luni, 4 februarie 2019

O situație imposibilă cu final imprevizibil


 
Credeam că nu o să mai scriu despre epopeea  prelungirii mandatului șefului SMAp  și promisesem că voi aștepta până la rezolvarea legală și definitivă a situației, dar continuarea batjocoririi noțiunii de armată și a întregului sistem național de apărare îmi provoacă mâncărimi la degete. Nici nu știu cu ce să încep. O să încep cu un eveniment aparent fără nici o legătură cu …  armata. Astăzi la București s-au desfășurat lucrările Reuniunii informale a miniștrilor apărării din UE, sub conducerea  de Înaltului reprezentant al uniunii pentru afaceri externe și politici de securitate, dna Federica MOGHERINI, Secretarului general NATO, dl. Jens STOLTENBERG, și Ministrului apărării României , dl. Gabriel LES. La activitate au ”participat” și o parte din militarii rezerviști membri ai Forumului Structurilor Asociative ale Militarilor, dar nu în sediul Palatului Parlamentului ci la poarta instituției, unde au organizat un protest având intenția să și înmâneze niște documente înalților oaspeți, prin care să atragă atenția asupra soartei jalnice a armatei române. Mă și gândeam că o să fie învinuiți bieții participanți că au ”făcut de râs armata” mergând cu jalba în băț la Înaltele porți, iar presa ne va face praf. ”Slavă Domnului”, am scăpat de critici datorită grijii domnului Ministru Leș. Mulțumim domnule ministru! Nu știu dacă s-au luat măsuri ca presa să se facă că nu vede protestul rezerviștilor personal înclin să cred că au fost deturnați către alte activități, jurnaliștii au fost aduși la reuniune prin catacombele Casei Poporului sau au fost desantați, dar nici unul nu s-a împiedicat de protestatari, salvând astfel onoarea rezervei.
Suntem Unici
Dar chiar dacă nu s-au sau nu s-ar fi luat măsuri de ”protejare” decizia Curții de Apel București pe dosarul decretului de prelungire a mandatului generalului Ciucă a luat caimacul zilei, așa că presa chiar dacă ar fi văzut, ar fi uitat instantaneu și definitiv, cu ”executare imediată” de proteste. Bănuiesc că și înalții oaspeți au rămas ”Bouche bee” văzând că Reuniunea a fost onorată cu suspendarea șefului SMAp. Fără îndoială, toți vor fi de acord că a fost o zi ISTORICĂ și nimeni nu va uita că România a început reuniunea cu un șef al SMAp și a încheiat-o fără. Ei da, le-am rupt gura. Suntem unici.  Nici nu vreau să mă îmi imaginez ce e în mintea miniștrilor participanți ca să nu spun că nu știu ce ar fi răspuns oricare din ei dacă era întrebat ce părere are despre această surpriză. Și eu care credeam că acțiunea rezerviștilor va fi taxată drept ”nepotrivită”. Hai să fim serioși, protestul este ca un fir de nisip pe o plajă. Decizia  Curții de Apel bate orice știre. Aparent MApN nu are nici un amestec, dar pentru cine e suficient de isteț pentru a citi sau judeca dincolo de aparențe și urmărește modul în care s-au derulat lucrurile în instanțele de azi căci au fost două procese pe rol, pe același subiect, în care unul cerea suspendarea iar celălalt anularea decretului prezidențial, la două complete diferite, este clar că MApN a jucat (probabil cu ajutor din partea unei .. instanțe)  suspect. Nu vreau să spun mai mult, dar mie mi se pare că s-a manevrat  doar că neavând probe, mă limitez la a ridica semen de întrebare. Au apărut deja articole care explică sau încearcă să explice cum s-a jucat și cum s-a manevrat această decizie. Nu le comentez, mi-ar lua prea mult, în plus sunt la vedere, cine vrea poate să citească și să tragă ce concluzii dorește sau poate. După cum se vede din informațiile date de Ziare.com, MApN a .. jonglat cu cele două procese, în unul din ele respingând conexarea celor două dosare, în celălalt declarând că ambele au același subiect, pentru a forța o decizie identică celei din primul proces pe care îl câștigaseră  aparent, sau parțial, obținând suspendarea decretului până la judecarea cauzei pe fond. Nu se poate spune că nu se pricep la tertipuri și chichițe.. juridice domnii de la MApN, așa că aviz celor care se judecă cu Ministerul. În prima fază, se poate spune că MApN a câștigat, dar meciul nu e jucat. S-au văzut seturi pierdute la tenis, și de la 5-1. Eu nu înțeleg totuși ce justiție e asta care.. nu judecă o cauză pe fond, dar decide , fără a judecat cazul să suspende efectele unui decret care nu a fost încă dovedit ilegal? Păi și justiția dă decizii ilegale? Cum vine asta? Adio, dar rămâi cu mine?
