miercuri, 12 iunie 2024

Ala-bala-portocala cu solda de grad

 

Luni 03.06.2024 la ora 14 o delegație de reprezentanți ai unor asociații membre ale Forumului s-au văzut la sediul MApN cu domnul ministru și câțiva șefi de departamente și structuri, printre care generalii Jianu și Roșu, pentru a rediscuta aspecte legate de amendamentul la PLx 262/2024, sau ordonanța 26 Bayraktar.

Discuțiile s-au învârtit pe lângă subiect, fără a se atinge punctele cheie sau a se obține un răspuns clar și fără echivoc din partea celor prezenți.

Ministrul și-a reiterat ”dorința” de a rezolva problemele inechităților dar fără a spune cum sau măcar ce înțelege el prin asta.

Generalul Jianu a menționat că ”ei” s-au ținut de cuvânt, nu s-au opus amendamentulor propuse de asociații prin Chelaru și Coarnă, dar nu a menționat nimic despre proiectul împins lui Leoreanu care practic a anulat discuțiile despre celelalte amendamente, trimitându-le la Anexa 2 a raportului Comisiei pentru Apărare. A mai spus domnul Jianu că la MApN nu sunt probleme de finanțare a ”actualizării” soldelor de grad ale rezerviștilor, dar sunt probleme la MAI. Schema e vche, de fiecare dată, când fu Tică nu fu Lică, când fu Lică nu fu Tică, când fu Tică și cu Lică, nu fu tuș la găurică, adică cele două ministere s-au vorbit întotdeauna când unul era în corzi, să dea vina pe celălalt ca să nu li se inflameze pensionarii și uite așa nu s-a obținut niciodată nimic. Întrebat de col Tudor totuși care ar fi efectul actualizării soldei de grad, domnul Jianu a spus că unii vor câștiga, unii vor pierde, cei care vor pierde mai mult fiind cei pensionați înainte de OUG 59. A mai menționat dânsul că o recalculare ar trimite la decizia de pensionare a fiecăruia, ceea ce totuși nu e vandabil, căci o recalculare de acest gen se face doar la schimbarea LEGII pensiilor militare. Dar a supralicitat aruncând fumigene.

Domnul Roșu, care între noi fie spus nu prea avea ce căuta pe acolo, căci pentru el și departamentul său, Forumul este ”o structură care nu este constituită conform OUG 26/2000”, deci nu merită băgată în seamă, iar Tudor ”nu face cinste structurii pe care pretinde că o conduce” și nu merită un răspuns, s-a grăbit să arunce și el o pisică în curtea asociațiilor spunând că ”ei” cei din conducerea ministerului vor să ne ajute, dar noi nu îi lăsăm, aducând în discuție PLX199. A uitat domnul Roșu însă să spună iar Tudor a uitat să îl întrebe în al cui sertar stă acuma PLX 199, în sertarele lui Tudor sau ale MApN? Asta ca să nu mai pomenesc de otrava acunsă în deja celelbrul PLX 99. Eu dacă aș fi fost în Locul lui Tudor și al celorlalți i-aș fi spus domnului general Roșu că vom sta de vorbă când va fi în măsură să prezinte o situație cu TOATE asociațiile militarilor, situație care trebuie să existe în evidența MApN și în special a DRPCVP care habar nu are câte asociații ale militarilor există dar vine și dă lecții de conduită și pretinde că își face datoria și respectă asociațiile. Atât de mult le respectă că nici nu știe câte există. L-aș întreba pe domnul Roșu și de ce nu a invitat la discuții și asociația prezidată de domnul general Ciucă Nicolae, oare nici dânsul nu merită băgat în seamă? Nu de alta, dar ar fi fost interesant de văzut ce părere are despre diferențele de cuantum ale soldelor.

