marți, 28 mai 2024

 

Clasa politică joacă billiard cu militarii

Un articol pe ”Știri pe surse„ ne anunță că Guvernul României a reușit să depășească deficitul bugetar pe anul 2023 și mai ales  primul trimestru al anului 2024 unde deja are un deficit de 2% din PIB, adică bugetul armatei. Cum Guvernul nu vrea să admită că este un prost gestionar și cheltuitor al bugetului, prost investitor dar mai ales un cheltuitor risipitor inconștient, pentru a-și justifica ”calitățile” mai adaugă câteva, și anume lașitatea, caracterul manipulator și perversitatea, dând vina pentru deficitul exagerat, pe armată, care – vezi Doamne- a cheltuit peste măsură cu cumpărarea de armament și tehnică militară, ca și cum militarii, luați fiecare în parte ar fi decis  și solicitat aceste cheltuieli, și-ar fi tras fiecare câte un Humvee propriu și personal, ar fi încasat ei comisioanele de semnătură, ar fi decis ei politica de investiții, nu CSAT-ul, politicienii și Parlamentul, adică exact cei care dau vina pe Armată acuma.

Înălțimea sa Guvernul, indiferent cine l-ar conduce, când e vorba să răspundă pentru modul dezastruos în care conduce, dă vina mereu pe diferite ministere, uneori miniștri, sau ”situații deosebite” care l-au luat prin surprindere, fie că e vorba de generalul Iarnă, doamna Pandemie, sau taifunul ”Caterinca”. S-a împământenit un obicei printre oamenii politici, ca de fiecare dată când dau de greu să apeleze la armată, sacrificatul dar și oaia neagră de serviciu. ”Pensiile nesimțite” ale militarilor au făcut prima pagină când a fost nevoie de bani pentru a crește indemnizațiile aleșilor neamului. Impozitarea progresivă s-a făcut pe spinarea militarilor care ”nu au pensie contributivă” lăsând neatinse indemnizațiile acelorași aleși. Acuma, când rezerviștii solicită egalitate de tratament pentru gradele militare, inclusiv în ceea ce privește  retribuirea gradului militar, ”din întâmplare” aceiași guvernanți, care parcă ar fi ouați de aceeași găină, aruncă pisica tot în curtea Armatei. Această stratagemă are nu numai scopul de a acoperi proasta gestiune ci și de a oferi un argument pentru refuzul solicitării rezerviștilor arătându-le că ”armata deja a produs un deficit bugetar” de neiertat așa că orice alte cheltuieli solicitate pentru militari este nu doar imposibil dar și indecent de pretins.

Ziarul ”Financiar”  care stă la baza articolului din ”știri pe surse” arată cu cifre și date recoltate de la MApN că situația nu stă așa cum spune ”domnul Guvern” că cheltuielile armatei cu tehnică reprezintă abia a zecea parte din deficit, marile cheltuieli peste plan  venind din salarizarea unor bugetari, nu e greu de bănuit care, și din lucrările din infrastructură ”executate” cu firmele de casă ale partidelor, firme care, se știe, cotizează la campania electorală. Așadar firmele care construiesc poduri îmbrăcate în polistiren și drumuri asfaltate cu bălegar, papă bani de la buget pe lucrări de doi bani taxate la categoria lux din care sprijină pe față sau prin dos campaniile aleșilor, pentru a primi și în viitor lucrări.

Dar pentru ochii papagalilor de vină e armata. Deficitul din 2023 se spune că e produs de ”investițiile din armată”, deși este știut faptul că în anul 2023 armata nu a reușit să își cheltuiască bugetul acordat pentru investiții în tehnică militară și a înapoialt aproape 1% din bugetul alocat, statului. Deci practic Armata a contribuit la scăderea deficitului  dar e bună de muls în continuare, militarii foarte potriviți pentru rolul acarului Păun, iar în contextul amendamentului la PLx 262, subiectul este numai bun pentru a arăta pisica petenților.

Acest joc pe care îl practică guvernul, politicienii, alături de conducerea MApN, cu militarii,  folosește tehnici din jocul de billiard unde îndrepti bățul într-o direcție, dar obiectul vizat se poate afla în direcția opusă. Cine nu știe jocul și se ia după fentă rareori pricepe de ce se pune punct. La întâlnirea de la MApN Tîlvăr le-a dat un snooker invitaților. Acuma politicienii lovesc cu manta. Tehnici înalte.

Mă folosesc de această ocazie pentru a prezenta al doilea amendament depus la  Camera Deputaților de generalul Chelaru pentru amendarea OUG 26/2024, amendament care deși nu este afișat ca document pe pagina C D, a fost înregistrat încă din data de 13.05.2026. La această oră nu  se știe când sau DACĂ  va fi discutat sau când se va înainta raportul pe acest PLx, iar întreținerea acestui mister este un semn că se ascute o nouă țeapă. Partea cea mai proastă este că este posibil ca la ascuțirea țepei să fi contribuit, asigurând materialul lemnos -sper  că inconștient- rezerviști militari.

https://www.stiripesurse.ro/armata-si-infrastructura-nu-sunt-sursa-exploziei-deficitului-bugetar_3324715.html

 

 https://in-cuiul-catarii.info/2024/05/21/clasa-politica-joaca-billiard-cu-militarii-20854

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.