Coincidență, sau premeditare
Fără a afirma cu certitudine sau a învinui pe cineva ceva, eu nu pot, mai ales după citirea celor scrise în Ziare Com, că totul pare .. premeditat. Sunt câteva ciudățenii care dau de gândit:
  1.  Ieșirea la pensie a generalului Tonea, locțiitorul lui Ciucă, mai ales în condițiile scandalului cu prelungirea mandatului, în condițiile în care legea dă dreptul ca (în situații deosebite, și era cazul) să se poată prelungi perioada de activitate. Nu știu de ce am impresia că acesta a fost ”ajutat” să plece. Mi se părea normal ca în condițiile date, și  mai ales  cu România la conducerea Consiliului UE, să rămână măcar la conducerea armatei un militar cu experiență care să aibă continuitate la comanda SMAp.
  2. Numirea, cu numai două zile înainte de decizia din instanță, ca și cum ar fi știut ce va urma, ministrul Leș în numește pe generalul locotenent Anastasof Laurian în locul proaspătului pensionat. Să îmi fie cu iertare, dar având în vedere că în ultimii doi ani acesta a fost ”omul” miniștrilor numiți politic deci practice a fost implicat mai mult politic decât militar în problemele armatei, căci e clar că a fost mai aproape de ministru decât de șeful SMAp, NU POT SĂ NU MĂ ÎNTREB CÂT DE APOLITIC VA FI ACESTA PE NOUA FUNCȚIE. Este ciudat și cum de un general active a deținut o funcție politică, pentru că funcția de consilier este politică, orice ar spune și cel mai imparțial judecător.
  3. Faptul că judecătorul care a judecat în primul proces a fost la rândul lui suspendat și cercetat pentru corupție, dar a și ”jucat” în dosarul lui Dragnea, mă face să mă întreb dacă toți judecătorii au astfel de probleme  încât nu au avut cum să repartizeze acest dosar unui om fără pată, sau a fost ales intenționat?
  4. Faptul că s-a judecat mai întâi cazul  în instanța lui Bica cel care era .. sensibil la problemele teleormănene ca apoi să se poată manevra și folosi de decizia sa în al doilea dosar, care a și fost amânat.
Sunt numai câteva semne de întrebare și ciudățenii care dau de gândit oricărui om cu mintea la purtător.
Ce urmează?
Aparent, și repet, aparent, se pare că MApN a marcat, are 1-0 și mulți s-ar grăbi să spună că va câștiga meciul, dar lucrurile nu sunt așa. De-abia de acum încolo lucrurile se complică și din păcate sub ochii tuturor liderilor militari europeni. Nu că aș da doi bani pe opiniile lor, dar să îmi fie cu iertare, cu toate fondurile asigurate de guvernanți ”înzestrării armatei!” care de fapt se limitează la ”înzestrarea” firmelor clientelare ale Licuricilor cu bani din bugetul României, și cu asigurările că România se va achita de sarcinile ce îi revin pe frontal de Est, armata României a fost adusă prin acest scandal la postura de cârpă. Cineva, un fost SRI-st spunea că a fost decapitată armata și niciodată conducerea armatei nu a fost așa de … vulnerabilă. Aiurea.. domnul respectiv a uitat ordonanța lui Olguța  din 2017, care care a scos la pensie mii de ofițeri, cei mai mulți din structurile de conducere, când la nivelul marilor structuri nu mai era nici un șef pe  post, iar direcțiile și departamentele erau și ele decapitate. Aia decapitare, nu asta. La SMAp rămăseseră doar șeful și locțiitorul său pe scaun, în rest , locțiitori, șefi de structuri, birouri, canci. Acuma nu atât suspendarea lui Ciucă este dramatic, cât modul în care s-a ajuns aici, ambițiile și jocurile politice care ne arată că nimeni nu dă doi bani pe armată.  Și așa cum spuneam, jocurile nu s-au terminat. Ce va urma ? Hai să judecăm la rece. Se pare că Anastasof va asigura funcția. Nu comentez pregătirea sau capacitatea sa, eu mă întreb doar cât de supus ministrului va fi.
