joi, 30 mai 2019

Ștampila la ambiție și votul negativ



Dragnea a fost condamnat, PSD-ul linșat. Dragnea a fost condamnat cu ajutorul portocalelor, PSD-ul linșat cu ajutorul lui Dragnea.
Aparent, alegerile parlamentare arată dezastrul din PSD. Da de unde, așa cum am arătat și în articolul precedent, PSD-ul a avut aproximativ același număr de alegători la aceste alegeri, ca și la anterioarele europarlamentare. La cele din 2014 au obținut 2.093.234 de voturi iar acum, conform datelor la zi, au 1.860.949 fără cele ale UNPR și ALDE cu care a candidat pe liste în 2014. Deci nu și-a pierdut bazinul electoral. Practic PSD a pierdut prin faptul că nu a știut să își mărească bazinul sau să îi determine pe cei indeciși să voteze pentru ei, sau măcar împotriva celorlalți, cum a făcut opoziția. Dar datorită imaginii proaste a liderului de partid, a adăugat  voturi contra din rândul celor care nu au votat în 2014.
Comparând alegerile europarlamentare se poate observa că rezultatele PSD sunt aproximativ aceleași, iar dacă am scădea voturile luate de UNPR și ALDE ÎN 2014, vom constata că PSD a obținut mai multe voturi acum decât în 2014. Nu putem, compara  alegerile parlamentare cu cele prezidențiale, europarlamentare, sau locale, pentru că de exemplu la locale mai intervin factorii subiectivi și  altele, cum sunt  prezența și interesele votanților, de aceea relevante rămân rezultatele obținute la aceleași obiective, din 4 în 4 ani. Astfel, comparând rezultatele obținute de candidații PSD la europarlamentare, situația din acest an este chiar mai bună decât cea de anul trecut. PSD va avea probabil  mai mulți europarlamentari, mai ales prin redistribuire.
Diferențele de  participanți la vot și chiar rezultatele sunt influențate însă nu doar de performanțele propriului partid ci și de cele ale celorlalte partide, pentru că oamenii care nu merg la vot, nu merg scârbiți de întreaga clasă politică, nu doar de partidul aflat la putere, ci de performanțele în general ale aleșilor. Dacă ar fi scârbiți  doar de un anumit partid, ar ieși la vot și ar vota cu altul, pentru a îl taxa pe cel care i-a scârbit. Dar ei, neavând cu cine vota, stau acasă. 51% DIN ROMÂNII CU DREPT DE VOT NU AU CU CINE SĂ VOTEZE ȘI PRACTIC REFUZĂ SĂ ÎȘI EXERCITE ACEST DREPT, CA UN PROTEST  FAȚĂ DE ÎNTREAGA CLASĂ POLITICĂ. ASTA AR TREBUI SĂ ÎI PREOCUPE PE POLITICIENI, PE PREȘEDINTE, NU CINE A CÂȘTIGAT ALEGERILE, PENTRU CĂ ȘI DACĂ IES LA VOT DOAR 10 ROMÂNI, TOT VA FI UN CÂȘTIGĂTOR DINTRE POLITICIENI, DAR ASTA NU ÎNSEAMNĂ CĂ ROMÂNII AU MOTIV DE BUCURIE PENTRU CĂ A CÂȘTIGAT UNUL SAU ALTUL.
Președintele Iohannis s-a arătat entuziasmat și a mulțumit românilor pentru imensa participare la vot. Dar de unde imensă, că a fost chiar mai mică decât cea din 2016 și atunci de unde satisfacția? De fapt scopul acelei mulțumiri era să creeze impresia că propaganda lui a fost încununată de succes și că –vezi Doamne, este .. iubit. Da de unde, a ieșit mai puțină lume decât la ultimele alegeri, cu toată campania YES LA VOT.
Dar nici  rezultatele din 2016 nu au fost o  urmare a dragostei cetățenilor față de PSD, ci a insatisfacției, ca să nu spun urii față de guvernarea Cioloș.
Este paradoxal, sau ar fi paradoxal în orice altă țară dar nu în România,  că tocmai omul care a dus la rezultatele bune ale PSD-ului în 2016, a obținut, alături de USR rezultate peste așteptări acum, dar cele 10 procente lipsă la PSD acum și primite tot de PSD în 2016, sunt cele care s-au adăugat acum la cele ale USR. Practic, avem de-a face cu un procent de 10% care a făcut diferența și la alegerile din 2016 și la cele de acum, care se plimbă de la un partid la altul și care reprezintă numărul de alegători care votează după cum bate vântul sau după insuccesele celor pe care i-au votat inițial și i-au dezamăgit.
 DECI PRACTIC SE POATE SPUNE CĂ ACEIAȘI ALEGĂTORI (INDEPENDENȚI) CARE AU VOTAT ÎMPOTRIVA LUI CIOLOȘ ÎN 2016, AU VOTAT ACUM ÎMPOTRIVA PSD DAR ȘI A PNL, PE EI NU I-A INTERESAT CU CINE, CI DOAR ÎMPOTRIVA CUI VOTEAZĂ.
Că  acesta poate fi considerat un câștig al unui partid și concomitent un eșec al altuia, eu mă îndoiesc. Vorbim de fapt de un eșec al electorului român care merge la vot (cel care mai merge) DOAR PENTRU A NU DA ALTORA POSIBILITATEA SĂ VOTEZE ÎN LOCUL LUI ȘI POATE DIN SPIRIT CIVIC, căci de fapt nu mai are pe cine vota și pune ștampila la ambiție. Indiferent ce partid obține mai multe voturi, ROMÂNUL ESTE CEL CARE PIERDE ÎNTOTDEAUNA.

Ștampila la ambiție și votul negativ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.