duminică, 28 ianuarie 2024

Armata, pensionarii militari si „prietenii”lor – III

 

Situatia la inceput de an

Anul 2024 ar putea fi un an crucial pentru militari, nu numai ai Romaniei, nu doar rezervisti, ci si activi si nu doar prin prisma conflictelor mai vechi si mai noi, din care nu poate lipsi situatia din Marea Rosie, atacarea Yemenului si posibila implicare dar si divizare a lumii arabe, cu efecte si asupra celuilalt conflict din Gaza. Nimeni nu doar din Romania, dar nici din Europa si intreaga lume, nu poate privi nepasator la escaladarea actiunilor militare cu sau fara acoperire,  din diferite puncte ala globului, care risca sa se transforme intr-un conflict generalizat. Cand dai foc in diferite locuri sau puncte ale unei paduri, din orice parte ar bate vantul acestea se vor apropia unul de altul si vor forma unul singur, imposibil de controlat sau stins. La ora aceasta Planeta este o imensa padure plina de uscaturi si la propriu si la figurat, cu incendii mai mici sau mai mari in diferite puncte, care insa risca sa se contopeasca.

           Revenind la Romania, constatam ca iese fum din toate ungherele, dar focul inca nu s-a aprins. E suficienta o scanteie ca intreaga tara sa ia foc e de ajuns un cap sec care sa impinga Romania in razboaie care nu ii apartin caci oamenii cu bricheta stau in locuri confortabile in diferite palate, Cotroceni, Victoria, Palatul Parlamentului. Atitudinea lor fata de armata este criminala, inconstienta si dezastruoasa dar se comporta de parca nu ar sti, nu ar realiza sau nu i-ar interesa ce se intampla cu Tara si apararea ei. Acordarea pe hartie, la Aparare  prin bugetul pe anul 2024 a unui buget crescut cu 45%  fata de anul trecut, nu inseamna ca maine suntem apti pentru razboi si nici macar ca acesti bani vor face cariera militara mai atractiva si vor umple cele 60 de procente lipsa din personalul activ al MApN. Toata lumea stie ca acesti bani vor intra in buzunarele samsarilor de tehnica militara din Statele Licurici, care de fapt sunt piromanii Planetei si singurii care vor avea intotdeauna profit de pe urma razboaielor. Numai guvernantii Romaniei se fac ca nu stiu asta si incearca sa ne abureasca cu „grija fata de armata si aparare” desi ei dau banii azi, iar tehnica pentru care cheltuie miliardele de euro ajung in tara peste ani de zile cand focul va fi parjolit totul, sau sunt deturnate ca ajutor militar  catre dusmanii traditionali.

