marți, 5 noiembrie 2019

S-au rotit șobolanii la cașcaval



Gata, cu chiu cu vai, târâș-grăpiș, guvernul PNL fu instalat. Bineînțeles, așa cum se fac toate treburile ”serioase” la noi, cu palpitații, palme, învinuiri de trădare, trădări mai pe față mai prin dos, dar cu circul de rigoare și rezultatul scontat. Cu tot scorul strâns, aproape de limită, guvernul fu aprobat din prima. România are un guvern legitim- ca să parafrazez un premier în funcție-  un guvern  chinuit de legitim.
Preludiu de ”mandolă”
Votul de azi a fost precedat de activități specifice, cu nimic mai prejos decât chinuitul vot de azi.
Viorica Dăncilă a ținut să iasă din joc așa cum a început,  cu o prostie mai mare decât ea. Nu ar fi fost ea, dacă nu mai dădea odată cu mucusul în făsui. ”.. nu lupt împotriva unui om, lupt împotriva unei țări din care să facă parte toți românii.”Și când te gândești că unii o învinuiau și îi scoteau ochii că nu saltă ochii din hârtii. Păi cum păcatele mele să vorbească fără prompter, când imediat ce ridică ochii de pe text (iar uneori și cu textul în față) dă numai bombe? Să fim serioși, spre binele ei și mai ales al nostru e mai bine să nu vorbească la liber, sau,  dacă se poate chiar  deloc. Mai țineți minte cum îi dădea Hamsterul peste mână când voia să  răspundă presei în primele săptămâni de la numire? Știa el ce știa. Cred că a fost prima oară când Dragnea a ghicit un prim ministru dar numai pe acest aspect, punctual că în rest a dat-o în bară cu toți.
Dan Barna, pornit în cavalcada, călare pe un cal alb și mare în Cluj și în campanie, s-a întors de la Cluj și se pare că se va întoarce și din campanile, pe jos, sau eventual cărând el mârțoaga în spinare. Îmi amintesc cât de sigur pe el era imediat după moțiunea de cenzură, cum bătea cu pumnul în masă și spunea că nu va intra la guvernare și nici nu va susține un guvern PNL dacă nu i se garantează că se vor organiza alegeri anticipate. După ce i s-a arătat scheletul din dulap a lăsat-o mai moale a mai muiat tonul și a mai ”nuanțat” pretențiile pentru ca în final partidul său să se facă mic mic mic și să voteze guvernul Orban. Nu ar fi exclus ca la acest final să fi ajuns și după plimbarea prin Cluj unde aflat în campanie electorală a reușit să strângă abia jumătate de sală. Este la fel de adevărat că se poate să spune că  sala a fost jumătate plină, dar  și că a fost jumătate goală. Chestie de poziție, depinde în ce direcție privești. Oricum, dacă cumulăm rezultatul sondajului IMAS cu sala Florin Piersic putem spune că Barna ar trebui să se apuce de lucru și să lase aerele. O fi el băiat înalt dar să lase nasul mai jos, că o să îi cânte și lui, Băsescu, ” mai Dănuțe, nici nu știi,  cât de mic o să devii!”
Pisicuțul Ponta, gură-mare a făcut și el subiectul știrilor. După ce duminică seara, pe cai mari și el,  îl șantaja pe Orban spunându-i că se mai gândește dacă va vota sau nu  guvernul, că ar putea să asigur totuși forumul, că dacă Orban îi retrage pe cei trei miniștri propuși care fuseseră respinși în comisii, poate votează guvernul, luni  s-a trezit că o parte din ”oamenii lui” au trecut în partea cealaltă, printre ei fiind nominalizat  chiar marele Toader, cel care mai trădase odată(ca și el de altfel). Se zvonea luni  dimineață că Toader ar purta vorbe cu Manda să reintre în PSD. Ponta a luat foc, Manda i-a sărit la beregată lui Ponta spunându-i (pe bună dreptate) că tocmai el se plânge de trădare, când e specialist în trădări iar partidul lui e format ca și cel al lui Oprea din trădători? Ciudat însă, Manda deși l-a