luni, 30 septembrie 2024

S-A STRIGAT BINGO(1)

 

Capra camaradului, și dacă e râioasă, tot e mai frumoasă

Dupa succesul de box office „Artista, solda de grad şi pensionarii” spectatorii sunt anunţaţi de profeţii strategiilor militare că urmează o continuare, „Luminiţa, tunelul şi actualizarea”. Din păcate regizorul politic şi guvernamental nu confirmă, filmul care va apare pe ecrane va fi „Toamna reducerii cheltuielilor” iar pentru perioada imediat ulterioară alegerilor se filmează deja la „Iarna pensionarilor militari”. Între timp inechităţile din sistemul de pensii militare se menţin, orice măsură insuficient gândită va conduce la discrepanţe şi mai mari. E greu de crezut că problemele de sistem nu sunt cunoscute de factorii decidenţi, prin urmare acceptarea tacită a acestor inechităţi reprezintă în fapt politica reală privitoare la sistemul de pensii militare. Cei implicaţi în bătăliile electorale de toamnă-iarnă vor aborda cu „compasiune” necazurile militarilor pensionari şi vor promite rezolvarea- dacă sunt în foame de potenţiali votanţi. Sau vor evita subiectul, dacă sunt la butoanele votului. Pensionarul militar e  uşor de dus cu preşul (amintesc doar povestea cu „pensiile militare NU sunt speciale” care după finalizare a transformat pensiile militare în CELE MAI SPECIALE PENSII meritând să fie cele mai supraimpozitate). Başca faptul că internetul e plin de impostori –chiar beneficiari de pensii militare, care vând iluzii imposibile juridic dar care gâdilă plăcut orgoliul naivului pensionar. De „specialiştii” diferitelor asociaţii nu mai vorbesc, neştiinţa şi neputinţa lor e dovedită demult. Soluţia resetării printr-o nouă lege a pensiilor militare e o chestiune inabordabilă postelectoral mai ales în condiţiile  în care austeritatea bugetară va fi sloganul politic al următorilor ani.

Pînă atunci vă propun să ne întoarcem la starea de fapt a pensiilor militare, cu date şi situaţii concrete. O mai bună înţelegere a evoluţiei aplicării L223/2015 aşa cum a fost ea completată şi modificată, trensformând-o într-o lege cu aplicare NEUNITARĂ şi mai ales INTERPRETABILĂ în defavoarea beneficiarilor, poate va mai reduce din folclorul facebucist care generează anumite fricţiuni cu privire la avantajele unora în detrimentul altora. Sigur, aspectele de FORŢARE A OBŢINERII UNOR PENSII MILITARE EXTREM DE MARI sunt prezente în toate perioadele analizate. Subiectul prezentei analize este aspectul MEDIU, ponderat, pentru că acela reprezintă caracteristica reală a evoluţiei. Şmecheri şi profitori de sporuri au existat, există şi vor exista pentru că legea e prost  construită  lăsând spaţiu de manevră pentru cei care pot sau care au o relaţie care poate.

Multe efecte „ciudate” sunt produse în mod evident de cel putin două modificări legislative deloc armonizate juridic cu prevederile legii initiale. Cea mai nepotrivită şi care provoacă cel mai mare haos este abrogarea ACTUALIZĂRII pensiilor militare, operaţiune care avea efecte profund modelatoare a inechităţilor de cuantum ce puteau interveni în evoluţia în timp e elementelor utilizate pentru calculul pensiei militare. Dacă vreunul dintre cei care au provocat dispariţia actualizării s-ar fi priceput la pensii militare ar fi introdus inepţia cu limitarea pensiei nete la salariul net din care provine, CU PĂSTRAREA articolului 60 privitor la actualizare. Nici vorbă de aiuritoare şi nesuportabile costuri bugetare ca urmare a modificării soldelor activilor. Prima actualizare după cea din L152/2017, însoţită de limitarea la net nou introdusă, NU ar fi aruncat bugetul în aer! Mai mult, pierderile indexărilor anuale în faţa oricărei actualizări ulterioare- şi au fost majorări salariale în fiecare an, iarăşi nu ar fi condus la cheltuieli semnificative. Astăzi nu ar mai fi chiar atît de mare prăpastia între pensionarii de dinainte de OUG 59/2017 şi cei de după, inechităţi vizibile existînd şi în cadrul celor două categorii. Paradoxul e că această situaţie hilară nu poate fi rezolvată decât printr-o ACTUALIZARE. Altfel pensionarii militari rămân blocaţi definitiv, impărţiţi în cei de dinainte şi cei de după. Şi orice modificare legislativă privitoare la cuantumul pensiilor militare va avea efecte diferite pentru pensionari, după cum sunt plasaţi temporal înainte sau după OUG 59/2017. Ca să nu vorbim vorbe, vă supun atenţiei o situaţie parţială:

Date publice furnizate de M.Ap.N. la solicitare

Toate inechităţile din sistemul pensiilor militare sunt cunoscute şi pot fi argumentate cu date concrete. Ceea ce împiedică rezolvarea acestora este lipsa de interes manifestată de actorii politici. Nu există nici măcar o forţă politică care să apere demnitatea militarilor. Ei, militarii, după ce o viaţă întreagă au avut interdicţie de a se manifesta sau implica politic, nu reuşesc să găsească soluţia revenirii importanţei profesiei de militar pe treapta de recunoaştere socială pe care o merită.

Austeritatea s-a întors în România. Dar mai pe tăcute, că e an electoral. Reacţia celor aflaţi în funcţii politice la valul de nemulţumiri ale pensionarilor publici care nu au primit nimic la trecerea pe noua lege  ar trebui să reprezinte o lecţie de învăţat. Orice „scandal” în această perioadă este neplăcut politic şi doare mai tare. Problema  pensionarilor militari este că nici un scandal mai de doamne ajută nu pot provoca. Nu, militarul nu reacţionează ca „ţivilul neinstruit”, el  luptă pentru onoare şi dreptate prin mijloace idealiste. Don Quijote de la Mancha este depăşit!

 https://in-cuiul-catarii.info/2024/09/03/s-a-strigat-bingo-i-21099

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.