Recent presa militara, intr-o incercare de PR,  ne informa ca una din unitatile armatei doreste sa isi mareasca (sau mai corect spus reintregeasca) efectivele si facea apel la amatorii care vor sa devina „profesionisti”. Cu ce ii ademenea armata pe posibili  doritori? Citez din textul promotional: „Unul dintre punctele forte ale unităţii este posibilitatea de a participa la misiuni externe.” Deci principala oferta este posibilitatea de a pleca pe meleaguri straine si de a veni acasa intr-un sicriu inchis, plin de mandrie ca ai aparat pamant si interese straine. Asta spune totul despre grija fata de militarul roman si ce doreste de la el conducerea armatei, a tarii si a NATO.  De ce nu este imbiat cu apararea granitelor? Simplu, pentru ca apararea granitelor este mai prost platita, nu intereseaza pe nimeni. Stiti ce e ciudat? Ciudat este ca si plata pentru PARTICIPAREA LA MISIUNI  IN AFARA GRANITELOR ESTE PLATITA DIN ACELASI BUGET, NATIONAL, NU DE TARILE IN CARE PLEACA MILITARII ROMANI, SI ATUNCI MA INTREB DE CE NU SUNT PLATITI LA FEL SI CEI CARE APARA GRANITELE TARII? Mai rezulta de aici ca o parte din cei 45%  in plus la buget vor pleca drept recompensa catre cei care pleaca sa lupte pentru interese straine, nu se acorda celor care apara tara. De ce ? Pentru ca politicienilor le-a intrat in cap ca daca Romania va fi atacata, va fi aparata de articolul 5. Ei nu vad ce se intampla in Ucraina, care desi nu e tara NATO, a primit din partea SUA si UE  mai multe juraminte de credinta dar si sprijin financiar si tehnic militar decat orice tara NATO, dar oficial, NICIUN MILITAR CARE SA O APERE, caci oficial in afara de mercenarii din toate tarile  si armatele posibile, ademeniti cu bani de guverne si licurici sa apere „democratia”din Ucraina, NICIO ARMATA, NICIUN STAT nu lupta oficial pentru a salva Ucraina de la dezastrul in care au bagat-o cei care i-au promis ca o apara. Un oficial NATO sustinea cu nonsalanta si mandrie  ca oficial nicio tara NATO nu e angajata cu personal in Ucraina -desi minte- dar nimeni nu ii impiedica pe militarii acestora  sa se autosuspende in armatele nationale si sa se inscrie in brigazile „internationale”  adica de MERCENARI care actioneaza in Ucraina. Aceasta nu era o explicatie, ci un indemn.Ce nu spunea respectivul, este faptul ca pozitia acestor mercenari  nu le ofera protectie in fata legii, neputand beneficia de protectie ca prizonieri de razboi daca sunt capturati.

          Revenind la politica guvernantilor romani,  de ce oare  cred acestia ca Romania va avea o alta soarta? Pentru ca efectiv nu ii intereseaza soarta tarii si, la fel ca si „ refugiatii” ucrainieni care au parasit tara in primele luni de conflict in masini de lux si avioane private,  si guvernantii nostri se vor adaposti la nevoie in paradisuri fiscale unde si-au investit banii storsi printre altele, din pensiile si salariile militarilor.

Si cu toate astea, clasa politica romaneasca ramane in picioare iar romanii cumpara toate balivernele pe care politicienii le vand,  mai ales in acest an electoral.

Ce face rezerva Romaniei ?

Rezerva Romaniei, ca forta militara este la aceasta ora ca si inexistenta si cred ca si Putin stie mai bine ca mine situatia ei, nu trebuie sa isi faca nimeni griji ca asta ar fi un mare secret de stat. Incercarile succesive ale MApN mai succesive chiar decat indexarile, de a atrage tinerii sa se inscrie in corpul rezervistilor voluntari au esuat. In ciuda imensului procent de analfabeti functional din randul lor, tinerii de azi au totusi un foarte dezvoltat instinct de conservare, care le da voie sa se drogheze, dar nu suficient incat sa nu vada in ce belea se baga daca aleg cariera militara. Asta in ceea ce priveste rezervistii voluntari.  

Daca insa vorbim despre rezervistii ”profesionisti” adica cei proveniti din cadrele militare trecute in rezerva/pensie,  aici situatia sta cu totul altfel, ei deja au jurat, au semnat, au … stiu ei ce, nu mai pot da inapoi, spera doar sa apuce varsta sa fie trecuti in retragere. In ceea ce priveste atitudinea fata de promisiunile guvernantilor, situatia lor sta cam asa:

  • Multi dintre ei, dar nu suficient de multi, fac parte din asociatii profesionale ale caror lideri, de cele mai multe ori tot cei din activitate, le promit ca le apara drepturile, dar de fapt isi apara doar cotizatiile, sinecurile, pozitiile de lideri si interesele personale convertite in grade, ordine scutitoare de impozit, bilete de tratament, locuri prin AGA, invitatii la anumite activitati oficiale, satisfacerea orgoliului propriu si personal. Ce fac membrii acestor asociatii? Platesc cotizatia, iar cei mai multi fac frumos in fata sefilor de asociatii, pentru ca si ei au nevoie de bilete la statiuni, cocarde, locuri la mese de revelion, participarea la excursii organizate „din banii asociatiei” care sunt de fapt tot banii lor si poate si grade. Ei nu sar la gatul sefilor si ii voteaza cu ochii inchisi ca sa nu ii supere si sa nu fie trecuti la index. Daca au nelamuriri,  sar la gatul altora, dar nu al sefilor lor.  Cei care nu fac frumos, ca si sefii care nu fac frumos in fata autoritatilor si sefilor din MApN,  nu papa nici bilete, nici grade, nici locuri la revelioane. Nu dau exemple, e suficient sa urmariti listele de avansari si decorari, ca sa vedeti cine da din coada si cine nu;
  • Multi dintre ei, prea multi, vegeteaza, unii prin propriile curti, manifestand un dezinteres total,  egocentrist la tot ce inseamna viata politica si sociala, situatia armatei, politica de aparare a tarii, etc. Unii pentru ca asa au facut si ca activi, si-au vazut de viata lor, timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim, sau azi e  9 maine 10… armata trece. Altii pentru ca nu se simt in stare sa lupte pentru o idee, ei nici ca activi nu s-au luptat decat cu bateriile de vin, asa ca de ce ar face acuma exceptie de la un principiu sanatos?  Altii pentru ca starea de sanatate si vicisitudinile vietii militare i-au adus intr-o stare in care si mersul ba WC  este o povara. Altii pentru ca toata viata au fost contemplatori, luptatori de dormitor, iar acuma, slava tehnicii moderne sunt luptatori de Facebook dar foarte „activi” dau like -uri sau dislike-uri la foc automat. Altii se cred „mai superiori” sau prea mandri ca sa se amestece cu plebea  pe strada sau la proteste, asa ca isi vad de viata lor. Finalmente, altii sunt  prea scarbiti, sunt  convinsi ca cu sau fara ei, viata merge inainte si oricum nu se poate schimba nimic.
  • Interesant insa este ca atat cei care sunt prin asociatii cat si cei care nu sunt, au un „spirit de corp” de speriat, se „mobilizeaza” exemplar cand cineva loveste in armata si militari, si incep sa isi dea la gioale unii altora prin diferite pagini de internet, grupuri, bloguri, iar daca cineva indrazneste sa aiba o opinie diferita, gresita sau nu, e calcat in picioare, caci asa e militarul roman, in fata strainilor e pres iar in interior rupe cu dintii. Aceasta atitudine este valabila pana la nivel de general cu patru stele fie el activ sau in rezerva, chiar daca exista si exceptii.  Dezbinarea este regula de baza in randul asociatiilor militarilor, de la general la caporal, si chiar daca exista un Forum care teoretic ar avea consensul sau ar trebui sa asigure cooperarea intre aproximativ 50 de asociatii din intregul sistem de aparare, armata, politie, STS, SIE, SRI, ANPC, practic niciodata liderii acestora nu s-au intalnit toti, in cam 5 ani de functionare, nu au fost in stare sa participe TOTI NICIODATA la o actiune, mereu au fost divergente intre ei,  chiar si sau mai ales  atunci cand le-au fost amputate grav drepturile tuturor. Cum insa, asa cum am spus, printre ei sunt din cei carora pozitia ghiocel le-a permis atingerea unor pozitii si grade mari, acestia isi continua politica indiferent de raul facut de sefi. Culmea este ca pe cat de umili si servili au fost si sunt in fata sefilor, pe atat de „duri dar severi” sunt in fata celor de sub ei.

Avand in vedere aceste aspecte, anul 2024 se prevede unul cel putin la fel de rau ca si 2023, daca nu si mai rau, cu toate promisiunile si declaratiile „patriotarde” si petardele guvernantilor. Unde nu  ne lovesc cei din afara, avem grija sa ne faultam noi, ca sa nu zica dusmanii ca stam degeaba.

