marți, 9 februarie 2016

Intalnire la Parlament intre rezervisti si conducerea armatei


Marian Popa
Pe pagina Asociatiei  Romil a aparut un comunicat al presedintelui acestuei Asociatii, privind o intalnire care a avut loc vineri la Parlament, intre memnbrii acestei asociatii si reprezentanti ai FMP pe de o parte si reprezentanti ai MAPn si Parlamentari, pe de alta parte. Subiectul intalnirii l-a constituit subiectul legii pensiilor militare si oug 57. Nu intru in comentarii pe marginea celor prezentate, mai ales ca maine la Craiova are loc intalnirea cu reprezentantii MApN in mare pe acelasi subiect. Voi comenta dupa intalnire. Pana atunci va pun la dispozitie comunicatul prezentat de domnul Lt. col. Marian Popa, presedintele ROMIL .

Legea pensiilor militare de stat sau, ne interesează viitorul militarilor rezerviști!?
„Vineri 05.02.2016 a avut loc la Parlamentul României, sala ”Drepturile omului” o întrunire a reprezentanților principalelor structuri asociative ale militarilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, pe tema legislației în domeniul pensiilor militare.
Această activitate a putut fi organizată și s-a desfășurat prin bunăvoința domnului deputat, membru al comisiei de apărare, Mircovici Nicolae, general (r), la propunerea ASOCIAȚIEI RO.MIL.
La această activitate, MINISTERUL APĂRĂRII NAȚIONALE,  a avut amabilitatea de a răspunde afirmativ prin reprezentanți de seamă și mă refer în primul rând la prezența doamnei ministru secretar de stat Otilia Sava precum și la directorul Casei Sectoriale de Pensii a M.Ap.N, domnl colonel dr. LUCA CONSTANTIN
Probematica aplicării dispozițiilor Legii nr. 223/2015, departe de a fi un lucru simplu, a devenit și mai complicată prin modificarea acesteia de către guvernul actual pritr-o ordonanță de urgență și mă refer aici la OUG 57/2016.
Ca și punct de plecare, cei prezenți în sala Drepturilor Omului au ajuns la concluzia că, această ordonanță, era necesar a fi emisă de către actualul guvern, în absența unui asemenea act normativ, practic Legea 223/2015 neputând fi aplicată.
Mai departe, reprezentanții beneficiarilor acestei legi au arătat cu destule argumente că Parlamentul României, Camera Deputaților ca și for decizionar, trebuie să amendeze esențial ordonanța guvernului înainte de a-i da girul printr-o lege.
Astfel, domnul gl.bg.(rtr) Nicolae GROPAN președintele Federției Militarilor din România, domnul colonel (r) IOAN MIȘU NAON, președintele RO.MIL – filiala Craiova, domnul colonel (r) Marian Tudor, președintele RO.MIL – filiala București, ca dealtfel majoritatea celor care au luat cuvântul au arătat că, pentru inlaturarea discriminarii pensionalilor militari fata de celelalte categorii socio-profesionale, se impune urgent implementarea unei serii de amendamente la OUG nr.57/2015, printer care:
Schimbarea bazei de calcul la stabilirea drepturilor de pensie, prin luarea in calcul a veniturilor realizate in perioada aleasa ca baza de calcul.
Proporția  aplicată  bazei de calcul pentru stabilirea pensiei sa fie 80% si nu 65% cum pervede art. 40/OUG 57/2015.
Avand in vedere ca militarii sunt singura categorie profesionala care are munca nenormata fiind la ordin 24 de ore din 24 de ore, avand mai multe privatiuni, interdictii si ingradiri ale drepturilor civile, legiuitorul a prevazut in Legea 80/1995 Statutul Cadrelor militare, in semn de recunoastere, acordarea unor procente la pensie calculate conform prevederilor pentru Ordinul Meritul Militar.
PROPUNERE
Aceste procente, corespunzatoare perioadei de activitate in armata, sa se aplice la cuantumul pentru pensie calculata plafonata la 100% din veniturile aflate ca baza de calcul . In fapt aceste procente, care sunt o recunoastere a activitatii ca militar, fac deosebirea intre noi si pensionarii civili, ele trebuind aplicate peste procentul de 100% si nu folosite ca sa ajungem la acestă proporție.
In legea care aproba Statutele Militarilor sa se insereze si prevederile din Legea Pensiilor Militare (principii) care reglementeaza modul de calcul si baza de calcul.
In Legea Pensiilor Militare de Stat sa se faca precizari clare la soldații și gradații profesioniști, astfel încât principiile care se aplica cadrelor militare sa se aplice fara discriminare si acestei categorii de militari.
Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale cât și domnul deputat Nicolae Mircovici, receptivi la problemele ridicate, ne-au asigurat că, și aici aș vrea să-l citez pe domnul deputat ” vor fi promovate amendamentele care reprezintă interesele marii majorități a militarilor, pentru a avea conștința împăcată că s-a făcut tot ce este legal posibil pentru a repune în drepturi onoarea și demnitatea militarilor.”
Nu pot în final, să nu remarc atmosfera de o înaltă calitate intelectuală în care s-a desfășurat această activitate, faptul că, la discursurile pertinente, și aici l-aș aminti pe cel a domnului general Virgil Bălăceanu, reprezentanții Mimisterului Apărării Naționale au răspuns într-o manieră profesionistă desăvârșită, doamna secretar de stat Otilia Sava reușind să ne convingă de faptul că doar printr-o comunicare permanentă între minister și organizațiile care reprezintă interesele militarilor imaginea noastră a militarilor va avea numai de câștigat și, odată cu ea, bineînțeles că societatea românească va rămâne fidelă ideii conform căreia toți cei care îmbracă haina militară din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, reprezintă garantul libertăților democratice ale acestei țări, căreia militarii i-au depus jurământul de credință.
Concluzia, în curând, ordonanța 57/2015 va intra în dezbateri în Camera Deputaților.
Domnilor colegi, trebuie ca, fiecare dintre noi, în mod individual sau organizat, să ducă o muncă de convingere ”de la om la om, de la militar la reprezentantul ales în Parlament” pentru ca deputații cărora le-am dat votul și ne reprezintă interesele în Parlamentul României să susțină și să voteze amendamentele care reprezintă interesele marii majorități a militarilor, pentru a avea conștința împăcată că am făcut tot ce este legal posibil pentru a repune în drepturi onoarea și demnitatea militarilor.
Cu respect, onoare și demnitate, Președintele RO.MIL, Marian Popa”
Sursa: http://www.asociatiaromil.ro/component/content/article/37-activitati/662-legea-pensiilor-militare-de-stat-sau-ne-intereseaz-viitorul-militarilor-rezerviti.html
Intalnire la Parlament intre rezervisti si conducerea armatei

