vineri, 5 aprilie 2024

Ciolacu, armata și Lăpușneanu

 

 

E groasă. Ciolacu se pregătește de răzbel. Nu el personal, el personal probabil va deschide o șaormerie undeva prin țările calde, că zonele cu război nu sunt pentru el și nici pentru cei care conduc țara la ora asta. Războiul e pentru prostime. Nici Ciucă ”al nostru” nu se îndeasă, el a purtat războiul lui, și-a făcut planul.

”-Având în vedere necesitatea asigurării resursei umane pentru forțele armate, corespunzătoare atât calitativ, cât și cantitativ, pentru îndeplinirea tuturor misiunilor ce le revin, atât în țară, cât şi în afara teritoriului național, în contextul accentuării concurenței pe piața muncii, al degradării mediului de securitate regional și al tendințelor demografice nefavorabile,

– cunoscând că numărul demisiilor personalului din armată s-a dublat în anul 2021 față de anul 2020, că în anul 2022 a crescut la peste 2.700 de militari, iar în anul 2023 s-a menținut la cote ridicate, în mod deosebit în ceea ce privește soldații și gradații profesioniști, categoria cea mai afectată de creșterea inflației în anii menționați, situație care afectează îndeplinirea misiunilor și obiectivelor specifice instituției militare și care trebuie stopată în condițiile în care exigențele sunt sporite sub auspiciul tensiunilor în creștere, determinate de războiul din Ucraina,

-ținând seama de faptul că deficitul de personal militar specializat, astfel creat, nu poate fi acoperit imediat, ci necesită un anumit timp de pregătire, care în unele cazuri poate depăși un an, întrucât piața forței de muncă nu oferă resursă umană calificată pentru profesia militară, ”

Guvernul struțo-cămilă PSD = PNL după ce a încercat să ”miluiască” ca să nu zic mituiască tineretul credul cu ordonanța Bayraktar, oferind sporuri sporite și grade care depășesc valoric de 10 ori sumele încasate de actualii rezerviștii proveniți din cariera militară, pentru a-i determina să facă o ”pasiune ” pentru haina militară, dar cu condiția să semneze un contract pe 5 ani cu moartea, a trecut la partea a doua, al doilea pas, înlesnirea intrării în ”sistemul militar. Au realizat unii oameni că chiar dacă unii dintre ”tinerii”de azi, amețiți de droguri și promisiuni ar dori să se înroleze, nu o pot face pentru că nu îndeplinesc condițiile prevăzute de statut. Și atunci au decis guvernanții, cu acordul purtătorilor de caschetă din MApN,  să modifice condițiile de admitere și acceptare în armată, condiții care acuma  sunt ”varșoviste” și împiedică tineretul să se ”joineze” cu armata. Și uite așa se împușcă doi iepuri, se ”actualizează” și statutul cadrelor militare și se și oferă un ”spectru mai larg de selecție” dând voie oricărei loaze care posedă o formă rotundă între urechi dar merge și pătrată, să intre în armată.

Așa prevede noua ordonanță de urgență pe care Guvernul României o votează pe data de 28.03.2024, pentru modificarea și completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, aflată pe lista de lucru a ședinței de guvern.

Ciudat este că unul din obiectivele ordonanței este, citez, ” necesitatea asigurării resursei umane pentru forțele armate, corespunzătoare atât CALITATIV, cât și cantitativ…”. Cum cred ei că asigură calitativ resursa umană când citind toate modificările propuse constați că se urmărește coborârea standardelor, lungirea vârstei de admitere până la senectute, ceea ce va face ca ”noii recruți” să aibă vârsta și abilitățile unui sexagenar?  Este adevărat, aceste modificări merg mână în mână cu ridicarea vârstei de pensionare și nu m-ar mira să se ajungă și la ridicarea vârstei de trecere în retragere la 85 de ani. Frontul din Ucraina, menționat de nenumărate ori în motivarea acestei Ordonanțe, are nevoie de carne de tun. Macropoleon, vuvuzeaua firmelor de armament euro-atlantice împinge statele europene spre declanșarea unui război mondial promițând sprijinul Franței așa cum l-a promis și SUA. Pănă să vină acest sprijin, țările vecine Ucrainei, dacă fac prostia să se implice, vor avea soarta suratei de mila cui plâng acuma înfometându-și cetățenii. Apoi când va trebui să intre și ei, mai marii Europei în luptă, vor găsi soluția pașnică și se vor grăbi să ajute la ”reconstrucția” adică ocuparea teritoriilor distruse.

Să revin însă la ordonanță. Pentru a demonstra ”calitatea” pe care o vizează modificările aduse Statutului Cadrelor Militare de către această Ordonanța, iată două exemple:

  • 1. La articolul 36 alineatul 1, litera c^1) se modifică și va avea următorul cuprins:„c^1) absolvenți cu diplomă de licență ai instituțiilor civile de învăţământ superior sau absolvenți ai anului IV de studii din cadrul instituțiilor civile de învăţământ superior cu durata studiilor mai mare de 4 ani, școlarizați pentru nevoi ale instituțiilor de apărare, ordine publică și siguranță națională, în condiții stabilite prin ordin al conducătorului instituției;

Art. 36 se referă la proveniența ofițerilor și punctul prevedea : c^1) absolvenți cu diplomă de licență ai instituțiilor civile de învățământ superior, școlarizați pentru nevoi ale Ministerului Apărării Naționale și în condițiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale;

Unde e calitatea aici? Diferența dintre vechiul articol și cel nou este că acuma pot fi făcuți ofițeri și studenți în ultimul an de studiu, dacă scolarizarea este peste 4 ani, sau mai mult. Cu alte cuvinte, UNUL CU STUDIILE NETERMINATE. S-a ”ridicat ștacheta” până la genunchiul broaștei. Nu e așa că vorbim de o nouă calitate?