 

Mai departe domnul ministru a mai dat o pasă. Dacă data trecută, pe 09.05 a pasat amendamentul în cârca asociațiilor cărora le-a ”recomandat” să își găsească parlamentari care să le introducă și susțină amendamentele în Comisii, de data asta a pasat subiectul secretarului general al Guvernului mister Marian Neacsu spunând că cel mai bine ar fi ca asociațiile să se întâlnească cu acesta și să îl roage să întocmească el o altă OUG că e mai bine așa iar el, Neacșu știe cum să o facă. Adică Jianu care a întocmit OUG 59 și apoi OUG 114 și mai nou OUG 26, brusc a uitat cum să întocmească o OUG și trebuie să apelăm tot la … politicieni. Nu s-a găsit nimeni să îl întrebe pe domnul Tâlvăr CINE A ÎNTOCMIT OUG 26 BAYRAKTAR și,  dacă sunt atât de deschiși către drepturile rezerviștilor și nu mai dorm de grija lor, DE CE NU AU INTRODUS DIN MOMENTUL INIȚIERII OUG 26 și mărirea soldei de grad a rezerviștilor? DE CE DOMNULE MINISTRU, CĂ DOAR OUG 26/2024 A FOST INIȚIATĂ DE MApN. Nu a fost nimeni suficient de inspirat să îi pună această întrebare și să îl întrebe de ce îi pasează la secretariatul guvernului?  MapN alături de MAI  are dreptul să inițieze OUG cu specific militar, mai ales pe problema pensiilor militare așa cum spune chiar Legea 223 la articolul 2 PUNCTUL e) CARE CONSFINȚEȘTE „principiul autonomiei, bazat pe organizarea, conducerea şi administrarea, de sine stătătoare, a sistemului pensiilor militare de stat de către instituţiile din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale;” De ce domnule ministru instigați la încălcarea legislației și trimiteți asociațiile la dracu în praznic să se milogească de toți țucălarii de la diferite structuri parlamentare sau guvernamentale, când INIȚIATIVA LEGISLATIVĂ PRIVIND PENSIILE MILITARE VĂ APARȚINE PRIN LEGE? De ce îi trimiteți la secretariatul guvernului, ca să vină Bachide apoi în Comisie și să spună că este o fractură procedurală, că SECRETARUL GENERAL AL GUVERNULUI NU ARE ATRIBUȚIUNI LEGISLATIVE ASUPRA PENSIILOR MILITARE și să fie respinsă ordonanța lui Neacșu?

Dar nu, scopul domnului Tîlvăr a fost nu să îi ajute pe liderii de asociații ci să îi aburească,  să îi trimită de la Ana la Caiafa și să se spele pe mâini. Iar ei, să îmi fie iertat, nu îi critic, constat doar,  au pus botul și abia așteaptă să se întâlnească peste două zile cu Neacșu de la Guvern iar acesta să le spună că are nevoie de câteva dosare cu toate problemele lor, și că ”o să studieze problema” dar după alegeri, că acuma e campanie, e război la graniță, iar guvernul din cauza ”ARMATEI” A ADUS DEFICITUL BUGETAR LA 57 MILIARDE LEI, ADICĂ 3,34% DIN PIB. Ce să discute cu secretarul general al guvernului? Pensiile și gradul militar? Ce treabă are el cu asta, când este clar că statutul militarilor și legea pensiilor militare sunt în competența MApN? Cum să te lași aburit în halul ăsta?

 

După întâlnire, când toți liderii de asociații au plecat, președintele AORR, care pe 09.05 a lipsit de la activități, a rămas să mai vorbească cu prietenii din conducerea MApN, probabil să ”recupereze” ce a pierdut pe data de 09.05 și să primească instrucțiuni pentru întâlnirea cu secretarul guvernului.

Hai Liberareeee!!!