Ce se va întâmpla cu Ciucă? Ce va face? Este suspendat, deci la dispoziția ministrului. Va sta într-un birou așteptând terminarea procesului? Va fi luat de ministru pe lângă el ca un cățeluș și purtat în lanț, așa ca să fie umilit? Probabil ministrul asta va vrea să facă, drept răzbunare pentru că  nu a plecat de bună voie. Nu aș vrea să fiu în locul lui.
Ce va face .. Iohannis ? Cine crede că frânarul va sta degeaba, nu îl cunoaște. Băsescu a fost răzbunător dar el știa și să iasă zâmbind într-o confruntare în care a primit capete în gură. Iohannis nu poate admite așa ceva, el se va răzbuna crunt. Pe PSD, pe Dragnea, pe Leș, pe Bicu, pe Anastasof? Poate pe toți, poate doar pe unii, poate pe cineva apropiat lor, dar să fiți siguri că nu va sta cu mâinile în sân, cazul este departe, foarte departe de a se apropia de deznodământ. Nici unul din cei implicați în acest caz, nu poate dormi liniștit și asta nu pentru că Iohannis l-ar iubi pe Ciucă, între ei nu e nimic, Ciucă e doar instrumentul prin care Iohannis vrea să lovească în PSD, pentru că el nu este pesedist, dar nici liberal, cum insinuează alții. Oricum, nu m-ar mira să se redeschidă dosarul lui Bicu sau să se nască un altul, să apară martori, etc etc. Dar să nu uităm că domnul Bicu urmărește o oarece funcție prin ICCJ, iar domnul Iohannis face numirile. Așa căăăăăăăăă nu vă grăbiți cu concluziile. Când în rezolvarea unor cazuri problemă sunt implicați oameni problemă, aceștia vor naște probleme. Una peste alta, Armata României a ajuns de tot râsul, ministrul se războiește cu șefii armatei, și cel militar și cel civil, un război fraticid din care Armata nu are cum să nu piardă. Cineva spunea că Putin își freacă mâinile, vezi Doamne , pentru că a rămas armata fără șef al SMAp. Aiurea, armata nu mai este de mult condusă de șefii autohtoni, așa că Putin nici măcar nu se uită la astfel de știri. Eu nu îmi mai pun de mult problema securității naționale și apărării teritoriului. Astea au rămas povești, eu mă rog doar să nu mai apară conflicte prin alte zone în care zeloșii noștri politruci să trimită soldații la moarte că m-am săturat de fotografii cu trupurile neînsuflețite ale cadavrelor celor decedați.
Și totuși…
Și totuși… decizia Curții de Apel, duce către o situație… imposibilă. Decizia Curții a anulat prelungirea mandatului, deci situația revine la starea de dinainte de … decret. Care era aceasta? Păi care să fie, nu cumva în lipsa unei propuneri de înlocuire, șef al SMAp era și rămâne… generalul Ciucă, mai ales că decizia Curții nu face referire la demiterea sa sau încheierea mandatului, ci doar la suspendarea decretului de prelungire. Ciucă practic încă este șeful SMAp, până la judecarea pe fond a cauzei, pentru că înainte de semnarea decretului, EL ERA ȘEFUL SMAp ȘI NICI MĂCAR NU I-A FOST DECLARAT MANDATUL ÎNCHEIAT ÎN ȘEDINȚA CSAT. Ce spunea Zegrean despre legi?
În toate aceste îmbârligături, gestul celor care au protestat azi în fața Parlamentului a trecut neobservat. Măcar noi, colegii lor să le mulțumim, oricât de … inutil ar părea că a fost gestul lor. Eu le mulțumesc pentru tenacitate și puterea de  nu depune armele. Ei sunt cei care mai țin totuși imaginea spiritului milităresc în viață.
http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/generalul-ciuca-suspendat-de-instanta-armata-fara-comandant-299611.html/
http://www.ziare.com/stiri/magistrati/schimbarea-sefului-armatei-cum-a-jonglat-mapn-cu-dosarele-pentru-ca-decizia-sa-fie-luata-de-judecatorul-vasile-bicu-1547935
O situație imposibilă cu final imprevizibil

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.