luni, 27 mai 2024

Vrabia din talon şi cioara din amendament

Fiecare pasăre pe limba ei piere!

Comunicatele actorilor din şedinţa de la M-100 au ascuns publicului o realitate cruntă: discuţiile între cele două părţi s-au purtat în două limbi, în paştuna veche –reprezentanţii rezerviştilor, respectiv turca de lemn- reprezentanţii ministerului. Datorită acestui inconvenient s-a produs o mică eroare de traducere adică „actualizarea soldei de grad” a fost dezbătută ca „balsam de picioare”. Prin urmare, fiecare e mulţumit cu ce a înţeles, acum rămâne să aşteptăm voia lui Alah.

Cu toate astea e de remarcat că ministerul sprijină total iniţiativele asociaţiilor, dar NU SE IMPLICĂ. Adică, iar apelăm la traducere: pentru afrontul adus, vă pedepsim să faceţi cum vă taie capul. Că  oricum nu veţi găsi politicieni care să-şi asume introducerea amendamentului. Şi dacă s-ar putea întâmpla, comisiile execută ordin politic deci v-a fi respins. Prin absurd, dacă totuşi amendametul va fi înfipt în lege, analiza efectelor aplicării formei care pare a fi agreată de toţi şefii de asociaţii, va produce multă durere la bugetul pensionarilor. Într-un final răzmeriţa se va opri singură cu autorii blamaţi de proprii membri. Şi atunci va intra în scenă, pe un cal, cu părul alb (se poate împrumuta cel de la jandarmi, dar trebuie văruit), salvatorul pensionarilor militari, bineînţeles un politician, căruia să i se pupe mâinile mai mult decât patriarhului. Visul cel mare se va împlini, o nouă lege a pensiilor militare, care nu poate intra în vigoare până nu expiră garanţia la proiectul european din PNRR introdus prin L282/2023, adică după 2028. Deci încă un mandat asigurat pentru salvator, obţinut doar prin vorbe şi promisiuni. Ieftin, mai ieftin de atât nu se poate! 

Omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car!

Acest proverb nu prea se aplică la pensiile militare. De regulă, când e vorba de pensii, ai noştri se apucă de construit sania în toiul iernii şi până aleg prototipul, vine vara. Blestemul funcţionează şi cu solda de grad.Dar e bine şi aşa, „mai bine unii mai târziu, decît toţi odată”. Sub presiunea timpului, reprezentanţii asociaţiilor se „îngrămădesc” să introducă un amendament, indiferent de conţinut, doar- doar s-o potrivi şi lumea va fi mulţumită. Or, în domeniul reglementării legislative, e obligatoriu să măsori de două ori şi să tai o singură dată. Altfel, unde dai şi unde crapă!

Degeaba am încercat să expun pericolele la care ne expun variantele de amendamente construite fie din neştiinţa juridică a aplicării L223/2015, fie ca urmare a unor interese de grup. Degeaba o persoană din minister a sustinut la sedinţă, destul de voalat, ca să priceapă lumea, aveţi grijă cum formulati amendamentul ca să nu ajungem la recalculare ca urmare a modificării drepturilor de pensie. Prin urmare, văzând cu câtă indiferenţă sunt tratate aspecte privind calculul pensiei militare şi aplicarea corespunzătoare a prevederilor conexe, încerc pe ultima sută de metri să conving pe cei care mai au un dram de minte SĂ ACCEPTE O „CENTURĂ DE SIGURANŢĂ” în demersurile lor.

Paza bună trece primejdia rea!

Astfel, dacă amendamentul ALES de structurile asociative va avea formularea deja înaintată către MApN, propun completarea cu un nou alineat, având următorul conţinut:

„(5) În situaţia în care se constată diferenţe între cuantumul pensiilor stabilit potrivit prevederilor alin.(1)  şi cuantumul pensiilor aflate în plată, se păstrează în plată cuantumul avantajos beneficiarului.”

Dacă eu judec greşit, atunci adăugirea de mai sus nu va produce efecte. Dacă am dreptate, mulţi vor răsufla uşuraţi că nu li s-a redus pensia prin actualizare.

Dacă totuși se va dori o variantă de amendament fără riscuri și fără urmări neplăcute, care să asigure o creștere palpabilă a soldei de grad a pensionarilor militari, prin alinierea/corelarea acesteia cu cuantumul acordat activilor prin OUG 26/2024, sugerez varianta de mai jos. Rămâne la latitudinea liderilor de asociații să analizeze și să decidă ce formulă este cea mai potrivită.

 https://in-cuiul-catarii.info/2024/05/12/vrabia-din-talon-si-cioara-din-amendament-20742

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.