 ERATĂ: Pentru corecta informare a cititorilor, îmi cer scuze pentru eroare și informez ca tizul Marian Neacșu nu este secretar general al guvernului, funcție pe care a deținut-o sub Nicolae Ciucă, ci Viceprim-ministru  al Guvernului. Poate la întâlnire cineva îl va întreba de ce Guvernul, prin prim-ministru atacă sistematic armata menționând  PENTRU A DOUA OARĂ ÎN ULTIMA LUNĂ că deficitul bugetar este cauzat de armată. Oare contractele de achiziții de armament și tehnică  nu au fost discutate în CSAT, Guvern și Parlament, nu se știa de ele, nu au fost  planificate și incluse în buget? Eu știu că da, și atunci CUM au contribuit la deficit? Cine a îndrăznit să treacă peste cheltuielile planificate, unde s-au dus banii și de ce ? e VORBA DE CHELTUIELI EXTRA BUGETARE, SAU DE O PROASTĂ GESTIONARE A BUGETULUI? Domnul Neacșu trebuie să răspundă DE CE DE FIECARE DATĂ OAIA NEAGRĂ ESTE ARMATA ?

”UPDATE:

Iată și comunicatele aparute între timp de la unii participanți:

SCMD:

INFORMARE
-Despre negocierile de la MApN de astazi, 3 iunie 2024-
Au participat reprezentantii ANCMRR, AORR, LAPDM, ROMIL, SCMD si intreaga echipa ministeriala, prezenta si la negocierie din 9 Mai.
In ceea ce priveste SCMD, la intrebarea d-lui ministru, am afirmat ca repararea inechitatilor privind
pensiile militare se va face doar cand se vor aplica, integral, in SAOPSN, atat Legea 153/2017, asa cum a fost promulgata, cat si Legea 223/2015, in forma promulgata, curatata de toate “consolidarile” aduse, neconstitutional, prin OUG-uri care aveau cu totul alt obiectiv. Adica ceea ce sustinem in strada, Parlament si media, de ani de zile, noi si sindicatele politistilor!
Subiectul actual este insa solda de grad. A fost o gafa legarea cresterii acesteia la rezervisti prin “A-mendamentul Leoreanu”, de OUG 28/2024, pentru ca lasa in afara ¾ dintre noi. O gafa si mai mare a fost insa, astazi, cand toate statele europene isi mobilizeaza rezervistii, omiterea noastra din OUG 26/2024 (Plx. 262), care a prevazut doar cresterea soldei de grad/grad profesional a celor in activi-tate.
La intrebarea ROMIL ce parere are conducerea ministerului de noile “Amendamente Leoreanu”, raspunsul a fost ca , daca se aplica, in forma prezentata, pensiile mici raman tot mici, iar cele foarte mari vor urca pana la cer. Inechitatile se vor amplifica, iar daca aplicarea se va face prin “recalculare” sau “ali-
niere”, sub incidenta OUG 59/2017, va fi un dezastru.
Toti cei prezenti au fost de acord ca scopurilor noastre le corespund “Amendamentele Coarna-
Roman” care, conform SCMD, “securizeaza” solda de grad a rezervistilor fata de prevederile respectivei
OUG.
Am regretat ca nu sunt de fata urlatorii care habar n-au ce sustin si, in lipsa de argumente, recurg la insulte si injuraturi, exact la adresa celor care se bat pentru interesele lor.
Solutia propusa de SCMD, in acordul general al asociatiilor, a fost nu extragerea soldei de grad din pensie, ci scaderea din noua solda de grad a unui maior in activitate, de exemplu, a vechii solde de grad, aplicarea impozitarii si procentului de calcul al pensiei la suma ramasa, rezultatul urmand sa se adauge, pur si simplu, pensiei in plata a tututor maiorilor in rezerva. Nu se va depasi nici un prag ac-
tual/actualizat de salarizare!
In ceea ce priveste impasul actual din Camera Deputatilor, solutia ar fi ca “Amendamentele Coarna-Roman” sa se repuna pe tapet la Comisia de Buget-Finante, sa se refaca raportul comun si, in aceaasi zi, sa se voteze in CD. Daca se vrea se poate! Dar se vrea? Va vota actuala majoritate parlamen-tara? Va exista majoritate la vot cand toti deputatii alearga prin tara, pe ultima suta de metri, dupa sustinatori?
