vineri, 17 iulie 2020

Mai e mult până să vedem fumul alb la repararea Legii 223/2015


S-a mai consumat un episod din filmul reparaţiei legii pensiilor militare. Nu s-a publicat încă raportul comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională dar se pare că avem o soluţie : pentru toate neregulile din legea pensiilor militare există cel puţin 2-3 variante de rezolvare, iar comisia e de acord cu aproape toate !! Poate în noua sesiune extraordinară a CD care ţine încă 2 săptămâni, cealaltă comisie raportoare, comisia pentru muncă şi protecţie socială a domnului Solomon, se va încumeta să limpezească ghiveciul de amendamente şi poate, poate, intră şi la vot în plen 28 sau 29 iulie. Speranţe puţine, dar există.
Ce este totuşi de remarcat în actuala formă a amendamentelor discutate (şi acceptate?!!), este poziţia instituţiilor chemate să pună în aplicare acestă propunere dacă se transformă în lege. Reticenţa unei anumite grupări de militari în activitate la propunerile rezonabile şi absolut necesare repunerii în ordinea firească a cuantumurilor pensiilor militare, este cunoscută de toţi pensionarii militari. Ce nu e firesc şi normal, este existenţa unei constante operaţiuni, a aceleaşi grupări, de demolare sau anulare a oricărei acţiuni benefice pentru pensionarii militari. Mai mult, asistăm chiar la penibilizarea unei operaţiuni compensatorii iniţiate de conducerea ministerului. Ştiam mai demult că respectivii indivizi nu prea le au cu milităria, dar parcă e prea mult. Nu e nimeni în stare să-i adune undeva şi să-i pună să deseneze lanţul de comandă, organigrama şi să scrie de 100 de ori articolele din RG1 cu privire la  subordonare, relaţiile dintre militari şi alte aspecte de conduită militară? Culmea, o parte dintre ei sunt puşi să asigure şi „calitatea vieţii pesonalului militar”- care  se referă şi la personalul militar în rezervă şi retragere. Adică, de la ei te aştepţi la o atitudine mai “de sindicat”, nu invers, de angajator nemilos care ţine cu tot dinadinsul să jupoaie şi să jecmănească.
Să revenim totuşi la chestiunea de fond. Voi face câteva constatări referitoare la amendamentele şi opţiunile MApN şi/sau MAI, pentru că experienţele anterioare spun că acestea vor fi probabil acceptate. Doar un Solomon supărat pe mască ar putea să infirme cutuma şi să facă altfel decât vor instituţiile., pentru că ceilaţi deputaţi iniţiatori de amendamente sunt în marea lor majoritate doar curieri ale unor propuneri venite din altă parte, nefiind în măsură să aibă o poziţie fermă.
Ce minuni aflăm din amendamentele MApN şi MAI:
La articolul 28 care stabileşte ce anume NU se ia în calcul la baza de calcul a pensiei, instituţiile au introdus şi stimulentele, sporurile şi indemnizaţiile de risc acordate pe perioada cu COVID-19. Amară măsură pen
Mai e mult până să vedem fumul alb la repararea Legii 223/2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.