Indraznesc totusi, ca un incurabil optimisto/pesimist, sa sugerez liderilor de asociatii  din Forum care ar trebui sa se intalneasca la inceput de an,  sa aiba in vedere, pentru ordinea de zi, daca vor sa faca ceva, altceva in afara de ceea ce am spus mai sus,  urmatoarele aspecte:

  1. Un document final  semnat (cu de acord sau nu) de  toti membrii,  prin care se angajeaza sa aiba o participare activa,  nu doar de forma,  in cadrul Forumului si sa raspunda la actiunile  organizate ale Forumului actiuni fata de care de asemenea sa declare daca le sustin sau nu, fara echivoc.
  2. Stabilirea modului de actiune in anul 2024
  3. Stabilirea prioritatilor Forumului si subiectelor care trebuiesc urmarite in plan declarativ, organizatoric si practic.
  4. Stabilirea pozitiei Forumului fata de Executiv si Legislativ dar si pozitia oficiala (obtinuta in cadrul unor intalniri cu premierul si sefii celor doua Camere) a acestora fata de armata in general, drepturile militarilor si politica de incadrare, inzestrare a armatei.  
  5. O pozitie clara si lipsita de servilism in relatia cu MApN. Stabilirea unor obiective comune ale ale asociatiilor semnatare, care sa serveasca interesele comune ale membrilor de rand, nu obtinerea de sinecuri si avantaje personale sau de grup.
  6. Contactarea si organizarea unei intalniri cu toti  parlamentarii proveniti din cadre militare in rezerva, indiferent de partidul din care fac parte, pentru a clarifica pozitia acestora fata de soarta militarilor si  stabili un mod de actiune care sa sprijine drepturile pensionarilor militari si ale armatei – cat mai urgent.  
  7. Intalniri  cu (sau adrese la) ministrii de finante si al muncii, pentru lamurirea aspectelor legate de aplicarea Legii 282 privind impozitarea pe anul 2024.
  8. Solicitarea cu fermitate printr-o adresa semnata de TOTI PRESEDINTII DE ASOCIATII MAMBRE ALE FORUMULUI  A UNEI INTALNIRI  URGENTE CU CONDUCEREA MApN, din care sa nu lipseasca ministrul seful DGFC, seful CPS, seful DGMRU, seful SMAp,  PENTRU DISCUTAREA DE PRINCIPIU A PLANULUI COMUN DE ACTIUNE  PE ANUL 2-24 SI CLARIFICAREA POZITIEI ACESTORA FATA DE PENSIONARII MILITARI.
  9. Solicitarea de la MApN a ultimei variante de Statut al Cadrelor Militare pentru a fi discutat in cadrul Forumului si apoi agreat cu conducerea ministerului, pentru a nu ne trezi ca acesta va fi introdus in Parlament pe furis in varianta agreata doar de conducereaa MApN, varianta care nu poate fi acceptata de rezervisti.
  10. Solicitarea din partea asociatiilor apartinand altor ministere, sa isi defineasca solicitarile fata de ministerele respectiv pentru care solicita sprijinul Forumului si care sa fie introduse in planul de actiune comun.
  11. Stabilirea punctelor de actiune comune si sprijinirea reciproca a aspectelor de interes comun cu aceste asociatii provenind din alte ministere, care sunt membre ale Forumului.
  12. Alte aspecte.

Nu stiu ce vor face liderii asociatiilor membre sau nemembre ale Forumului, dar imi e teama ca ei, pensionarii militari  isi sunt cei mai „buni prieteni”.

Cam asta despre armata si „prietenii” ei de pretudindeni.

http://presamil.ro/tara-tara-vrem-ostasi/

Armata, pensionarii militari si „prietenii”lor – III

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.