3 comentarii:

  1. Onorabil Domnule G.ral Neacsu, eu sunt un postator frecvent pe site-ul si blogurile ,,Huhurez'' si, intamplator, am aflat de Dv. si atitudinile ferme ce le aveti in problemele rezervistilor si activilor, deopotriva. Mi-a fost deajuns sa va citesc o singura data ca, apoi, sa va urmaresc frecvent postarile. Avem nevoie ca de oxigen de oameni devotati cauzei comune in care luptam, ca pe baricade, pentru drepturile noastre constitutionale! Personal, sa vaduc multumiri respectuoase pentru tot ce ati facut si faceti pentru ca abuzul de putere, atacurile criminale si nejustificate la pensiile militare sa inceteze o data si pentru totdeauna! Sunt alaturi de Dv. si va sustin neconditionat pana la capat! Si acolo, pe blogul ,,Huhurez'' se duc lupte grele impotriva sistemului abuziv, asa ca am devenit unul dintre cei mai acizi critici, pentru ca daca as face-o in ziarul la care sunt redactor, s-ar gasi destule oprelisti sa nu-mi apara opiniile incisive si neiertatoare la adresa tuturor factorilor care aduc atingere demnitatii si onoarei militare, inclusiv cu referire la mutilarile abuzive de drepturi constitutionale si legislative, in speta fiind, de data aceasta OuG57/2015, recte Articolul discrtionar si abuziv, 40! Respectuos, va urez toate cele bune cu sanatate si succese in activitatile cotidiene! Doamne, ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am si eu o intrebare, retorica....si la ce ajuta? sa ne intre in cap ce amarati suntem si vom fi???!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule,
    Sunt foarte importante problemele care au fost ridicate, mai ales problema veniturilor incluse in baza de calcul. Aici exista un aspect care va determina cu siguranta pierderi pensionarilor militari. Este dificil de stabilit care sunt cele mai favorabile 6 luni din ultimii 5 ani. Putini pensionari militari cunosc care sunt drepturile salariale actuale ale militarilor activi pe functii si grade, indemnizatiile, primele, sporurile actuale, similare, utile lor. Putini din cei in drept, cunosc cum se stabilesc soldele celor care executa misiuni in afara teritoriului, sporurile indemnizatiile si alte drepturi de care beneficiaza. Cred ca aceasta problema trebuie sa fie rezolvata prin modificarea legii, pensionarii militari trebuie sa aiba acces la date si sa fie in cunostinta de cauza atunci cand aleg cele 6 luni din ultimii 5 ani.

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.