sâmbătă, 20 ianuarie 2018

Patriotismul virtual și efectele sale


Noțiunea de naționalism (ca și cele de revoluție, libertate, democrație), are un înțeles aparte în România. Datorită interpretării, dar mai ales aplicării ”particulare” a acestor noțiuni și principii în România, am ajuns unde suntem, o țară în care membrii ambasadelor străine își dau cu părerea, dau sfaturi și își exprimă nemulțumirile cu privire la viața noastră internă declarând că ”nu vor permite” atacuri împotriva unei ordini stabilite și întreținute chiar de ei prin indicații și presiuni, asta în timp ce aceiași reprezentanți se dau în bărci la chefuri private cu infractori notorii sau  sau rupându-și pantofii la dans cu  animatoarele tocmite de șefi de partide.
Doar ca fapt divers, în țările așa zis  ”bananiere” care acum 30-40 de ani erau considerate rușinea lumii civilizate, oamenii se revoltă atunci când o firmă renumită de confecții își bate joc de populație prezentând un copil sud-african îmbrăcat cu un hanorac pe care scrie ”cea mai frumoasă maimuță din junglă”. Ei bine, ”maimuțele” s-au revoltat au devastat magazinele respectivei firme, care până la urmă a fost nevoită să își ceară scuze și a închis magazinele din toată țara. Norocul nostru că nu avem maimuțe, la noi predomină cățelușii care fac sluj, ca nicăieri în lume.
În spiritul acestei linii se înscriu și ultimele evenimente care pur și simplu decimează poliția română(și cred că nu numai), de parcă nu ar fi fost de ajuns pensionările marca Olguța sau cele care au creat ”scandalul fluturaților”. În ambele, capul de afiș îl constituie ”brăzdatul” cum i se mai spune ex- premierului Tudose care,  împins sau din proprie inițiativă, voia să preia conducerea PSD (de fapt să o dărâme pe cea existentă, ca să fiu mai realist, pentru că la noi toată lumea vrea și poate dărâma, foarte puțini vor sau pot construi ceva)  și pentru asta nici un efort nu a fost prea mare.
Supralicitarea sau împingerea în față a naționalismului virtual, de facebook, declarativ, nu s-a limitat însă la declarația lui Tudose (completată de miile de like-uri și comentarii gen ”bravo lui, în sfârșit avem un premier român, etc etc) ci s-a manifestat –tot virtual, bineînțeles- și în alt segment, care altul, dacă nu cel militar, știindu-se că militarii, prin specificul meseriei au un sentiment patriotic și o educație de profil  peste media națională. A fluturat deci pe internet un articol intitulat”Departamentul Zero preia România”, articol  preluat, retransmis de nu știu câte ori, care ne anunța că s-a format nu știu ce ”mișcare” patriotic- naționalistă, care va salva România. Mișcarea cică ar fi sprijinită de servicii, de noua generație a ”serviciilor”, toate, dar se sugerează că totuși ar fi îndrumați de câțiva ”veterani”. Se mai spune acolo -și asta ar fi marea ”găselniță”-, că în capul acestei mișcări ar fi nimeni altul decât șeful SMAp  și că Academia Forțelor Terestre din Sibiu ar fi desemnată să devină pepiniera mișcării. Se mai spune acolo în articolul scris se pare de un jurnalist numit Cătălin Tache, cum  că ”generalul deșertului” ar încerca să aplice ”modelul polonez” și că are sprijinul nu numai al serviciilor, ci și al Statelor Unite ale SUA și altor state NATO, că generalul Ciucă vrea să pună bazele unui nou partid politic supralicitând sentimentul naționalist.
Aceasta a fost bomboana pe colivă în această aberație pe care nu știu de ce au băgat-o în seamă atât de mulți români, când se vede de la două poște că e o făcătură, sau, mai rău, o încercare de destabilizare dar și un atac la instituțiile statului și în mod cât se poate de direct la Șeful SMAp. Este știut faptul că militarii activi  nu au voie să desfășoare activități politice, cu atât mai puțin să inițieze sau să sprijine mișcări politice sau subversive, așa cum se sugerează în articolul domnului Tache. Având în vedere soarta generalului Chelaru, care pentru acte mult mai blânde a fost demis de la conducerea SMG, a crede că un alt șef al SMG (devenit SMAp) ar recidiva, echivalează cu a fi idiot, sau a-l crede idiot pe cel care ar încerca așa ceva. Fără a încerca să fiu de partea cuiva sau să îl apăr pe generalul Ciucă Ionel, care între altele nu are nevoie de apărarea mea, eu vreau să clarific un lucru: acel articol este mult mai periculos decât promisiunea făcută de Tudose nu știu cui privind fluturatul, pentru că vorbește despre presupuse intenții politice și răsturnări de putere de către armată. Un astfel de articol nu mai reprezintă doar o opinie,și nici nu este o vorbă aruncată la supărare sau electorală,  pentru că acolo nu este vorba despre o pură opinie socio-politică ci de afirmații și acuze (mascate abil sub paravanul unei ”admirații) aduse nu numai unui lider militar de top ci și  unei instituții, aceea a armatei, pentru că în articol este nominalizată și Academia Trupelor de Uscat căreia ”documentatul” autor îi spune Școala Militară a Forțelor Terestre. Nu mai menționez faptul că în articol sunt nominalizate ca sprijinitoare ale  ”complotului” toate structurile serviciilor secrete românești.
