miercuri, 7 august 2013

Ministrul Dusa a invatat sa bata din calcaie - 1

lup in blana de oaie
Când a luat în primire Ministerul Apărării Naţionale domnul Mircea Dusa declara: “Este o onoare pentru mine să păşesc astăzi în această instituţie fanion a României, o instituţie în care, după Biserică, românii au cea mai mare încredere, o instituţie care de-a lungul sutelor de ani s-a pus în slujba poporului român, pentru ca el să fie astăzi un stat naţional, unitar. Sigur că atunci când vii într-o asemenea instituţie, eşti emoţionat pentru că vezi în faţa ta oameni care-şi pun în slujba ta priceperea lor”.

Emoţionat de marea caschetă pe care o primea pe cap, domnul Dusa uita că de fapt armata la ora aceea se afla înaintea Bisericii în ceea ce privea încrederea populaţiei, probabil însă că fusese la o ghicitoare că tot se poartă în lumea bună şi i se spusese că după ce o va prelua domnia sa, armata va ajunge sub biserică.

Ardelean din ceia care nu îşi calcă cuvântul, domnul Dusa a promis multe, poate chiar mai multe decât putea face, dar privind aşa cât de convins vorbea, ai fi crezut că crede şi el ce spune. Este adevărat că primea un minister care atârna foarte greu în politica externă a ţării, cu multe probleme, multe cereri de toate felurile. După reformele lui Oprea şi controalele lui Dobriţoiu, Dusa trebuia să se facă că continuă sau concluzionează Auditul cerut de Dobriţoiu dar şi să îl facă scăpat pe naşu lu dom premier de spectrul căsuţei cu zăbrele aşa cum se cam iţea din declaraţiile privind afacerea “pensii militare”. Sarcină foarte grea, domnul Dusa era convins că este prins între ciocan şi nicovală, între Auditul lui Dobriţoiu care acuma era Preşedintele Comisiei pentru Apărare din Senat şi Oprea care era viceprimministru fără portofoliu, adică fără treabă, dar cu atribuţiuni adică dreptul de a se băga în interne şi apărare. Întrebat cum va împăca şi capra şi varza, domnul Dusa viteaz şi ocoş declara că nu are treabă nici cu Oprea nici cu Dobriţoiu, el este Dusă şi Armata nu are alt ministru. Woooow. Cât pe ce să lăcrămez. Ce a făcut şi face domnul Dusă la armată? Păi să contabilizăm:

- Multe vizite, multe declaraţii, multe promisiuni, multe plecăciuni. Una din declaraţii merită menţionată, pentru a se nota atunci când oamenii vor începe să fie daţi din nou afară din armată: “… procesul de restructurare a Armatei nu va presupune şi o nouă restructurare de personal. Fac aceasta precizare în primul rând pentru militarii romani: restructurarea nu înseamnă restructurare de personal. Restructurarea înseamnă operaţionalizarea unităţilor militare, astfel încât să putem îndeplini toate misiunile, fie că este vorba de misiuni terestre, aeriene sau navale. Armata Romană a fost restructurata din punct de vedere al personalului. Cunoaşteţi ca Armata avea vreo 350.000 de oameni, în condiţiile în care serviciul militar era obligatoriu, şi în momentul de fata are între 80.000-90.000 de oameni, conform obiectivelor şi angajamentelor pe care ni le-am asumat atunci când am intrat în NATO”- declaraţie dată la Bistriţa.
- S-a dat cu supersonicul;
- A declarat la Craiova că nu este cârpaci şi nu va aproba o lege reparatorie pentru pensionarii militari afectaţi de revizuirile lui Oprea spunând că el doreşte o nouă lege a pensiilor ocupaţionale de stat pentru militari, care va fi aprobată în stagiunea parlamentară care tocmai s-a încheiat, dar până la urmă a luat acul şi aţa din mâinile lui Oprea şi a trecut la astupat găuri în postav;
- A reuşit să aducă în ţară „trupurile neînsufleţite ale cadavrelor celor decedaţi în accidentul din Muntenegru”;
- A reuşit să facă din cal măgar şi din Ziua Drapelului, zi de doliu sărbătorind Drapelul Naţional în bernă;
- A dat-o în bară cu ocazia revenirii lui Hayssam declarând când că “aducerea lui Omar Hayssam în ţară este o misiune importantă a instituţiilor statului, care şi-au făcut datoria” lăsând să se înţeleagă că printre acele instituţii ale statului se află şi armata, aşa cum declarase primul ministru. Apoi după ce Băsescu a declarat că România a efectuat o acţiune neautorizată pe teritoriul altei ţări, domnul Dusa nu mai laudă atât de mult acţiunea de aducere în ţară a lui Hayssam şi spune doar că “armata romană nu întreprinde acţiuni ilegale”sau “armata romană nu întreprinde acţiuni ilegale”Şi ca să lămurească şi mai bine subiectul întreabă la rândul său: “Credeţi că armata are astfel de misiuni?”Chiar domnule Dusa, cine poate răspunde la întrebarea asta dacă nu ministrul apărării?
- Şi pentru că a devenit expert în gafe, a mai dat una, dovedind că ştie să mute pârghia la foc automat. Miercuri, 31.07.2013, domnul Dusa ne spune” pe şest” la una mică, piteşteană: “Să ştiţi că este foarte necesar să achiziţionăm avioanele pentru că aproape zilnic spaţiul aerian al ţării este forţat, probabil n-ar trebui să vă spun asta, de avioane care nu sunt identificate sau care nu au aprobare de survol şi în acel moment suntem nevoiţi să ridicăm în aer avioanele de vânătoare cu procedurile de somare pentru ca acele avioane să iasă din spaţiul de survol al ţării”. Nu trece mult şi câinele acela care era cât un bou, ajunge cât un viţel: “Eu n-am vorbit de ameninţări, eu am vorbit de faptul că s-au apropiat de spaţiul aerian al României, nu au aprobare de control, iar în acel moment ridicăm avioane militare şi efectuăm proceduri de somaţie”, declară acelaşi ministru şi nimeni altul. După încă câţiva paşi pe Podul Minciunilor, ministrul apărării face din vital un câine mai mare, un dulău:”Nu este corectă informaţia. Am spus că aviaţia militară asigură securitatea spaţiului aerian al ţării. Am precizat că există cazuri când avioane se apropie de spaţiul aerian al ţării, care nu au aprobare de survol şi atunci se urmează procedura.” În final aflăm că dulăul a devenit un căţel:
“(…) Probabil că am formulat greşit, probabil că eram în mijlocul mulţimii. (…) Nu este vorba de avioane militare, este vorba de aparate de zbor. Se întâmpla destul de frecvent. Nu sunt pericole” Apoi dragă domnule Dusa, dacă nu e nici un pericol şi nu este vorba de avioane militare şi dacă acestea nu au intrat, doar s-au apropiat de spaţiul aerian al României, DE CE NU TREBUIA SĂ SPUNEŢI? Domnule Dusa, armata nu este ministerul marilor realizări pesederiste, este un minister serios care nu prea acceptă astfel de “jocuri de imagine”.
- Şi de la glume, bâlbe, şuşanele, să trecem la probleme mai serioase. Spuneam că după ce s-a dat cocoş, că domnia sa este ministru şi nu îi suflă în ciorbă nici Oprea nici Dobriţoiu, domnul Dusa o lasă jos că măcăne. Să vă spun drept când l-am auzit spunând că dânsul este ministru, nu altcineva, mi+am amintit de anecdota cu „bărbatul” care striga cu glas tare să audă vecinii că la el în casă face ce vrea:”.. femeie înţelege odată pentru totdeauna, că la mine în casă fac ce vreau, poţi să ţipi, să plângi, să pleci la mama, nu mă îndupleci. Aşa că nu mai insista, nu ies de sub masă orice ai face „. Cam aşa l-a pus la punct şi domnul ministru, pe domnul viceprim ministru pentru că deşi la începutul mandatului declara că nu face cârpeli, la insistenţele şi iniţiativa lui Oprea care a introdus un proiect de lege în parlament privind pensiile scăzute prin revizuiri. Acum, dacă cineva crede că Oprea nu mai putea de grija pensiilor scăzute prin deciziile de pensionare arbitrar calculate, este un mare naiv. Nici vorbă, nu asta ăl durea pe Oprea, ci miile de procese pe care le avea ministerul cu pensionarii şi lucrurile care ar fi putut ajunge în instanţă dacă vreun judecător mai scrofulos ar fi cerut o scurtă expertiză privind modul de calculare a pensiilor şi cine se face vinovat de umflarea unora sau scăderea altora. Asta dorea să evite domnul Oprea care oricum tremură ca nu cumva cineva să întrebe, dar unde sunt măsurile luate în urma Auditului? Şi atunci a făcut pe dracu în patru să dea această lege 241/2013 care este mult mai importantă pentru el decât pentru pensionari. Este importantă pentru că în expunerea de motive, este trecut negru pe alb, aprobat, parafat, promulgat, publicat că vina pentru calcularea „greşită” a unor pensii se datorează „distrugerii unor arhive şi deteriorării acestora „. http://www.dcnews.ro/wp-content/uploads/2013/03/Expunere-de-motive-cu-semnaturi.pdf Tare, cum ar spune un puşti din ziua de azi, foarte tare. Păi înarmat cu această lege, domnul Oprea de acum se poate prezenta în faţa oricărei comisii, Audit, judecătorii şi dovedi că „legea spune că nu Oprea sau subordonaţii săi sunt de vină pentru aplicarea procesului revizuirii, ci lipsă unor date, lipsă cauzată de pierderea sau distrugerea, deteriorarea unor documente, de care nu se fac vinovaţi cei care au calculat pensiile. În acest fel Oprea s-a apărat şi pe el şi pe cari care i-au aplicat aiurea ordinele şi indicaţiile. Ei bine, pe Oprea îl pot înţelege că a urmărit acest lucru, dar Dusa, ce interes a avut? Nu spunea domnia sa că nu cârpeşte, nu spunea dânsul că nu îi suflă în ciorbă nici Dobriţoiu, nici Oprea? Păi din câte văd eu domnul Dusa a învăţat să bată din călcâie şi să spună „să trăiţi, am înţeles!”. Mândru tare ardeleanul ăsta, nu am ce zice.