apostrofat pe Ponta, nu a contestat zvonul că Toader ar vrea să se întoarcă la PSD sau că el l-ar sprijini. Eeeeiiiiiiiii, Claudiță, păi dacă ești gata să îl reprimești pe Toader, să nu te mire că vei avea soarta lui Ponta. Cine îl mai primește pe Toader în partid, să își lipească pe frunte dinainte eticheta ”prost” sau ”parșiv”. Pe de altă parte, ca și Barna, și Ponta se crede acuma pe cai mari, pentru că el chiar crede în sondajul IMAS și chiar crede că Mircea Diaconu, candidatul pe care îl sprijină, are șanse să ajungă în turul 2. Cât de prost să fii să crezi așa ceva ? El nu știe că cel care se va opune cel mai puternic unei asemenea variante este nu Barna, nu Viorica, ci Iohannis. Iar Iohannis, ca să se asigure că Barna nu îi face probleme  tocmai a dat liber redeschiderii dosarului acestuia, dosar  care fusese închis de DNA Alba, noua portocală a DNA. Deci, Barna nu va prinde locul 2. Mircea Diaconu, dacă chiar crede că va prinde sau vrea să prindă turul 2, să se uite bine prin dulapuri, prin cămări, prin beci, să ciocăne zidurile, să se uite sub cadă, să nu cumva să aibă un schelet, că va prinde viață brusc precum cele care au votat de atâția ani la alegeri.
Votarea propriuzisă
Și a venit ziua cea mare, după scremete și icneli, prin cezariană, guvernul Iohannis se născu. Mulți au pus sub semnul întrebării obținerea voturilor, dar două evenimente au grăbit votul din prima și anume: perspectiva nedorită de nimeni -și de  acuma nici chiar de USR – a alegerilor prezidențiale și –mai ales- urgența numirii comisarului European pe care Klauss îl voia neapărat al lui, să-i facă ”drumuri europene”. Așa că a fost ordin să se încheie din prima și s-au luat măsuri mai ceva ca la moțiune. Rezultatul? Orban a trecut, cu ajutorul a 5 voturi de la PSD, 7 de la Pro( dar nu și Tudose) 5 de la neafiliați, adică fugiți de la PSD, USR și  A.L.D.E. Ceea ce nu spune însă nimeni este cu ce s-au ales UDMRiștii pentru susținere, pentru că ăștia nu dau nimic degeaba, nici măcar un vot. Despre asta nu vorbește nimeni. Nici Băsescu nu a dat voturile degeaba dar el e mulțumit cu coco, că acuma are nepoți de crescut și foamea e mare. Dar este posibil să fi cerut și el o repartizare … bănoasă a voturilor, că doar știe foarte bine cum se numără voturile electronic.
Cui îi mai pasă?
Ei, și marile adevăruri se spun abia la beție, la beția puterii. La fel și marile greșeli, acestea se fac tot la beție, pentru că atunci lași garda jos, uiți de precauție și te… descoperi. Ascultând discursul domnului Iohannis la investirea guvernului Orban, mi-au atras atenția demagogia și contradicția dintre afirmațiile acestuia pe parcursul celor 10 minute de ”eliberare„ în care a uitat că este totuși președintele României, că e în campanie electorală și că trebuie să păstreze .. distanța, sau echidistanța politică, cum îi mai spun alții. Domnul Iohannis are impresia că toți suntem beți și nu mai dăm atenție vorbelor sale.
La început acesta  îi laudă pe cei prezenți pentru că ”au reușit să îi convingă pe cei din celelalte partide, altele decât PNL și chiar membri ai  PSD, să voteze guvernul PNL, făcând din cumpărarea conștiinței unora și șantajul asupra altora (vezi cazul Barna) motive de mândrie. Apoi, brusc după numai un minut, domnul Iohannis uită cum au obținut peneliștii votul și înfierează cu mânie prezidențială ”meschinul aranjament politic”. Citiți și vă cruciți:
S-au rotit șobolanii la cașcaval

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care posteaza comentarii sunt raspunzatori pentru comentariile pe care le fac.