Pentru a risipi banuielile d-lui ministru (care ne-a cerut dovezi) ca am acuza MApN de interventii oculte, am precizat ca, dimpotriva, am venit sa cerem ajutorul domniei sale, ca membru al Guvernului. Ne-a sfatuit domnia sa  gasim parlamentari care sa ne formuleze si sa sustina amendamentele? I-am gasit! Au fost “rezumate”, poate cu buna intentie, adica facute praf in doua Comisii? Se poate reveni in cea de-a treia Comisie. Daca nu mai este timp si nu mai este, solicitam Guvernului si d-lui ministru, sa se adopte ca OUG “Amendamentele Coarna-Roman”.
La intrebarea d-lui ministru daca stim vreun caz de OUG care sa fi rezolvat astfel solicitarile noastre, am raspuns ca “NU!”, dar stiu zeci de OUG-uri care ne-au facut praf Legea 223/2015 si nu vad de ce nu ar fi posibil sa apara una, care “sa sparga gheața”, facand bine, nu rau!
Dl. ministru s-a angajat sa ne puna, in acest scop, in legatura cu dl. prim-vicepremier Marian Neacsu. Noi ne-am angajat sa obtinem de la profesionistii CD, ca text de OUG, “Amendamentele Coarna-Roman” si sa le inaintam oficial Guvernului, ca vointa a tututor organizatiilor rezervistilor, pe 7 iunie, cu ocazia mitingului.
In situatia actuala, este singura solutie ca soldele de grad ale rezervistilor sa se se raporteze la soldele de grad ale celor in activitate, ACUM! Altfel, vom discuta, ca de obicei, de-a surda, cu o noua majoritate parlamentara si un nou Presedinte, la anul… si “La Mult Ani!”. Asa cum am sustinut, documentat juridic, necesitatea scoaterii noastre si din PNRR si din Legea 282, mai mult de doi ani. Ni s-au dat asigurari, s-a afirmat ca pensiile militare nu sunt “speciale” si am fost arsi prin trei trepte de impozitare. Drept urmare, noi vrem raportarea soldelor de grad ale rezervistilor, la cele de grad/grad profesional ale camarazilor in activitate, IERI, daca se poate, nu “LA CALENDELE GRECESTI”!
Marti, 4 iunie, SCMD si ROMIL, vom garanta sefilor Directiei Generale de Jandarmi a Munici-
piului Bucuresti, ca zvonurile despre o conotatie politica a mitingului din 7 iunie sunt absolut cretine si vom cere sprijinul jandarmilor pentru indepartarea profitorilor de ocazie, si a scandalagiilor din ordin, daca vor apare!
Miercuri, 5 iunie, vom negocia, in formula completa, cu prim-vicepremierul Marian Neacsu, asumarea OUG.
Honor et patria! Vae victis!
Presedintele SCMD
Col(r) dr. Mircea Dogaru”
 
Și ANCMRR:
 
”Informare ANCMRR după audiență din 3 iunie 2024 de la MApN.
Stimati colegi,
Misiune nefinalizată.
Amendamentul Leoreanu nu poate fi acceptat.
Perspectiva finalizarii proiectului de lege pe OUG 26/2024(PLx 262)
este incerta pana la vacanta parlamentara.
S-a cazut de acord asupra unui proiect de OUG pentru alinierea soldei
de grad a rezervistilor la solda de grad a activilor, prin care sa se
materializeze forma amendamentului Coarna-Roman.
Din aceasta
perspectiva in cursul zilei de miercuri 05 iunie a.c., aceeasi delegatie,
se va intâlni la Guvernul Romaniei cu Secretarul general al Guvernului,
domnul Marian Neacsu pentru definitivarea proiectului de OUG.
Domnilor Presedinti,
Organizarea activitatilor pentru manifestatia de protest din 7 iunie, orele 13.00
continua.
Va asteptam in numar cat mai mare.
Punct de contact: gl.fl.aer.(rtr.)
Casapu Eugen.
Stima si consideratie,
Doamne ajuta!
Președinte ANCMRR ”Al.I.Cuza”
Gl.lt.r. //Neculai BĂHNĂREANU//”
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.