- Şi ca să facă treaba până la capăt şi să îl sigure pe Oprea că procesele împotriva celor care şi-au bătut joc de pensionarii militari vor fi scoase de pe rol, domnul Dusa, cu un exces de zel demn de o cauză mai bună, se zbate şi scoate pe piaţă ultimă armă, cea care în mediul politic funcţionează fără greş: Şantajul. Gândind domnia sa că legea cu ale ei expuneri de motive nu e suficientă, vrea să se asigure că „nesimţiţii” ăia de pensionari nu vor mai face probleme ministerului şi domnului Oprea, aşa că dă ordin să se trimită pensionarilor o scrisorică prin care sunt „rugaţi” să „menţioneze” că renunţă la procesele pe care le au intentate împotriva celor mai sus amintiţi, dacă vor să li se eficientizeze şi urgenteze demersurile administrative şi juridice pentru repunerea în drepturi. Şi dă domnul Dusă şi un termen, de 30 de zile, timp în care pensionarul trebuie să decidă dacă vrea să i se urgenteze REPUNEREA ÎN DREPTURI sau vrea să aştepte până ce îi vine rândul la groapă. Domnule Dusa, v-aţi întrecut pe sine. Asta zic şi eu independenţă, nu e aşa că nu aveţi nici o treabă cu domnul Oprea? Nu e aşa că dragostea de oameni v-a făcut cârpaci şi preş la uşa domnului Oprea? Nu e aşa că această ultimă găselniţă cu eficientizarea vă aparţine, nu e aşa că nu v-a cerut nimeni să îi presaţi pe pensionari să renunţe la procese? Nu e aşa că sunteţi un bărbat adevărat şi nu ieşiţi de sub masă dacă nu vreţi? Mă opresc aici cu întrebările, mai am şi altele, vor veni într-un alt articol, ceva despre pensionări, restructurări, cum spuneaţi dumneavoastră la Bistriţa, dar şi despre politizarea armatei şi „promovarea” unor amici buni ai domnului Oprea.Va fi interesant de vazut cum vedeţi dumneavoastra reformele în armată, la ce vă refereaţi când vorbeaţi la Bistriţa despre restructurare, cine este marele beneficiar al restructurării şi cum se „civilizează”armata cu terenuri şi funcţii cu tot. Vă las acum, să nu vă stric concediul. Concediu plăcut domnule ministru Dusa! Dacă sunteţi la mare, vă recomand un costum de baie cu model de leopard. Se poartă. Se pare că orice mâţă politică se crede leu sau leopard.
P.S. Domnule Duşa, aveţi în trustul de presă oameni care vă pot învăţa cum să daţi declaraţiile, ce să spuneţi să nu vă mai faceţi de râs în faţa lumii şi prin dumneavoastră Armata. Vă rog eu, mai ascultaţi şi ce vă sfătuiesc ei din când în când. Staţi mai puţin în faţa televizoarelor că iar mai faceţi vreuna. Mâine o să spuneţi că apele teritoriale au fost încălcate de nave necunoscute, dar de fapt nu au fost încălcate, au doar străbătute, dar nu pe deasupra ci pe dedesupt. Aveţi grijă, nu avem decât un submarin, să nu cumva să spuneţi că aplicăm procedurile standard şi scufundăm submarine aşa cum ridicăm avioanele.

 oglinda fermecata
 Las cititorilor plăcerea de a descifra pe cine reprezintă cele două fotografii care încadreazză articolul (era cât pe ce să spun armata română)

Ministrul Dusa a invatat sa bata din calcaie -  1

2 comentarii:

  1. "in limitele decentei,bunului simt,respectului reciproc",numai pentru cei care-ti citesc elucubratiile,dar nu si pentru tine?Deci tu cu "harjoneala",noi cu decenta! Asa e acum la moda :eu sunt buricul ,voi faceti ce va spun eu! Draga domnule,daca te-ai autoabonat la blogul nostru ,infiintat si gestionat cu efortul si banii nostri,cine esti tu sa te insinuezi in mijlocul nostru public si cu tupeu basist sa pui si conditii .Ia vezi-zi tu de treaba ta si otraveste-ti blogul tau personal ! Gh. Stanciu Bucuresti

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule Stanciu,
      Ati visat urat si v-ati trezit cu fata la cearceaf, sau ce s-a intamplat cu dumneavoastra? Despre ce harjoneala vorbiti, pe cine nu am respectat eu, unde am fost eu indecent, dar mai ales unde m-am insinuat eu? Dupa cate vad dumneata te+ai insinuat aici si vorbesti in dodii, fara noima. Trage aer in piept, numara pana la 10 apoi asterne usor pe hartie tot ce te doare, cu subiect si predicat: cine, cand, unde,cum, cu cine, cu ce, pentru cine, pentru ce, ce ? Apoi discutam. Recomand ceaiul de roinita :

      Ștergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.