Se pune întrebarea, ca și în cazul declarației celor Trei Crai Ungurieni de ce autoritățile, serviciile chiar,  nu au luat atitudine, nu au reacționat, nu au dat nici o declarație prin care să anunțe că au luat act de iminența unor acte destabilizatoare la adresa ordinii de drept și instituțiilor statului,  de atac asupra principiilor Constituției și că vor verifica veridicitatea, temeinicia celor declarate ca și sursa sau intenția acestor declarații pentru a vedea în ce măsură acestea intră sub incidența  legii 51/1991.Nu doar eventualitatea existenței unei asemenea situații intră sub incidența legii ci și acuzele aduse nejustificat unor lideri militari și instituției în sine că ar intenționa așa ceva, pentru că aceste insinuări duc la decredibilizarea armatei și se constituie în îndemnuri la săvârșirea faptelor incriminate de legea 51. În plus, tentativa se pedepsește.  Tăcerea acestor instituții ca și înmulțirea acestor ”știri” și declarații te fac să te întrebi unde sunt fabricate și cu ce scop.  Eu mă întreb, având în vedere ”studiile” și ”școlile” domnului Tudose, dacă nu cumva declarația sa privind fluturatul nu a fost chiar așa de ”hazardată” ci clocită temeinic. Nu m-ar mira, așa cum nu m-a mirat încă din prima zi acoperirea violatorului de către șefii lui, dar mai ales de băieții de la DGIPI al căror informator se pare că ar fi fost. În lipsa unei reacții din partea instituțiilor nominalizate în articolul domnului Tache se pot face orice speculații din care cea mai justificată este aceea că unele persoane din  servicii se ocupă de cu totul altceva, nu însă și de atacurile la adresa siguranței naționale.
Pentru mine este clar faptul că dacă cele scrise de domnul Tache nu sunt cercetate, înseamnă că fie instituțiile abilitate să facă acest lucru au alte preocupări și le plătim de pomană, fie totul este făcut în laboratoarele lor.  Dacă sunt cercetate și dovedite dar nu se ia nici o măsură, este  iarăși totul făcut cu complicitatea lor. Dacă sunt cercetate și nu se confirmă cele spuse de domnul Tache, atunci asistăm  la un atac asupra siguranței naționale și a instituțiilor statului, din partea celui sau celor care lansează astfel de zvonuri, iar domnul Tache trebuie să răspundă penal, pentru că aduce acuze grave, destabilizatoare la adresa instituțiilor nominalizate, a șefului SMAp și mai ales a armatei, ca instituție.
Se naște întrebarea, dacă aceste făcături sau declarații sunt simple încercări de a capta atenția sau sunt  fabricate și atunci,  cu ce scop. Da, ar putea fi fabricate,depinde însă de cine,  iar scopul  ar fi pe de o parte :
–          Exacerbarea sentimentului naționalist, provocarea de acte extremiste.
–          Decredibilizarea  instituțiilor statului și reprezentanților lor;
–          Crearea sau inducerea unei stări tensionate eventual de revoltă insinuându-se că ar fi  ”alimentată” sau asigurată de persoane sau instituții de forță;
Paradoxal, un alt scop, la fel de periculos, pentru că este la fel de manipulator,(depinde doar de cine stă la baza acestui articol și chiar a declarației premierului) ar fi tocmai acela de a liniști populația, de a arăta celor nemulțumiți că nu e cazul să facă mai mult decât comentarii pe facebook, pentru că există oameni de valoare și instituții serioase care se ocupă de tot, un fel de FNI politic.
Eu aș vrea să văd reacția acestor instituții și în locul lor aș verifica dacă nu există un punct comun între aceste două reacții  aparent patriotice.
http://www.national.ro/dezvaluiri/departamentul-zero-preia-romania-609834.html/
https://www.sighet247.ro/s/video-poezii-patriotice-la-odorheiu-secuiesc-ardealul-trebuie-sa-se-intoarca-acasa-la-ungaria/#.WlzvylQMb4U.facebook


Patriotismul virtual și efectele sale

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care posteaza comentarii sunt raspunzatori pentru comentariile pe care le fac.