vineri, 15 martie 2019

Cum se numesc miniștrii în România


Știu că nu toată lumea urmărește serialul Las Fierbinți, știu că unora le place jazzul, dar mie îmi place acest serial. De ce ? Poate pentru că prezintă cu umor și decență ceea ce găsești în actuala societate românească și deși aspectele prezentate ar trebui să ne pună pe gânduri, modul în care sunt puse în scenă ne fac să râdem. Cred că nu e sat, comună, orășel, cartier al marilor orașe, care să nu aibă măcar un Celentano, un Firicel, un Bobiță, un Robi, un Giani, o Aspirină și așa mai departe, dacă nu pe toți, măcar câteva din aceste caractere. Poate nu or fi ei la fel de .. dulci și hazlii și pe undeva … nevinovați, dar există. Îmi mai place acest serial pentru că a explodat (cu câteva excepții) cu actori care nu fuseseră cunoscuți publicului larg până la apariția seralului. Și îmi place că deși sunt ceva ani de la debut, încă nu și-a pierdut savoarea, decența, sau actorii, cum s-a întâmplat cu Vacanța Mare, Vouă, Divertis care după ce au cucerit publicul fie au dat-o pe vulgarități la pierderea inspirației, fie s-au certat din cauza infatuării sau orgoliilor unora, fie s-au ”transformat”. Timpul încă nu e pierdut nici pentru ei, dar deocamdată încă merge și merge bine. Poate cel mai urmărit episod sau măcar secvență este cea cu Ghiocei negri ai Aspirinei care  a avut un moment care a uns la suflet pe toți cei care l-au urmărit. Au mai fost câteva seriale de aceeași valoare  pentru cine are timp să mai vadă și alte sensuri în afară de gesturile și replicile deja celebre ale lui Firicel, Celentano sau Dorel. Bă ești prost?
Nu îmi permit să impun cuiva ce să privească sau ce să aprecieze, gusturile nu se discută, eu spun însă că acest serial prin jocul actorilor și subiectele abordate, prin ancorarea în societatea română, prin replicile dar și jocul actorilor merită văzut. Joi, 07.03.2019 a rulat un alt episod de excepție cu trimiteri mai mult decât directe la situația, viața și clasa politică a zilei. Giani se face iarăși de râs, Celentano filozofează, dar scena de aur este cea în care primarul Vasile este anunțat că va fi propus ministru la .. transporturi. Cine nu a văzut serialul și nu a văzut nici cum sunt numiți, dar mai ales pe ce criterii, miniștrii în guvernele României, dar nu de azi  de ieri ci de 30 de ani, este rugat să urmărească acest episod. Nimic mai adevărat. Urmărind replicile te apucă râsul, dar nu este de râs pentru că aceste replici prezintă un scenariu care este 100% real, aș putea spune că s-a repetat la fiecare numire de guvern. Urmăriți scena, faceți o analiză a actualilor miniștri din guvernul Dăncilă și spuneți că nu este plin de Vasilici și Vasilice. Este adevărat pe ministrul de la Transporturi nu îl cheamă Vasile, dar …are o mare ” capacitate de adaptare la medii multiculturale, dobândite în urma deplasărilor la bursă în Marea Britanie și în SUA.”
Trebuie să fiu însă obiectiv și să admit că nu toți miniștrii sunt așa. Sunt și câteva ministere care sunt conduse de oameni care știu meserie, dar unii nu la un nivel așa de înalt, alții deși știu ce trebuie făcut fac doar ce li se spune și caută doar modalități de varientare a legii iar unul doar unul, știe și ce are de făcut,  și încearcă și să facă doar ce trebuie. Știu că mulți nu o să fie de acord cu mine, dar cine spune că Toader nu este un bun profesionist, o spune doar așa, pentru că vrea să vadă PSD-ul dat jos de la guvernare. Iar cine spune că Toader  caută să îl scape pe Dragnea, se înșală, înseamnă că ori nu știe ori se face că nu știe de câte ori a încercat Dragnea  să îl schimbe pe Toader pentru că nu a dat ordonanțele pe care le voia el, cum voia el și când voia el. Toader a încercat să păstreze o decență în modificările pe care le ordona Dragnea și până acuma a reușit. Dar opunându-se directivelor lui Dragnea și-a atras ura acestuia iar acuma, dacă va fi demis și scos din guvern prin moțiune, va fi nu pentru că l-a ajutat pe Dragnea ci pentru că s-a opus prea mult cererilor acestuia și va fi doborât cu votul oamenilor lui Dragnea. După mine Toader este singurul ministru care face excepție 100% la modelul expus de prefectul lui Vasile. O să se vadă asta, abia după ce o să fie dat jos și o să vină altul, pe placul lui Dragnea, unul mai dobitoc sau mai pupincurist decât Vasile. Foarte curând actualii detractori ai lui Toader vor pricepe că dacă nu era Tudorel, ordonanțele pentru salvarea lui Dragnea erau implementate de mult. Și cine  citește total eliberat de ura de clasă schimbările propuse privind numirea magistraților, nu poate să nu constate că sunt necesare într-o justiție despre care chiar și Luluța,cea care până acuma o lăuda, spune că are gropi adânci, gropi pe care fiecare le vede nu când le sapă pentru alții ci când cade el în ele.
O să îi vină vremea și lui Iohannis să spună că Justiția sau DNA-ul sunt corupte. Cât de curând. O să vină vremea când actuala opoziție o să ceară și propună să se modifice legile justiției exact așa cum le vrea Tudorel acuma. Toate la timpul lor. Dar nici atunci nu vom scăpa de miniștrii marca Vasile. Spuneam eu la numirea lui Cuc în articolul ”așa ceva nu există”, de ce a fost acceptat Cuc de către Iohannis. Se pare că scenaristul serialului m-a citit, pentru că ori episodul ”Vasile Ministru” m-a copiat, ori este totul prea vizibil încât nu ai cum să treci cu vederea. Oricum ar fi, serialul merită vizionat. Părerea mea. Pentru cine nu a văzut episodul urmăriți aici … măcar scena cu Vasile și prefectul.

Cum se numesc miniștrii în România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.