astea, toată lumea e mulțumită, mergem înainte, ce nu ne doboară ne întărește dar ne și obligă să mergem mai departe,  cum spunea Sighiartău.

https://www.digi24.ro/alegeri-locale-2024/ciuca-glume-dupa-ce-in-clipul-electoral-al-primarului-din-calafat-a-aparut-si-cimitirul-asta-e-pentru-memento-mori-2770483

https://oltenasul.ro/2024/06/10/numaratoare-paralela-in-dolj-psd-a-castigat-88-de-primarii-din-111-pnl-22-cine-i-intrusul/

 https://in-cuiul-catarii.info/2024/06/11/alegerile-lui-ciuca-20970

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.