vineri, 9 octombrie 2015

BOR o face schweizer

plecarea in misiune
Cum se face brânza şvaiţer? Se pun găurile şi se aruncă cu brânză printre ele.
Dacă trebuie, trebuie!
Bineînţeles este vorba de o glumă, dar la unii gluma s-a prins. Aud pe canalele de ştiri că BOR a decis să îl canonizeze sau să îl sfinţească pe părintele Arsenie Boca. Deşi călugării şi pustnicii nu prea au mare căutare sau trecere în faţa mai marilor bisericii ortodoxe române pentru că ei vorbesc de cele mai multe ori din convingere nu din ordinul mai marilor prelaţi, păstrându-şi cel puţin la nivel declarativ şi formal o oarecare decenţă în trai şi comportament, iată că simandicoasele feţe bisericeşti au decis să îl declare sfânt pe cel căruia oamenii deja îi spuneau de mult Sfântul Ardealului. Că a fost sau nu sfânt, că merită sanctificat sau nu, nu mă pot exprima aşa că nu pun în discuţie acest aspect, deşi unii l-ar pune şi ar spune că acesta a avut legături cu legionarii şi ca atare ar trebui trecut pe lista neagră nu pe cea a sfinţilor. Este treaba istoriei să decidă aceste aspecte, iar eu nu am date şi nici nu pot pune bază pe declaraţii sau informări date pe vremea lui Nicolski cum nu pot pune bază nici pe cele date sub vremea lui Koco.
Interesantă este însă reacţia BOR condusă de oameni la fel de aproape de organe pe cât erau şi înainte. De fapt sunt aceeaşi oameni dar cu mult mai mult tupeu şi mult mai puţină teamă de Dumnezeu. Cel mai frică le e că îşi pierd cotizanţii. Deşi este singura instituţie care suge, după cum spunea Ştefan Apetrei, şi de la vii şi de la morţi şi mai nou şi de la stat şi de la privaţi fără să dea socoteală nimănui, se pare că cutia milei îşi pierde consistenţa în ultimul timp pentru că:
– Oamenii îşi pierd încrederea în instituţia bisericii pe măsură ce în presă apar tot mai multe cazuri de feţe bisericeşti dedulcite la păcate mirene;
– Cei care puneau câte un bănuţ fie el şi mic în cutia milei au ajuns la un prag de sărăcie la care nu îşi mai pot permite să scoată de la teşcherea nici măcar cât să pună pe ochii morţilor;
– Cei care s-au îmbogăţit şi au posibilitatea să „ajute” Biserica, nu au nici o legătură cu cele sfinte, preferă să trimită banii în alte „sanctuare” sau în buzunarele altor oameni îmbrăcaţi în negru, care măcar le pot garanta libertatea pe pământ, care este mai aproape decât fericirea în ceruri.
„Sfânta” comisie
Aşa că iată, pentru a recuceri enoriaşii şi a arăta că sunt  aproape de cererile şi doleanţele celor prea-repede muritori de rând, bărboşii din mersane au decis să îşi îmbunătăţească imaginea şi să facă pe placul prostimii declarând că au decis să îl canonizeze pe Arsenie Boca. Este adevărat, nu prea le cade bine asta, pentru că acesta nu a fost unul din cei care să fi pus prea mare preţ pe apropierea de mai marii din capul bisericii, nu le-a umplut conturile şi nici nu s-a rugat prea mult pentru bunăstarea lor, dar interesul poartă fesul. „Proşti, dar mulţi” ar fi spus Alexandru Lăpuşneanu care măcar a avut curajul să recunoască ce gândea deşi se popise şi el. Deci „de dragul” prostimii, şi într-un elan populist mai mult decât necesar, BOR a anunţat că acceptă deocamdată la nivel declarativ ideea ca Arsenie Boca să fie canonizat. Pentru că BOR este totuşi încă parte a spiritului românesc, nu ştiu pentru cât timp însă, şi declaraţia prea-prefăcutelor feţe bisericeşti este plină de speranţe dar atât. După tradiţionalul tipic românesc, când vrei să ucizi o idee sau un proces, formezi o comisie indiferent cum se numeşte ea, departamentală, ministerială, parlamentară, sau ecumenică. Exact asta au decis şi reprezentanţii BOR care prin gura