sâmbătă, 2 noiembrie 2019

Monseur scriem, monseur zîcem !

La o primă citire nu am dat atenţie iniţiativei ministrului demisionar privitoare la pensiile militare. Mă aşteptam la o chestiune care să agite puţin pensionarii militari acum înainte de alegeri şi mai ales în perspectiva alegerilor de anul viitor. E destul de vizibilă atitudinea politicienilor cărora le-a căzut guvernul: acţiuni populiste care să încurce adversarii politici, să dovedească încă o dată că ei sunt buni şi ceilalţi răi, conducând în mintea lor la o întoarcere zdrobitoare la guvernare în anul următor. Dăm noi măriri financiare  care oricum  nu pot fi puse în practică iar vina va cădea pe oponenţi.
Ce avem noi aici ? Da, suntem şi noi curioşi : ce avem noi aici ?
După ce toată vara a ameţit un proiect al unui comitet consultativ, ministrul demis a ieşit cu o propunere legislativă (personală ??) care, în traducere, dacă ar fi adoptată de parlament, ar avea următoarele consecinţe:
1A. Pensiile brute aflate în plată la 31.12.2019 dar stabilite pînă la data de 14.09.2017 se vor majora cu un procent de până la 35% începând cu 01.01.2020. Procentul de creştere este diferenţiat în funcţie de perioada ieşirii la pensie. Negrii care au ieşit la pensie în  perioada 01.01.2010-14.09.2017 se vor mulţumi cu o creştere de 0%. În urma rezultatelor tragerii la sorţi, cel mai mare procent de creştere este obţinut de cei care au ieşit la pensie în perioada 01.01.2000 -31.12.2004.
1B. Pensiile brute stabilite în perioada 15.09.2017-31.12.2019  sau care urmează a fi stabilite în perioada 01.01.2020-31.12.2021  se vor majora cu un procent de 20% începând cu 01.01.2020, respectiv la data deschiderii drepturilor de pensie dacă sunt ulterioare 01.01.2020.  Suma netă rezultată din această creştere a brutului nu poate depăşi suma corespunzătoare aplicării aceleiaşi creşteri la netul mediei soldelor din baza de calcul a pensiei la care se adaugă sumele din indexări anuale!!!! Brrr, şi în traducere sună alambicat.
2.  Pensiile aflate în plată la 31.12.2021  se recalculează în perioada 01.10.2022-31.12.2024 prin actualizarea bazei de calcul a pensiei în conformitate cu salarizarea activilor în vigoare începând cu 01.01.2022.
3. Începând cu 01.01.2023 se revine la actualizarea pensiilor ori de câte ori se va majora solda de grad şi soldele de funcţie ale personalului militar activ.
4. Sporul acordat de art. 108 din lege  (pentru contribuţia suplimentară la fondul de pensii,etc.) nu va mai fi inclus în cadrul limitării de 85% din cuntuamul bazei de calcul a pensiei. Propunerea nu spune de când, reieşind implicit că se va aplica la data intrării în vigoare a legii.
5. Cei care au avut perioade de muncă în civilie pînă la data 31.12.2015 pot să le extragă din calculul pensiei militare şi să le folosească în sistemul public. Adică dacă o parte sau toţi  anii munciţi în civilie dacă nu aduc procente de creştere a pensiei militare pot fi retraşi din pensia militară.
6.  Propunerea Dan Buzescu privitoare la calculul pensiei militare pentru cei care au ales perioade în care se aflau în regii, companii etc. este inlusă în acest proiect. Singura modificare, pare că pentru perioada 2016 pînă la intrarea în vigoare nu li se vor acorda sume corespunzătoare acestei formule de calcul.
7.  Toate acţiunile de majorare, recalculare, actualizare se vor face în ordinea datei de deschidere a drepturilor de pensie.
Trandafire, Patraulea, dormiţi, mă?
Paternitatea proiectului e asumată de ministrul demis, dar similitudinea notei de fundamentare precum şi anumite ticuri de normare folosite dezvăluie că iniţiatorii şi coautorii acestuia sunt cel puţin o partedin cei care au avut oarece participare la vestitul  consiliu consultativ al militarilor în rezervă şi retragere. Din orgoliu prostesc, considerând că  munca lor nu e apreciată iar criticile  la adresa formei iniţiale nu pot fi băgate în seamă de măreţiile lor, au hotărît să schimbe în fundamental, demersul justificat de corectare a erorilor apărute în sistemul pensiilor militare şi să vină cu o fantezistă şi absolut subiectivă propunere de act normativ. Tovarăşi, mai e de actualitate sloganul  „pensie egală la funcții, grade, vechime și conditii de muncă identice! sau acum a devenit “fiecăruia după tupeu şi influenţă!”. Să vedem cât de fundamentată e  propunerea :
Continuarea pe Cuiul Catarii 

Monseur scriem, monseur zîcem !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.