marți, 21 mai 2024

 

PROTESTUL -SUCCESURI ȘI EȘECE

A trecut și ziua de 9 Mai, ziua în care conform unor previziuni mai mult decât optimiste, urma să se dărâme clădirea M100  de cadența bocancilor protestatarilor.  Nu a fost chiar așa. Mă gândesc că de teamă să nu fie nevoiți să prezinte un cataclism în direct, nici televiziunile nu au prezentat imagini de la miting, preferând aspecte din campaniile electorale ale veșnicilor aleși ai neamurilor (bune și proaste) și știri cu privire la vizitele pe care Florin Piersic le face prin spitalele din România. Ce militari, ce protest, ce drepturi încălcate? Medalia primită de Iohannis de la Biden, saltul imens de la șapcă la tinichea a fost mult mai interesant de prezentat, mai ales că se pare că Dulapul este singurul european care a primit tinicheaua  respectivă de la nu știu ce sucursală a CIA, până acuma s-a acordat numai triburilor africane, așa cum pe la începuturile formării statelor unite ale SUA ioropenii  colonizatori ofereau oglinzi și mărgele ”localnicilor” cărora le luau pământurile apoi viața. Pământul ni l-au luat și nouă, cu Deltă cu tot.

Dar să revin la protest.

O să încerc să fiu cât mai succint, căci oricum prea multe nu sunt de spus.

Prezența

La protest, după estimarea mea, au fost cam 2000 de oameni, aproape dublu de cât declaraseră organizatorii, poate cu plus sau minus 200. Unii vor spune mai mulți, dar eu am avut ocazia să fiu prezent la adunări de 5000 de oameni știu cam ce spațiu a fost ocupat de acea mulțime și acuma cei prezenti abia dacă puteau umple ceva mai puțin de jumătate. Oricum față de cele câteva zeci cu care eram obișnuiți sau maxim 200 de până acuma, se poate spune că a fost un succes. Fără a fi răutăcios, încercând să mă păstrez echidistant, aș spune că numărul mare nu este neapărat un merit al organizatorilor, cât un merit al celor împotriva cărora se protesta, respectiv Guvern, MApN, clasă politică, pentru că modul în care aceștia au tratat pensionarii militari a făcut ca aceștia să nu mai stea acasă ca până acuma. Și o altă remarcă ar fi că din nou se confirmă faptul că pe român îl doare mai mult capra vecinului decât propria vacă. Să mă explic: de 9 ani, de la emiterea OUG 57, guvernele ajutate de ”specialiștii” din MApN au tot lovit și rupt din drepturile de pensie ale militarilor și totuși, când s-au organizat proteste, prezența a fost invariabil de 150-200 de manifestanți ai MApN. Acuma, când guvernul a dat, nu a luat, mărind soldele de grad ale activilor și rezerviștilor voluntari, fără a băga în seamă rezerviștii apeviști, aceștia s-au revoltat. Adică cum vine asta, îi dai altuia și mie nu ? Până aici! Poate mă înșel eu, dar să îmi ofere cineva altă explicație.

Au venit oameni mai mult din teritoriu, căci dacă ar fi venit și din București câți au venit din afară, numărul s-ar fi apropiat de 3-4000. Mie mi s-a părut aiurea faptul că din unele localități au venit organizați ”pe asociații” nu pe garnizoană, deși se cunoșteau toți între ei și erau foști colegi, stând chiar separat o asociație față de alta, ca și când ar fi fost dușmani. Cu o astfel de atitudine  nu o să fim niciodată mai multe decât niște interese divergente. Asta s-a văzut și la întâlnirea cu ministrul, dar o să ajung și acolo.

Deci putem bifa la capitolul succesuri, prezența să zicem masivă a militarilor, chiar dacă aceasta nu a contat în efecte. Și din nou obiectiv vorbind, acesta ar fi cam singurul lucru pe plus al acțiunii.

Despre organizare nu vreau să vorbesc, pentru că iară o să se spună că am ceva cu cineva, dar mi s-a părut total neinspirat că după ora 14 toți liderii de asociații s-au grăbit să se întâlnească cu ministrul Tîlvăr, deși inițial erau propuși și selectați până la 7 membri în delegație, lăsând de izbeliște masa de oameni care manifestau, care s-au îndreptat ”de voie” către intrarea Izvor a Parlamentului unde pe grupulețe așteptau ”învierea” fără să știe dacă liderii mai vin să le spună ce au discutat, sau când vin, dacă trebuie să îi aștepte.