unor episcopi anunţă că  “Episcopia Devei şi Hunedoarei va constitui, până la sfârşitul acestui an, o comisie specială, formată din teologi şi ierarhi, care se va ocupa de canonizarea părintelui Arsenie Boca, deoarece Mănăstirea Prislop, unde se află mormântul lui Arsenie Boca, este pe teritoriul episcopiei noastre. Procesul de canonizare este unul îndelungat, nu ştim cât va dura, pentru că e nevoie să fie strânse dovezi, mărturii despre viaţa şi faptele acestuia. Sperăm ca această comisie să îşi înceapă activitatea la începutul anului viitor”.
BOR între Dumnezeu şi Beria
Alles klar dass comisionar? Deci nene, noi vrem, dar asta durează, aşa că aveţi răbdare şi tutun.. adică iarba dracului. Pe de altă parte, chiar dacă este un proces lung, nu este sigur ca va fi şi pozitiv, pentru că, nu e aşa, deocamdată nu avem nici.. găurile, adică minunile ca să aruncăm cu praf sfinţit şi tămâie printre ele. Cu alte cuvinte mai marii mincinoşilor din România anunţă că vor să îl sfinţească, dar nu au motive. Păi atunci, de ce au decis asta? Mie mi s-ar fi părut normal să fi avut mai întâi dovada minunilor, adică a faptelor sfinte şi abia apoi să vorbim despre sfinţirea făptuitorului. La modul cum lucrează BOR acuma mi se pare că este mai aproape de Beria, cel care spunea “daţi-ne  numele, că de dosar ne ocupăm noi” decât de Dumnezeu care spune “crede şi nu cerceta”. Dacă aşa se face sfinţirea în România atunci nu o să mă mire dacă mâine-poimâine o să se declare că Băsescu a fost şi el propus pentru canonizare pentru că a făcut  mai multe minuni,  a făcut să dispară o flotă, apoi o ţară,  fără nici o urmă, ca să nu mai vorbim de dispariţia dosarului de securitate. În plus, iată este gata de înfăptui  o a doua minune, este gata să reapară în faţa românilor deşi mulţi  îl declaraseră decedat.. politic şi puteau să jure că nu se va mai ridica.  Asta da minune şi iată că un alt “sfânt”, Santa Klauss îi dă tot sprijinul la reînviere. Doamne apără şi păzeşte!
“Trai nineacă pe banii babacii!”
Eu spuneam mai demult că nu cred în coincidenţe. Când este vorba de Biserica din România, de conducerea acesteia şi de marea majoritate a prelaţilor nu cred nici în minuni, nici măcar în simple  fapte creştineşti. Îmi e teamă că toate aceste declaraţii sunt praf aruncat în ochii sărăntocilor,  o simplă acţiune de PR pentru că o acţiune serioasă ar fi fost demarată numai după ce ar fi existat temelia,  baza, ca să nu spun dovezile, că intenţia este reală. Nici nu vreau să mă gândesc câte vizite de documentare, câte călătorii de studii, câte chiolhane pe la locuri ferite de ochii “neiniţiaţilor” se vor face şi cu ce cheltuieli, în 2-3 ani cât va dura strângerea datelor şi cât de suspendată va rămâne acţiunea, mai ceva ca străzile lui Oprescu. Nu m-ar mira să aud că primul ministru a mai dat o dată banii din fondul de urgenţă al guvernului prea – prefăcutelor feţe bisericeşti pentru a căuta minunile lui Arsenie Boca, cu acelaşi efect ca şi vizitele lui Jiji la Muntele Athos. Bineînţeles că ştirea va face înconjurul televiziunilor pline şi ele de răspopiţi, unii din ei cu dosare de pedofilie, care vor sări să răspundă prezent la acţiunea de re-branduire a boracilor. Câtă făţărnicie.
PS: Ultima glumă:   deşi lumea cotroceană vorbeşte despre debarcarea sa, domnul Ponta se ţine de glume, declarând că “România nu va pune la graniţe armata, nici câini, nici garduri, nici tancuri..“
Păi domnule Ponta este normal să nu pună, pentru că nu are, de unde păcatele lui Oprea  să pună?  Hai că aveţi haz zău, m-aţi făcut să râd cu lacrimi.

BOR o face schweizer

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.