Nici la subofițeri lucrurile nu stau mai rău. Articolul 40 alineatul 1, litera e) a fost modificat după cum urmează: subofițerii în activitate provin din

 „e) soldați şi gradați profesioniști în activitate, în rezervă sau cu statut de rezervist voluntar, absolvenți ai studiilor liceale cu diplomă de bacalaureat sau postliceale ori superioare, corespunzătoare specialităților militare și ai cursului de formare a subofiţerilor, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale;”

În forma veche nu erau incluși absolvenții de liceu DOAR cu bacalaureat, decât cei CU STUDII POSTLICEALE ORI STUDII SUPERIOARE. Deci din nou ”s-a ridicat ștacheta” să poată ajunge toți proștii la grade militare.

Și toate astea în numele ridicării calității, așa cum prevede motivarea ordonanței încă de la primul paragraf. Asta fără să mai punem la socoteală faptul că un elev cu bacalaureat acuma este la nivelul unui elev de clasa a V-a, dacă nu mai jos, de acum 36 de ani, că diplomele  de facultate, masterate și doctorate se gsesc prin toate cv-urile analfabeților,

Toate aceste modificări scot în relief disperarea și incapacitatea guvernanților de a face față situației în care tot ei au adus țara și armata, lipsei totale de preocupare timp de 35 de ani în ceea ce privește înzestrarea, dotarea, pregătirea, încadrarea forțelor de apărare, batjocora și disprețul cu care au tratat militarii activi sau rezerviști, miserupismul și pupinturismul conducerii armatei față de sarcina lor primordială. Toți au crezut că dacă convertesc armata și sarcinile ei spre”lupta împotriva terorismului” prin Afganistan, Irak, Somalia, Mali, dacă fac pe plac partenerului strategic, o să fie bine, iar partenerul strategig și articolul 5 ne vor apăra de dușmani. Acum realizează că în fața pericolului ești singur și contezi doar pe tine. Iar guvernanții noștri sunt disperați că nu mai pot conta nici pe români, nu vrea nimeni să intre în armată, să își bage pielea în saramură pentru ei, pentru că și un absolvent de școală general vede ce s-a întâmplat cu militarii, cu rezerviștii în ultimii 15 ani în mod special și NIMENI NU VREA SĂ AIBĂ SOARTA LOR.

Toate aceste încercări de ”urgență” sunt însă inutile, pregătirea și instruirea unei armate nu se fac cu două OUG, nu e ca și cum le-ai da o sticlă de ulei și un calendar și un pix ca să vină la vot și să pună o ștampilă, aici e vorba de sânge, iar românul, oricât de prostit ar fi, sau de flămând, are niște limite.

Armata României, păstrând proporțiile, este sub nivelul celei de la începutul primului Război Mondial raportat la celelalte armate. Atunci a avut cine să ne ajute a avut de unde, ca să putem intra în Război, dar acuma datorită politicii ”înțelepte” și ”indicațiilor prețioase”, toate țările Europei și-au donat tehnica Ucrainei iar acuma tremură că vine lupul la stână și ei nu mai au câini. Dintr-o data toți s-au isterizat dar nu vrea niciunul să recunoască că ei sunt responsabili pentru situația în care se află.

Pentru starea în care a ajuns armata, pentru sabotajul constant și din ce în ce mai agresiv al procesului de apărare, toți cei care au condus țara și armata în ultimii 35 de ani ar trebui judecați. Dar cine să îi judece, cei care îi șantajează ca să își apere salariile și pensiile fără de care”justiția nu ar mai fi independentă”?

Unele state s-au deșteptat mai demult și și-au întărit propria industrie de apărare, au pus accent pe apărare și sunt cât de cât pregătiți. Ai noștri improvizează, merg în continuare pe aceleași practici defectuoase, peticesc, aruncă bani aiurea și își pregătesc zborul.  Această ordonanță este cea mai bună dovadă. Nimeni nu vrea să ia măsuri cu adevărat eficiente, pentru că asta presupune un plan bine gândit, o investiție de lungă durată, schimbarea radical, la 180 de grade a strategiei și doctrinei de apărare, măsuri sociale, economice, efort prelungit și, ceea ce e cel mai greu, oprit furtul și lichidată  corupția, iar așa ceva nu se poate, pentru că asta ar însemna sau mai bine spus presupune  dispariția clasei politice.

În România, numai un nou potop sau focul ar putea face curățenie.

Prin măsurile și modificările luate prin această ordonanță, tot ce se va reuși este”înzestrarea armatei” cu oameni de nivelul celor despre care vorbea Lăpușneanu, care cereau capul lui Moțoc și este posibil ca mai devreme sau mai târziu tocmai aceștia să ceară capul ”lăpușnenilor”.

Pentru cei interesați, iată ordonanța:

PS: Și ce credeți că urmează? Ce proiect legislativ are in transparență decizională MApN? Ce aspect al vieții militare se îmbunătățește, la ce se gândesc autoritățile? O Hotărâre a Guvernului privind modificarea Regulamentului de organizare și funcționare a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 635/2004. Guvernul are in vedere viața de apoi a militarilor, și pentru că trăim vremuri grele, acolo unde se constată (și se va constata sigur) degradarea unor morminte, reînhumarea se va face în SICRIE DE CARTON, că nu mai avem lemn nici pentru sicrie. Dar e bine, guvernul se gândește la noi, să ne fie bine, să nu fie rău.

https://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/informatie-de-presa-privind-proiectele-de-acte-normative-incluse-pe-agenda-edintei-guvernului-romaniei-din-28-martie-2024

Ciolacu, armata și Lăpușneanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.