AI NOSTI LIDERI PROTESTAND

Penibil și total lipsit de respect față de oamenii care veniseră și manifestau pe o vreme deloc favorabilă, dar liderii de asociații s-au înghesuit să fie toți acolo, nu cumva să se dea ceva și ei să nu fie acolo să se laude că ”ei au negociat, ei au obținut, ei s-au bătut cu porodicii”. Mentalitate de gogoșar. Pînă și cei care declaraseră cu o zi înainte că nu se vor duce la întâlnire cu ministrul pentru că nu au ce negocia, s-au dus acolo, să se bage în seamă, să se facă auziți. Poate nu au avut încredere în cei desemnați inițial, poate voiau să audă ei cu urechile lor ce spune, promite sau minte ministrul, dar atunci trebuieau să se înscrie de la început în delegație, dar mai ales să lase ”înlocuitot la comandă” și ”ordine precise”. Fără ei, oamenii au rămas ca oile fără măgari.

Shengen marca MApN

Și acuma despre întâlnirea cu ministrul. Aici opinia mea este că a fost un fiasco total, deși unii au spus și vor spune că au obținut totuși o promisiune. Avem podul plin dar una în plus nu strică. Așa cum am spus, la întâlnirea cu ministru s-au înghesuit toți liderii de asociații, unii și-au luat pe lângă ei și ajutoare, ”rezerve” sau ”specialiști” care să le spună ce să spună. Deci s-a pornit greșit din start, printr-o lipsă de coordonare și disciplină care a făcut jocul celor din conducerea MApN, pentru că :

  1. În loc să se meargă cu o delegație care să aibă un obiectiv clar, un lider sau reprezentant care să exprime clar ce vor, s-au înghesuit ca la promoții la Kaufland.
  2. Fiecare a venit cu poezia proprie, la un moment dat se călcau pe bătături, nu se mai înțelegea om cu femeie, unul voia revenirea la legea 223, altul anularea, altul anularea unei ordonanțe, altul o nouă lege a pensiilor, altul egalitate și fraternitate, altul demisia lui Bachide, altul actualizarea soldei de grad altul actualizarea soldei de funcție, dar nimeni nu știa cum să se facă ceea ce voia. Toți cereau câte ceva, nimeni nu venise cu o soluție la pretențiile sale. Astfel s-a cristalizat ideea că nu s-a schimbat nimic, asociațiile nu au un plan comun, se merge pe improvizații și obiective dispersate.
  3. Conducerea MApN a profitat de confuzia și lipsa de coordonare a celor prezenți și și-a făcut jocul.
  4. Ca să nu mai fie învinuiți că nu vor să acorde drepturi pensionarilor, au DECLARAT că ei nu au nimic împotrivă să primească și pensionarii mărirea soldei. Dar șmecheri nici nu au zis că vor face ceva pentru a le acorda mărirea.
  5. Cei de la financiar și juridic au spus că nu există niciun impediment, dar, EI, ASOCIAȚIILE SĂ PROPUNĂ AMENDAMENTELE ȘI SĂ LE ȘI INTRODUCĂ ÎN  ORDONANȚA BAYRAKTAR  ADICĂ OUG 26 care se află în Camera Deputaților în procesul de adoptare. Ceea ce nu au spus însă aceștia și se pare că nici liderii de asociații nu știau este că termenul pentru introducerea amendamentelor este 15.05 2024, deci peste 5 zile expriră, iar termenul de adoptare a ordonanței de 25.05.2024. Așadar 5 zile pentru asociații să se pună de acord, să înainteze o variantă comună de amendament și să găsească și un membru al parlmentului, eventual din Comisia pentru Apărare care să îl susțină în Comisie. Nu cred că Leoreanu se va mai implica.  MIE MI SE PARE IMPOSIBIL DE REZOLVAT DAR MAI ALES DE GĂSIT SAU CONVENIT PE O VARIANTA VALIDĂ UNANIM ACCEPTATĂ. Așadar conducerea MApN le-a dat lecții pentru acasă liderilor de asociații știind că aceștia se vor da cap în cap care să vina cu propia variantă și până să cadă de acord, moare măgarul sau pierde samarul.
  6. Conducerea MApN a cerut asociațiilor să vina cu propuneri de modificare atât a Statutului cât și a L-223 pentru rezolvarea problemei soldei de grad, zicând că pe statut se va reglementa pentru MApN, iar pentru ceilalți din alte ministere, prin L-223. Liderii au căzut în capcană, neștiind că procedural nu se poate reglementa o problemă prin două legi distincte, ori o rezolvi prin statut, ori prin L-223. Și culmea este că propunerea venea exact de la cei care refuzaseră un amendament pe acest aspect, tocmai pe procedură legislativă. Dar când știi că discuți cu amatori îți poți permite orice.
  7. S-a propus de către șeful Forumului ca domnul BACHIDE să înainteze amendamentul în Comisia pentru Apărare a Camerei Deputaților, adică acolo unde se opusese amendamentului la OUG 28, dar acesta a sărit în sus, că nu are dreptul să intervină cu propuneri, el fiind doar invitat, nu membru al Comsiei. Ciudat, căci atunci când s-a opus amendamentului nu știa că nu are acest drept.
  8. Așadar tot ce au obținut liderii asociațiilor a fost sarcina de a se descurca singuri, de a își iniția, înainta și susține SINGURI amendamentul ÎN PARLAMENT, adică să se descurce singuri, MApN PROMITE SĂ NU SE OPUNĂ. Doar atât poate face MApN pentru pensionarii militari, iar asta pentru ei înseamnă deschiderea necondiționată și permanentă a MApN la dialog, precum și  dorința de a găsi împreună soluții la problemele semnalate, de natura îmbunătățirii cadrului juridic aplicabil sau din domeniul drepturilor și beneficiilor cuvenite rezerviștilor și veteranilor de război sau ai teatrelor de operații.” Asta pentru mine înseamnă BĂTAIE DE JOC, nu dorință de a găsi împreună soluții. Nu știu ce înseamnă pentru liderii de asociații.
  9. Ceea ce nu a mai spus MApN liderilor de asociații și nici aceștia nu au sesizat este că faptul că dacă MApN nu se va opune amendamentelor, NU ÎNSEAMNĂ CĂ LE VA ȘI SUSȚINE, dar mai ales, că nu se va opune altcineva. Dacă aruncăm o privire asupra procesului de adoptare, ceea ce liderii de asociații nu au făcut, constatăm că proiectul va ajunge pentru aviz la Comisia pentru Muncă, unde șef este prietenul nostru Solomon, și comisie raportoare este și Comisia pentru Buget Finanțe. Niciuna din aceste comisii nu va da aviz favorabil amendamentului, mai ales că MApN NU ÎL VA SUSȚINE, pentru că a promis că nu se va opune, dar nu că îl va susține, adică în cel mai fericit caz nu se va exprima în Comisie sau nu va da punct de vedere. Aprobarea unui eventual amendament introdus de asociații, dacă se va introduce, va avea soarta intrării României în Shengen, în sensul că după ce am reușit să obținem acordul Austriei că nu se va opune, ne-am trezit că nu vor olandezii sau suedezii. Deci pe mine nu mă aburește promisiunea ”austriecilor” din MApN că nu se vor opune.

Cam asta se poate spune despre întâlnirea de la MApN și efectele sau urmările ei. Bineînțeles fiecare asociație își va prezenta propria versiune, propriile concluzii, propriile viziuni, ca și MApN care a dat un comunicat din care reiese că între MApN și militarii în rezervă este concordie și iubire.Un cuvințel, o literă, o cratimă nu a spus ministerul în comunicat despre protestul de la poarta domnului Tîlvăr, cacând nu ar fi iezistat.  Că veni vorba de comunicatul MApN, nu știu dacă a sesizat cineva un aspect în acest comunicat, și anume faptul că MApN nu a folosit termenul ACTUALIZAREA SOLDEI DE GRAD în comunicat, ci CORELAREA, ceea ce eu spun de o lună și toți spun că vorbesc prostii. Să fie întâmplător sau o ști el Jianu ceva ?

Concluzionând, pot spune că singurul succes a fost numărul celor prezenți, în rest eșece pe linie.

Post Scriptum

În timp ce liderii de asociații se aflau la discuții, prin mulțime și-au făcut apariția și unii parlamentari cu stele pe umăr. Unul dintre ei a avut lângă el un țucălar care îl filma în timp de se lăuda că a comandat trupe și a condus teatre de operații din birou, că a luptat din Buzău până la Turtucaia, bla bla bla. Dacă nu aș fi știut că a început campania electorală, m-aș fi mirat cu ce ocazie pe la noi, că timp de 4 ani nu am citit să fi făcut ceva pentru militari în afară de declarații politice față de care frecțiile la picior de lemn sunt cure izbăvitoare. 

 https://in-cuiul-catarii.info/2024/05/10/protestul-succesuri-si-esece-20726

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.